Rusia a elaborat un plan pentru a împiedica apropierea Republicii Moldova de Occident

Rusia a elaborat o strategie pentru a subordona politic şi economic Republica Moldova, pentru a împiedica apropierea sa de NATO şi UE, mai ales prin intermediul României vecine, şi pentru a impune limba rusă în fosta republică sovietică, relatează miercuri EFE.
Toate acestea apar într-un document elaborat în 2021 de către Kremlin împreună cu Serviciul de Informaţii Externe (SVR), cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) şi alte servicii speciale din Rusia, document în posesia căruia a intrat un consorţiu internaţional de jurnalişti şi Centrul Dossier (Ţentr Dosie), al opozantului rus în exil şi fost oligarh Mihail Hodorkovski.
"Este o strategie pentru subordonarea politică şi economică a Republicii Moldova", afirmă platforma de investigaţie în limba rusă, care adaugă că "Kremlinul intenţionează, de asemenea, să împiedice apropierea ţării de România şi să impună limba rusă" în republică.
Autorii strategiei stabilesc obiective ce trebuie atinse în acest deceniu (până în 2030) cum ar fi generarea unei opoziţii la influenţa NATO şi UE în Republica Moldova, forţarea republicii să participe la alianţa militară postsovietică Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) şi alte proiecte internaţionale ruseşti.
Planul cuprinde ca obiectiv soluţionarea conflictului din regiunea separatistă prorusă Transnistria (din estul R.Moldova) prin acordarea unui statut special şi, ca întotdeauna, cu Rusia (care menţine trupe în regiune) ca mediator.
De asemenea, planul urmăreşte să creeze un sentiment pro-rusesc în societate prin propagandă şi programe educaţionale.
Iniţial, Rusia a vrut să evite restricţiile asupra presei ruse din Republica Moldova. Totuşi, acest proiect a eşuat, întrucât anul trecut autorităţile moldovene au închis şase canale de televiziune ruseşti pentru a proteja cetăţenii de dezinformare.
Prin urmare, Kremlinul şi-a propus să-şi consolideze influenţa în alt mod, prin crearea unei reţele de organizaţii neguvernamentale în republică, în care să activeze "agenţi de influenţă" ai Rusiei.
Un astfel de ONG este Uniunea de afaceri moldo-rusă, înfiinţată de fostul preşedinte socialist prorus al Republicii Moldova Igor Dodon împreună cu Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, potrivit Ţentr Dosie.
"Următorul pas al Kremlinului va fi creşterea electoratului politicienilor moldoveni pro-ruşi, formarea sentimentelor pro-ruse în rândul elitelor moldovene şi abandonarea politicii de 'românizare'", conform documentului citat.
De asemenea, în acest document se afirmă că Rusia ar trebui să profite de dependenţa de importurile de gaze ruseşti pentru a "neutraliza" politica pro-europeană a actualului guvern şi parlament de la Chişinău, care contravine intereselor Kremlinului.
Una dintre principalele metode de exercitare a influenţei ruse în Republica Moldova este presiunea economică, susţine Ţentr Dosie, motiv pentru care este important să se menţină volumul livrărilor de gaze către această ţară, unde partidul populist, pro-rus, al lui Ilan Şor organizează proteste antiguvernamentale de câteva luni.
Rusia ameninţă deseori Chişinăul cu întreruperea livrărilor de gaze sau cu reducerea volumelor de gaze pe motiv că nu şi-a plătit datoriile acumulate la importul de gaze.
Documentul intitulat "Obiectivele strategice ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova" provine de la aceeaşi Direcţie prezidenţială pentru cooperare transfrontalieră care a realizat o strategie similară privind planurile Rusiei de a anexa Belarusul, notează portalul Deschide.md.
Printre iniţiativele eşuate ale Rusiei cuprinse în planul respectiv, Deschide.md menţionează deschiderea unui consulat în Găgăuzia, la Comrat, o idee intens promovată de fostul preşedinte Igor Dodon încă din 2012.
