logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Irak-20 de ani după invazia SUA/Americanii încă se luptă cu forţele dezlănţuite la înlăturarea lui Saddam

Image

Pentru americani, lupta cu efectele invaziei de acum două decenii în Irak continuă, deşi războiul pentru înlăturarea dictaturii lui Saddam Hussein s-a încheiat demult, arată foşti şi actuali oficiali citaţi de Reuters. Ei observă că în prezent Iranul este mai puternic, în timp ce influenţa Statelor Unite a scăzut, şi evidenţiază costul eforturilor militare împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria.

Politica Washingtonului în Orientul Mijlociu a fost complicată de mai mulţi factori: decizia din 2003 a preşedintelui de atunci al SUA, George W. Bush, de a-l răsturna de la putere pe Saddam, limitarea efectivelor militare americane - care a permis escaladarea conflictelor interetnice - sau retragerea forţelor Statelor Unite în 2011.

După ce regimul lui Saddam, reprezentant al minorităţii sunnite din Irak, a fost înlocuit cu un guvern al majorităţii şiite, s-a deschis calea pentru creşterea influenţei Iranului - cea mai mare putere şiită - în întreg Orientul Mijlociu, în special în Siria, unde forţele iraniene şi miliţiile şiite l-au ajutat pe preşedintele Bashar Al-Assad să zdrobească revolta sunnită şi să rămână la putere.

În 2011, când SUA şi-au retras trupele din Irak, s-a creat un vid de putere militară, care a fost umplut rapid de militanţii Statului Islamic (IS, ISIS sau Daesh). Aceştia au ocupat aproximativ o treime din teritoriile irakiene şi siriene, în timp ce statele arabe din zona Golfului Persic se temeau că nu pot conta pe americani. Preşedintele Barack Obama, care a luat decizia retragerii, a retrimis după doar câţiva ani militari americani în regiune: în 2014 în Irak, unde se află şi în prezent circa 2500 de soldaţi din Statele Unite, respectiv în 2016 în Siria, unde efectivele americane din teren sunt acum de circa 900, reaminteşte Reuters. ISIS, cu care luptă americanii, este însă activ într-o zonă mult mai mare, din nordul Africii până în Afganistan.

"Incapacitatea, lipsa noastră de voinţă de a acţiona decisiv în materie de securitate în ţară au permis declanşarea haosului, care a dus la apariţia ISIS", explică Richard Armitage, fost adjunct al secretarului american al apărării, eşecul SUA în securizarea Irakului.

Armitage a deţinut funcţia în timpul mandatului preşedintelui republican Bush, când Statele Unite au invadat Irakul. El apreciază că această operaţiune ar putea fi "o greşeală strategică la fel de mare" ca şi invazia lui Hitler în Uniunea Sovietică, o evoluţie care a contribuit la înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial.

Costurile financiare ale implicării SUA în Irak şi Siria sunt uriaşe. Estimări publicate recent de proiectul "Costs of War" (Costurile războiului) al Universităţii Brown se ridică la 1.790 de miliarde de dolari, sumă în care sunt incluse cheltuielile Pentagonului şi ale Departamentului de Stat, asistenţa pentru veterani şi dobânzile la creditele contractate pentru finanţarea conflictelor. Dacă se iau în calcul proiecţiile până în 2050 pentru veterani, totalul se ridică la 2.890 de miliarde.

Costurile umane au fost şi ele ridicate: în Irak şi Siria şi-au pierdut viaţa în ultimii 20 de ani 4.599 de militari americani, precum şi 550.000 până la 584.000 de irakieni şi sirieni - civili, militari, poliţişti, luptători din opoziţie, jurnalişti. Cifrele se referă doar la consecinţele directe ale războiului, însă există şi victime indirecte, ucise de efectele colaterale - boli, foamete sau strămutare.

A avut de suferit şi credibilitatea Statelor Unite: Bush s-a bazat, când a ordonat invazia, pe informaţii secrete despre armele irakiene de distrugere în masă, informaţii care s-au dovedit ulterior exagerate, false sau greşite.

John Bolton, unul din susţinătorii războiului în administraţia Bush, afirmă că, deşi Washingtonul a făcut greşeli - cum ar fi desfăşurarea unor forţe insuficiente şi administrarea Irakului, care ar fi trebuit lăsată rapid pe seama irakienilor -, costurile sunt justificate de rezultat: înlăturarea de la putere a lui Saddam. "A meritat, deoarece decizia nu a fost pur şi simplu 'ameninţă Saddam cu arme de distrugere în masă în 2003?' O altă întrebare a fost 'va ameninţa cu arme de distrugere în masă peste cinci ani?'. La care cred că răspunsul era clar 'da' ", spune el.

