Trump 2.0/ Principalele momente ale ceremoniei de învestitură a lui Donald Trump
Donald Trump depune luni jurământul în funcția de președinte al Statelor Unite, începându-și astfel cel de-al doilea mandat în această funcție în ceea ce reprezintă una dintre cele mai uluitoare reveniri politice din istoria Americii, informează Reuters.
Așa-numita Inauguration Day (ziua învestiturii - n.r.) este, prin tradiție, dedicată în mare măsură ceremoniilor formale și fastuoase. Un președinte părăsește Casa Albă, iar un altul se mută acolo. Dar Trump, un republican, s-a angajat, de asemenea, să semneze în prima sa zi de mandat o serie de ordine executive pe subiecte care variază de la securitatea frontierei la producția de petrol și gaze.
Reuters trece în revistă detaliile zilei de 20 ianuarie:
Când depune Trump jurământul?
Trump va depune jurământul în funcție, cel mai probabil în prezența șefului Curții Supreme a SUA, John Roberts, la ora 12:00. ET (17:00 GMT, 19:00 ora României - n.r.). Ceremonia, prevăzută inițial să se desfășoare pe treptele Capitoliului, va avea loc în interiorul Rotondei Capitoliului, din cauza frigului. Trump își va rosti apoi discursul de învestitură. În aceeași ordine de idei, parada la care el va participa după depunerea jurământului, va avea loc în Capital One Arena.
În interviuri, el a declarat că intenționează ca discursul său să fie înălțător și unificator. Ar fi o schimbare față de primul său discurs din 2017, în care Trump a vorbit despre o țară distrusă pe care a descris-o drept ''Carnagiul American'', comentează Reuters.
Mii de spectatori fără bilete sunt așteptați să umple National Mall și să urmărească ceremonia pe ecrane video de mari dimensiuni.
Cine este invitat?
Trump a rupt-o cu tradiția și a invitat mai mulți lideri străini la ceremonie. Istoric vorbind, liderii străini nu participă la ceremonia de inaugurare din motive de securitate și cutuma este de a trimite diplomați care să-i reprezinte.
Președintele Argentinei, Javier Milei, un susținător ferm al lui Trump, și-a anunțat participarea, potrivit relatărilor.
După ce anunțase inițial că se gândește să participe, un alt susținător al lui Trump, premierul ungar Viktor Orban, nu va participa în cele din urmă la ceremonie din cauza unor chestiuni de agendă. Mai exact, Orban va prezenta la 20 ianuarie, la Budapesta, rezultatele președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, pe care țara sa o deținut-o în a doua jumătate a anului 2024, potrivit presei ungare.
Președintele chinez Xi Jinping nu participă, în ciuda faptului că a fost invitat personal de Trump, ci îl va trimite pe vicepreședintele Han Zheng.
Premierul italian Giorgia Meloni a confirmat că va fi prezentă la ceremonia de învestitură, alături de alți lideri și politicieni din lume.
Personalități din SUA care și-au anunțat prezența (sau absența) la ceremonia de învestitură
Președintele în exercițiu, democratul Joe Biden, a anunțat că intenționează să participe la ceremonie și să asiste la transferul puterii, o curtoazie de care Trump nu a dat dovadă cu patru ani în urmă, remarcă agenția de presă britanică.
Va participa și fostul președinte Barack Obama (2009-2017), dar nu va fi însoțit și de fosta Primă Doamnă Michelle Obama. Acesta va fi al doilea eveniment public în mai puțin de o lună la care Obama participă singur.
În urmă cu câteva săptămâni, democratul a fost unicul fost președinte care a venit singur la funeraliile de stat ale fostului președinte Jimmy Carter (1977-1981). Aceasta în condițiile în care Trump a mers cu soția sa, Melania, la fel și foștii președinți Bill Clinton (1993-2001) și George W. Bush (2001-2009), care au venit însoțiți de fostele prime doamne Hillary Clinton și Laura Bush.
După ce s-a constatat absența lui Michelle Obama, CNN a transmis că aceasta se afla în Hawaii și de aceea nu a putut fi prezentă la funeraliile lui Carter. Însă nu există informații cu privire la motivul pentru care Michelle Obama nu va participa la ceremonia de învestitură a lui Trump.