"Documentul arată că ei sunt cu un pas în urmă faţă de situaţia generală din cauza războiului în Ucraina şi datorită capacităţii regionale a ţărilor UE şi a altor organizaţii internaţionale de a se mobiliza şi de a face faţă intenţiilor Rusiei de a realiza acest lucru", remarcă miercuri, într-un comentariu pentru RISE Moldova, Sergiu Diaconu, şeful de cabinet al premierului moldovean Dorin Recean.
"Din punct de vedere militar, în acest moment, ei nu au resursele şi circumstanţele de a face mare lucru. Ei nu pot avansa pe partea Transnistriei. Nu sunt destul de aliniaţi. Dar în ceea ce priveşte creşterea nesiguranţei, a fricii şi anxietăţii şi a finanţării protestelor şi diferitor tipuri de destabilizare, ei asta încearcă să facă. Şi asta coincide cu agenda acestor grupuri care, în mod normal, trebuie să fie la închisoare, iar banii lor - recuperaţi de guvernare, pentru că ei au furat banii de la oameni" a declarat premierul Dorin Recean, într-o reacţie pentru RICE Moldova. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Cipru va finanța repatrierea sirienilor care își retrag solicitările de azil
Cipru va lansa un program de repatriere pentru familiile siriene care își revocă solicitările de azil, permițând totodată unui membru adult să rămână pe insula europeană pentru a munci acolo, a anunțat joi Ministrul pentru Migrație cipriot, informează AFP. Nicholas Ioannides a anunțat punerea în aplicare a unor stimulen
Grecia înăsprește regulile pentru a descuraja șederile de lungă durată ale migranților ilegali
Guvernul conservator grec a anunțat joi o înăsprire a politicii sale în domeniul migrației, având ca scop să descurajeze șederile de lungă durată ale migranților fără documente, transmite AFP. Ministrul de resort, Makis Voridis, a promis abrogarea unei legi care le permite acestor migranți să solicite un permis de ședere după
Serbia livrează Ucrainei muniții prin intermediul țărilor NATO, potrivit serviciului rus de informații externe
Serbia a furnizat Ucrainei sute de mii de proiectile și milioane de gloanțe, în pofida relațiilor apropiate dintre Moscova și Belgrad, operațiuni care s-au derulat prin intermediul unor state membre ale NATO, a transmis joi Serviciul de Informații Externe (SVR) al Rusiei, relatează agenția EFE. 'Industria de apărare sârbă &icir
Viktor Orban la CPAC: Visul european a fost furat de Bruxelles
Victoria electorală a președintelui SUA Donald Trump și înfrângerea liberalilor 'este ca un vis', dar visul europenilor 'a fost furat și deraiat de Bruxelles', lăsându-i cu un 'coșmar', a declarat premierul ungar Viktor Orban joi, la Conferința de acțiune politică conservatoare (CPAC) organizată la Budapesta, relatează MTI.
