logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Șeful Pentagonului transmite Europei că nu poate porni de la premisa că prezența SUA pe continent va dura o veșnicie

Image

Țările europene trebuie să investească acum în apărare, deoarece Europa nu poate pleca de la premisa că prezența Statelor Unite pe continent va dura o veșnicie, a declarat vineri secretarul american al apărării, Pete Hegseth, în timpul unei vizite la Varșovia, informează Reuters, EFE și AFP.

'De aceea, mesajul nostru este atât de clar pentru aliații noștri europeni. Este timpul să investiți, pentru că nu puteți presupune că prezența americană va dura pentru totdeauna', a îndemnat Hegseth într-o conferință de presă comună cu omologul său polonez Wladislaw Kosiniak-Kamysz.

Dând ca exemplu 'aliatul model' Polonia, care intenționează să cheltuiască 4,7% din PIB pentru apărare în acest an, Hegseth a insistat asupra cererilor Washingtonului ca aliații europeni din NATO să-și asume mai mult din povara financiară pentru propria lor securitate.

'Ceea ce se va întâmpla peste cinci sau 10 sau 15 ani de acum înainte face parte dintr-o discuție mai amplă care reflectă nivelul de amenințare, poziția Americii, nevoile noastre de pe tot globul, dar, cel mai important, capacitatea țărilor europene de a interveni. Și de aceea mesajul nostru este atât de ferm pentru aliații noștri europeni', a continuat el.

Noile declarații intervin după ce, în ajun, într-o conferință de presă la Bruxelles după încheierea unei reuniuni a NATO, Hegseth a acuzat Europa că ia Washingtonul de fraier atunci când îl face responsabil de propria apărare, însă la Varșovia șeful Pentagonului a adăugat că însuși Washingtonul se confruntă cu multe amenințări, inclusiv din partea Chinei.

Hegseth a apreciat totodată că un acord de încetare a focului în Ucraina ar fi un semn de bună-credință la începutul negocierilor de pace promovate de președintele american Donald Trump.

'Cred că președintele a declarat că aceasta ar putea fi o dovadă de bună-credință la începutul negocierilor, al căror obiectiv este să pună capăt crimelor, violențelor și morților. O parte din aceasta ar putea fi o încetare a focului și aceasta ar putea fi o evoluție binevenită', a spus el.

Șeful Pentagonului a reiterat la Varșovia că, în cadrul acestor negocieri, despre care a spus că au început deja, 'este puțin probabil' ca Ucraina să mai recupereze teritoriile ocupate de Rusia în 2014, cu referire la peninsula Crimeea, că este la fel de puțin probabil ca în Ucraina să fie trimise trupe americane în cazul unui armistițiu sau ca Ucraina să adere la NATO.

'Aceasta fiind spuse, nu aș pune niciodată limite asupra a ceea ce președintele Statelor Unite ar fi dispus să negocieze cu liderii suverani ai Rusiei și Ucrainei', a subliniat Hegseth. 'Așadar, rămâne de văzut cum vor arăta în cele din urmă aceste frontiere și cred că va face parte din dezbaterea pe care o vor avea președintele nostru (Donald Trump), (președintele ucrainean, Volodimir) Zelenski și (șeful Kremlinului, Vladimir) Putin și, probabil, cu participarea Europei la acele conversații', a indicat el.

În replică la avertismentele aliaților NATO cu privire la consecințele ce rezultă din a-i permite lui Putin să păstreze teritoriul ucrainean ocupat, și anume de a se simți încurajat să lanseze viitoare atacuri sau chiar să invadeze țări de pe flancul estic al alianței, secretarul apărării american a susținut că președintele rus 'va declara victoria, orice-ar fi'.

'Din fericire, curajul ucrainenilor și al aliaților care au venit în sprijinul lor, mai ales la începutul războiului, l-au descurajat și l-au împiedicat pe Vladimir Putin să obțină ceea ce își dorea, adică toată Ucraina', a subliniat el.

Hegseth a apreciat că, dacă răspunsul NATO va fi să-și crească în mod real capacitățile, să-și crească în mod real contribuțiile și cheltuielile, 'atunci nu cred că Vladimir Putin se va simți încurajat de acest rezultat'.

