Trump afirmă la Davos că dorește o întâlnire cu Putin pentru a opri războiul în #Ucraina, fără a avansa soluții

Președintele american Donald Trump a reafirmat joi, într-o intervenție online la forumul economic mondial de la Davos, că dorește să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a opri războiul în Ucraina, țară despre care a spus că este pregătită să încheie un acord cu Rusia, fără a oferi însă vreun detaliu concret, consemnează agențiile internaționale de presă.
'Chiar aș dori să mă întâlnesc curând cu președintele Putin și să încheiem acest război', a spus Trump. 'Și nu este vorba despre economie sau altceva. Este vorba despre milioanele de vieți irosite (...) Este un măcel (în Ucraina). Și chiar trebuie să oprim acest război', a indicat noul lider de la Casa Albă, care a susținut că sunt în desfășurare eforturi ale SUA pentru încheierea unui acord de pace între Rusia și Ucraina, dar nu a dat detalii.
Întrebat dacă până la viitoarea ediție a forumului de la Davos, adică într-un an de acum înainte, va exista un acord de pace între Rusia și Ucraina, Trump a răspuns evaziv. 'Ei bine, va trebui să întrebați Rusia', a replicat el, susținând mai departe că 'Ucraina este pregătită să facă o înțelegere', fără a dezvolta subiectul.
Trump a sugerat și o posibilă implicare a Chinei pentru facilitarea unui acord ruso-ucrainean. China are 'multă putere în această situație (...), sperăm să lucrăm împreună și să oprim acest' război, a spus el, din nou vag.
Într-o postare pe rețeaua sa de socializare Truth Social, noul președinte american a cerut miercuri Rusiei să încheie rapid un acord de pace cu Ucraina, altfel riscă taxe vamale și noi sancțiuni din partea SUA. 'Dacă nu faceți o 'înțelegere', iar aceasta în curând, nu voi avea de ales decât să pun un nivel ridicat de Taxe, Tarife și Sancțiuni pe tot ce vinde Rusia către SUA, și diverselor alte țări participante', a scris Trump în acea postare, la finalul căreia pare să facă referire la țările care susțin Rusia în războiul cu Ucraina, precum Iran sau Coreea de Nord, fără însă a le preciza.
Încercând aparent să-și echilibreze amenințarea cu un compliment, Trump a scris în același mesaj că Statele Unite nu vor uita niciodată ajutorul oferit de Rusia în al Doilea Război Mondial, adăugând în mod incorect că Uniunea Sovietică de atunci a pierdut 60 de milioane de oameni în acel conflict, bilanț mult peste cel de 26,6 milioane de morți stabilit chiar de Moscova.
Putin și Trump nu au vorbit încă la telefon după învestirea noului președinte american pe 20 ianuarie, iar Kremlinul a minimalizat în mod precaut amenințarea acestuia cu noi sancțiuni și taxe vamale, afirmând că 'nu a văzut în mod deosebit nimic nou aici'.
'Înregistrăm cu atenție toate nuanțele. Rămânem pregătiți pentru dialog, președintele Putin a vorbit în mod repetat despre acest lucru - pentru un dialog egal, pentru un dialog respectuos', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În schimb, comentatori și bloggeri militari ruși au reacționat cu indignare după amenințarea lui Trump. Unii dintre ei văd în aceasta o mișcare cel puțin neinspirată din partea noului președinte și care riscă să diminueze și mai mult șansele unui acord de pace în Ucraina, într-un moment în care cei care doresc pacea își puneau în acest sens speranțele în Trump. Alții îl acuză direct pe acesta de 'aroganță', 'auto-suficiență' sau atitudine 'jignitoare' față de Rusia, comportament ce l-ar putea ambiționa și mai mult pe Putin să continue războiul.
De pildă, corespondentul de război rus Alexander Kots, crede că acordul de încetare a focului dintre Israel și Hamas i-a dat lui Trump un sentiment exagerat de omnipotență. 'Rusia nu este Fâșia Gaza. Și să începi un dialog cu ultimatumuri, aceasta nu este cea mai inspirată mișcare din partea unui lider care pretinde că este pacifist. Moscova nu va accepta niciodată o înțelegere dictată prin șantaj și amenințări', notează jurnalistul rus.
