Președintele Vladimir Putin formează o echipă de 'grei' pentru a negocia acordul cu privire la #Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin își adună o echipă de 'grei', cu zeci de ani de experiență în negocieri cu mize mari, pentru a se confrunta cu reprezentanții președintelui american Donald Trump în vederea încheierii unui acord care să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, relatează vineri Bloomberg.
Printre aceștia se numără Iuri Ușakov, principalul său consilier pe probleme de politică externă de la Kremlin, fost ambasador al Rusiei în SUA, care are mai mult de o jumătate de secol de activitate în diplomație, și directorul Serviciului de Informații Externe (SVR), Serghei Narâșkin, care a activat la fel ca Putin în KGB-ul sovietic, potrivit unor persoane familiare cu situația, care au solicitat anonimatul.
Un alt personaj-cheie în această echipă este Kirill Dmitriev, originar din Kiev, în prezent șeful Fondului de Investiții Directe al Rusiei, un apropiat al familiei președintelui rus, conform publicației menționate, citată de portalul ucrainean Dialog.
Dmitriev, un finanțist cu studii la Stanford și Harvard, ar putea juca un rol-cheie asigurând un canal neoficial de comunicare între Kremlin și negociatorii președintelui american Donald Trump, conform media citate.
Faptul că Putin i-a ales pe acești oficiali ca negociatori relevă cât de importante sunt pentru el rezultatele negocierilor viitoare. Liderul rus se pare că nu a renunțat la planurile sale de a obține capitularea Ucrainei și speră să ajungă la o înțelegere în acest sens cu Washingtonul. Includerea lui Dmitriev, care are o vastă experiență în ceea ce privește contactele cu americanii, demonstrează faptul că Kremlinul caută cea mai bună formulă de abordare a lui Trump.
'Echipa lui Trump, dimpotrivă, nu are cunoștințe atât de aprofundate cu privire la Ucraina și are puțină experiență în negocierile directe cu Federația Rusă. Calea către o înțelegere este încă extrem de neclară, iar Putin nu dă semne că ar fi dispus să facă concesii semnificative. Toate acestea ar putea deveni o problemă serioasă la masa negocierilor', notează Bloomberg.
Cu toate acestea, noul președinte american este considerat o persoană destul de imprevizibilă, ceea ce va face dificilă sarcina negociatorilor ruși.
Dmitriev, în special, se află pe lista de sancțiuni a SUA ca fiind unul din aliații principali ai lui Putin. El este căsătorit cu o prietenă apropiată a fiicei mai mici a președintelui rus. Acest personaj are legături extinse nu doar în SUA, ci și în Orientul Mijlociu, inclusiv în Arabia Saudită, unde ar urma să aibă loc viitoarea întâlnire între Trump și Putin.
S-ar putea ca în echipa de negociatori să fie inclus și Vladimir Medinski, un consilier al lui Putin, de asemenea originar din Ucraina. Medinski, care a condus echipa de negociatori la primele discuții cu Ucraina în primele luni după invazie - în Belarus, iar apoi la Istanbul - se bucură de încrederea liderului de la Kremlin. El se ocupă de falsificarea istoriei și de propaganda Kremlinului pentru justificarea agresiunii ruse, notează Dialog.
Președintele Vladimir Putin a reunit vineri Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a discuta despre convorbirea telefonică avută miercuri cu președintele american Donald Trump, în cursul căreia cei doi au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt războiului în Ucraina, potrivit EFE.
'Bineînțeles că s-a discutat', a confirmat pentru agenția oficială de presă rusă TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Anterior, media ruse au informat că tema principală a reuniunii săptămânale a președintelui Putin a fost prevenirea situațiilor de urgență, cum ar fi inundațiile și incendiile din timpul primăverii și verii.
