UPDATE/RETROSPECTIVĂ 2021/#post-Brexit Brexitul se cronicizează, iar premierul britanic Boris Johnson este tot mai singur

Brexitul se cronicizează în contextul în care Londra denunţă în prezent părţi din Acordul comercial şi de cooperare cu Uniunea Europeană, aplicat cu titlu provizoriu de la 1 ianuarie, disputele cu vecinii săi continentali devin o constantă, comerţul încetineşte, tensiunile în Scoţia şi Irlanda de Nord continuă să sporească, iar premierul britanic Boris Johnson devine tot mai singur, cea mai recentă lovitură pentru el fiind demisia ministrului pentru Brexit, David Frost.
Foto: (c) OLIVIER HOSLET / EPA
Impactul pandemiei nu permite un calcul al efectului imediat al Brexitului asupra Produsului Intern Brut britanic, însă experţi şi instituţii îşi menţin prognozele referitoare la o creştere scăzută pe termen mediu şi constată că relaţiile comerciale cu UE nu s-au reluat în acelaşi ritm precum schimburile cu restul lumii, scrie EFE.
În plus, ieşirea din blocul comunitar a agravat problemele globale ale lanţului de aprovizionare care afectează Regatul Unit, care trebuie să facă faţă unor noi bariere vamale, şi cele referitoare la lipsa de forţă de muncă în anumite sectoare, dat fiind că firmele britanice nu mai pot apela în prezent la piaţa comunitară pentru a-şi suplini posturile vacante de muncitori necalificaţi.
Consecinţelor economice li se adaugă şi deteriorarea relaţiilor internaţionale. Premierul Boris Johnson face presiuni asupra foştilor săi parteneri pentru a renegocia acordul comercial şi de cooperare care a intrat în vigoare la 1 mai, o dispută care ameninţă să se transforme într-un război comercial, iar relaţiile diplomatice dintre Londra şi Paris se află la cel mai scăzut nivel.
Brexitul s-a materializat în urmă cu un an, însă umbra sa nu va dispărea din politica britanică prea curând, a dat asigurări Anand Menon, directorul laboratorului de idei UK in a Changing Europe.
"Chiar dacă Brexitul s-ar fi produs în cele mai bune circumstanţe posibile, cu cel mai avantajos acord comercial, vom continua să fim obsedaţi de Uniunea Europeană, pentru că este un gigant economic aflat în apropierea noastră. Nu putem scăpa de acest fapt, indiferent cât de mult încercăm", a adăugat el.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
În direcţia unei confruntări comerciale
Dacă Londra îşi duce la bun sfârşit ameninţarea de a anula în mod unilateral aspectele controversate ale Protocolului pentru Irlanda de Nord, unul dintre elementele-cheie ale acordului cu Bruxellesul, partenerii comunitari nu vor ezita să treacă la represalii care, chiar dacă într-un prim moment vor încerca să fie proporţionale cu gravitatea "delictului", cu timpul ar putea intra într-o spirală a măsurilor şi contramăsurilor pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.
"Există posibilitatea să înceapă un război comercial dacă Uniunea Europeană răspunde prin impunerea de controale sau taxe suplimentare asupra produselor care provin din Regatul Unit", a declarat pentru EFE Thomas Sampson, profesor de economie la London School of Economics (LSE).
În cel mai rău scenariu posibil, UE ar putea ajunge până la a adopta "măsura extremă" de a anula tratatul comercial la care s-a ajuns în Ajunul Crăciunului, ceea ce ar situa din nou Regatul Unit pe marginea prăpastiei unui Brexit fără acord.
