Prizonierii ucraineni de la Olenivka ar fi putut fi ucişi cu arme termobarice şi nicidecum cu HIMARS (procurorul general al Ucrainei)

Clădirea din penitenciarul Olenivka din regiunea Doneţk (estul Ucrainei), unde ocupanţii ruşi şi acoliţii lor separatişti deţineau mai multe sute pe prizonieri de război ucraineni, ar fi putut fi distrusă cu arme termobarice, după cum susţin o serie de experţi, şi nicidecum cu rachete HIMARS, a declarat marţi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, citat de agenţiile de presă Unian şi Delo.
"Armele termobarice sunt mijlocul prin care au fost ucişi zecile de prizonieri ucraineni, relevă concluziile preliminare ale unor experţi internaţionali", a afirmat Kostin.
Experţii internaţionali sunt siguri ca acesta nu este un atac cu rachetă, a subliniat procurorul general al Ucrainei, fără să le precizeze identitatea, adăugând că primeşte la fiecare trei ore informaţii despre masacrul comis în închisoarea Olenivka.
El a spus că unele proceduri ale anchetei au început deja, dar că această investigaţie este mult mai complexă.
"Prioritar este acum, din punctul meu de vedere, să demascăm propaganda şi dezinformarea rusă despre un presupus atac ucrainean cu rachete de tipul HIMARS, ceea ce afirmă ei în prezent", a subliniat Andrii Kostin.
"Dar vreau să reiterez că avem deja concluziile preliminare ale unor experţi internaţionali că acesta (masacrul de la Olenivka) a fost rezultatul folosirii armelor termobarice, utilizate de ţara agresoare", a rezumat procurorul general, recunoscând că vor fi dificil de găsit persoanele concrete care au comis această crimă abominabilă.
În noaptea spre 29 iulie a.c., o explozie s-a produs în închisoarea Olenivka din regiunea Doneţk, aflată în prezent sub controlul separatiştilor proruşi. În urma deflagraţiei a fost distrusă clădirea în care se aflau prizonieri de război ucraineni, dintre care mulţi foşti combatanţi de la oţelăria Azovstal din Mariupol.
Imediat după explozie, Rusia a acuzat forţele armate ucrainene de bombardarea închisorii. Potrivit părţii ruse, peste 50 de prizonieri ucraineni au fost ucişi, dar numărul celor răniţi este necunoscut, notează marţi Unian. Unele media au evocat peste 130 de răniţi.
Kievul a calificat deflagraţia de la Olenivka drept un act terorist comis de către forţele ruse cu scopul de a ascunde crime de război, de a discredita forţele armate ucrainene şi de a perturba livrările de arme occidentale.
Autorităţile ucrainene au cerut ONU şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să reacţioneze imediat faţă de acest atac terorist şi să trimită o misiune de experţi care să ancheteze la faţa locului cele întâmplate la închisoarea din regiunea Doneţk.
Potrivit serviciilor de informaţii ucrainene, atacul terorist de la Olenivka ar fi fost comis de mercenari Wagner (Liga) la ordinul lui Evgheni Prigojin, care finanţează această grupare despre care media ruse au scris că s-ar afla sub aripa GRU (serviciile de informaţii ale armatei ruse).
Conform acestei versiuni, atacul asupra închisorii Olenivka nu ar fi fost pus de acord cu Ministerul rus al Apărării şi ar fi avut drept scop "distrugerea probelor privind deturnarea totală a fondurilor alocate pentru întreţinerea prizonierilor".
În legătură cu atacul terorist de la Olenivka, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat necesitatea unei recunoaşteri juridice clare a Rusiei ca stat finanţator al terorismului, conform Unian.
Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) nu a fost utilizat în atacul asupra închisorii din Olenivka, unde conform ultimelor date au murit 53 de prizonieri de război ucraineni, au declarat, sub rezerva anonimatului, responsabili americani pentru Politico, transmite marţi The Moscow Times.