Trimisul special al SUA pentru Siria îndeamnă Damascul la un 'pact de neagresiune' cu Israelul
Emisarul american pentru Siria, Thomas Barrack, a îndemnat joi, de la Damasc, la dialog între Siria și Israel, care sunt în continuare în mod oficial în război, propunând pentru început încheierea unui 'pact de neagresiune', informează AFP. Barrack a sosit joi în capitala siriană pe
Gaza: Rusia denunță o 'pedepsire colectivă a populației civile' de către Israel
Rusia a denunțat joi atacurile israeliene din Fâșia Gaza, pe care le-a calificat drept o 'pedepsire colectivă a populației civile', făcând un apel la încetarea 'imediată a vărsării de sânge', informează AFP. 'Ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza nu poate fi nici înțeles, ni
Noi colonii israeliene în Cisiordania: O 'sfidare flagrantă a voinței internaționale', denunță Hamas
Unda verde dată de Israel pentru construcția a 22 de noi colonii în Cisiordania ocupată este 'o sfidare flagrantă a voinței internaționale', a afirmat joi mișcarea islamistă palestiniană Hamas, denunțând de asemenea 'o încălcare gravă a dreptului internațional', informează AFP. Acest anunț confirmă că Israelul
Laureată a premiului Charlemagne, Ursula von der Leyen face apel la crearea unei 'Pax Europaea'
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit joi premiul internațional Charlemagne în orașul german Aachen, prilej cu care șefa executivului comunitar a făcut un apel la crearea unei 'Pax Europaea' în materie de securitate bazată pe o Europă independentă, AFP și EFE. Europa trebuie 'să dezvolte o nouă fo
UPDATE Un avion al marinei sud-coreene cu patru persoane la bord s-a prăbușit; nu există niciun supraviețuitor
Un avion de patrulare al forțelor navale din Coreea de Sud, cu patru persoane la bord, s-a prăbușit pe un munte de lângă Pohang, un oraș din sud-estul țării, și niciunul dintre ocupanții aparatului de zbor nu a supraviețuit, relatează AFP. Avionul, utilizat pentru antrenamentele de decolare și aterizare, s-a prăbușit cu puțin înain
Trimisul special al SUA pentru Siria a inaugurat la Damasc reședința ambasadorului american
Emisarul american pentru Siria, Thomas Barrack, a sosit joi la Damasc, potrivit agenției oficiale Sana, o nouă etapă în apropierea dintre cele două țări după prăbușirea regimului Assad, informează AFP. Barrack, care este și ambasadorul SUA în Turcia, a inaugurat împreună cu ministrul sirian al afacerilor externe Asaad al-Shai
Rusia așteaptă un răspuns din partea Ucrainei la oferta sa de discuții, luni, la Istanbul
Kremlinul a declarat joi că așteaptă răspunsul Kievului la propunerea sa privind a doua rundă de discuții directe luni, la Istanbul, unde îi va prezenta părții ucrainene condițiile Rusiei pentru un acord de pace, relatează AFP. 'Din câte știu eu, nu s-a primit încă niciun răspuns. Trebuie să așteptăm răspuns din partea pă
Kremlinul denunță amenințările la adresa familiei negociatorului-șef rus Vladimir Medinski
Kremlinul a denunțat joi amenințările la adresa familiei șefului delegației ruse în negocierile cu Ucraina, Vladimir Medinski, înaintea celei de-a doua runde de discuții directe cu Kievul de la Istanbul, transmite EFE. 'Este o situație complet scandaloasă. Amenințările nu sunt îndreptate direct către negociatorul-șef, ci
Kievul se teme că discuțiile sunt o nouă tactică a Rusiei de a trage de timp și de a cuceri noi teritorii în #Ucraina
Kievul suspectează că Rusia a convocat următoarea reuniune între cele două părți, luni, la Istanbul, pentru a calma nerăbdarea președintelui american Donald Trump și a continua să câștige timp pentru a cuceri mai mult teritoriu în Ucraina, în special în regiunea de frontieră Sumî, lângă care rușii își consolidează forțe
Erdogan cere Rusiei și Ucrainei 'să nu închidă ușa' dialogului
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Rusiei și Ucrainei 'să nu închidă ușa' dialogului, spunând că speră ca discuțiile dintre Moscova și Kiev să se reia luni la Istanbul, a anunțat joi președinția turcă, relatează AFP. 'Suntem în contact cu Rusia și Ucraina (...) Le spunem că nu trebuie să închidă
Peste 300 de personalități au cerut premierului britanic să suspende exporturile de arme către Israel
Peste 300 de personalități din lumea artelor și a culturii din Regatul Unit, printre care vedeta pop Dua Lipa și actorul Benedict Cumberbatch, au cerut joi prim-ministrului Keir Starmer să suspende exporturile de arme către Israel și să contribuie la obținerea unui armistițiu în Fâșia Gaza, transmite AFP. 'Vă solicităm să luați