Trump afirmă la Davos că dorește o întâlnire cu Putin pentru a opri războiul în #Ucraina, fără a avansa soluții

Președintele american Donald Trump a reafirmat joi, într-o intervenție online la forumul economic mondial de la Davos, că dorește să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a opri războiul în Ucraina, țară despre care a spus că este pregătită să încheie un acord cu Rusia, fără a oferi însă vreun detaliu concret, consemnează agențiile internaționale de presă.
'Chiar aș dori să mă întâlnesc curând cu președintele Putin și să încheiem acest război', a spus Trump. 'Și nu este vorba despre economie sau altceva. Este vorba despre milioanele de vieți irosite (...) Este un măcel (în Ucraina). Și chiar trebuie să oprim acest război', a indicat noul lider de la Casa Albă, care a susținut că sunt în desfășurare eforturi ale SUA pentru încheierea unui acord de pace între Rusia și Ucraina, dar nu a dat detalii.
Întrebat dacă până la viitoarea ediție a forumului de la Davos, adică într-un an de acum înainte, va exista un acord de pace între Rusia și Ucraina, Trump a răspuns evaziv. 'Ei bine, va trebui să întrebați Rusia', a replicat el, susținând mai departe că 'Ucraina este pregătită să facă o înțelegere', fără a dezvolta subiectul.
Trump a sugerat și o posibilă implicare a Chinei pentru facilitarea unui acord ruso-ucrainean. China are 'multă putere în această situație (...), sperăm să lucrăm împreună și să oprim acest' război, a spus el, din nou vag.
Într-o postare pe rețeaua sa de socializare Truth Social, noul președinte american a cerut miercuri Rusiei să încheie rapid un acord de pace cu Ucraina, altfel riscă taxe vamale și noi sancțiuni din partea SUA. 'Dacă nu faceți o 'înțelegere', iar aceasta în curând, nu voi avea de ales decât să pun un nivel ridicat de Taxe, Tarife și Sancțiuni pe tot ce vinde Rusia către SUA, și diverselor alte țări participante', a scris Trump în acea postare, la finalul căreia pare să facă referire la țările care susțin Rusia în războiul cu Ucraina, precum Iran sau Coreea de Nord, fără însă a le preciza.
Încercând aparent să-și echilibreze amenințarea cu un compliment, Trump a scris în același mesaj că Statele Unite nu vor uita niciodată ajutorul oferit de Rusia în al Doilea Război Mondial, adăugând în mod incorect că Uniunea Sovietică de atunci a pierdut 60 de milioane de oameni în acel conflict, bilanț mult peste cel de 26,6 milioane de morți stabilit chiar de Moscova.
Putin și Trump nu au vorbit încă la telefon după învestirea noului președinte american pe 20 ianuarie, iar Kremlinul a minimalizat în mod precaut amenințarea acestuia cu noi sancțiuni și taxe vamale, afirmând că 'nu a văzut în mod deosebit nimic nou aici'.
'Înregistrăm cu atenție toate nuanțele. Rămânem pregătiți pentru dialog, președintele Putin a vorbit în mod repetat despre acest lucru - pentru un dialog egal, pentru un dialog respectuos', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În schimb, comentatori și bloggeri militari ruși au reacționat cu indignare după amenințarea lui Trump. Unii dintre ei văd în aceasta o mișcare cel puțin neinspirată din partea noului președinte și care riscă să diminueze și mai mult șansele unui acord de pace în Ucraina, într-un moment în care cei care doresc pacea își puneau în acest sens speranțele în Trump. Alții îl acuză direct pe acesta de 'aroganță', 'auto-suficiență' sau atitudine 'jignitoare' față de Rusia, comportament ce l-ar putea ambiționa și mai mult pe Putin să continue războiul.
De pildă, corespondentul de război rus Alexander Kots, crede că acordul de încetare a focului dintre Israel și Hamas i-a dat lui Trump un sentiment exagerat de omnipotență. 'Rusia nu este Fâșia Gaza. Și să începi un dialog cu ultimatumuri, aceasta nu este cea mai inspirată mișcare din partea unui lider care pretinde că este pacifist. Moscova nu va accepta niciodată o înțelegere dictată prin șantaj și amenințări', notează jurnalistul rus.