EFE amintește totuși că în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, atât Barack, cât și Michelle Obama au făcut campanie pentru vicepreședinta Kamala Harris, adversara lui Trump la alegerile prezidențiale. Iar la un miting electoral, fosta Primă Doamnă l-a numit pe republican un ''risc'', în special pentru femeile americane, și a pus sub semnul întrebării starea sa psihică, iar Trump a calificat-o ulterior pe Michelle Obama drept ''dezgustătoare''.
Musk, Bezos și Zuckerberg - cei mai bogați oameni din lume - vor urmări ceremonia alături de membri ai administrației Trump
Elon Musk (Tesla, SpaceX, X), Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin) și Mark Zuckerberg (Meta) vor participa la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, potrivit canalului de televiziune american NBC, un semnal suplimentar al legăturilor din ce în ce mai strânse dintre președintele ales și comunitatea tehnologică, scrie AFP.
Cele trei personalități emblematice ale tehnologiei americane l-au curtat pe președintele ales în ultimele luni, cu o râvnă mai mare sau mai mică.
Elon Musk a devenit esențial în timpul campaniei electorale a republicanului, la care a contribuit semnificativ cu donații financiare masive și întâlniri politice.
Șeful Tesla, CEO al SpaceX și proprietar al platformei X a dobândit astfel o puternică influență politică și a obținut un post extraguvernamental, urmând să se ocupe de descentralizare și de reducerea cheltuielilor publice.
Miliardarul american de origine sud-africană și-a început de ani buni virajul către dreapta, notează AFP, care adaugă că, în schimb, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg s-au ''convertit'' mai recent. Fondatorul și președintele Amazon s-a înfruntat cu prima administrație Trump pe tema marilor contracte de apărare acordate Microsoft, rivalul său în cloud.
De data aceasta, Jeff Bezos - care are și o companie spațială, Blue Origin, rămasă în urma SpaceX - a adoptat o postură diferită. El a împiedicat Washington Post, pe care îl deține, să o susțină pe candidata democrată Kamala Harris în confruntarea cu Trump din 5 noiembrie 2024. Iar Amazon a plătit un milion de dolari pentru ceremonia de învestire a președintelui ales de la Washington.
Meta a dat aceeași sumă. Căci, deși în trecut Donald Trump nu i-a cruțat pe niciunul dintre cei trei CEO și companiile lor, Mark Zuckerberg de la Meta părea ținta sa predilectă. Nu mai departe de vara trecută, Trump îl amenințase cu închisoarea pe șeful Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), din cauza deciziei Facebook de a-i interzice prezența pe platformă la începutul lui 2021, după asaltul asupra Capitoliului SUA comis de susținătorii republicanului.
Însă de la victoria sa, Mark Zuckerberg a făcut constant progrese în relația cu Trump: a luat cina cu el, președintele ales și-a numit câțiva aliați în poziții cheie, Zuckerberg a pus capăt programelor împotriva dezinformării și în favoarea diversității, foarte criticate de conservatori, și a relaxat regulile de moderare a conținutului pe Facebook și Instagram, urmând exemplul Twitter, devenit X sub conducerea lui Elon Musk.
Musk, Bezos și Zuckerberg sunt - în această ordine - și cei mai bogați oameni din lume, conform listelor Bloomberg și Forbes.
Prima zi de muncă
Senatorul republican John Barrasso, un aliat al viitorului președinte republican, a declarat pentru CBS că în prima zi de mandat a lui Trump se va produce ''o avalanșă de ordine executive privind economia și granița''.
Două surse familiare cu planificarea au declarat că Trump pregătește un val de ordine executive și directive - peste 100 - pentru prima zi și următoarele, demers cunoscut în interiorul echipei lui Trump drept un efort de 'a șoca și de a uimi' din partea noului președinte al SUA. Se așteaptă ca el să semneze ordine care să ofere ofițerilor de imigrație mai multă libertate de a aresta migranții fără antecedente penale, să trimită mai multe trupe la granița dintre SUA și Mexic și să reia construcția zidului de frontieră.
