UE: Sprijin larg pentru protecţia temporară a ucrainenilor care fug de război

Miniştrii de interne din UE au susţinut cu o largă majoritate, duminică, planul de a acorda protecţie temporară ucrainenilor care fug de ofensiva rusă, al căror număr ar putea fi de "milioane", informează France Presse.
Până în prezent, 300.000 de ucraineni au sosit în UE, potrivit Comisiei Europene, dintre care jumătate în Polonia, potrivit Varşoviei.
Miniştrii, care au avut o reuniune de urgenţă, au discutat despre posibilitatea de a le oferi protecţie temporară acestor ucraineni, recurgând la o directivă din 2001, care le-ar permite să stea şi să lucreze până la trei ani în UE.
''Am constatat o foarte mare majoritate pentru ca noi să putem folosi această posibilitate foarte repede'', a declarat ministrul francez Gerald Darmanin, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, într-o conferinţă de presă după reuniune.
Majoritatea ucrainenilor care sosesc au paşapoarte biometrice şi pot sta fără viză timp de 90 de zile în UE, dar trebuie să fim pregătiţi pentru ceea ce se va întâmpla după această perioadă, a subliniat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, afirmând că trebuie să fim pregătiţi pentru "milioane" de sosiri.
Ea a precizat că majoritatea ucrainenilor care au fugit în UE stau la rude şi că un "număr limitat" a solicitat azil.
Aceştia se îndreaptă spre ţări care găzduiesc deja o populaţie mare de etnici ucraineni, printre care Polonia, Italia, Portugalia, Spania, Germania şi Republica Cehă.
''Cred că este timpul să activăm Directiva privind protecţia temporară'', a spus ea.
Acest sistem, care a fost introdus ca răspuns la conflictul din fosta Iugoslavie, dar care nu a fost niciodată utilizat, prevede acordarea de protecţie temporară în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, precum şi măsuri de împărţire a sarcinii de primire a acestor persoane între ţările UE.
Această protecţie temporară conferă drepturi echivalente în toate statele membre, inclusiv dreptul la muncă, a precizat comisarul.
Utilizarea acestei directive a fost solicitată în special de Belgia. Ne aflăm într-un ''moment istoric pentru Uniunea Europeană, un moment în care trebuie luate decizii curajoase", a declarat Sammy Mahdi, secretarul de stat belgian pentru azil şi migraţie.
Această propunere trebuie să fie aprobată de o majoritate calificată în Consiliu, adică de cel puţin 15 din cele 27 de state membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE.
În cadrul reuniunii, marea majoritate a miniştrilor au luat cuvântul pe această temă şi majoritatea au fost foarte favorabili, a declarat comisarul, adăugând că unii s-au întrebat, totuşi, dacă nu ar trebui să mai aşteptăm.
Johansson pregăteşte o propunere de activare a acestui mecanism, care va fi prezentată la următorul Consiliu al miniştrilor de interne, programat pentru joi.
Gerald Darmanin a declarat că adoptarea propunerii va fi pe ordinea de zi şi că până atunci va contacta ţările care au exprimat "rezerve".
Aproximativ 368.000 de refugiaţi au fugit din calea luptelor din Ucraina de la începutul invaziei ruseşti joi, potrivit ONU. Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) estimează că o agravare a conflictului ar putea împinge "până la 5 milioane de persoane să fugă" din Ucraina.
Ylva Johansson va vizita luni dimineaţă frontiera româno-ucraineană pentru a evalua nevoile, iar apoi frontiera slovacă.
UE trebuie să se pregătească pentru o criză umanitară de "proporţii istorice" în Ucraina, a avertizat şi comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic. ''Asistăm la ceea ce ar putea deveni cea mai mare criză umanitară de pe continentul nostru din ultimii mulţi, mulţi ani'', a adăugat el.
Lenarcic a precizat că, din 2014 (când Crimeea a fost anexată), UE a furnizat Ucrainei în medie 25 de milioane de euro pe an sub formă de ajutor umanitar.
''Având în vedere creşterea exponenţială a nevoilor, am decis mai mult decât să triplăm această alocare, la 90 de milioane de euro, care va fi contribuţia noastră la iminentul apel de urgenţă al ONU'', a spus el.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ungaria: Orban merge pe drumul lui Putin, spune liderul opoziției despre legea ce restrânge finanțarea ONG-urilor
Guvernul premierului conservator ungar Viktor Orban aplică în Ungaria politicile președintelui rus Vladimir Putin, a susținut joi liderul opoziției ungare, Péter Magyar, referindu-se astfel la proiectul de lege prezentat miercuri care va permite amendarea sau chiar interzicerea ONG-urilor și a mass-media finanțate din străinătate, relatează agenția EFE.
Turcia: Armata își va continua operațiunile contra PKK 'până când regiunea va fi curățată'
Armata turcă își va continua operațiunile contra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ''până când regiunea va fi curățată'', a afirmat joi Ministerul Apărării turc, după anunțul făcut luni privind dizolvarea grupării armate kurde prezente în principal în nordul Irakului, transmit AFP și Reuters.
