Războiul din Ucraina, accelerator al fracturilor în relaţiile internaţionale

Occidentul reunit, dar având dificultăţi să mobilizeze dincolo de rândurile sale, state care nu se aliniază, semnale slabe potenţial revoluţionare pentru economia mondială, toate acestea arată că războiul din Ucraina poartă în el germenii unei accelerări a reconfigurării relaţiilor internaţionale, sunt de părere experţi citaţi într-o analiză difuzată miercuri de AFP.
'Suntem într-un moment de emancipare faţă de Statele Unite, de Occident, şi de fragmentare a peisajului politic mondial', consideră Agathe Demarais, director de prognoze al Economist Intelligence Unit (EIU) de la Londra.
Războiul 'este un punct de basculare ce va duce la crearea de aranjamente alternative, la polarizarea relaţiilor internaţionale şi la scindarea economiei mondiale', afirmă şi Brahma Chellaney, profesor de studii strategice la Center for Policy Research din New Delhi.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri, în China, că lumea se află 'într-o etapă foarte serioasă în istoria relaţiilor internaţionale', care va duce la o 'situaţie internaţională mult mai clară (...) o ordine mondială multipolară'.
Cu toate acestea, în aparenţă există o anumită unanimitate. Joi, la Adunarea Generală a ONU, 140 de ţări din 193 au adoptat o rezoluţie neconstrângătoare care cere o încetare 'imediată' a războiului.
O majoritate covârşitoare, desigur, dar, 'pe un subiect atât de flagrant, am fi putut crede că vor fi mult mai mulţi votanţi. Superioritatea diplomatică a occidentalilor pe un subiect extrem de simplu nu este total asigurată', consideră Jean-Marc Balencie, analist francez în relaţii internaţionale, creatorul blogului de prognoze 'Horizons incertains'.
'Unii dintre cei care s-au abţinut (...) au făcut-o luând în considerare poziţiile din trecut ale Rusiei. Există o moştenire a decolonizării, a simpatiilor', datând din epoca în care URSS sprijinea luptele pentru independenţă, explică Mohammed Loulichki, cercetător la Policy Center for the New South din Maroc.
'Şi, în plus, nu este vorba ''doar'' despre Rusia. Dacă într-o bună zi va trebui votat împotriva Chinei, care are mijloace de persuasiune (...) mai importante, ar putea să fie mult mai complicat', adaugă el.
Dincolo de aceste consideraţii privitoare la un vot neconstrângător, Occidentul are dificultăţi să convingă pentru sancţionarea Rusiei.
Conform unui clasament al EIU luat ţară cu ţară, 'circa o treime din populaţie trăieşte în state ce au poziţii contra Rusiei, o treime în ţări favorabile Rusiei şi o treime neutră', rezumă Agathe Demarais.
'Să nu fim orbiţi de votul la ONU. Neutralitatea binevoitoare faţă de Rusia este mult mai importantă decât ceea ce pretindem că am crede', atrage atenţia, sub rezerva anonimatului, un fost înalt responsabil politic francez.
'Sancţiunile contra Rusiei sunt fundamental occidentale. Cea mai mare parte a lumii este contra agresiunii ruse, ca şi a unilateralismului occidental', crede Brahma Chellaney.
Chiar dacă 'războiul are un impact multidimensional extrem de negativ asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor în lume, mai ales în Africa, el este ceva ce priveşte NATO şi Rusia, este în spaţiul european', relevă la rândul său Loulichki.
În plus, adaugă el, 'unii analizează şi originea conflictului' şi rolul NATO.
Acesta este cazul preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa, care consideră responsabilă NATO: 'Războiul ar fi putut fi evitat dacă NATO ar fi ţinut cont de avertismentele propriilor săi conducători (...) ce puneau în gardă împotriva unei extinderi spre est'.
Acest război, aşadar, pune în lumină 'oboseala mondială faţă de Occident', taxat pentru ipocrizie, este de părere Balencie. O oboseală ce ar putea duce la o fracturare politică, dar şi economică, 'cu ţări legate de sistemul financiar şi tehnologic occidental, şi altele asupra cărora Occidentul nu va avea niciun mijloc de presiune', anticipează Agathe Demarais.
Aceasta ar trece, mai ales, prin sfârşitul hegemoniei dolarului, astăzi indiscutabilă.
'De-dolarizarea unei părţi a economiei mondiale riscă să fie unul din factorii majori ai epocii post-criză', susţine Balencie.
Ea 'îşi găseşte originea acum mult timp, în proliferarea sancţiunilor americane', aminteşte Agahthe Demarais. De atunci, mai multe state 'explorează sisteme pentru a se rupe de dolar, de SWIFT', platforma interbancară cea mai utilizată. Aceasta ar putea trece prin criptomonede, dar nu numai.
Potrivit unor informaţii de presă, India a lucrat la un mecanism de schimb rupie-rublă pentru a cumpăra petrol, iar Arabia Saudită discută cu Beijingul despre un canal de plăţi în yuani pentru petrol.
'Este o mişcare de fond, pe termen foarte lung, iar vârful de lance este China', afirmă Demarais, menţionând ca instrumente de decuplare 'generalizarea ''digital renminbi'' ', în afara razei de acţiune a sancţiunilor occidentale.
O altă axă este CIPS, un fel de versiune chineză a SWIFT pentru tranzacţiile interbancare. 'Este mult mai mic, dar conectează deja aproape o mie de bănci în lume şi ideea este de a-l face să crească. Şi, cum în zece ani China va fi prima putere economică mondială, ea va putea să fie în măsură să-i impună utilizarea'.
