Iranul şi AIEA au convenit o foaie de parcurs pentru rezolvarea problemelor nucleare nesoluţionate; Rusia cere garanţii

Iranul şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au declarat sâmbătă că doresc să rezolve problemele nesoluţionate adoptând o abordare "pragmatică", în speranţa de a revigora un acord încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, relatează AFP.
Aflat în vizită la Teheran, şeful AIEA, Rafael Grossi, s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, la scurt timp după ce a avut discuţii cu preşedintele Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (AEOI), Mohammad Eslami.
''Am decis să examinăm chestiunile cu o abordare pragmatică (...), într-o manieră temeinică, dar şi cu intenţia clară de a ajunge (...) la un rezultat'', a declarat Grossi într-o conferinţă de presă cu Eslami.
''Am ajuns la concluzia că Iranul şi AEIA fac schimb de documente cel târziu până la Khordad (luna iraniană care începe pe 22 mai), pentru a rezolva aceste probleme (...) aşa cum s-a prevăzut în discuţiile de la Viena'', a spus Eslami.
Vizita crucială a lui Grossi în Iran face parte din eforturile depuse la Viena pentru a salva acordul din 2015. Încheiat de Iran, pe de o parte, şi de SUA, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania, pe de altă parte, acordul ar trebui să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică, intenţie pe care Iranul a negat-o întotdeauna.
Acest pact a permis ridicarea sancţiunilor economice internaţionale împotriva Iranului, în schimbul unor limite stricte în ceea ce priveşte programul său nuclear. Dar SUA s-au retras din el în 2018, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, şi au restabilit sancţiunile, care sufocă economia iraniană. Ca răspuns, Teheranul a relaxat în mare măsură restricţiile privind activităţile sale nucleare.
Miercuri, Grossi a declarat că AIEA "nu va renunţa niciodată" la eforturile sale de a determina Iranul să clarifice prezenţa de material nuclear în situri nedeclarate de pe teritoriul său. Însă Iranul cere închiderea anchetei AIEA pentru a ajunge la un compromis la Viena care să salveze acordul din 2015.
''Acum că discuţiile de la Viena sunt în faza finală, una dintre liniile roşii ale Iranului este să închidă definitiv dosarul acestor acuzaţii pentru a nu cauza mai multe probleme ţării noastre'', a declarat sâmbătă Eslami.
Pentru Grossi, cele două probleme sunt "strâns legate". ''Deşi aceste procese sunt, într-un fel, paralele... unul nu-l poate ignora pe celălalt'', a declarat el sâmbătă.
Potrivit AIEA, Grossi urmează să ţină o conferinţă de presă la întoarcerea sa la Viena, sâmbătă seara. Miza este readucerea Washingtonului în acordul din 2015 şi readucerea Teheranului la respectarea angajamentelor sale.
Şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că este pregătit să se deplaseze la Viena în cazul unui "acord final", despre care a spus că depinde de "respectarea deplină a liniilor roşii anunţate de Iran, inclusiv a garanţiilor pe plan economic". El nu a precizat aceste garanţii sau "linii roşii".
În paralel cu negocierile de la Viena, Iranul a continuat să acumuleze stocuri de uraniu îmbogăţit. Potrivit unui raport al AIEA consultat joi de AFP, acestea sunt acum de peste 15 ori mai mari decât limita permisă de acordul din 2015.
Raportul va fi discutat săptămâna viitoare în cadrul Consiliului Guvernatorilor AIEA, iar negociatorii speră să ajungă la un compromis înainte de acest termen.
Rusia a cerut sâmbătă Washingtonului să garanteze că sancţiunile care o vizează din cauza Ucrainei nu vor afecta cooperarea sa cu Teheranul, înainte de a relansa acordul nuclear iranian.
''Există probleme de partea rusă'', a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă.
''Le-am cerut colegilor noştri americani garanţii scrise (...) că sancţiunile nu vor afecta dreptul nostru la o cooperare liberă şi deplină în domeniile economic, al investiţiilor şi tehnico-militar cu Iranul'', a adăugat el.
Lavrov a subliniat că doreşte cel puţin garanţia secretarului de stat Antony Blinken, denunţând ''avalanşa de sancţiuni agresive'' adoptate de Occident în legătură cu Ucraina, insistând asupra necesităţii de a avea ''răspunsuri foarte precise''.