Două surse ale Politico au menţionat că experţii, care au analizat fotografii din satelit, nu au reuşit să identifice urme ale folosirii de arme americane. În imagini se vede că doar o parte a clădirii închisorii cu prizonieri ucraineni a fost distrusă, alte clădiri nefiind afectate.
"Ştim că nu Ucraina a atacat cu HIMARS pentru că clădirea nu are semnele pe care le-ar avea dacă ar fi fost lovită cu HIMARS", a spus unul dintre interlocutorii Politico.
Şi experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) consideră că partea rusă este de vină pentru moartea prizonierilor de război ucraineni. Analiştii au subliniat că în fotografia din satelit se observă că o singură clădire a fost avariată. În acelaşi timp, pereţii clădirii nu au avut de suferit şi nici nu există vreun crater lăsat de rachetă.
Natura unor astfel de daune indică fie o lovitură foarte bine ţintită, fie o explozie în interiorul închisorii. În ambele cazuri, instalaţiile HIMARS nu ar fi putut fi implicate în aceasta, susţin experţii ISW.
Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a remarcat între altele că prizonierii ucraineni au fost aduşi în clădire cu puţin timp înainte de atac.
Deşi iniţial separatiştii afirmaseră că mai mulţi gardieni au fost răniţi, ulterior s-a aflat că niciun gardian nu a avut de suferit, potrivit The Moscow Times.
Deşi Ministerul rus al Apărării indicase sâmbătă seara că a invitat Crucea Roşie şi ONU să-şi trimită reprezentanţi pentru o inspecţie la faţa locului, Crucea Roşie anunţase duminică seara că nu primise încă autorizaţia oficială din partea Moscovei pentru a avea acces la închisoarea din Olenivka, potrivit AFP.
Conform media ucrainene, Crucea Roşie nu primise nici luni acceptul respectiv. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Florin Ştefan, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Papa Leon al XIV-lea îl va primi duminică pe Zelenski la Vatican
Papa Leon al XVI-lea îl va primi duminică la Vatican pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care participă la Liturghia inaugurală a pontificatului noului suveran pontif, a confirmat Sfântul Scaun într-un comunicat, transmite EFE. Noul Papă a cerut pace pentru această țară și pentru altele la finalul Liturghiei, î
Șeful Consiliului European se declară șocat de situația din Fâșia Gaza
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea cu privire la înrăutățirea situației umanitare din Fâșia Gaza, transmite dpa. 'Șocat de știrile zilnice care vin din Gaza: civili înfometați, spitale lovite din nou. Violența trebuie să înceteze', a scris Costa pe X.
Orban: Este inacceptabil ca o țară non-NATO să ducă o campanie de calomniere a Ungariei (interviu)
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a numit 'inacceptabil' ca un stat non-NATO, Ucraina, să ducă o campanie organizată de serviciile sale secrete pentru a discredita Ungaria, care este stat membru al Alianței Atlantice, a transmis sâmbătă MTI. Într-un interviu înregistrat după summitul Comunității Politice Europene de v
Putin declară că Rusia are suficiente resurse pentru a încheia războiul din #Ucraina (interviu)
Rusia are suficiente forțe pentru a încheia războiul din Ucraina și a obține rezultatul dorit, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un interviu publicat duminică de presa de stat, la o zi după ce Kremlinul a anunțat că va prezenta Ucrainei condițiile sale pentru o încetare a focului, transmite EFE. 'Avem forțe
Atacul rus cu drone din cursul nopții asupra Ucrainei, cel mai amplu de la începutul războiului
Ucraina a suferit în noaptea de sâmbătă spre duminică cel mai amplu atac cu drone ruse de la începutul invaziei la scară largă în 2022, potrivit unui bilanț anunțat duminică de armata țării devastate de război, informează dpa. Forțele aeriene ucrainene au declarat că un total de 273 de vehicule aeriene fără pilot au fos
Zelenski și Vance și-au strâns mâinile la slujba inaugurală a pontificatului lui Leon al XIV-lea
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și vicepreședintele american JD Vance și-au strâns mâinile duminică în Piața Sf. Petru din Vatican, înainte de Liturghia inaugurală a pontificatului lui Leon al XIV-lea, informează EFE. Vance, însoțit de secretarul de stat Marco Rubio, a ieșit din bazilică și s-a înd
Președintele Serbiei acuză Europa că vrea să-l răstoarne de la putere
Președintele naționalist sârb Aleksandar Vucic a acuzat din nou, sâmbătă, Europa că încearcă să-l răstoarne de la putere, că încurajează și plătește pentru protestele care durează de mai bine de șase luni și în care zeci de mii de cetățeni au denunțat ceea ce ei consideră a fi autoritarismul și corupția în creștere, informează EFE.
