Coronavirus: China se luptă să găsească o cale de ieşire din strategia 'zero COVID' (Reuters)

Abordarea 'zero COVID-19' a pus China în contradicţie cu restul statelor lumii şi reclamă un cost economic tot mai mare, însă o strategie de renunţare la ea rămâne incertă câtă vreme autorităţile sunt îngrijorate de capacitatea sistemului medical de a face faţă şi a se adapta la apariţia de noi tulpini, notează Reuters într-un comentariu transmis joi.
Anul trecut, experţi medicali chinezi credeau că rate mai mari de vaccinare vor permite în cele din urmă Chinei să relaxeze restricţiile dure de deplasare şi testare odată cu încetinirea ratelor de infectare în alte părţi.
Apariţia variantei înalt transmisibile Omicron a coronavirusului a spulberat însă aceste speranţe.
În vreme ce unii analişti au etichetat abordarea Chinei drept 'nesustenabilă', mulţi experţi medicali locali - dar şi unii străini - spun că această ţară nu are de ales decât să continue, având în vedere sistemul său sanitar mai puţin dezvoltat.
Unii susţin chiar că economia Chinei ar putea ieşi mai puternică decât oricând dacă va ţine la distanţă Omicron.
'Pentru o ţară mare cu o populaţie de 1,4 miliarde, trebuie spus că raportul cost/beneficii al măsurilor de prevenţie şi control a fost extrem de ridicat', a afirmat sâmbătă într-un briefing de presă Liang Wannian, şeful grupului de experţi în prevenirea epidemiilor din cadrul Comisiei Naţionale de Sănătate.
Kristalina Gheorghieva, directorul general al FMI, a chemat China săptămâna trecută să-şi 'reevalueze' abordarea, care a devenit acum o 'povară' atât pentru economia chineză, cât şi pentru cea globală.
Foto: (c) Denis Balibouse/REUTERS
Însă China este preocupată de faptul că, dacă îşi va reduce măsurile de apărare, costurile ar putea fi chiar mai mari, mai ales în condiţiile unui sistem medical rămas în urma dezvoltării sale mai generale.
'Având în vedere populaţia foarte numeroasă şi densitatea mare, guvernul este pe bună dreptate preocupat de impactul răspândirii virusului', a comentat Jaya Dantas, profesor la Curtin School of Population Health din Perth, Australia.
China avea 4,7 milioane de asistente medicale la sfârşitul lui 2020, adică 3,35 la 1.000 de locuitori, arătau datele oficiale. SUA au în jur de 3 milioane, adică aproximativ 9 la 1.000 de locuitori.
China este preocupată şi de riscul unor noi variante, mai ales că refuză să importe vaccinuri străine. Studiile sugerează că vaccinurile chinezeşti sunt mai puţin eficiente împotriva Omicron şi, până acum, China nu a început administrarea propriei versiuni de vaccin ARN mesager.
Wu Zunyou, epidemiologul-şef al Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor, a avertizat că 'insidiosul' Omicron ar putea duce la o creştere a numărului de decese chiar dacă s-a dovedit mai puţin letal, şi că ţara sa trebuie să aibă răbdare în continuare.
'Capacitatea şi standardele medicale ale Chinei nu sunt la fel de bune ca ale Marii Britanii sau Statelor Unite, dar rezultatele măsurilor sale de prevenţie şi control sunt mult, mult superioare', a afirmat el într-un interviu pentru Beijing News în weekend.
China şi-a intensificat avertismentele de sănătate, cerându-le locuitorilor să ignore afirmaţiile că infecţia cu Omicron nu ar fi mai gravă decât gripa, şi să rămână vigilenţi.
Miercuri, cotidianul de limbă engleză Global Times s-a dezlănţuit împotriva presei străine care 'ia în derâdere' politicile Chinei, deşi acestea salvează vieţi.
Criticile din străinătate sunt 'bazate pe un optimism nefondat sau prematur în ce priveşte sfârşitul pandemiei', a scris Global Times.
Experţi din China şi din străinătate au formulat şi ei dubii cu privire la speranţa că Omicron reprezintă etapa finală a pandemiei.
'SARS-CoV-2 nu se va transforma printr-o minune într-o infecţie endemică precum malaria, în care nivelurile rămân constante pe perioade lungi', consideră Raina MacIntyre, şefa Programului de cercetări de biosecuritate al Universităţii New South Wales din Australia.
