Statele Unite își iau rămas bun de la Jimmy Carter, în șase zile de ceremonii funerare
Omagiul pe Statele Unite îl aduc fostului președinte Jimmy Carter, decedat pe 29 decembrie la vârsta de 100 de ani, a început sâmbătă în statul său natal, Georgia, deschizând o serie de ceremonii care vor culmina cu ziua de doliu național din 9 ianuarie, relatează AFP.
Jimmy Carter, un democrat, a devenit președinte în ianuarie 1977, după ce l-a învins pe fostul președinte republican Gerald Ford la alegerile din 1976. Președinția sa de un singur mandat a fost marcată de acordurile de la Camp David din 1978 între Israel și Egipt. El și-a dedicat apoi lunga carieră post-prezidențială activităților umanitare, pentru care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2002.
Cele șase zile de ceremonii, care vor culmina pe 9 ianuarie la Washington, au început sâmbătă la ora 10:15 (15:15 GMT), când agenții Secret Service, instituția responsabilă cu protecția personalităților politice, i-au purtat sicriul.
Convoiul s-a deplasat mai întâi prin Plains, micul său oraș natal de care Jimmy Carter era atât de atașat. Numeroși localnici s-au adunat pe străzi, fluturând mici steaguri americane.
În fața fermei familiale unde a crescut, clopotul a sunat de 39 de ori, în omagiu adus celui de-al 39-lea președinte al Statelor Unite.
Convoiul s-a îndreptat apoi spre Atlanta, capitala Georgiei, cu un moment de reculegere în fața Capitoliului acestui stat din sud-est, unde Jimmy Carter a fost senator local înainte de a deveni guvernator.
Următoarea oprire va fi la Carter Center, fundația creată în 1982 de fostul președinte și de soția sa Rosalynn Carter, decedată în 2023 la vârsta de 96 de ani.
Angajamentul său față de această fundație, specializată în prevenirea conflictelor, apărarea democrației și în chestiuni de sănătate publică din întreaga lume, i-a adus un călduros omagiu din partea șefului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Începând de sâmbătă la ora locală 19:00 și până marți la ora 6:00, americanii se pot reculege în fața sicriului fostului președinte.
Marți dimineață, familia sa îl va însoți pe regretatul Jimmy Carter la bordul avionului oficial numit 'Misiunea Aeriană Specială 39' (Special Air Mission 39), care va zbura către Washington.
Acolo, un convoi îl va duce la Memorialul Marinei SUA (US Navy). Absolvent al Academiei Navale în 1946, Jimmy Carter a devenit apoi submarinist.
Amplasat pe un postament, sicriul său va fi tras de un cal la ora 14.00 către Capitoliu, sediul Congresului din capitala Washington. Sicriul va fi depus acolo de militari la Rotonda, o sală situată sub cupola Capitoliului, unde la ora 15.00 se va desfășura o ceremonie funerară în prezența parlamentarilor.
Publicul va putea apoi să-i aducă un omagiu la sicriul său marți de la ora 19:00 până la miezul nopții și apoi de miercuri la ora 07:00 până joi la ora 07:00.
Jimmy Carter va fi astfel al 13-lea fost președinte depus la Capitoliu la o ceremonie funerară. Primul a fost Abraham Lincoln, asasinat în 1865.
Președintele în exercițiu, Joe Biden, în vârstă de 82 de ani, va rosti elogiul funebru. Președintele ales, Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, și-a anunțat de asemenea prezența la ceremonie, deși Carter nu l-a simpatizat. De altfel, fiul acestuia declarase înaintea alegerilor din 5 noiembrie că el urma să voteze cu Kamala Harris, contracandidata democrată a republicanului Trump.
În semn de omagiu pentru Carter, drapelele americane vor fi coborâte în bernă timp de 30 de zile, inclusiv pe 20 ianuarie, data inaugurării lui Trump, decizie care îl nemulțumește profund pe acesta.
Foștii președinți Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama urmează de asemenea să participe la funeraliile din capitală.
După slujba de la Catedrala Națională din Washington, Carter va fi adus înapoi în statul Georgia, tot cu avionul din 'Misiunea Aeriană Specială 39'.
Funeralii private vor avea loc la o biserică baptistă din Plains, joi la ora 15:45, iar acest mic oraș va fi survolat de avioane ale armatei.