VIDEO Ceremonia de inaugurare a pontificatului lui Leon al XIV-lea a început
Ceremonia inaugurală a pontificatului lui Leon al XIV-lea, care a devenit la 8 mai primul papă american din istorie, a început duminică la scurt timp după ora locală 10:00 (08:00 GMT) în Piața Sf. Petru din Vatican, în prezența a zeci de mii de credincioși și a peste 150 de delegații străine, informează AFP.
Zelenski și Vance au ajuns la Vatican pentru Liturghia inaugurală a pontificatului lui Leon al XIV-lea
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și vicepreședintele american JD Vance au sosit duminică în Piața Sf. Petru din Vatican pentru Liturghia inaugurală a pontificatului lui Leon al XIV-lea, informează EFE. Vance, însoțit de secretarul de stat Marco Rubio, a ieșit din bazilică și s-a îndreptat către piață cu câteva
Premierul Canadei își reafirmă sprijinul pentru #Ucraina în prima sa întâlnire cu președintele Zelenski
Premierul canadian Mark Carney a reafirmat sâmbătă sprijinul țării sale pentru Ucraina în prima sa întâlnire față în față cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski de la câștigarea alegerilor, informează Reuters. 'Poporul canadian va sprijini ferm și neclintit... subliniem că nu poate exista pace fără
Merz și Meloni insistă că ideea trimiterii de trupe în Ucraina nu mai este în discuție
Desfășurarea de trupe în Ucraina nu mai este o chestiune aflată în discuție, au declarat sâmbătă premierul italian Giorgia Meloni și cancelarul german Friedrich Merz, la Roma, într-o conferință de presă comună, transmite EFE. 'Nu există nicio discuție despre trimiterea de trupe în Ucraina, este ceva dincolo de
#Ucraina anunță că schimbul de prizonieri cu Rusia va avea loc săptămâna viitoare
Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirill Budanov, și-a exprimat sâmbătă convingerea că schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, singurul acord concret la care ambele delegații au ajuns cu o zi înainte la Istanbul, va avea loc săptămâna viitoare, informează EFE. 'Sper să se întâmple a
#Ucraina: Kievul, sub atacul prelungit al dronelor ruse (armata ucraineană)
Capitala ucraineană Kiev a fost supusă unui atac susținut cu drone ruse duminică dimineața, a anunțat armata ucraineană, informează Reuters. La mai bine de patru ore după ce forțele aeriene ale Ucrainei au emis alerte de raid aerian la miezul nopții de sâmbătă spre duminică pentru Kiev și cea mai mare parte a estului Ucrainei, zeci de dr
Israel: Armata afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Yemen
Armata israeliană a anunțat duminică dimineață că a interceptat o rachetă lansată din Yemen, unde rebelii houthi vizează în mod regulat teritoriul israelian, relatează AFP. 'În urma sirenelor care au sunat recent în mai multe zone din Israel, o rachetă lansată din Yemen a fost interceptată', a informat armata pe contu
Siria: Puterea dă 10 zile grupărilor armate pentru a se alătura forțelor sale
Ministrul sirian al apărării, Murhaf Abu Qasra, a acordat sâmbătă un termen de 10 zile grupărilor armate pentru a se alătura forțelor țării, aceasta fiind cea mai recentă încercare de a unifica rândurile după înlăturarea lui Bashar al-Assad, notează AFP. După ce l-a răsturnat pe Bashar al-Assad în decembrie anul t