SUA vor să ajute Ucraina fără a lăsa conflictul să degenereze într-un război mondial (analiză France Presse)

SUA consideră că războiul declanşat de Rusia va fi unul de durată şi sunt pregătite să ajute Kievul să reziste, dar având totuşi grijă să limiteze conflictul la Ucraina pentru a evita extinderea lui peste graniţele acesteia, ceea ce ar provoca un "al Treilea Război Mondial", notează marţi AFP într-o amplă analiză.
Strategia militară a Washingtonului încearcă să ţină cont de aceste cereri, potrivit declaraţiilor publice ale unor lideri americani şi interviurilor realizate de AFP cu mai mulţi responsabili, sub rezerva anonimatului.
Conflictul din Ucraina "s-ar putea să nu se încheie în curând", a apreciat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în cadrul unui turneu în Europa.
Serviciile de informaţii americane s-au temut iniţial de un război fulger care ar fi făcut ca Kievul să cadă în câteva zile.
Dar Pentagonul a constatat rapid că armata rusă este în "întârziere" cu planul său de luptă, din cauza problemelor logistice şi a "rezistenţei" mult "mai creative" decât se aşteptase.
Desigur, unii militari americani se arată destul de pesimişti pe termen scurt, apreciind că efectul masiv al asaltului rusesc va sfârşi prin a cântări greu în cele din urmă. Potrivit unui responsabil american din domeniul apărării, "nu trebuie subestimată puterea de foc" a Moscovei.
Situaţia "se va agrava probabil înainte de a se ameliora", avertizează la rândul său Antony Blinken.
Foto: (c) ETTORE FERRARI/EPA
Dar Vladimir Putin "este condamnat să piardă", consideră şeful diplomaţiei americane.
În privat, responsabili americani merg mai departe, fără a ezita să afirme că preşedintele rus a pierdut deja şi îşi adaptează strategia lor în consecinţă.
Prima prioritate a SUA este să continue să ajute masiv această rezistenţă ucraineană pentru ca ea să reziste cât mai bine, chiar dacă oraşele încep să cadă.
Americanii au instituit "un schimb de informaţii şi de date operative la nivelul serviciilor secrete cu Ucraina", explică un diplomat, în special pentru a permite apărării antiaeriene să dejoace o parte a loviturilor ruseşti.
Un ajutor militar fără precedent de 350 de milioane de dolari anunţat la sfârşitul lunii februarie a fost livrat deja în mare parte armatei ucrainene sub formă de rachete antitanc Javelin şi de rachete antiaeriene Stinger.
Washingtonul va debloca acum o nouă tranşă de cel puţin 10 milioane de dolari, cu o componentă economică şi umanitară, dar care prevede livrări de arme şi muniţii.
"Nicio limită" pentru această asistenţă militară, promite un înalt responsabil american atât timp cât nu este vorba de armament greu.
Căci ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe americani este că Vladimir Putin s-ar simţi "provocat" să extindă conflictul dincolo de Ucraina cu riscul unei confruntări directe, potenţial nucleară, cu SUA şi aliaţii lor din NATO. Este vorba deci de "descurajarea preşedintelui rus" de la un astfel de pas, sugerează unii responsabili americani.
Un alt responsabil rezumă sub altă formă situaţia:"Nu vrem al Treilea Război Mondial!"
Încă dinaintea invaziei ruse, preşedintele Joe Biden avertizase că orice implicare directă în Ucraina ar provoca "un război mondial".
El a dat directive pentru a se evita o astfel de implicare, care limitează de altfel capacitatea intervenţiei americane.
Pachetul de ajutor al Washingtonul constă în desfăşurări de trupe cu scop preventiv şi de descurajare în ţările aliate de la porţile Rusiei, unde secretarul de stat Antony Blinken şi şeful statul major american, generalul Mark Milley au efectuat vizite.
În schimb, orice opţiune care ar risca să fie interpretată de Vladimir Putin ca o escaladare majoră este respinsă pentru a evita ca o ţară NATO să fie considerată de Moscova drept "cobeligerantă" în Ucraina.
Dacă ruşii ar ataca forţele dintr-un singur stat membru al Alianţei transatlantice, toate celelalte, inclusiv SUA, ar trebui să vină în ajutorul său militar, potrivit celebrului Articol 5 din Tratatul care le uneşte şi pe care Joe Biden s-a angajat să-l respecte.