Rămâne în continuare neclară abordarea lui Trump față de războiul ruso-ucrainean, inclusiv față de continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina. El a spus mereu că dorește să discute cu președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt rapid acestui război, deplângând numărul uriaș de victime din ambele tabere, dar nu a avansat până în prezent nicio soluție concretă și a fost ambiguu și inconsecvent în declarații.
După ce a criticat în campania electorală receptivitatea fostului președinte Joe Biden de a oferi ajutorul cerut de Zelenski, Trump ia acum în calcul continuarea acestui ajutor, dar nicio decizie nu a fost încă anunțată. O eventuală sistare a ajutorului militar american pentru Ucraina ar putea forța această țară să încheie o pace în condiții nefavorabile cu Rusia, aliații europeni neavând potențialul de a compensa ajutorul american, aceasta o mare temere a Kievului.
Noul secretar de stat american, Marco Rubio, a apreciat că pentru o soluție negociată a războiului în Ucraina este nevoie de concesii ale ambelor părți. El a subliniat că principala problemă a armatei ucrainene nu este insuficiența finanțării, ci insuficiența efectivelor de luptă, și a considerat nerealistă atât posibilitatea ca Rusia să ocupe toată Ucraina cât și cea a eliberării teritoriului ucrainean ocupat de armata rusă.
Pentru o pace negociată cu Ucraina, președintele Putin a cerut în principal retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), precum și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra acestei aderări.
Rusia așteaptă din partea lui Trump 'inițiative concrete' pentru soluționarea conflictului ruso-ucrainean și președintele Putin dorește să se întâlnească cu noul președinte american, a declarat marțea trecută ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Rusia este dispusă să negocieze 'garanții de securitate' pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spațiul eurasiatic și va trebui stabilit rolul Rusiei în viitorul sistem de securitate european, după ce puterile occidentale au folosit în ultimii ani Ucraina ca instrument 'pentru a slăbi Rusia' prin ajutorul militar oferit Kievului, a explicat ministrul rus de externe. AGERPRES/(AS - editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruştei)
Citiţi şi:
* Davos: Trump avertizează companiile din întreaga lume cu tarife mari dacă nu produc în SUA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina și aliații săi europeni au transmis SUA un document cu contrapropuneri referitoare la planul de pace avansat de Trump
Oficialii ucraineni și europeni au respins săptămâna aceasta unele propuneri din planul de pace elaborat de președintele american Donald Trump pentru încheierea războiului din Ucraina și au formulat contrapropuneri asupra mai multor puncte din acest plan, pe teme care merg de la chestiunile teritoriale până la sancțiunile impuse Rusiei, conform textelor con
Cel mai mare șantier naval olandez, urmărit penal pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei
Justiția olandeză a anunțat vineri că a declanșat urmărirea penală asupra celui mai mare constructor naval al țării, inclusiv pentru încălcare sancțiunilor contra Rusiei, puse în aplicare după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează AFP. Cu sediul la Gorinchem, lângă portul din Rotterdam, Damen Shipyards face ob
Un ofițer superior rus a murit în explozia unei mașini în regiunea Moscovei
Un ofițer superior rus a murit vineri în explozia unui automobil în orașul Balașiha din regiunea Moscova, informează publicațiile rusești Mash și Shot, preluate de Reuters. Agenția nu a fost în măsură să verifice detalii furnizate de Mash, care a afirmat că ofițerul era Iaroslav Moskalik, adjunct al comandantului directoratul
Propunerile de acord de pace pentru #Ucraina prezentate de SUA în cadrul discuțiilor de la Paris (Reuters)
Reuters publică textul unui set de propuneri pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, care au fost prezentate oficialilor europeni de către emisarul american Steve Witkoff la discuțiile de la Paris din 17 aprilie. Agenția britanică de presă menționează că a văzut documentul pe care îl publică integral, fără modificări.
#Ucraina: Cinci persoane, printre care un copil, au fost ucise în noi atacuri ale forțelor ruse
Cinci persoane, printre care un copil, au fost ucise în noi atacuri comise de forțele ruse asupra Ucrainei, au anunțat vineri oficialități ucrainene, potrivit Reuters. Trei dintre victime au fost ucise în orașul Pavlograd în urma unui atac cu dronă, a afirmat Sergii Lîsak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.