Franța: Fostului președinte Sarkozy i-a fost scoasă brățara electronică de monitorizare
Fostului președinte francez Nicolas Sarkozy i-a fost admis regimul de eliberare condiționată și i s-a scos miercuri brățara electronică de monitorizare pe care o purta de pe 7 februarie, a indicat joi pentru AFP parchetul din Paris. Fostul președinte dintre anii 2007-2012 a primit în decembrie o condamnare definitivă la 3 ani de în
Ministrul de externe ceh îl numește 'laș' pe Putin pentru că nu s-a întâlnit cu Zelenski la Istanbul
Ministrul de externe ceh Jan Lipavsky a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin 's-a dovedit a fi un laș' pentru că a refuzat să accepte oferta omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, de a negocia cu el la Istanbul o soluție la războiul provocat de agresiunea rusă, informează EFE. 'Președintele Zelenski a fost dispus
Șeful diplomației poloneze îndeamnă SUA să nu creadă 'gluma' lui Putin despre negocierile din Turcia
Ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski a criticat joi strategia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind negocierile de pace cu Ucraina din Turcia, numind-o o 'glumă', și a reafirmat refuzul Poloniei de a trimite trupe în Ucraina, informează EFE. 'Am aflat ceva util: că (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski
India cere ca arsenalul nuclear al Pakistanului să fie plasat sub monitorizarea AIEA
India a cerut joi ca arsenalul nuclear al Pakistanului să fie plasat 'sub monitorizarea' Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), la câteva zile după cea mai gravă confruntare militară între cele două țări din ultimii 20 de ani, relatează AFP. 'Arsenalul nuclear al Pakistanului ar trebui plasat sub monitor
Cancelarul german Merz este 'foarte sceptic' în privința interzicerii AfD
Cancelarul german Friedrich Merz a declarat joi că este 'foarte sceptic' cu privire la apelurile tot mai numeroase de interzicere a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), după ce serviciile de informații interne au clasificat partidul drept 'extremist de dreapta confirmat', informează dpa. Cancelarul M
Zelenski, calificat de Moscova drept 'clovn', 'ratat' și 'jalnic', înaintea negocierilor de pace de la Istanbul
Mai mulți oficiali ruși s-au lansat joi în aprecieri deloc măgulitoare la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care delegații din Rusia și Ucraina ar urma să se întâlnească în cursul zilei la Istanbul, în Turcia, pentru negocieri de pace. Astfel, potrivit AFP, purtătoarea
Volodimir Zelenski descrie drept 'decorativă' delegația Rusiei la negocierile de pace de la Istanbul
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, după întâlnirea sa cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Ankara, că Ucraina va decide care sunt pașii de urmat în negocierile sale cu Rusia, în contextul în care liderul de la Kiev a descris drept 'decorativă' delegația trimisă de Moscova la convorbirile de pace de
Rutte: NATO încearcă să ajungă la rădăcina unui presupus caz de corupție la o agenție de achiziții publice
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi că Alianța dorește să ajungă la rădăcina unui presupus caz de corupție ce implică agenția de achiziții militare a organizației transatlantice, cu sediul la Luxemburg, caz care a dus la acțiuni ale poliției în Marele Ducat al Luxemburgului, Spania, Belgia, Olanda, Italia și Statele Unite, informează EFE.
Von der Leyen, Metsola și Rubio vor participa la slujba de inaugurare a pontificatului Papei Leon al XIV-lea
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, vor participă la liturghia inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, potrivit unor surse din cele două instituții europene, transmite EFE. Președintele Consiliului European, Antonio Costa, nu se va putea deplasa însă duminic
Trump afirmă că Washingtonul și Teheranul 'se apropie' de un acord privind programul nuclear iranian
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri, la Doha, că Washingtonul și Teheranul 'se apropie' de un acord privind programul nuclear iranian, exprimându-și optimismul că atacurile militare asupra unor situri iraniene ar putea fi evitate, relatează AFP și Reuters. 'Suntem în negocieri foarte serioase cu Iranu
Negocieri ruso-ucrainene: În Turcia se desfășoară un maraton diplomatic pe trei fronturi, sub semnul confuziei (sinteză)
Turcia se află de joi în centrul unui maraton diplomatic care are ca scop ajungerea la un plan de pace, sau cel puțin la un armistițiu, în războiul declanșat odată cu invazia Rusiei în Ucraina, cu toate că ziua a fost umbrită de refuzul președintelui rus Vladimir Putin de a participa la convorbiri, transmite EFE. Omologul său
Rubio nu vede o soluție militară la războiul din #Ucraina și spune că Trump dorește să pună capăt conflictului
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că nu există o soluție militară la războiul din Ucraina, dar că o soluție va veni pe canale diplomatice, și a adăugat că președintele american Donald Trump dorește să vadă conflictul încheiat, informează EFE. 'Nu există o soluție militară la conflictul dintre Rusia și Ucraina. Ac
Prim-ministrul Pakistanului propune Indiei un dialog cuprinzător pe marginea disputelor bilaterale
Primul ministru pakistanez, Shehbaz Sharif, a invitat India să mențină un 'dialog integral' cu privire la disputele bilaterale, inclusiv cele legate de suveranitatea Kashmirului și de Tratatul Apelor Indusului din 1960, suspendat unilateral în aprilie de New Delhi, în contextul recentei escaladări a tensiunilor între cele două puteri nuclear