În rest, el a apreciat că "majoritatea covârşitoare a problemelor au fost convenite", chiar dacă "există probleme care, pentru colegii noştri iranieni, necesită clarificări, iar noi considerăm acest lucru legitim".AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sancțiunile americane vor fi ridicate în viitorul apropiat, estimează președintele turc Recep Tayyip Erdogan
Sancțiunile americane împotriva sectorului de apărare din Turcia s-au relaxat sub președinția lui Donald Trump și ridicarea lor este probabilă, a estimat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP. 'Putem afirma cu ușurință că există o relaxare' a sancțiunilor, a afirmat el în fața jurnaliștilor &i
Hamas anunță noi negocieri indirecte cu Israelul în curs la Doha
Un înalt responsabil al Hamas a declarat sâmbătă că un nou ciclu de negocieri indirecte cu Israelul, destinat să pună capăt războiului din Fâșia Gaza, a început la Doha, transmite AFP. 'Acest ciclu de negocieri a început fără nicio condiție prealabilă din partea ambelor părți, iar negocierile sunt deschise pen
#Ucraina spune că Rusia a folosit discuțiile de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace și a câștiga timp
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia a folosit negocierile de vineri de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace, a câștiga timp și a amâna aprobarea unor noi sancțiuni internaționale din partea Occidentului, informează EFE. 'Din perspectiva rusă, Putin a folosit
Lavrov și Rubio se declară dispuși să continue să lucreze pentru a obține pacea în #Ucraina
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat american, Marco Rubio, au subliniat sâmbătă, într-un apel telefonic, disponibilitatea de a continua să colaboreze pentru a atinge pacea în Ucraina, transmite EFE. 'Rubio a perceput cu satisfacție acordurile privind schimbul de prizonieri de război și prezenta
Summitul Ligii Arabe de la Bagdad: Participanții au cerut o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza
Liderii țărilor arabe, reuniți sâmbătă, la Bagdad, în cadrul celei de-a 34-a ediții a summitului Ligii Arabe, au cerut sâmbătă o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza, acuzând Israelul că încearcă să îi alunge pe palestinieni din enclavă, după ce și-a intensificat campania de bombardamente, informează Reuters.
Președintele Vladimir Putin anunță că va găzdui primul summit ruso-arab în luna octombrie
Președintele rus, Vladimir Putin, i-a invitat sâmbătă pe toți liderii țărilor care fac parte din Liga Statelor Arabe să participe la primul summit ruso-arab, pe care îl va găzdui pe 15 octombrie, informează EFE și Reuters. 'Aș dori să invit toți conducătorii statelor uniunii, împreună cu secretarul general al Ligii, să ac
Erdogan: Întâlnirea dintre #Ucraina și Rusia de la Istanbul, 'extrem de importantă' pentru a pune capăt războiului
Primele discuții directe de pace din 2022 între Rusia și Ucraina, desfășurate vineri la Istanbul, au fost 'extrem de importante' pentru a face progrese către încheierea războiului, a declarat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP. 'Reunirea delegațiilor din ambele țări la Istanbul este ext
Ayatollahul Khamenei cere SUA să părăsească Orientul Mijlociu și numește Israelul 'o tumoră canceroasă letală' în regiune
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut sâmbătă Statelor Unite să părăsească Orientul Mijlociu, pe fondul discuțiilor indirecte dintre cele două țări cu privire la programul nuclear al Iranului, și a calificat statul Israel drept 'o tumoră canceroasă periculoasă și letală în regiune', care trebuie 'extirpată', informe
Rusia a cerut Ucrainei să cedeze mai mult teritoriu în cadrul convorbirilor din Turcia (sursă ucraineană)
Negociatorii ruși la discuțiile de pace de la Istanbul au cerut Ucrainei să-și retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova înainte ca Rusia să fie de acord cu o încetare a focului, a declarat sâmbătă pentru Reuters un înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuțiile. Această cerere, împr
Alegeri legislative în Portugalia: Alianța de guvernare este favorită
Peste 10,8 milioane de cetățeni din interiorul și din afara Portugaliei sunt așteptați să voteze duminică la cel de-al doilea scrutin legislativ din ceva mai mult de un an și al patrulea din ultimii cinci ani, într-o țară cu rate ale absenteismului în mod tradițional ridicate, informează sâmbătă EFE. În ultima parte a c
Zelenski: Rusia își conservă oportunitatea de a continua să ucidă, trebuie să facem presiuni asupra sa
Kremlinul a avut ocazia să declare vineri, la Istanbul, o încetare a focului cu Ucraina, dar nu a făcut acest lucru, conservându-și în acest fel oportunitatea de a continua să ucidă, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut din nou comunității internaționale să facă presiuni asupra Kremlinului, informează EFE.
Kremlin: O întâlnire Putin-Zelenski este posibilă dacă Rusia și #Ucraina ajung la acorduri prealabile
O întâlnire între președinții rus Vladimir Putin și respectiv ucrainean Volodimir Zelenski este 'posibilă', cu condiția ca Moscova și Kievul să fi ajuns la 'acorduri' în prealabil, a declarat Kremlinul sâmbătă, a doua zi după primele discuții directe de pace dintre cele două părți din 2022, informează AFP.
Război în #Ucraina: Macron se declară convins că Trump ''va reacționa la cinismul' lui Putin
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă, la Tirana, că este 'sigur' că omologul său american Donald Trump ''va reacționa la cinismul' președintelui rus Vladimir Putin după un nou atac rus cu drone în Ucraina, informează AFP. 'Confruntat cu cinismul președintelui Putin, cred, sunt chiar sigur,
Ministrul de externe german: Rusia 'ne amenință pe toți' în Marea Baltică
În regiunea Mării Baltice, Rusia ne amenință pe toți, a declarat sâmbătă ministrul de externe german Johann Wadephul, care a anunțat o intensificare a supravegherii în urma presupuselor acte de sabotaj ale așa-numitei flote fantomă a Rusiei asupra cablurilor și conductelor din Marea Baltică, transmite dpa. 'Noi, ca vecini
SUA iau în considerare să relocheze definitiv în Libia un milion de palestinieni din Fâșia Gaza (mass-media)
Administrația SUA ia în considerare posibilitatea de a reloca definitiv un milion de palestinieni din Fâșia Gaza în Libia, a informat vineri NBC News, subliniind totodată că un purtător de cuvânt al administrației americane a negat acest lucru, informează EFE. Planul ar fi suficient de avansat încât administ