logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Încoronare Charles/Charles al III-lea, un rege care moşteneşte un regat dezbinat, însă care va uni Commonwealth

Image

Charles al III-lea urmează să primească coroana unui regat dezbinat: liderii scoţieni şi galezi vor să renunţe la monarhie, în timp ce în Irlanda de Nord partidul Sinn Fein, în favoarea reunificării insulei, este majoritar. La ceremonia de încoronare, republicanii promit că vor participa la festivităţi şi vor manifesta.

Cu toate acestea, în Marea Britanie, preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a declarat că regele Charles al III-lea este o "forţă a binelui" care va uni Commonwealth şi a afirmat că este un "privilegiu minunat" să fie invitat la ceremonia de încoronare de sâmbătă, 6 mai.

Sir Lindsay Hoyle a declarat că domnia lui Charles va crea o "nouă relaţie" între Parlamentul britanic şi monarhie în condiţiile în care regele îşi preia rolul cu propriul lui stil distinct.

"Avem un nou rege şi cred că va fi o noua relaţie între Parlamentul ales şi monarh", a spus preşedintele Camerei Comunelor, care l-a întâlnit pe Charles în mai multe ocazii şi pe care l-a descris drept "spiritual" şi "fermecător".

"Cred cu adevărat că este o forţă a binelui însă nu numai atât, el va reuni Commonwealth", a mai spus Sir Lindsay.

În martie, premierul scoţian Humza Yousaf a declarat pentru ziarul The National, în timpul campaniei sale pentru şefia guvernului, că "se consideră în primul rând un cetăţean, nu un subiect". El a promis un şef de stat ales în termen de cinci ani de la independenţa Scoţiei, chiar dacă acest obiectiv devine tot mai îndepărtat odată cu eşecurile partidului său pro-independenţă, SNP.

El va fi totuşi prezent la încoronare, la fel şi premierul galez, Mark Drakeford, şi el republican convins. La ceremonie va participa şi premierul ales al Irlandei de Nord, Michelle O'Neill, chiar dacă partidul său, Sinn Fein, se opune în mod tradiţional monarhiei.

În Commonwealth, "fisurile" ameninţă acest vestigiu al imperiului britanic care îi revine lui Charles, suveran care, pe lângă Regatul Unit, domneşte peste alte 14 ţări.

Guvernul australian se pregăteşte să se retragă de monarhie. Barbados a făcut-o deja.

În Marea Britanie, anti-monarhiştii vor să profite de eveniment pentru a relansa dezbaterea asupra coroanei, mult timp umbrită de popularitatea şi respectul de care se bucura regina Elisabeta a II-a.

"Este o oportunitate uriaşă pentru noi, cred că vom profita la maximum", a declarat Graham Smith, directorul executiv al grupului antimonarhist Republic, care militează pentru un şef de stat ales.

Republicanii plănuiesc să demonstreze de-a lungul traseului procesiunii, după ce câţiva dintre ei au protestat deja în mai multe călătorii ale regelui strigând "Nu este regele meu!", după urcarea pe tron a lui Charles după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a, pe 8 septembrie.

O regină care a fost un "star" pentru monarhie în timpul domniei sale de 70 de ani, recunoaşte liderul grupării Republic.

"Terenul este mult mai fertil, oamenii sunt mult mai dornici să asculte şi să se implice", a subliniat Graham Smith.

- Război civil -

Proporţia britanicilor pentru care monarhia este "foarte importantă" este de doar 29%, o cifră record, potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Cercetare Socială (NatCen). Majoritatea apără însă monarhia, dar acest sprijin scade mai ales în rândul tinerilor.

"Provocarea pentru monarhie va fi să-şi dovedească relevanţa şi să atragă tinerii să-şi păstreze sprijinul", a declarat Guy Goodwin, directorul executiv al NatCen.

Spre deosebire de secolul al XVII-lea, de data aceasta nu se aşteaptă o vărsare de sânge, notează AFP.

Charles I (Carol I) a condus Anglia într-un război civil şi a ajuns să fie decapitat în 1649, nu departe de Westminster Abbey, unde descendentul său va fi încoronat pe 6 mai.