Rămâne în continuare neclară abordarea lui Trump față de războiul ruso-ucrainean, inclusiv față de continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina. El a spus mereu că dorește să discute cu președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt rapid acestui război, deplângând numărul uriaș de victime din ambele tabere, dar nu a avansat până în prezent nicio soluție concretă și a fost ambiguu și inconsecvent în declarații.
După ce a criticat în campania electorală receptivitatea fostului președinte Joe Biden de a oferi ajutorul cerut de Zelenski, Trump ia acum în calcul continuarea acestui ajutor, dar nicio decizie nu a fost încă anunțată. O eventuală sistare a ajutorului militar american pentru Ucraina ar putea forța această țară să încheie o pace în condiții nefavorabile cu Rusia, aliații europeni neavând potențialul de a compensa ajutorul american, aceasta o mare temere a Kievului.
Noul secretar de stat american, Marco Rubio, a apreciat că pentru o soluție negociată a războiului în Ucraina este nevoie de concesii ale ambelor părți. El a subliniat că principala problemă a armatei ucrainene nu este insuficiența finanțării, ci insuficiența efectivelor de luptă, și a considerat nerealistă atât posibilitatea ca Rusia să ocupe toată Ucraina cât și cea a eliberării teritoriului ucrainean ocupat de armata rusă.
Pentru o pace negociată cu Ucraina, președintele Putin a cerut în principal retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), precum și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra acestei aderări.
Rusia așteaptă din partea lui Trump 'inițiative concrete' pentru soluționarea conflictului ruso-ucrainean și președintele Putin dorește să se întâlnească cu noul președinte american, a declarat marțea trecută ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Rusia este dispusă să negocieze 'garanții de securitate' pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spațiul eurasiatic și va trebui stabilit rolul Rusiei în viitorul sistem de securitate european, după ce puterile occidentale au folosit în ultimii ani Ucraina ca instrument 'pentru a slăbi Rusia' prin ajutorul militar oferit Kievului, a explicat ministrul rus de externe. AGERPRES/(AS - editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruştei)
Citiţi şi:
* Davos: Trump avertizează companiile din întreaga lume cu tarife mari dacă nu produc în SUA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Administrația Trump nu va mai actualiza baza de date privind marile catastrofe climatice
Administrația președintelui american Donald Trump va înceta să alimenteze baza de date de referință ce recenzează costisitoarele catastrofe climatice, o nouă consecință a importantelor tăieri de finanțări pentru Agenția Americană de observare Oceanică și Atmosferică (NOAA), potrivit unui anunț făcut joi, informează vineri AFP. Această ba
Donald Trump a ales o cunoscută prezentatoare de la Fox News pentru postul de procuror interimar al Washingtonului
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că a decis să o nominalizeze pe Jeanine Pirro, o cunoscută comentatoare de la canalul Fox News, în postul strategic de procuror al Washingtonului, după ce a fost nevoit să renunțe la candidatura ultraconservatorului Ed Martin, relatează AFP. Împătimit al televiziunii, Donald Trump și
#Ucraina anunță că a descoperit o rețea de spionaj ungară în regiunea Transcarpatia
Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat vineri că a arestat doi spioni ungari, presupuși membri ai unei ''rețele de informații militare'', în regiunea Transcarpatia din sud-vestul Ucrainei, transmit AFP și Reuters. ''Pentru prima dată în istoria Ucrainei, SBU a demascat o rețea de informații milita
Albania organizează duminică alegeri legislative considerate cruciale pentru aderarea la UE
Albania organizează duminică alegeri legislative, considerate esențiale pentru a evalua gradul de maturitate democratică a acestei țări din Balcani și pentru viitorul său european, relatează vineri AFP. Scrutinul inedit, întrucât pentru prima dat participă și diaspora, îl opune pe premierul în exercițiu Edi Rama inamicu
Reuniunea miniștrilor de externe ai UE de la Liov prilejuiește prima vizită în Ucraina a noului șef al diplomației germane
