Președintele Vladimir Putin formează o echipă de 'grei' pentru a negocia acordul cu privire la #Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin își adună o echipă de 'grei', cu zeci de ani de experiență în negocieri cu mize mari, pentru a se confrunta cu reprezentanții președintelui american Donald Trump în vederea încheierii unui acord care să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, relatează vineri Bloomberg.
Printre aceștia se numără Iuri Ușakov, principalul său consilier pe probleme de politică externă de la Kremlin, fost ambasador al Rusiei în SUA, care are mai mult de o jumătate de secol de activitate în diplomație, și directorul Serviciului de Informații Externe (SVR), Serghei Narâșkin, care a activat la fel ca Putin în KGB-ul sovietic, potrivit unor persoane familiare cu situația, care au solicitat anonimatul.
Un alt personaj-cheie în această echipă este Kirill Dmitriev, originar din Kiev, în prezent șeful Fondului de Investiții Directe al Rusiei, un apropiat al familiei președintelui rus, conform publicației menționate, citată de portalul ucrainean Dialog.
Dmitriev, un finanțist cu studii la Stanford și Harvard, ar putea juca un rol-cheie asigurând un canal neoficial de comunicare între Kremlin și negociatorii președintelui american Donald Trump, conform media citate.
Faptul că Putin i-a ales pe acești oficiali ca negociatori relevă cât de importante sunt pentru el rezultatele negocierilor viitoare. Liderul rus se pare că nu a renunțat la planurile sale de a obține capitularea Ucrainei și speră să ajungă la o înțelegere în acest sens cu Washingtonul. Includerea lui Dmitriev, care are o vastă experiență în ceea ce privește contactele cu americanii, demonstrează faptul că Kremlinul caută cea mai bună formulă de abordare a lui Trump.
'Echipa lui Trump, dimpotrivă, nu are cunoștințe atât de aprofundate cu privire la Ucraina și are puțină experiență în negocierile directe cu Federația Rusă. Calea către o înțelegere este încă extrem de neclară, iar Putin nu dă semne că ar fi dispus să facă concesii semnificative. Toate acestea ar putea deveni o problemă serioasă la masa negocierilor', notează Bloomberg.
Cu toate acestea, noul președinte american este considerat o persoană destul de imprevizibilă, ceea ce va face dificilă sarcina negociatorilor ruși.
Dmitriev, în special, se află pe lista de sancțiuni a SUA ca fiind unul din aliații principali ai lui Putin. El este căsătorit cu o prietenă apropiată a fiicei mai mici a președintelui rus. Acest personaj are legături extinse nu doar în SUA, ci și în Orientul Mijlociu, inclusiv în Arabia Saudită, unde ar urma să aibă loc viitoarea întâlnire între Trump și Putin.
S-ar putea ca în echipa de negociatori să fie inclus și Vladimir Medinski, un consilier al lui Putin, de asemenea originar din Ucraina. Medinski, care a condus echipa de negociatori la primele discuții cu Ucraina în primele luni după invazie - în Belarus, iar apoi la Istanbul - se bucură de încrederea liderului de la Kremlin. El se ocupă de falsificarea istoriei și de propaganda Kremlinului pentru justificarea agresiunii ruse, notează Dialog.
Președintele Vladimir Putin a reunit vineri Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a discuta despre convorbirea telefonică avută miercuri cu președintele american Donald Trump, în cursul căreia cei doi au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt războiului în Ucraina, potrivit EFE.
'Bineînțeles că s-a discutat', a confirmat pentru agenția oficială de presă rusă TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Anterior, media ruse au informat că tema principală a reuniunii săptămânale a președintelui Putin a fost prevenirea situațiilor de urgență, cum ar fi inundațiile și incendiile din timpul primăverii și verii.
Putin a convocat luna trecută o reuniune extraordinară a acestui organism, pe care a dedicat-o exclusiv relațiilor cu SUA după învestirea lui Trump. El l-a felicitat apoi pe președintele american pentru învestirea sa și a subliniat că Moscova a fost întotdeauna pregătită să se angajeze în 'relații de cooperare cu orice administrație americană'.
Potrivit Kremlinului, prima convorbire oficială dintre cei doi lideri a avut loc pe 12 februarie și a durat aproximativ o ora și jumătate.
În timpul convorbirii telefonice, Putin și Trump au discutat despre relațiile bilaterale și despre războiul în Ucraina, după care au ordonat crearea unor grupuri de lucru pentru negocierea unei reglementări pașnice a conflictului.
Această conversație a avut loc la exact trei ani după cea dintre Putin și fostul președinte american Joe Biden, cu două săptămâni înainte de începerea războiului.
Mai târziu, Donald Trump a anunțat că reprezentanți la nivel înalt ai SUA, Rusiei și Ucrainei se vor întâlni săptămâna aceasta la München, Germania, în cadrul Conferinței de Securitate.