'Va continua să provoace valuri epidemice, alimentate de imunitatea vaccinală în scădere, de variante noi care eludează protecţia prin vaccinuri, de zone cu populaţie nevaccinată, de naşteri şi migraţie', a spus ea pentru Reuters.
Este de aşteptat ca economia Chinei să încetinească din cauza perturbărilor în aprovizionare legate de COVID-19, iar lockdown-urile menite să oprească focarele interne să afecteze călătoriile şi consumul.
Abordarea 'zero COVID-19' a Hong Kong-ului a desincronizat acest teritoriu controlat de China faţă de alte centre financiare globale şi îi afectează economia.
Cu toate acestea, economia Chinei şi-a păstrat rezilienţa, producând anul trecut o creştere de 8,1% a PIB, cu mult peste aşteptări.
După cum a explicat Raina MacIntyre, nu a fost o 'opţiune binară' între a deschide ţara şi a o menţine izolată, ea adăugând că 'nu este necesar să te predai virusului, aşa cum face Australia în acest moment'.
China încă ar putea să iasă din criză în cea mai puternică poziţie, mai ales dacă boala COVID-29 va duce pe scară largă la deficienţe cognitive, afectări de organe şi alte boli cronice în alte ţări, a mai spus experta australiană.
'Dacă China va ţine virusul în mare măsură sub control, populaţia ei va fi sănătoasă în viitor, în timp ce Statele Unite şi Europa vor suferi sub o povară fără precedent de boli cronice', a afirmat ea.
Până atunci însă, în China s-a anunţat joi că Beijingul a limitat deplasarea locuitorilor în unele zone ale capitalei, pentru a reduce şi mai mult riscurile cu mai puţin de zece zile înaintea deschiderii JO de iarnă pe care le va găzdui.
Miercuri la Beijing au fost înregistrate cinci cazuri de infectare, faţă de 14 în ziua anterioară.
Douăzeci şi trei de cazuri de COVID-19 au fost depistate miercuri în rândul personalului care se ocupă de Jocurile Olimpice, au anunţat joi organizatorii.
Luni, la Shanghai, centrul financiar din estul ţării, a fost detectată varianta Omicron într-un caz cu transmitere locală, a anunţat joi televiziunea de stat.
Cel puţin opt provincii, regiuni şi oraşe au cazuri de transmitere locală, însă numărul lor total rămâne incert.
Până miercuri, China raportase 25 de cazuri cu transmitere locală şi simptome confirmate de COVID-19. Miercuri nu au fost raportate decese, astfel încât bilanţul acestora a rămas la 4.636, dintr-un total de 105.811 de infectări printre localnici şi călători străini. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Donald Trump și Mark Carney se vor întâlni marți la Casa Alba pentru a negocia tarifele
Președintele american, Donald Trump, îl va primi pe prim-ministrul canadian, Mark Carney, la Casa Albă marți, 6 mai, pentru a începe negocierile privind tarifele impuse Canadei și noua relație bilaterală dintre cele două țări, transmite EFE. În prima sa conferință de presă de la câștigarea alegerilor generale luni, Carn
Rubio îndeamnă Germania să 'inverseze cursul' după ce AfD a fost etichetată drept extremistă
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a condamnat clasificarea partidului Alternativa pentru Germania (AfD) drept 'extremist de dreapta confirmat' de către serviciile de informații interne, făcând apel la țară să 'inverseze cursul', relatează dpa. 'Germania tocmai a acordat agenției sale de spionaj noi puteri pent
Ministrul adjunct al culturii din Berlin demisionează după o controversă pe tema reducerilor bugetare
Ministrul adjunct al culturii din Berlin a demisionat vineri, după ce controversa privind reducerile bugetare din decembrie în acest sector a stârnit furie în rândul teatrelor, orchestrelor și cluburilor techno din capitala germană, transmite France Presse. Joe Cialo, membru al Uniunii Creștin-Democrate, la fel ca viito
Propunerea de buget pentru 2026 a lui Donald Trump reduce cheltuielile și prioritizează apărarea
Președintele Donald Trump dorește să concentreze bugetul SUA pentru 2026 pe securitatea națională și apărare, reducând în același timp alte cheltuieli publice, a anunțat vineri Casa Albă. Acest prim proiect include o creștere de 13% a bugetului pentru apărare și o creștere de 65% a bugetului pentru securitate internă. Totodat preve
Regele Charles va participa la inaugurarea noului Parlament canadian
Regele Charles al Marii Britanii și soția sa, regina Camilla, vor vizita Canada în perioada 26-27 mai, a anunțat vineri Palatul Buckingham - relatează Reuters. Cuplul regal va participa la deschiderea de stat a Parlamentului Canadei din Ottawa, se arată în comunicat. Și prim-ministrul canadian, Mark Carney, a anunțat
NATO/Rutte intenționează să includă cheltuieli de securitate mai mari pentru a respecta planul de apărare al lui Trump
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a propus membrilor alianței să majoreze cheltuielile pentru apărare la 3,5% din PIB și să aloce încă 1,5% pentru cheltuieli mai largi legate de securitate, pentru a răspunde cererii președintelui american, Donald Trump, privind o țintă de 5%, au declarat pentru Reuters persoane familiare cu această temă.