Jimmy Carter va fi înmormântat în aceeași zi la ora 17.20, alături de femeia care i-a fost soție timp de 77 de ani.AGERPRES/(AS - editor: Sorin Popescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia consideră 'destabilizatoare' reînscrierea Cubei pe lista neagră a SUA
Rusia l-a criticat marți pe noul președinte al SUA Donald Trump pentru că a reintrodus Cuba pe lista statelor care susțin terorismul, apreciind că această măsură vizează să 'schimbe puterea' în insulă, relatează AFP. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un comunicat că decre
Von der Leyen nu va fi urmărită de justiția belgiană în dosarul vaccinurilor anti-COVID
Justiția belgiană a declarat inadmisibile o serie de plângeri penale împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitoare la achizițiile de vaccinuri anti-COVID pe care le-a negociat în numele statelor UE cu compania Pfizer, relatează marți AFP. Avocatul belgian al lui Von der Leyen, Adrien Masset, și al
Bulgaria va continua să asigure tranzitul gazului spre Ungaria prin Turk Stream, spune Szijjarto
Bulgaria va asigura continuarea tranzitului gazului natural spre Ungaria via gazoductul Turk Stream, ceea ce este de importanță deosebită dat fiind că Ungaria își primește cea mai mare parte a aprovizionării cu gaz prin această conductă, a declarat marți ministrul de externe și al comerțului internațional, Peter Szijjarto, după o discuție cu noul său omolog bul
Keir Starmer: Procesul de pace din Orientul Mijlociu 'trebuie să conducă' la un stat palestinian
Premierul britanic Keir Starmer i-a transmis marți omologului său israelian Benjamin Netanyahu că procesul de pace care va urma încetării focului în Fâșia Gaza ''trebuie să conducă'' la crearea unui stat palestinian, a indicat Downing Street, informează AFP și DPA. Starmer a declarat că ''Regatul Unit
Zelenski cere cel puţin 200.000 de trupe europene de menţinere a păcii şi insistă ca #Ucraina să adere la NATO
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți un contingent de cel puțin 200.000 de soldați europeni ca garanție de securitate pentru Ucraina în eventualitatea unui acord care să pună capăt războiului cu Rusia, dar a insistat că garanția de securitate pe care o dorește este aderarea la NATO, admițând însă că aceasta depinde de noul președi
Încetarea războiului în #Ucraina va fi politica oficială a SUA, spune secretarul de stat Marco Rubio
Noul secretar de stat Marco Rubio a afirmat marți că încetarea războiului în Ucraina va fi politica oficială a Statelor Unite sub președintele Donald Trump, ca parte a obiectivului administrației de a promova pacea, transmite Reuters. Fostul senator republican, un 'uliu' anti-China și un susținător ferm al Israelului, a fos
Ungaria respinge intrarea Ucrainei în UE, Slovacia o susține condiționat
Ungaria și Slovacia, țările din UE cele mai critice față de Ucraina, s-au poziționat marți față de o eventuală aderare a acesteia la UE în perspectivă, prima respingând-o pe termen mediu, iar cea de-a doua fiind dispusă să o susțină, dar cu condiții, relatează agenția EFE. 'Dacă Ucraina ar adera astăzi la UE, ar ruina Ungaria.
'Nu vrem să fim americani', spune premierul groenlandez
'Suntem groenlandezi, nu vrem să fim americani', a declarat marți prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, la o zi după învestirea președintelui american Donald Trump, care dorește ca SUA să preia controlul imensului teritoriu autonom danez și, recent, a declanșat îngrijorare refuzând să excludă o intervenție militară, transmite AFP.
Zelenski pledează la Davos pentru unitatea Europei în materie de apărare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat marți, la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția), un apel la ''unitatea'' Europei în materie de apărare și securitate, transmite France Presse. Evenimentul din stațiunea elvețiană a început la doar câteva ore după învestirea lui Donald Trump &ici
Deciziile lui Donald Trump vor schimba lumea, crede Viktor Orban
Primele decrete semnate de noul președinte american Donald Trump vor aduce schimbări majore nu doar în SUA, ci și în restul lumii, a susținut marți premierul conservator ungar Viktor Orban, relatează agenția EFE. 'Ordinele executive semnate de președintele Donald Trump vor transforma nu doar Statele Unite, ci și lumea înt
Sprijinirea extremei drepte este inacceptabilă, îi transmite cancelarul german Olaf Scholz lui Elon Musk
Cancelarul german Olaf Scholz l-a avertizat marți pe omul de afaceri american Elon Musk că ''sprijinirea pozițiilor extremei drepte'' este inacceptabilă, după ce Musk făcuse apel la votarea extremei drepte și un gest interpretat de unele persoane ca fiind un salut nazist, transmite AFP. ''Avem libertatea de exprimare &i
Putin și Xi au discutat despre relațiile cu Trump, despre Ucraina și Taiwan
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au discutat marți, prin videoconferință, despre cum să construiască relații cu Donald Trump, președintele american învestit pentru un al doilea mandat, despre perspectivele unui acord de pace care să pună capăt războiului în Ucraina și despre sprijinul ferm al Moscovei față de poziția Beiji
Șeful Statului Major al armatei israeliene și-a prezentat demisia, motivată de 'eșecul din 7 octombrie 2023'
Șeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, și-a prezentat marți demisia, decizie pe care a explicat-o prin ''responsabilitatea'' sa în ''eșecul din 7 octombrie'' 2023, cu referire la atacul terorist fără precedent comis de mișcarea palestiniană Hamas împotriva Israelului, relatează AFP, Reuters și D
Comisia Europeană caută aliați în fața lui Trump, dar și o relație pragmatică cu acesta
Pragmatism în fața revenirii lui Donald Trump la putere, o mână întinsă către China și o călătorie anunțată în India - președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat marți, într-un discurs la forumul economic mondial de la Davos, că UE caută noi aliați în fața președintelui american, consemnează agențiile AFP și EFE.
Germania: Filiala AfD din Saxonia, desemnată de instanță drept grupare extremistă
Filiala din landul Saxonia a partidului 'Alternativa pentru Germania' (AfD) poate fi desemnată drept grupare extremistă de dreapta, a decis marți o curte de apel din Saxonia, transmite DPA. Într-o decizie dată marți, Curtea administrativă superioară din Saxonia (OVG) a confirmat că există probe factuale suficiente conform cărora