Noul ministru de externe german Johann Wadephul a început joi la Liov prima sa vizită în Ucraina de la preluarea, marți, a mandatului în fruntea diplomației germane, înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE prevăzută pentru vineri în orașul din vestul Ucrainei, informează dpa. Discuțiile de
Cancelarul german Merz discută la Bruxelles cu oficiali din UE și NATO
Noul cancelar german Friedrich Merz urmează să ajungă vineri la Bruxelles pentru discuții cu oficiali de cel mai înalt nivel ai Uniunii Europene și ai NATO, informează dpa. În cea de-a doua vizită în străinătate după ce și-a început mandatul săptămâna aceasta, Merz are programate întâlniri cu secretaru
Liderul nord-coreean a supervizat exerciții ce simulează contraatacuri nucleare împotriva Coreei de Sud și SUA
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat exerciții ce simulează contraatacuri nucleare contra Seulului și Washingtonului, au anunțat vineri media de stat, la o zi după teste balistice nord-coreene, informează AFP. Armata sud-coreeană a apreciat că testele de joi, care au implicat 'diferite tipuri' de rachete balistice cu rază scur
Joe Biden afirmă că își asumă responsabilitatea pentru revenirea lui Trump la Casa Albă
Fostul președinte american Joe Biden a afirmat joi că își asumă parțial responsabilitatea pentru realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, transmite DPA. ''Da, îmi asum, uite, eram în funcție și el a câștigat. Așadar, îmi asum responsabilitatea'', a spus Biden &i
MB: Noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' a Rusiei
Guvernul britanic a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' folosită de Rusia pentru a exporta petrol și gaze, înaintea unei reuniuni a țărilor nord-europene pe probleme de apărare la Oslo, relatează AFP. Aceste noi sancțiuni vizează 'până la 100 de petroliere', care au transportat petrol &icir
Israelul dorește 'să ajute' Ecuadorul în lupta sa împotriva traficanților de droguri, afirmă Noboa
Președinte reales recent al Ecuadorului, Daniel Noboa, a afirmat joi într-un interviu acordat AFP că Israelul dorește să 'ajute' Quito în domeniul informațiilor pentru lupta sa împotriva cartelurilor de droguri care devalizează țara sud-americană. Considerată cândva un paradis de pace într-o regiune tulbur
Conflictul dintre India și Pakistan 'nu este în esență problema' Statelor Unite, afirmă JD Vance
Vicepreședintele american JD Vance a afirmat joi că conflictul dintre India și Pakistan, 'în esență, nu este problema' Statelor Unite, pledând în același timp pentru 'dezescaladare', scrie AFP. 'Ceea ce putem face este să-i încurajăm la dezescaladare, dar nu ne vom implica într-un război care,
Provocările care îl așteaptă pe noul Papă Leon al XIV-lea
După cum spun cardinalii, joi a fost ales succesorul lui Petru, nu al lui Francisc, dar noul Papă, americanul Robert Francis Prevost, care s-a decis pentru numele pontifical de Leon al XIV-lea, va trebui să abordeze mai multe probleme pe care suveranul pontiful argentinian le-a lăsat în suspensie, comentează EFE, care trece în revistă provocările cu care
Trump susține eforturile europene pentru o 'pace durabilă' în #Ucraina (Berlin)
Președintele american, Donald Trump, l-a asigurat pe noul cancelar german, Friedrich Merz, într-o discuție telefonică joi, că susține eforturile europene 'în vederea unei păci durabile' în Ucraina, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului german, citat de AFP. Donald 'Trump a declarat că va sprijini fer
Merz l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al Germaniei
Noul cancelar german, Friedrich Merz (conservator), a discutat joi la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și l-a asigurat de sprijinul continuu al Germaniei în războiul cu Rusia, notează AFP. 'Cancelarul federal a reafirmat solidaritatea Germaniei cu Ucraina care poate conta pe sprijinul noului guvern german',
UPDATE Trump cere un armistiţiu de 30 de zile în #Ucraina
Președintele american, Donald Trump, a lansat joi un apel pe rețeaua sa Truth Social la 'o încetare necondiționată a focului de 30 zile' în Ucraina, transmite AFP. Atât Rusia, cât și Ucraina 'vor fi trase la răspundere', iar 'dacă încetarea focului nu este respectată, Statele Unite și parteneri