Charles al II-lea (Carol al II-lea) a rămas rege al Scoţiei după executarea tatălui său, înainte de a recupera tronul Angliei şi al Irlandei după un interregn republican. Însă tensiunile religioase care au fost unul dintre factorii războiului civil au rămas puternice. Fratele catolic al lui Charles al II-lea (Carol al II-lea) a fost destituit în favoarea moştenitorilor protestanţi.

În zilele noastre monarhia este mai stabilă, a subliniat Anna Whitelock, profesor de istoria monarhiei la City University din Londra.

"Da, este un regat dezbinat din multe puncte de vedere. Este clar că există posibilitatea iniţierii unei dezbateri care nu a avut loc în timpul lungii domnii a reginei", a declarat ea pentru AFP.

"Tinerii, în special, încep să pună la îndoială ce face monarhia, ce valorează, dacă este responsabilă. Este o schimbare, cu protestele şi hashtag-ul #notmyking", a mai spus ea.

Dezbaterea asupra Republicii va dura, potrivit istoricului, pentru care "nu există nicio şansă ca acest (rege) Charles (al III-lea) să calce pe urmele macabre ale primului (rege Carol I)".AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Moise, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 08-05-2025 12:27

Președintele chinez susține că este alături de Rusia în fața unui comportament de 'hărțuire hegemonică'

Președintele chinez Xi Jinping, în vizită la Moscova pentru manifestările care marchează împlinirea a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, a dat asigurări joi că țara sa este alături de Rusia în contextul 'hărțuirii hegemonice', relatează AFP și Reuters. Rusia și China și-au întărit putern

Politic Ex 08-05-2025 12:23

Acuzată de UE că înlesnește războiul Rusiei în #Ucraina, China afirmă că nu a furnizat niciodată arme letale 'niciunei părți'

China a declarat joi că nu a furnizat niciodată arme letale 'niciunei dintre părțile' implicate în războiul din Ucraina și că 'are un control strict' asupra exporturilor de articole cu dublă utilizare, pe fondul suspiciunilor că Rusia folosește dispozitive tehnologice civile în scopuri militare, informează EFE. Un p

Politic Ex 08-05-2025 12:04

Eforturile țărilor europene de sporire a bugetelor pentru apărare, afectate de cheltuielile mari pentru plata pensiilor

Țările europene doresc să aloce mai mulți bani pentru a se dota cu artilerie, rachete și drone, dar planurile lor ambițioase riscă să fie afectate de pensiile costisitoare ale foștilor militari, transmite Reuters într-o analiză. Statele europene din NATO fac eforturi pentru a-și spori cheltuielile militare pe fondul creșterii amenințării

Politic Ex 08-05-2025 11:36

La 80 de ani de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, o majoritate a germanilor vede riscuri la adresa democrației (sondaj)

La 80 de ani după înfrângerea Germaniei naziste, majoritatea germanilor sunt îngrijorați de starea democrației și au temeri specifice legate de un al treilea război mondial, relevă un sondaj realizat de institutele YouGov și Sinus, citat joi de dpa. Din cei aproape 2.200 de germani chestionați, 64% au afirmat că în opin

Politic Ex 08-05-2025 11:20

#Ucraina: La 80 de ani de victoria asupra Germaniei naziste, 'răul rus trebuie combătut împreună', declară Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, că 'răul rus trebuie combătut împreună', după mai mult de trei ani de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, soldată deja cu zeci de mii de morți, informează AFP. '(Răul rus) trebuie combătut, î

Politic Ex 08-05-2025 11:11

Noi tiruri de artilerie nocturne între India și Pakistan

India și Pakistanul au lansat din nou tiruri de artilerie în noaptea de miercuri spre joi la frontiera comună, în a doua zi a confruntării lor militare deschise, cea mai gravă din ultimele două decenii, relatează AFP. Miercuri, cele două puteri nucleare au avut schimburi de tiruri intense de artilerie după o serie de lovituri indie