Rusia și Ucraina au negat vineri la unison o posibilă întâlnire în orașul bavarez, mai ales că reprezentanții Moscovei nu au fost invitați la Conferința de la Munchen.AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Turcia: Un jurnalist suedez a fost condamnat cu suspendare dar va rămâne în închisoare, în așteptarea unui nou proces
Jurnalistul suedez Joakim Medin, arestat la finalul lunii martie la sosirea sa în Turcia, a fost condamnat miercuri la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru ''insultă adusă președintelui'' turc, dar va rămâne în închisoare în așteptarea unui alt proces, pentru ''apartenență la o organizație teroristă
#Ucraina se așteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Ucraina se așteaptă să semneze miercuri un acord cu Statele Unite privind mineralele, document care le va asigura americanilor accesul la mineralele strategice ucrainene, a declarat pentru AFP un înalt oficial al președinției de la Kiev. Ministrul economiei, Iulia Sviridenko, este în drum spre Washington și 'ar trebui să semnez
Estonia a primit șase sisteme de rachete HIMARS din SUA, într-o amplă achiziție de armament
Estonia a primit șase lansatoare multiple de rachete HIMARS americane, într-una din cele mai mari achiziții de armament din istoria sa, acoperind astfel un deficit de capacități crucial, a anunțat miercuri Centrul pentru investiții de apărare, transmite dpa. Sistemele mobile de rachete, cu o rază de acțiune de 300 km, au fost predate arm
SUA: Trump pune pe seama lui Biden reculul PIB în primul trimestru
Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că datele economice slabe ale SUA, inclusiv o scădere a produsului intern brut (PIB) în primul trimestru, reprezintă 'reminiscențe' de la predecesorul său Joe Biden și că tarifele vamale pe care le-a introdus el nu au nicio legătură cu acest lucru, relatează AFP. Miliardarul r
CEDO somează Serbia să nu folosească 'arme sonore' împotriva manifestanților
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat miercuri Serbiei să nu utilizeze 'arme sonore' pentru dispersarea sau controlul manifestanților; instanța din Strasbourg a dat astfel dreptate, parțial, militanților care au acuzat autoritățile sârbe de folosirea unui 'tun sonic' în 15 martie, cu ocazia unui miting de mare amploare la
Rusia și Coreea de Nord au început lucrările de construcție a primului pod rutier între ele
Rusia și Coreea de Nord au început miercuri lucrările de construcție a primului pod rutier între cele două state aliate, un nou semn al întăririi relațiilor strategice dintre Moscova și Phenian, transmite AFP. Importanța acestui proiect 'merge mult dincolo de o simplă sarcină de inginerie', a dat asigurări prim-minist
UE trage concluzia penei de curent din Spania și Portugalia: este necesar un kit de supraviețuire
Pana de curent masivă din Spania și Portugalia a evidențiat necesitatea unui kit de supraviețuire pentru primele ore sau zile într-o situație de urgență, a insistat miercuri comisarul european pentru egalitate, pregătire și gestionarea crizelor, Hadja Lahbib, citată de Reuters. Lahbib a afirmat că întreruperea alimentării cu energi
Germania: Un fost gardian în lagărul nazist Sachsenhausen a decedat înaintea procesului
Un fost gardian din lagărul de concentrare nazist Sachsenhausen a decedat înainte de a răspunde în fața unui judecător la acuzațiile de complicitate la omor în peste 3.300 de cazuri, a anunțat miercuri justiția germană, potrivit AFP. Tribunalul din Hanau (vest) a informat despre decesul 'neașteptat' în ziua de 2
Franța cere Israelului la CIJ să ridice imediat blocada ajutoarelor pentru Gaza
Reprezentantul Franței la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga a apreciat miercuri că blocada israeliană asupra ajutoarelor pentru Fâșia Gaza trebuie eliminată imediat, transmite AFP. CIJ a început luni audieri legate de obligațiile umanitare ale Israelului față de palestinieni, la peste 50 de zile de la instituirea b
Siria: Israelul a intervenit în violențele interconfesionale cu o 'lovitură de avertisment' în sprijinul druzilor
Israelul a intervenit miercuri în violențele interconfesionale din Siria soldate cu 30 de morți în decurs de două zile, anunțând că a întreprins o lovitură 'de avertisment' care se vrea și un mesaj către autoritățile siriene pentru a proteja comunitatea druză, transmite AFP. Aceste violențe au redeșteptat spectr
China va ridica sancțiunile impuse unor membri ai Parlamentului European
China a decis să ridice sancțiunile împotriva a patru actuali membri și unui fost membru ai Parlamentului European, precum și Subcomisiei pentru drepturile omului, a declarat miercuri un reprezentant al legislativului UE, pentru Reuters. Sub rezerva anonimatului, el a afirmat că președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, ar urma
Premierul Modi nu se mai duce la parada de 9 mai de la Moscova; India va fi reprezentantă de ministrul său al apărării
Premierul indian Narendra Modi nu se mai duce la Moscova de 9 mai pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, cu ocazia victoriei asupra Germaniei naziste, India urmând să fie reprezentată la acest eveniment de către ministrul apărării Rajnath Singh, informează miercuri AFP, citând o sursă guvernamentală de la New Delhi.
Estonia afirmă că este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în #Ucraina
Estonia este pregătită să contribuie cu trupe la o potențială misiune europeană de menținere a păcii în Ucraina, a declarat miercuri premierul Kristen Michal, relatează dpa. Țara baltică, membră a UE și NATO, este pregătită să desfășoare o forță terestră, împreună cu instructori și ofițeri, se arată în comunicatul publicat de
SUA aprobă vânzarea a 400 de rachete aer-aer Poloniei, în valoare totală de 1,33 miliarde de dolari
Washingtonul a aprobat marți vânzarea a 400 de rachete aer-aer cu rază de acțiune medie în valoare totală de 1,33 de miliarde de dolari (1,17 miliarde de euro) Poloniei, țară membră a NATO și care se învecinează cu Ucraina, informează AFP. 'Acest proiect de vânzare va ameliora capacitatea Poloniei de a face față ame
Kremlinul: Putin este deschis păcii în #Ucraina, dar aceasta nu poate fi realizată atât de repede pe cât doresc SUA
Președintele rus Vladimir Putin este deschis păcii în Ucraina și se lucrează intens cu Statele Unite, dar conflictul este atât de complicat încât progresul rapid pe care și-l dorește Washingtonul este dificil de realizat, a declarat miercuri Kremlinul, citat de Reuters. 'Președintele rămâne deschis metodelor p