În final, între polul occidental şi polul chinez, va fi loc pentru 'nealiniaţii 2.0 care vor privi, ironici, dificultăţile (Occidentului) de a-şi menţine supremaţia?', se întreabă Balencie.
În viziunea Agathei Demarais, 'nealiniaţii vor fi miza relaţiilor internaţionale de mâine. Nu ştiu dacă vor putea rămâne neutri', încheie comentariul AFP.AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Florin Ştefan, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nuclear: Putin i-a transmis președintelui iranian că dorește un acord 'echitabil' între Washington și Teheran (Kremlin)
Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său iranian Massoud Pezeshkian că dorește un acord 'echitabil' între Washington și Teheran în dosarul nuclear iranian, a anunțat marți Kremlinul, relatează AFP. Statele Unite și Iranul, un aliat apropiat al Moscovei, au început discuții pe această temă delicată din 12 aprilie, co
Pakistanul acuză India că a modificat debitul unui fluviu
Pakistanul, în plină tensiune cu India care a revocat un important tratat de împărțire a resurselor de apă între cei doi vecini, a acuzat marți New Delhi că modifică debitul fluviului Chenab, unul din cele trei plasate sub controlul Islamabadului potrivit acestui acord suspendat, relatează AFP. Acest curs major de apă î
Rusia vrea să meargă înainte cu armistițiul din 8-10 mai, dar va răspunde dacă va fi atacată (Kremlin)
Kremlinul a afirmat marți că forțele ruse intenționează în continuare să aplice un armistițiu în Ucraina în perioada 8-10 mai, conform ordinelor președintelui rus Vladimir Putin, dar vor răspunde în cazul în care forțele ucrainene încearcă să atace poziții ruse, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt
Președintele polonez afirmă că Trump îl poate forța pe Putin 'să facă pace' în #Ucraina
Președintele polonez Andrzej Duda a afirmat luni că face presiuni asupra omologului său american Donald Trump pentru ca acesta să intensifice sancțiunile contra Rusiei astfel încât să o forțeze să accepte o încheiere a războiului din Ucraina, relatează marți Politico. Potrivit șefului statului polonez, Trump este singurul car
Polonia acuză Rusia de tentative de amestec în alegerile prezidențiale
Ministrul polonez al digitalizării, Krzysztof Gawkowski, a afirmat marți într-o conferință de presă că înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, programat în 18 mai, Polonia se confruntă cu o încercare fără precedent a Rusiei de a se amesteca în procesul electoral, transmite Reuters. Din cauza rolului său
Franța strânge relațiile cu Polonia, devenită unul dintre 'greii' Europei
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk urmează să semneze vineri un 'tratat de prietenie și cooperare' care ilustrează dorința Parisului de a strânge relațiile cu Polonia, țară ce a dobândit o influență considerabilă în Europa după începutul războiului din Ucraina, scrie marți AFP.
Beijingul se declară gata să-i primească pe Ursula von der Leyen și Antonio Costa la summitul UE-China
China s-a declarat marți gata să-i primească pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, la summitul dintre Beijing și Uniunea Europeană, prevăzut să aibă loc în China în iulie, relatează AFP și Reuters. 'Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președi
Germania: Friedrich Merz nu a reușit să obțină votul parlamentului pentru a fi validat în funcția de cancelar
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz nu a reușit marți dimineață să obțină majoritatea necesară în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) pentru a deveni cancelar al Germaniei, transmit Reuters, dpa, AFP și EFE. Merz (69 de ani) a primit voturile a 310 dintre cele 621 de voturi exprimate - în total sunt 630
ONU: Omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, însă Inteligența Artificială ar putea fi o soluție
După relansarea post-COVID, omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'neașteptată' și 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, iar aceasta încă înainte de tăierile drastice în ajutoarele internaționale, își exprimă îngrijorarea Organizația Națiunilor Unite (ONU), într-un raport publicat m
China declară că se opune continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza
China a declarat marți că se ''opune'' continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza, după anunțarea în ajun a unui plan israelian de cucerire a enclavei palestiniene, transmite France Presse. ''China urmărește îndeaproape situația între Palestina și Israel și se opune continuă
'Situația este blocată' între Paris și Alger, susține ministrul de externe francez
Ambasadorul Franței în Algeria se află la Paris de la jumătatea lui aprilie și situația 'este blocată' între cele două țări, a anunțat marți ministrul de externe al Franței, Jean-Noel Barrot, relatează AFP. Stéphane Romatet este 'în continuare la Paris', a declarat Jean-Noel Barrot la radio RTL. '&I
Doar 14 țări UE au solicitat o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea spori cheltuielile militare
Doar 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au cerut în mod oficial Comisiei Europene o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea majora cheltuielile de apărare, ceea ce a sporit îngrijorarea că planul ambițios de reînarmare (ReArm Europe) nu își va atinge ținta de 800 de miliarde de euro, notează marți Euractiv.
Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes, spune un înalt responsabil al mișcării
Gruparea islamistă palestiniană Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes în această etapă și solicită lumii să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt 'războiului foamei' în teritoriul palestinian, a declarat marți un înalt responsabil al mișcării, transmite AFP.
Război în #Ucraina: Rusia a fost vizată de peste o sută de drone ucrainene, mai multe aeroporturi au fost închise
Ucraina a lansat în timpul nopții de luni spre marți peste o sută de drone asupra teritoriului rus, vizând în special Moscova și perturbând funcționarea a circa zece aeroporturi, au anunțat autoritățile ruse cu trei zile înaintea festivităților pentru celebrarea victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, inform
Germania: Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie validat de parlament în funcția de cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz va fi validat marți de parlament în funcția de cancelar, după ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au semnat luni acordul de guvernare prin care și-au schițat planurile pentru următorii patru ani, transmite DPA.