Ordinele vor include o încercare de a crește producția de energie și de a duce la bun sfârșit promisiunea de campanie a lui Trump, ''drill, baby, drill'' (forează, iubire, forează - n.r.). De asemenea, este probabil ca Trump să emită primul val de grațieri pentru inculpații condamnați de guvernul federal pentru participarea lor la asediul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021.
Cine acoperă costurile?
Luni seara vor avea loc o serie de gale inaugurale în mai multe locuri din Washington, iar la unele dintre ele este posibil să participe și Trump.
Evenimentele oficiale sunt finanțate de comisia de învestire a lui Trump, care este prezidată de aliații de lungă durată ai lui Trump: Steve Witkoff, un dezvoltator imobiliar ales de Trump pentru a fi trimisul său pentru Orientul Mijlociu, și Kelly Loeffler, fost senator american care a fost nominalizat de Trump pentru șefia Administrației Micilor Afaceri.
Amazon.com și Meta Platforms au anunțat că vor dona 1 milion de dolari fiecare comitetului, la fel ca CEO-ul Apple, Tim Cook, și CEO-ul OpenAI, Sam Altman. Uber și CEO-ul său, Dara Khosrowshahi, au donat fiecare un milion de dolari fondului.
Comisia de învestire a lui Trump va fi responsabilă pentru acoperirea tuturor costurilor aferente, cu excepția ceremoniei de depunere a jurământului de la Capitoliu, care este finanțată de contribuabili.
Trump a strâns o sumă record de 106,7 milioane de dolari pentru festivitățile prilejuite de ceremonia de învestitură din 2017.
Un miting după modelul reuniunilor de campanie
Duminică, în ajunul ceremoniei de învestitură, Trump va organiza ''Întâlnirea Victoriei Să facem America din nou măreață'', după tipicul mitingurilor sale de campanie, pe o arenă din centrul orașului Washington.
Acesta va fi primul miting al lui Trump în Districtul Columbia de la reuniunea din 6 ianuarie 2021, când susținătorii săi au luat cu asalt Capitoliul SUA într-o încercare eșuată de a amâna certificarea rezultatelor scrutinului prezidențial din 2020. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
* Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Discurs record în Senatul SUA: Un democrat l-a criticat pe Trump timp de 25 de ore
Senatorul democrat Cory Booker a doborât recordul pentru cel mai lung discurs din Senatul SUA marți seară, vorbind timp de peste 25 de ore consecutive împotriva politicilor președintelui republican Donald Trump, informează miercuri AFP. Discursul maraton al senatorului de New Jersey a spulberat recordul din 1957 al lui Strom Thurmond, un se
Turcia: Amendă 'substanțială' pentru Meta după refuzul de a elimina conținut de pe rețelele sale sociale
Autoritățile turce au sancționat Meta cu o amendă 'substanțială' pentru că a refuzat să elimine conținut de pe rețelele sale sociale, a declarat marți compania pentru AFP, pe fondul mișcării de protest din Turcia, relatează AFP. 'Ne-am opus solicitărilor guvernului (turc) de a restricționa accesul la conținut care este în mod clar în in
#Ucraina:Atacuri rusești în Zaporojie și Harkov; Congresul SUA discută o inițiativă privind noi sancțiuni împotriva Rusiei
O persoană a fost ucisă, iar alte zece rănite în atacuri ale Rusiei cu drone în regiunile Zaporojie (sud-est) și Harkov (nord-est), au anunțat responsabili ucraineni în noaptea de marți spre miercuri, potrivit AFP. În același timp, în Congresul SUA a fost dezbătută marți o inițiativă legislativă bipartizană privind instituirea de
SUA: Trump și Musk suferă primul eșec electoral în Wisconsin
Președintele american Donald Trump s-a confruntat marți cu un prim eșec electoral odată cu alegerea unui judecător democrat în statul Wisconsin, un vot de obicei de interes local, marcat de această dată de implicarea puternică a lui Elon Musk, relatează AFP. Susan Crawford, susținută de democrați, a câștigat pentru zece ani un loc la Curtea Supremă
Ungaria: Guvernul intenționează să retragă temporar cetățenia anumitor persoane cu dublă cetățenie
Guvernul populist de dreapta din Ungaria intenționează să retragă în viitor, temporar, cetățenia anumitor cetățeni cu dublu cetățenie, potrivit unui proiect de lege înaintat Parlamentului de un membru al partidului de guvernământ al premierului Viktor Orban, informează miercuri dpa. Propunerea, care este de așteptat să treacă ușor, vizează pe
