VIDEO Israel: Noi manifestaţii împotriva reformei justiţiei

Numeroase mitinguri au avut loc joi pentru a denunţa reforma sistemului judiciar în curs de examinare în parlamentul israelian, la o zi după respingerea de către guvern a unui apel prezidenţial la compromis asupra acestui text care divizează societatea, comentează AFP.
În absenţa unei estimări din partea poliţiei, presa israeliană a evaluat numărul manifestanţilor la "zeci de mii de persoane". Prin amploarea sa, contestarea se impune ca una dintre cele mai importante mişcări de mobilizare populară din istoria Israelului, care va aniversa 75 de ani în mai.
Reforma, cu mai multe dispoziţii deja adoptate în primă lectură în parlament, "este sfârşitul democraţiei", potrivit uneia din pancartele care au putut fi văzute în cursul zilei în centrul Tel Avivului, în timp ce alte manifestaţii au fost organizate la Haifa, în nordul Israelului, sau la Ierusalim.
"Mă tem că acest loc va deveni un stat religios, că legile evreieşti vor trece în prim-plan şi că libertatea democratică aşa cum o ştim noi nu va mai exista", a declarat pentru AFP Liat Tzvi, 52 de ani, cercetătoare la Universitatea din Tel Aviv venită să manifesteze în oraşul de la malul mării unde protestatarii au blocat o autostradă urbană importantă.
Un alt miting uriaş a început la orele 19.00 (17.00 GMT) în Piaţa Habima din centrul oraşului, la care au participat lideri ai partidelor de opoziţie.
Aceştia au declarat, într-o conferinţă de presă comună, că acceptă propunerea preşedintelui israelian Isaac Herzog care a prezentat miercuri un proiect de compromis asupra proiectului de reformă, respins imediat de coaliţia la putere.
"Oricine crede că un război civil este imposibil nu are idee cât de aproape suntem de el (...), dar nu voi lăsa să se întâmple asta", a declarat Herzog miercuri, adăugând că este convins că "majoritatea israelienilor doresc un compromis".
"Propunerea preşedintelui Herzog nu este perfectă şi nu este ceea ce ne-am dorit, dar este un compromis corect care ne permite să trăim împreună" şi "o acceptăm", a spus centristul Yair Lapid, liderul opoziţiei.
Mişcarea de contestare a început la începutul lui ianuarie, după prezentarea reformei de către guvernul format de premierul Benjamin Netanyahu, figură a dreptei israeliene, care a încheiat o alianţă cu partidele evreieşti de extremă dreapta şi ultra-ortodoxe.
Protestatarii denunţă în bloc acest proiect, care intenţionează să limiteze prerogativele Curţii Supreme, dar şi politica generală a guvernului.
Ei îl acuză pe prim-ministru, inculpat pentru corupţie într-o serie de dosare, că doreşte să folosească legea pentru a casa o eventuală condamnare pronunţată împotriva sa.
Deputaţii au adoptat, marţi, în primă lectură, unul dintre textele de lege ale reformei înăsprind condiţiile care permit Curţii Supreme să invalideze o lege comună şi permiţând parlamentului să protejeze o lege împotriva oricărei anulări.
Alte prevederi criticate, în special privind procedura de numire a judecătorilor, fuseseră deja adoptate în februarie în primă lectură.
Dar Benjamin Netanyahu şi ministrul său de justiţie, Yariv Levin, consideră necesară restabilirea unui raport de forţe echilibrat între parlamentari şi Curtea Supremă, despre care prim-ministrul şi aliaţii săi afirmă că este politizată.
Imediat după prezentarea sa, proiectul de consens întocmit de preşedintele Herzog a fost respins de către guvern ca un "compromis unilateral", premierul considerând că "punctele-cheie" ale propunerii prezidenţiale fac doar "să perpetueze situaţia existentă fără a aduce echilibrul necesar între puteri".