Foto: (c) Yuri Gripas/EPA
Instalarea unei zone de excludere aeriană deasupra ţării atacate, cerută insistent de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a fost deci categoric respinsă de către Washington şi NATO. Motivul este că pentru a respecta "no fly zone", avioanele Alianţei ar trebui să fie pregătite să doboare aparate de vânătoare ruseşti şi "aceasta ar putea duce la un război total", a explicat Antony Blinken.
Din acelaşi motiv, SUA suflă şi în iaurt când vine vorba de posibila livrare Kievului de către ţări din Europa de Est, precum Polonia, a unor avioane de luptă de fabricaţie sovietică, pe care forţele ucrainene sunt în măsură să le piloteze.
Echipa lui Biden, iniţial reticentă în evocarea acestei ipoteze, a admis în cele din urmă - în faţa insistenţei ucrainene - să o studieze "activ". Dar fără un calendar şi niciun angajament ferm.
Unii se neliniştesc în realitate că un astfel de gest este suficient să facă conflictul să se extindă dincolo de graniţele ucrainene, fără ca totuşi asta să modifice în profunzime raportul de forţe în spaţiul aerian.
Deşi este probabil ca apelurile pentru o intervenţie mai fermă să crească pe măsură ce imaginile cu victime civile şochează opinia publică, liderii americani spun că doresc să menţină acest echilibru, sporind în acelaşi timp presiunea asupra Kremlinului prin sancţiuni, cu speranţa că Vladimir Putin va sfârşi prin a ajunge la concluzia că o continuare a războiului este pentru el mai costisitoare decât o retragere.
Foto: (c) MIKHAEL KLIMENTYEV/EPA
Pentru aceasta trebuie menţinute canalele diplomatice deschise cu scopul de a-i oferi "porţi de scăpare".
Americanii înşişi au încetat orice contact la nivel înalt cu ruşii după 24 februarie, încurajându-i pe alţii să vorbească cu preşedintele rus.
În această lumină trebuie interpretată încercarea de mediere în cursul weekendului de Israel. Sau apelul lui Antony Blinken adresat ministrului chinez de externe Wang Yi, într-un moment în care China, care se laudă cu prietenia sa "fără limite" cu Rusia, nu exclude nici ea să joace rol de mediator. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Turcia: Armata își va continua operațiunile contra PKK 'până când regiunea va fi curățată'
Armata turcă își va continua operațiunile contra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ''până când regiunea va fi curățată'', a afirmat joi Ministerul Apărării turc, după anunțul făcut luni privind dizolvarea grupării armate kurde prezente în principal în nordul Irakului, transmit AFP și Reuters.
Franța: Fostului președinte Sarkozy i-a fost scoasă brățara electronică de monitorizare
Fostului președinte francez Nicolas Sarkozy i-a fost admis regimul de eliberare condiționată și i s-a scos miercuri brățara electronică de monitorizare pe care o purta de pe 7 februarie, a indicat joi pentru AFP parchetul din Paris. Fostul președinte dintre anii 2007-2012 a primit în decembrie o condamnare definitivă la 3 ani de în
Ministrul de externe ceh îl numește 'laș' pe Putin pentru că nu s-a întâlnit cu Zelenski la Istanbul
Ministrul de externe ceh Jan Lipavsky a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin 's-a dovedit a fi un laș' pentru că a refuzat să accepte oferta omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, de a negocia cu el la Istanbul o soluție la războiul provocat de agresiunea rusă, informează EFE. 'Președintele Zelenski a fost dispus
Șeful diplomației poloneze îndeamnă SUA să nu creadă 'gluma' lui Putin despre negocierile din Turcia
Ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski a criticat joi strategia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind negocierile de pace cu Ucraina din Turcia, numind-o o 'glumă', și a reafirmat refuzul Poloniei de a trimite trupe în Ucraina, informează EFE. 'Am aflat ceva util: că (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski
India cere ca arsenalul nuclear al Pakistanului să fie plasat sub monitorizarea AIEA
India a cerut joi ca arsenalul nuclear al Pakistanului să fie plasat 'sub monitorizarea' Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), la câteva zile după cea mai gravă confruntare militară între cele două țări din ultimii 20 de ani, relatează AFP. 'Arsenalul nuclear al Pakistanului ar trebui plasat sub monitor