Putin a convocat luna trecută o reuniune extraordinară a acestui organism, pe care a dedicat-o exclusiv relațiilor cu SUA după învestirea lui Trump. El l-a felicitat apoi pe președintele american pentru învestirea sa și a subliniat că Moscova a fost întotdeauna pregătită să se angajeze în 'relații de cooperare cu orice administrație americană'.
Potrivit Kremlinului, prima convorbire oficială dintre cei doi lideri a avut loc pe 12 februarie și a durat aproximativ o ora și jumătate.
În timpul convorbirii telefonice, Putin și Trump au discutat despre relațiile bilaterale și despre războiul în Ucraina, după care au ordonat crearea unor grupuri de lucru pentru negocierea unei reglementări pașnice a conflictului.
Această conversație a avut loc la exact trei ani după cea dintre Putin și fostul președinte american Joe Biden, cu două săptămâni înainte de începerea războiului.
Mai târziu, Donald Trump a anunțat că reprezentanți la nivel înalt ai SUA, Rusiei și Ucrainei se vor întâlni săptămâna aceasta la München, Germania, în cadrul Conferinței de Securitate.
Rusia și Ucraina au negat vineri la unison o posibilă întâlnire în orașul bavarez, mai ales că reprezentanții Moscovei nu au fost invitați la Conferința de la Munchen.AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: 'A schimba unilateral statu-quoul prin forță' nu trebuie să fie tolerată 'nicăieri în lume', afirmă Tokyo
Ministrul japonez de externe, Takeshi Iwaya, a insistat sâmbătă în fața omologilor săi din China și Coreea de Sud că nu este acceptabil 'nicăieri în lume' să se schimbe statu-quoul prin forță, referindu-se la invazia rusă în Ucraina, scrie AFP. 'Referitor la situația din Ucraina, am subliniat necesitatea pen
Trump 'dorește să stabilească o relație de încredere' cu Iranul, afirmă emisarul său
Donald Trump 'dorește să stabilească o relație de încredere' cu Iranul, a declarat emisarul său Steve Witkoff într-un interviu publicat vineri, în care a detaliat conținutul scrisorii trimise de președintele american la Teheran, relatează AFP. Pe 7 martie, Donald Trump a dezvăluit că a trimis o scrisoare Iranului pent
Gaza: Parisul, Berlin și Londra îndeamnă la 'revenirea imediată' la o încetare a focului
Franța, Germania și Regatul Unit au cerut vineri 'revenirea imediată la o încetare a focului' în Fâșia Gaza, declarându-se 'revoltate' de bilanțul morților în rândul civililor de când Israelul a încălcat armistițiul, notează AFP. Într-un comunicat comun, miniștrii de externe
Peru: Parlamentul îl demite pe ministrul de interne în contextul lipsei de securitate din țară
Parlamentul peruan l-a demis vineri pe ministrul de interne Juan José Santivánez, omul forte al guvernului, în timp ce acesta se confrunta cu un val de presiuni din cauza lipsei de rezultate în lupta împotriva crimei organizate, notează AFP. Cu 79 de voturi pentru, 11 împotrivă și 20 abțineri, parlamentul
Armata israeliană afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Yemen
Armata israeliană a afirmat vineri că a interceptat o rachetă lansată din Yemen după declanșarea sirenelor de alertă antiaeriană la Ierusalim și în mai multe zone din centrul Israelului, notează AFP. 'O rachetă trasă din Yemen a fost interceptată de (forțele aeriene) chiar înainte ca ea să poată intra în spațiul aerian israelian', se
Sancțiuni americane împotriva fostei președinte argentiniene Kirchner
Statele Unite au anunțat vineri sancțiuni care o vizează pe fosta președintă a Argentinei Cristina Kirchner și un fost ministru, interzicându-le efectiv să intre pe teritoriul Statelor Unite, pe fondul unor acuzații de corupție, notează AFP. 'Anunț astăzi desemnarea Cristinei de Kirchner, fostă președinte a Argentinei, și a lui Julio