În cursul unei vizite oficiale joi la Berlin, Netanyahu şi-a apărat controversata reformă a justiţiei în faţa "îngrijorării mari" exprimate cu privire la această chestiune de cancelarul german Olaf Scholz.
"Sunt atent la ceea ce se întâmplă în ţară" şi la multiplele manifestaţii împotriva proiectului, a dat el asigurări, "dar trebuie să aducem ceva care să corespundă mandatului pe care l-am primit (la alegerile din noiembrie, care i-au permis lui Netanyahu să revină la putere) şi vom face acest lucru în mod responsabil". AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda)
Foto: (c) ABIR SULTAN/EPA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Beijingul se declară gata să-i primească pe Ursula von der Leyen și Antonio Costa la summitul UE-China
China s-a declarat marți gata să-i primească pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, la summitul dintre Beijing și Uniunea Europeană, prevăzut să aibă loc în China în iulie, relatează AFP și Reuters. 'Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președi
Germania: Friedrich Merz nu a reușit să obțină votul parlamentului pentru a fi validat în funcția de cancelar
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz nu a reușit marți dimineață să obțină majoritatea necesară în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) pentru a deveni cancelar al Germaniei, transmit Reuters, dpa, AFP și EFE. Merz (69 de ani) a primit voturile a 310 dintre cele 621 de voturi exprimate - în total sunt 630
ONU: Omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, însă Inteligența Artificială ar putea fi o soluție
După relansarea post-COVID, omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'neașteptată' și 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, iar aceasta încă înainte de tăierile drastice în ajutoarele internaționale, își exprimă îngrijorarea Organizația Națiunilor Unite (ONU), într-un raport publicat m
China declară că se opune continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza
China a declarat marți că se ''opune'' continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza, după anunțarea în ajun a unui plan israelian de cucerire a enclavei palestiniene, transmite France Presse. ''China urmărește îndeaproape situația între Palestina și Israel și se opune continuă
'Situația este blocată' între Paris și Alger, susține ministrul de externe francez
Ambasadorul Franței în Algeria se află la Paris de la jumătatea lui aprilie și situația 'este blocată' între cele două țări, a anunțat marți ministrul de externe al Franței, Jean-Noel Barrot, relatează AFP. Stéphane Romatet este 'în continuare la Paris', a declarat Jean-Noel Barrot la radio RTL. '&I
Doar 14 țări UE au solicitat o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea spori cheltuielile militare
Doar 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au cerut în mod oficial Comisiei Europene o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea majora cheltuielile de apărare, ceea ce a sporit îngrijorarea că planul ambițios de reînarmare (ReArm Europe) nu își va atinge ținta de 800 de miliarde de euro, notează marți Euractiv.
Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes, spune un înalt responsabil al mișcării
Gruparea islamistă palestiniană Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes în această etapă și solicită lumii să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt 'războiului foamei' în teritoriul palestinian, a declarat marți un înalt responsabil al mișcării, transmite AFP.
Război în #Ucraina: Rusia a fost vizată de peste o sută de drone ucrainene, mai multe aeroporturi au fost închise
Ucraina a lansat în timpul nopții de luni spre marți peste o sută de drone asupra teritoriului rus, vizând în special Moscova și perturbând funcționarea a circa zece aeroporturi, au anunțat autoritățile ruse cu trei zile înaintea festivităților pentru celebrarea victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, inform
Germania: Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie validat de parlament în funcția de cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz va fi validat marți de parlament în funcția de cancelar, după ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au semnat luni acordul de guvernare prin care și-au schițat planurile pentru următorii patru ani, transmite DPA.
Președintele Trump îl va primi la Casa Albă pe premierul canadian Carney
Președintele american Donald Trump îl va primi marți la Casa Albă pe premierul canadian Mark Carney, în contextul unor relații bilaterale tensionate, anunță dpa. Înaintea vizitei, șeful guvernului de la Ottawa a declarat că discuțiile se vor concentra asupra taxelor vamale. Trump, în schimb, a susținut lu
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără
Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să