Cancelarul german Merz este 'foarte sceptic' în privința interzicerii AfD
Cancelarul german Friedrich Merz a declarat joi că este 'foarte sceptic' cu privire la apelurile tot mai numeroase de interzicere a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), după ce serviciile de informații interne au clasificat partidul drept 'extremist de dreapta confirmat', informează dpa. Cancelarul M
Zelenski, calificat de Moscova drept 'clovn', 'ratat' și 'jalnic', înaintea negocierilor de pace de la Istanbul
Mai mulți oficiali ruși s-au lansat joi în aprecieri deloc măgulitoare la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care delegații din Rusia și Ucraina ar urma să se întâlnească în cursul zilei la Istanbul, în Turcia, pentru negocieri de pace. Astfel, potrivit AFP, purtătoarea
Volodimir Zelenski descrie drept 'decorativă' delegația Rusiei la negocierile de pace de la Istanbul
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, după întâlnirea sa cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Ankara, că Ucraina va decide care sunt pașii de urmat în negocierile sale cu Rusia, în contextul în care liderul de la Kiev a descris drept 'decorativă' delegația trimisă de Moscova la convorbirile de pace de
Rutte: NATO încearcă să ajungă la rădăcina unui presupus caz de corupție la o agenție de achiziții publice
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi că Alianța dorește să ajungă la rădăcina unui presupus caz de corupție ce implică agenția de achiziții militare a organizației transatlantice, cu sediul la Luxemburg, caz care a dus la acțiuni ale poliției în Marele Ducat al Luxemburgului, Spania, Belgia, Olanda, Italia și Statele Unite, informează EFE.
Von der Leyen, Metsola și Rubio vor participa la slujba de inaugurare a pontificatului Papei Leon al XIV-lea
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, vor participă la liturghia inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, potrivit unor surse din cele două instituții europene, transmite EFE. Președintele Consiliului European, Antonio Costa, nu se va putea deplasa însă duminic
Trump afirmă că Washingtonul și Teheranul 'se apropie' de un acord privind programul nuclear iranian
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri, la Doha, că Washingtonul și Teheranul 'se apropie' de un acord privind programul nuclear iranian, exprimându-și optimismul că atacurile militare asupra unor situri iraniene ar putea fi evitate, relatează AFP și Reuters. 'Suntem în negocieri foarte serioase cu Iranu
Negocieri ruso-ucrainene: În Turcia se desfășoară un maraton diplomatic pe trei fronturi, sub semnul confuziei (sinteză)
Turcia se află de joi în centrul unui maraton diplomatic care are ca scop ajungerea la un plan de pace, sau cel puțin la un armistițiu, în războiul declanșat odată cu invazia Rusiei în Ucraina, cu toate că ziua a fost umbrită de refuzul președintelui rus Vladimir Putin de a participa la convorbiri, transmite EFE. Omologul său
Rubio nu vede o soluție militară la războiul din #Ucraina și spune că Trump dorește să pună capăt conflictului
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că nu există o soluție militară la războiul din Ucraina, dar că o soluție va veni pe canale diplomatice, și a adăugat că președintele american Donald Trump dorește să vadă conflictul încheiat, informează EFE. 'Nu există o soluție militară la conflictul dintre Rusia și Ucraina. Ac
Prim-ministrul Pakistanului propune Indiei un dialog cuprinzător pe marginea disputelor bilaterale
Primul ministru pakistanez, Shehbaz Sharif, a invitat India să mențină un 'dialog integral' cu privire la disputele bilaterale, inclusiv cele legate de suveranitatea Kashmirului și de Tratatul Apelor Indusului din 1960, suspendat unilateral în aprilie de New Delhi, în contextul recentei escaladări a tensiunilor între cele două puteri nuclear
Negocieri ruso-ucrainene: Ucraina: Trump anunță că ar putea călători vineri în Turcia 'dacă ar fi oportun'
Președintele american Donald Trump a declarat joi, la Doha, că va participa vineri la negocierile dintre Rusia și Ucraina în Turcia 'dacă ar fi oportun', informează Reuters. 'Mă gândeam să merg, dar este foarte dificil... Dacă s-ar întâmpla ceva, aș merge vineri, dacă ar fi oportun', a afirmat Trump la un mic dej