'Ar fi o recunoaștere a faptului că capacitatea colectivă a Occidentului de a-l descuraja a fost ceva care chiar s-a întâmplat', a adăugat el.

Totodată, șeful Pentagonului a subliniat că 'nu este nevoie să ai încredere' în Putin pentru a negocia un acord cu Rusia.

'Nu este nevoie să ai încredere în cineva pentru a negocia cu el', a insistat Hegseth.

La rândul său, ministrul apărării polonez a subliniat rolul 'crucial' al țării sale în sprijinul logistic acordat Ucrainei și și-a reiterat apelul către aliații europeni să investească mai mult în apărare, pentru că 'securitatea nu se obține cu vorbe frumoase, ci cu fapte'.

Kosiniak-Kamysz a îndemnat guvernele europene să emuleze angajamentul pe care Polonia l-a demonstrat, cheltuind aproape 5% din produsul său intern brut (PIB) pentru modernizarea și extinderea armatei sale. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 234

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 15-02-2025 02:47

Administrația Trump concediază cercetători care asigurau supravegherea epidemiologică

Aproape jumătate dintre cercetătorii din cadrul unui program guvernamental de supraveghere epidemiologică au fost concediați vineri, a afirmat pentru AFP un responsabil federal, într-un moment în care administrația Trump efectuează o amplă reorganizare a ministerelor. Potrivit unui epidemiolog de la Centrul pentru Controlul și Prev

Politic Ex 15-02-2025 01:30

Brazilia: Cota de popularitate a președintelui Lula de Silva, la cel mai scăzut nivel din cele trei mandate

Cota de popularitate a guvernului Lula a atins cel mai scăzut nivel din cele trei mandate ale președintelui de stânga, coborând la 24%, potrivit unui sondaj publicat vineri de institutul Datafolha, notează AFP. Luiz Inacio Lula da Silva a fost criticat mai ales săptămâna trecută pentru comentariile sale despre inflația la ali

Politic Ex 14-02-2025 23:31

Marea Britanie: Starmer a discutat cu Trump despre 'viitoarea sa vizită' în SUA

Premierul britanic, Keir Starmer, a discutat la telefon cu Donald Trump despre 'viitoarea sa vizită' în Statele Unite, a informat vineri Downing Street, președintele american precizând ulterior că întâlnirea va avea loc 'foarte curând', notează AFP. 'A cerut să ne întâlnim și am acc

Politic Ex 14-02-2025 22:17

Israelul va elibera 369 de deținuți palestinieni în schimbul unor ostatici din Gaza (ONG)

Clubul deținuților palestinieni a indicat vineri seara că 369 de deținuți palestinieni vor fi eliberați sâmbătă de Israel în schimbul a trei ostatici ținuți în Fâșia Gaza de la atacul Hamas asupra teritoriului israelian, la 7 octombrie 2023, relatează AFP. 'În total, 36 de condamnați pe viață ar urma să fie el

Politic Ex 14-02-2025 21:36

Zelenski face apel la o pace 'reală și garantată' în #Ucraina, după întrevederea cu J.D.Vance

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri o pace 'reală și garantată' pentru țara sa, după o întâlnire cu vicepreședintele SUA J.D.Vance, în marja Conferinței de Securitate de la München, relatează AFP. 'Suntem pregătiți să avansăm cât mai repede posibil spre o pace reală și garantată', a spus

Politic Ex 14-02-2025 20:04

Washingtonul dorește o 'pace durabilă' în #Ucraina, afirmă J.D. Vance după discuția cu Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că a avut o discuție 'bună' cu vicepreședintele american J.D. Vance la Conferința de la Munchen, dar a apreciat că mai este de lucru pentru un plan de încheiere a războiului provocat de invazia rusă, iar în viziunea sa un asemenea plan trebuie să aibă ca obiectiv să-l 'oprească' pe președ

Politic Ex 14-02-2025 19:47

Șefa Comisiei Europene avertizează că o #Ucraină înfrântă va slăbi nu doar UE, ci și SUA