VIDEO/Candidatul naționalist la președinția Poloniei, primit de Donald Trump
Candidatul naționalist la președinția Poloniei, Karol Nawrocki, a anunțat vineri că i-a făcut o vizită 'importantă' președintelui american, Donald Trump la Casa Albă, stârnind în Polonia acuzații de ingerință electorală, transmite France Presse. Karol Nawrocki are sprijinul partidului de opoziție Lege și Justiție (PiS) și a
Donald Trump vrea să redenumească 8 mai şi 11 noiembrie drept "Zilele Victoriei" în cele două războaie mondiale
Statele Unite vor marca victoria aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial pe 8 mai, ziua în care Germania a capitulat în 1945, a anunţat vineri preşedintele american, Donald Trump. "Mulţi dintre aliaţii şi prietenii noştri sărbătoresc 8 mai ca Ziua Victoriei, dar noi am făcut mai mult decât orice altă ţară, de depar
Copiii înfometați din Gaza caută hrană în grămezile de gunoi, semnalează ONU
Copiii din Gaza caută prin munți de gunoaie resturi alimentare și combustibil, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Biroului ONU pentru ajutor de urgență din orașul Gaza, Olga Cerevko, făcând apel la încetarea blocadei Israelului asupra livrărilor de ajutoare către teritoriu, relatează dpa. Vorbind prin video cu ziarișt
Transfer de date ale UE spre China: TikTok condamnat la o amendă de 530 milioane de euro
Platforma TikTok a fost condamnată vineri în Uniunea Europeană la plata unei amenzi în valoare de 530 milioane de euro pentru că a eșuat să garanteze o protecție suficientă datelor personale ale europenilor în China, de unde ele sunt accesibile, într-un moment în care platforma se află și în colimatorul SUA, relatează AFP.
Iranul trebuie 'să renunțe' la îmbogățirea uraniului, declară Rubio
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că Iranul trebuie să 'renunțe' la îmbogățirea uraniului și la dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acțiune și ar trebui să permită inspectorilor americani accesul la instalațiile sale, în contextul amânării rundei de negocieri nucleare, relatează Reuters. Comen
Gaza: Operațiunile umanitare 'în pragul unei prăbușiri totale', afirmă Crucea Roșie
Operațiunile umanitare în Fâșia Gaza sunt 'în pragul unei prăbușiri totale', a avertizat vineri Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) după două luni de blocadă totală israeliană a oricărei intrări de ajutoare, relatează AFP. 'Dacă livrările de ajutoare nu se reiau imediat, CICR nu va dispune de alimente,
Vatican: Horn instalat pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului
Vaticanul a instalat vineri un horn pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului care va începe pe 7 mai, relatează AFP. La terminarea fiecărei sesiuni de vot a cardinalilor reuniți în interiorul capelei, buletinele de vot sunt arse într-o sobă specială. Hornul, vizibil din Piața Sf.Petru, emite un fum negru dac
Donald Trump ordonă suspendarea finanțării de către stat a mediilor publice PBS și NPR
Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv prin care cere administratorului federal de investiții în domeniul audiovizualului public (CPB) să înceteze finanțarea a două instituții media publice americane, televiziunea PBS și radioul NPR, pe care le acuză de părtinire, relatează AFP. 'Am dat instrucțiuni c
Marea Britanie: Extrema dreaptă britanică câștigă un scrutin parțial, un eșec pentru Starmer
Partidul de extrema dreaptă Reform UK, condus de Nigel Farage, a câștigat într-un un scrutin parțial în nord-vestul Angliei, învingând Partidul Laburist de guvernământ, un eșec pentru premierul Keir Starmer, relatează vineri France Presse. 'Pentru mișcare, pentru partid, acesta este un moment foarte, foa