Bolton consideră că "greşeala cea mai mare după răsturnarea lui Saddam (...) a fost retragerea din 2011" şi este de părere că preşedintele de atunci, Obama, a dorit acest lucru şi a folosit "ca pretext" incapacitatea de a obţine din partea parlamentului de la Bagdad garanţii privind imunitatea militarilor americani.

Ryan Crocker, fost ambasador al SUA în Irak, apreciază că invazia din 2003 nu a subminat imediat influenţa Washingtonului în Golf, însă retragerea din 2011 a contribuit la decizia unor state arabe de a se pregăti pentru diferite scenarii. "Am decis pur şi simplu că nu mai vrem să facem asta", afirmă el, referindu-se la reticenţa americanilor faţă de preţul în vieţi omeneşti şi bani plătit pentru securizarea Irakului şi precizând că totul a început cu declaraţia lui Obama că va retrage toate forţele. "Asta a declanşat semnalele de alarmă (...) în Golf".

Reuters menţionează, ca exemplu de evoluţie care dovedeşte că Statele Unite nu mai au un rol la fel de puternic, reluarea de luna aceasta a relaţiilor diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran, mediată de China după ani de ostilitate.

Jim Steinberg, adjunct al secretarului de stat în timpul preşedinţiei lui Obama, observă că războiul a provocat întrebări profunde despre voinţa Washingtonului de a acţiona unilateral şi despre stabilitatea parteneriatelor cu americanii. "Rezultatul net (...) a fost prost pentru pârghiile de putere ale SUA, prost pentru influenţa SUA, prost pentru capacitatea noastră de a încheia parteneriate cu ţările din regiune".

Mulţi foşti oficiali se contrazic şi acum pe tema deciziei de retragere luate de Obama, a cronologiei impuse de administraţia Bush şi a incapacităţii Washingtonului de a asigura imunitatea militarilor americani. Unii nu sunt de acord cu Bolton şi consideră că răsturnarea lui Saddam nu justifică costurile ulterioare.

Reuters i-a întrebat pe câţiva din ei ce cuvânt le vine primul în minte referitor la invazie şi consecinţele acesteia. Armitage a răspuns cu un vechi acronim folosit de militari: FUBAR (de la ''fouled up beyond all recognition", într-o variantă mai puţin vulgară), cu sensul de "făcut praf"; Larry Wilkerson, şef de cabinet al fostului secretar de stat Colin Powell, a rezumat prin "dezastru"; Steinberg a fost mai moderat: "nenecesar". AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 05-05-2025 22:16

Yemen: Israelul anunță că a lovit infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida

Armata israeliană a anunțat luni seara că a lansat atacuri aeriene asupra unor infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida, sudul Yemenului, la o zi după un atac cu rachete asupra aeroportului internațional din Tel Aviv revendicat de acești rebeli aliați ai Iranului, relatează AFP. Loviturile au fost efectuate 'ca răspuns la atacurile

Politic Ex 05-05-2025 21:40

Ofensiva din Gaza va include strămutarea 'majorității' locuitorilor (armata israeliană)

Noua campanie militară din Fâșia Gaza anunțată luni va necesita strămutarea 'majorității' palestinienilor din acest teritoriu, a declarat generalul de brigadă Effi Defrin, purtător de cuvânt al armatei israeliene, relatează AFP. 'Operațiunea include un atac pe scara largă (și) deplasarea majorității populației din Fâșia Gaza'

Politic Ex 05-05-2025 20:36

BTA: Aproximativ 270 de militari bulgari participă la cinci operațiuni NATO și trei UE

Aproximativ 270 de militari din forțele armate îndeplinesc sarcini în cinci operațiuni NATO și trei operațiuni UE. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării. Tradiționala videoconferință cu contingentele militare bulgare care participă la operațiuni în afara țării a avut loc luni. 'În ajunul Zilei Vitejiei ș

Politic Ex 05-05-2025 19:51

Trump afirmă că vrea să 'lucreze' cu Erdogan pentru a pune capăt războiului din #Ucraina

Președintele american Donald Trump a declarat că a avut luni o conversație telefonică 'foarte productivă' cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a invitat în vizită în Statele Unite, și a afirmat că dorește să lucreze cu acesta pentru 'a pune capăt războiului ridicol, însă mortal, dintre Rusia și Ucraina', relatează AFP și EFE.