Politic Ex 08-05-2025 10:36

Regatul Unit: Cinci iranieni arestați sub bănuiala că pregăteau un act terorist ar fi vizat ambasada israeliană de la Londra (media)

Cinci iranieni arestați în Regatul Unit sub bănuiala că pregăteau un act terorist ar fi vizat ambasada israeliană de la Londra, relatează joi dpa citând presa britanică. Cei cinci au fost arestați sâmbătă în diferite locuri din Anglia, după descoperirea unui presupus complot 'de a viza o anumită țintă', potrivit

Politic Ex 08-05-2025 10:29

Parade în Europa cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a victoriei aliaților împotriva Germaniei naziste

În țările învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial au loc joi parade și alte evenimente cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliaților împotriva Germaniei naziste, relatează dpa. În Regatul Unit sunt anunțate o slujbă la Westminster Abbey, biserica din Londra unde sunt încoronați monarhii

Politic Ex 08-05-2025 10:23

Premierul israelian Netanyahu declară că 21 de ostatici sunt în viață, dar soarta altor trei este neclară

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că 21 de ostatici dintre cei răpiți de pe teritoriul Israelului și duși în Fâșia Gaza de organizația palestiniană islamistă Hamas pe 7 octombrie 2023 sunt încă în viață, dar că soarta altor trei ostatici este neclară, informează joi dpa. Într-un mesaj

Politic Ex 08-05-2025 09:59

Serbia: Studenții nu vor trebui să aștepte mult alegerile legislative anticipate, declară președintele Vucic

Președintele sârb Aleksandar Vucic a dat asigurări miercuri că studenții care organizează manifestații contra corupției nu vor avea de așteptat mult pentru alegerile anticipate pe care le cer, însă el nu a avansat o dată concretă, informează AFP. Studenții sârbi au cerut luni alegeri anticipate imediate, argumentând că

Politic Ex 08-05-2025 09:34

SUA: Mai multe persoane arestate după un protest propalestinian la Universitatea Columbia

Mai multe persoane au fost arestate miercuri la New York după ce zeci de manifestanți propalestinieni au organizat un protest la Universitatea Columbia, scandând 'Palestina liberă' și cerând eliberarea unui student arestat, Mahmoud Khalil, relatează joi dpa. Protestatarii, purtând pe cap eșarfa tradițională palestinia

Politic Ex 08-05-2025 09:26

Securitatea sirienilor este 'prima prioritate', a declarat președintele Siriei la Paris

Securitatea sirienilor este 'prima prioritate', a dat asigurări miercuri seară președintele sirian Ahmad al-Sharaa, făcând apel la ridicarea sancțiunilor împotriva Siriei în cursul unei conferințe de presă comune cu președintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée, relatează AFP. 'Nimic nu justifică m

Politic Ex 08-05-2025 09:01

Forțele ruse au efectuat noi atacuri în #Ucraina, în pofida încetării focului declarate de Putin

Autoritățile ucrainene au anunțat joi dimineață că forțele ruse au lansat noi atacuri în Ucraina, în pofida încetării focului declarate de președintele Vladimir Putin și intrate în vigoare miercuri la miezul nopții (21:00 GMT), informează DPA și Reuters. Avioane militare ale armatei ruse au lansat de mai multe ori bombe

Politic Ex 08-05-2025 08:42

Grecia: Statul subminează libertatea presei, denunță organizația neguvernamentală Human Rights Watch

Organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a denunțat joi ''acțiunile statului care subminează'' dreptul la informare în Grecia, țară europeană care a înregistrat ''o deteriorare semnificativă'' a libertății presei de la venirea conservatorilor la putere, în 2019, informează AFP. &Ic

Politic Ex 08-05-2025 01:10

#Ucraina: Armistițiul de trei zile ordonat de Putin a intrat în vigoare (media)

Armistițiul de trei zile cu Ucraina ordonat de președintele rus Vladimir Putin cu ocazia ceremoniilor organizate la Moscova pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii împotriva Germaniei naziste a intrat în vigoare, a informat presa de stat rusă, relatează AFP. 'Încetarea focului (...) cu oca