SUA trimit un al doilea portavion în Orientul Mijlociu (Pentagon)
Statele Unite trimit un al doilea portavion în Orientul Mijlociu, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Sean Parnell, invocând protecția fluxurilor comerciale în regiune, relatează AFP și Reuters. Portavionului Harry S. Truman, aflat deja în regiune, i se va alătura Carl Vinson, aflat &
SUA vând Filipinelor avioane de luptă F-16
Statele Unite au anunțat marți că au aprobat vânzarea către Filipine a 20 de avioane de luptă F-16, un contract evaluat la 5,58 miliarde de dolari, pe fondul tensiunilor cu China, relatează AFP. Vânzarea vizează să susțină 'securitatea unui partener strategic', potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, în ti
Atacuri împotriva instalațiilor energetice ucrainene: Zelenski cere Statelor Unite să întărească sancțiunile împotriva Rusiei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Statelor Unite să întărească sancțiunile împotriva Rusiei, pe care a acuzat-o că 'încalcă' fragilul moratoriu asupra atacurilor împotriva instalațiilor energetice anunțat de Washington săptămâna trecută, relatează AFP. 'Cred că am ajuns în p
Rusia: Putin a donat monede sovietice pentru ridicarea unui monument la aniversarea victoriei împotriva Germaniei naziste
Președintele rus Vladimir Putin a oferit mai multe monede sovietice păstrate de el și de familia sa și care vor fi topite împreună cu multe alte monede pentru ridicarea unui monument în Parcul Victoriei din Moscova, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, a anunțat marți Kremlinul, potrivit age
Rusia: Putin l-a primit la Kremlin pe liderul sârbilor bosniaci, Dodik, căutat de justiția din Bosnia
Președintele rus Vladimir Putin l-a primit marți la Kremlin pe liderul politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a anunțat președinția rusă, transmite AFP. Milorad Dodik este căutat de justiția din Bosnia într-o anchetă pentru atac la ordinea constituțională. Kremlinul a difuzat un video în care cei doi lide
Vicepreședintele SUA, JD Vance, intenționează să efectueze o vizită în Italia de Paște (sursă diplomatică)
Vicepreședintele SUA, JD Vance, intenționează să efectueze o vizită în Italia mai târziu în cursul lunii aprilie, a afirmat marți o sursă diplomatică, subliniind relațiile aparent apropiate dintre Washington și Roma, relatează Reuters. Italia este una dintre puținele țări din Europa care a încercat să manifeste o atitud
Comisia Europeană dorește întărirea Europol și dublarea efectivelor sale
Aflată sub presiune pentru a combate mai eficient criminalitatea organizată, Comisia Europeană a propus marți întărirea Agenției Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii, Europol, prin dublarea efectivelor acesteia, informează AFP. ''În fiecare zi, auzim că infractorii și criminalii sunt cu un
Danemarca cere un ''răspuns european'' la o scrisoare în care SUA solicită companiilor europene să renunțe la politica de diversitate
Ministrul danez al industriei a cerut marți un răspuns european după ce ambasadele americane din mai multe state ale UE le-au transmis companiilor locale o scrisoare prin care le atenționează că menținerea programelor de diversitate rasială și de gen le poate afecta relațiile de afaceri cu SUA, relatează AFP. ''Un răspuns trebuie discu
Noul ambasador al Franței în Rusia a sosit la Moscova
Noul ambasador al Franței în Rusia, Nicolas de Riviere, a sosit la Moscova, a anunțat marți în mod oficial ambasada franceză, la mai multe luni după plecarea predecesorului său, pensionat în toiul tensiunilor dintre Paris și Kremlin pe fondul conflictului din Ucraina, informează AFP. ''Noul ambasador al Franței î
Israelul este în Cisiordania ''pentru a rămâne'', spune ministrul Smotrich
Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, a declarat marți că Israelul se află în Cisiordania ocupată ''pentru a rămâne'', și a apărat dezvoltarea de colonii evreiești în acest teritoriu palestinian, în pofida faptului că ele sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului internațional, transmite AFP.