Politic Ex 05-05-2025 19:48

Franța: Macron îl primește pe liderul Turkmenistanului, țară cu mari resurse de gaz, pentru semnarea unor acorduri

Președintele francez Emmanuel Macron îl primește luni pe Gurbangulî Berdîmuhamedov, liderul de facto al Turkmenistanului, în vederea semnării mai multor acorduri cu acest stat, unul din cele mai izolate și mai autoritare din lume, dar cu imense zăcăminte de gaz, transmite AFP. 'Liderul național al poporului turkmen', tatăl preșe

Politic Ex 05-05-2025 19:37

Secretarul general al ONU a lansat un apel către India și Pakistan să se 'îndepărteze de prăpastie'

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea luni față de tensiunile între India și Pakistan, afirmând că acestea au atins 'cel mai înalt nivel din ultimii ani' și le-a îndemnat 'să se îndepărteze de prăpastie', potrivit AFP. 'Este esențial, în special la această oră criti

Politic Ex 05-05-2025 19:28

Viktor Orban cere limitarea prerogativelor instituțiilor UE

Premierul conservator ungar Viktor Orban a reafirmat luni că nu urmărește nicidecum ieșirea țării sale din UE, ci dorește restrângerea competențelor Uniunii Europene și în acest scop să 'ocupe' Bruxelles-ul pentru a-l transforma într-un 'centru de coordonare' al țărilor membre, relatează agenția EFE. 'Vom ocupa UE și o vom

Politic Ex 05-05-2025 19:00

Administrația Trump le oferă migranților suma de 1.000 de dolari pentru a-i încuraja 'să se autodeporteze'

Administrația Trump va oferi suma de 1.000 de dolari și ajutor de călătorie migranților care aleg 'să se autodeporteze' din SUA, a anunțat luni Departamentul Securității Interne (DHS), relatează Reuters. Suma de bani și contravaloarea biletului de avion pentru migranții care pleacă voluntar ar costa mai puțin decât o deportare efectivă, a preciza

Politic Ex 05-05-2025 18:55

Zelenski le cere statelor UE să ajungă la un 'acord politic' pentru ca #Ucraina să avanseze în procesul de aderare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să convină un 'acord politic' între statele sale membre pentru ca Ucraina să poată avansa în procesul de aderare la blocul comunitar, acord care să nu permită vreun veto din partea celor reticenți față de această aderare, transmite agenția EFE. 'Ucraina a trecut de

Politic Ex 05-05-2025 18:37

Papa Francisc, comemorat în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, transmite: Papa Francisc a fost comemorat luni în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg, președinta legislativului comunitar, Roberta Metsola, aducându-i un omagiu și reamintind de apelul fostului Suveran Pontif 'la acțiune și la a lucra împreună în fiecare zi pentru o Europă

Politic Ex 05-05-2025 18:19

Trump afirmă că lideri ai UE i-au cerut să-l sune pe Putin pentru că acesta le-a ignorat apelurile

Președintele american Donald Trump a declarat la 4 mai că lideri ai Uniunii Europene l-au îndemnat în repetate rânduri să-i telefoneze președintelui rus Vladimir Putin, susținând că acesta le-a ignorat încercările de a-l contacta, în timp ce războiul din Ucraina continuă, a relatat luni The Kyiv Independent. 'Știți că li

Politic Ex 05-05-2025 17:54

Iranul îl acuză pe Netanyahu că încearcă să atragă Statele Unite într-o 'catastrofă' în Orientul Mijlociu

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a acuzat luni Israelul că încearcă să atragă Statele Unite într-o 'catastrofă' în Orientul Mijlociu și a avertizat împotriva oricărei tentative de război împotriva Iranului, relatează AFP. Premierul israelian Benjamin 'Netanyahu încearcă cu nerușinare să DICTEZE ce po

Politic Ex 05-05-2025 17:37

Aliații încearcă să ajungă la un acord pentru furnizarea mai multor sisteme Patriot pentru #Ucraina

Aliații occidentali ai Ucrainei poartă discuții cu privire la furnizarea de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot Kievului, intenționând să ajungă la un acord înainte de summitul NATO, preconizat pentru sfârșitul lunii iunie, a declarat luni o sursă familiarizată cu acest dosar, potrivit Reuters. Ucraina este din ce în ce

Politic Ex 05-05-2025 16:59

Spania: Parchetul deschide o anchetă cu privire la moartea a mii de spanioli în lagăre naziste

Parchetul spaniol a anunțat luni deschiderea unei anchete referitoare la moartea a aproape 4.500 de spanioli în lagăre de exterminare naziste, unde fuseseră deportați după ce se exilaseră în Franța pentru a fugi de dictatura lui Franco, transmite AFP. Ministerul Public urmărește să stabilească dacă a existat 'o strategie comună între dict

Politic Ex 05-05-2025 16:54

Israelul a aprobat un plan prevăzând 'cucerirea' Fâșiei Gaza (sinteză AFP)

Cabinetul de securitate israelian a aprobat o extindere a operațiunilor militare vizând 'cucerirea' Fâșiei Gaza, după ce autoritățile au dispus mobilizarea a zeci de mii de rezerviști pentru această ofensivă, a declarat luni