Gaza: Armata israeliană afirmă că a 'lovit teroriști' într-un spital dezafectat
Armata israeliană a declarat vineri că a lovit 'teroriști' în ceea ce a prezentat drept un spital dezafectat folosit drept bază de către combatanți ai mișcării islamiste palestiniene Hamas, după ce a fost acuzată de către Ankara că a distrus un spital construit de Turcia în Fâșia Gaza, relatează AFP. 'Anterior (vi
Turcia: Incidente la Istanbul și Izmir între manifestanți și poliție
Incidente au izbucnit vineri seara la Istanbul și Izmir (vest) între manifestanți și polițiști în cursul mitingurilor convocate de opoziție în sprijinul primarului Istanbulului arestat miercuri, au informat corespondenți ai AFP și media turce. La Istanbul, poliția a folosit gloanțe de cauciuc, iar în Izmir, al treilea o
Turcia: Consiliul de ordine al baroului din Istanbul, dizolvat pentru 'propagandă teroristă'
Președintele baroului din Istanbul Ibrahim Kaboglu și membrii consiliului său de ordine, urmăriți penal pentru 'propagandă teroristă' și 'diseminarea publică de informații false', au fost demiși vineri din funcțiile lor, potrivit unei hotărâri judecătorești publicate online de o asociație de avocați, relatează AFP. Justiț
Turcia: Opoziția convoacă o 'noapte a democrației' - 10.000 de persoane denunță la Istanbul arestarea lui Ekrem Imamoglu
Opoziția turcă a convocat vineri seară o ''noapte a democrației'', făcând apel la o mare demonstrație către care se îndreaptă cel puțin 10.000 de persoane pentru a denunța arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, în pofida avertismentului președintelui Recep Tayyip Erdogan care a promis că nu va ceda în fața ''
SUA: Trump anunță un contract cu Boeing pentru viitorul avion de luptă F-47
Președintele american Donald Trump a anunțat vineri semnarea unui contract cu concernul Boeing pentru o avioane de luptă de nouă generație, denumită F-47, informează AFP. Mai performante, noile avioane vor înlocui precedenta generație F-22 Raptor produsă de Lockheed Martin și aflată în serviciu de circa 20 de ani.
#Ucraina/Guvernul britanic a înghețat active rusești în valoare de 25 de miliarde de lire sterline
Guvernul britanic a înghețat active rusești în valoare de aproximativ 25 de miliarde de lire sterline (29,8 miliarde de euro) de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, indică date oficiale publicate vineri, transmit AFP și DPA. ''În colaborare cu aliații săi, Regatul Unit a impus sancțiunil
#Ucraina nu consideră un contingent ONU o alternativă la trupele de menținere a păcii din țări NATO sau UE
Ucraina nu ia în considerare o misiune a ONU ca alternativă la desfășurarea unui contingent de menținere a păcii din țari care o susțin în războiul cu Rusia, în eventualitatea unui acord de pace cu aceasta din urmă, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agențiile Reuters și EFE. 'Cu tot re
UE renunță să se 'reînarmeze', cel puțin terminologic, 'ReArm Europe' devenind 'Readiness 2030' la reticența unor state
Uniunea Europeană a preferat să renunțe să se 'reînarmeze', cel puțin la nivel terminologic, redenumindu-și planul destinat să-i întărească apărarea la orizontul lui 2030, în urma comentariilor anumitor state membre, a confirmat vineri Comisia Europeană, potrivit AFP. Acest plan intitulat 'ReArm Europe' a fost
#Ucraina va încerca la discuțiile din Arabia Saudită să extindă sfera armistițiului convenit de Trump și Putin
Ucraina speră să ajungă luni la un armistițiu parțial cu Rusia, care să împiedice atacurile asupra sectorului energetic, de asemenea asupra altor infrastructuri și navelor în Marea Neagră, în discuțiile care vor fi intermediate de SUA în Arabia Saudită, potrivit declarațiilor date vineri de oficiali ucraineni, inclusiv de președintele Volodimi