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat vineri că înfrângerea Ucrainei va slăbi nu doar Uniunea Europeană, ci și SUA, afirmându-și dorința de a colabora cu Washingtonul pentru a obține o pace 'justă și durabilă', potrivit EFE. 'O Ucraină înfrântă va slăbi Europa, dar va slăbi și SUA. Aceasta va

Politic Ex 14-02-2025 19:16

Criticile vicepreședintelui SUA referitoare la regresul democratic în Europa sunt 'inacceptabile', reacționează Germania

Criticile formulate vineri de vicepreședintele SUA, J.D.Vance, la adresa Europei, pe care a acuzat-o că atacă politicienii antisistem prin cenzură mediatică și îngrădirea libertății de exprimare sunt 'inacceptabile', a reacționat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, potrivit AFP. 'Dacă am înțeles bine, el compară situația unor

Politic Ex 14-02-2025 18:57

Germania: Numeroși alegători sunt indeciși cu câteva zile înaintea alegerilor din 23 februarie

Mulți alegători din Germania rămân indeciși cu doar nouă zile înainte de alegerile parlamentare din 23 februarie, potrivit sondajelor publicate vineri, relatează dpa. Circa 38% dintre cei care intenționează să voteze duminică la alegeri trebuie să se decidă cui îi vor da votul, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Allensbach și

Politic Ex 14-02-2025 18:55

Zelenski: #Ucraina va avea nevoie de o armată de 1,5 milioane de soldați dacă nu aderă la NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri la Conferința de Securitate de la Munchen că țara sa va avea nevoie de o armată de circa 1,5 milioane de soldați după război pentru a se proteja împotriva unei eventuale agresiuni ruse în cazul în care Ucraina nu este acceptată ca membră NATO, relatează EFE și Ukrainska Pravda. '

Politic Ex 14-02-2025 18:10

Summit al țărilor arabe pe 20 februarie la Riad privind planului președintelui Trump pentru Gaza

Arabia Saudită va găzdui pe 20 februarie la Riad un summit la care vor participa cinci țări arabe pentru a elabora un răspuns comun la planul președintelui american Donald Trump de a reloca palestinienii din Fâșia Gaza și de a reconstrui acest teritoriu sub controlul SUA, a declarat vineri o sursă saudită pentru AFP. Summitul, care reunește lideri din Ar

Politic Ex 14-02-2025 17:48

#Ucraina trebuie să facă parte din negocieri, afirmă țările baltice și nordice

Liderii țărilor nordice și baltice au subliniat vineri, într-un comunicat, că Ucraina și Europa trebuie să fie implicate în orice fel de negociere cu privire la rezolvarea războiului rus împotriva Ucrainei, relatează AFP. Liderii Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei și Suediei au asigurat că țările lor 

Politic Ex 14-02-2025 17:31

Președintele Vladimir Putin formează o echipă de 'grei' pentru a negocia acordul cu privire la #Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin își adună o echipă de 'grei', cu zeci de ani de experiență în negocieri cu mize mari, pentru a se confrunta cu reprezentanții președintelui american Donald Trump în vederea încheierii unui acord care să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, relatează vineri Bloomberg. Printre aceștia se n

Politic Ex 14-02-2025 16:38

Președinta Parlamentului European reafirmă sprijinul UE pentru soluția a două state, israelian și palestinian

Președinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, a reiterat vineri sprijinul Uniunii Europene (UE) pentru soluția a două state 'ca singura cale pentru garantarea securității și stabilității' în Orientul Mijlociu, a declarat secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP), Hussein al-Sheikh, potrivit agenției EFE. Ace

Politic Ex 14-02-2025 16:07

Un grup de experți ONU acuză Belarus de 'crime împotriva umanității'

Guvernul din Belarus a comis 'încălcări generalizate' ale drepturilor omului împotriva populației sale, unele echivalând cu 'crime împotriva umanității', potrivit unui raport al experților ONU publicat vineri, relatează AFP. 'Aceste încălcări sunt generalizate, sistematice și îndreptate împotriva ci