Polonia va cere probabil Uniunii Europene o derogare pentru cheltuielile de apărare
Polonia va cere probabil săptămâna viitoare Comisiei Europene o derogare de la limitele de împrumut stabilite de UE, pentru a-și menține cheltuielile de apărare la un nivel ridicat în anii următor fără a încălca reglementările europene, a declarat joi ministrul polonez de finanțe, Andrzej Domanski, citat de Reuters. Var
Portugalia marchează a 51-a aniversare de la instaurarea democrației, pe fondul unei polemici
Portugalia marchează vineri cea de-a 51-a aniversare de la instaurarea democrației, pe fondul unei polemici din cauza doliului național decretat pentru moartea Papei Francisc până sâmbătă, ceea ce a determinat guvernul să amâne unele festivități, informează AFP. Decizia guvernului de centru-dreapta de a amâna unele '
Donald Trump se abține în a califica drept ''genocid'' masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman
Președintele american Donald Trump s-a abținut joi să califice drept ''genocid'' masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, o schimbare în raport cu predecesorul său democrat Joe Biden, informează vineri AFP. Turcia, al cărei președinte Recep Tayyip Erdogan a legat relații str&a
RECTIFICARE Guvernul polonez încearcă să obţină aprobare europeană pentru reforma judiciară
Rectificăm știrea difuzată luni, la ora 11:46, pe fluxurile Politic Ex și Ora Europei, întrucât agenția de presă Reuters a corectat știrea inițială ce conținea erori în titlu și lead. Retransmitem integral știrea în forma corectă. Guvernul polonez încearcă să obțină aprobare europeană pentru reforma
#Ucraina ar putea ceda temporar teritorii pentru a obține încetarea războiului, declară primarul Kievului
Ucraina ar putea ceda teritorii Rusiei pentru a încheia o ''pace temporară'' cu Moscova, a afirmat primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-un interviu pentru BBC difuzat vineri, informează AFP. ''Unul dintre scenarii... ar fi abandonarea de teritorii. Este injust, însă pentru pace, pentru o pace tempor
Președintele Trump deschide calea pentru mineritul în oceane, inclusiv în apele internaționale
Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv care deschide calea către exploatarea la scară mare a resurselor minerale de sub mări și oceane, inclusiv în apele internaționale, informează AFP. Washingtonul atacă astfel atribuțiile Autorității Internaționale pentru Fundul Mărilor (AIFM), care deține teoretic jurisdicți
Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei sunt în grafic, afirmă ministrul apărării Andris Spruds
Construirea planificată a unei linii de apărare de-a lungul frontierei estice a Letoniei cu Rusia și Belarus, prevăzută a se încheia până în 2028, este în grafic, a declarat vineri ministrul leton al apărării Andris Spruds, potrivit DPA. ''Activitatea se desfășoară conform planului'', a spus Spruds &icir
Șepci și tricouri ''Trump 2028'' au fost puse în vânzare în magazinul online al lui Donald Trump
Magazinul online al lui Donald Trump, a cărui cotă de popularitate este în scădere, propune deja șepci roșii și tricouri cu inscripția ''Trump 2028'', anul următoarelor alegeri prezidențiale americane, la care, conform Constituției, republicanul nu mai poate participa, informează AFP. Unul dintre conturile președintelui a
Australia: O ceremonie de comemorare a foștilor combatanți a fost perturbată de un neonazist
O ceremonie de comemorare de Anzac Day, în onoarea foștilor combatanți, a fost întreruptă pentru scurt timp vineri, la Melbourne, de huiduielile unui militant neonazist, informează AFP. Huiduieli au perturbat celebrarea în zorii zilei, din partea ''cuiva care este un neonazist cunoscut'', a afirmat ministrul a
Funeralii Papa Francisc: Benjamin Netanyahu transmite condoleanțe Bisericii Catolice, în numele țării sale
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat, în numele țării sale, condoleanțe Bisericii Catolice după moartea Papei Francisc, survenită luni dimineață, transmite vineri AFP. ''Statul Israel transmite cele mai profunde condoleanțe ale sale Bisericii Catolice și comunității catolice din lumea întreagă pentru decesul P