Foto: (c) NEIL HALL / EPA
Boris Johnson, tot mai singur
Ministrul britanic pentru Brexit David Frost a demisionat recent în urma unor neînţelegeri cu premierul Boris Johnson, el nefiind de acord cu noile restricţii impuse de Londra pentru a opri valul de cazuri de COVID-19, în timp ce Regatul Unit este tot mai puternic afectat de varianta Omicron a coronavirusului. În scrisoarea sa de demisie, David Frost a invocat noile măsuri, precum paşaportul sanitar în combaterea răspândirii COVID-19, creşterea impozitelor şi politica urmată de ţara sa pentru a atinge neutralitatea carbonului până în 2050.
Cu toate că ulterior Frost a precizat că demisia sa nu are legătură cu leadershipul premierului Boris Johnson, plecarea unui membru important al guvernului britanic constituie o nouă lovitură pentru şeful executivului de la Londra, care s-a confruntat cu avertismente din partea unora din propriii săi parlamentari, potrivit cărora ar trebui să îşi îmbunătăţească leadershipul, în caz contrar riscând să se confrunte cu provocări.
Premierul britanic Boris Johnson o ţine din criză în criză, pe fondul polemicilor privind presupusa organizare a unor petreceri de Crăciun, acum un an, la reşedinţa oficială din Downing Street, în timp ce ţara se afla în lockdown, sau a tentativelor de a modifica normele parlamentare pentru a evita sancţionarea unui fost deputat acuzat că şi-a folosit poziţia pentru a face lobby pe lângă unele ministere în favoarea unei firme pentru care lucra.
Însă cea mai dură lovitură pentru Johnson s-a produs recent în Camera Comunelor, după ce aproape 100 de deputaţi conservatori i-au sfidat autoritatea şi au votat împotriva introducerii paşaportului sanitar pentru accesul la marile evenimente. La scurt timp după aceasta, Partidul Conservator pierdea controlul într-o circumscripţie parlamentară considerată un fief al său, North Shropshire, o înfrângere surprinzătoare interpretată ca un vot de blam al electoratului împotriva unui lider afectat de crize şi scandaluri.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Recuperarea suveranităţii pierdute
De la intrarea în vigoare a controversatului protocol nord-irlandez, guvernul britanic a susţinut că acesta crea prea multe fricţiuni de ordin social şi economic, motiv pentru care a amânat "sine die" multe dintre controalele de mărfuri asupra cărora căzuse de acord şi, în ultimă instanţă, aspiră să le elimine.
Într-un prim moment, problema părea circumscrisă sporirii birocraţiei şi verificărilor vamale, însă când UE a redus aceste bariere cu 80%, Londra a adus în discuţie dezacordurile mai profunde în privinţa funcţionării protocolului.
După Brexit, Irlanda de Nord este integrată deopotrivă în piaţa Regatului Unit şi a Uniunii Europene, notează EFE. Acest statut singular permite respectarea acordurilor de pace din 1998, care prevăd să nu existe frontieră între cele două Irlande, însă obligă provincia britanică să respecte legile şi deciziile juridice europene.
Executivul lui Boris Johnson repudiază în prezent această înţelegere şi vrea să recupereze suveranitatea pe care UE încă o menţine în Irlanda de Nord.
Johnson solicită reducerea rolului instituţiilor comunitare în provincie, îndeosebi arbitrajul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), şi evitarea ca firmele nord-irlandeze să trebuiască să respecte normele UE privind subvenţiile.
"Cred că rădăcina problemei este protocolul în ansamblul său. Guvernului Regatului Unit nu-i place ca Irlanda de Nord să respecte normele europene. Nu crede că este necesar, vrea să schimbe acest lucru şi va încerca să profite de orice ocazie pentru a o face", a apreciat David Henig, analist la Centrul European pentru Economie Politică Internaţională.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Unitatea ţării, în dezbatere
În Irlanda de Nord, Brexitul a resuscitat fantasma unei frontiere cu Republica Irlanda vecină, care la rândul ei a reînnoit forţa cu care partidele republicane cer organizarea unui referendum privind unificarea celor două Irlande.
"Ne confruntăm cu posibilitatea reală ca (partidul naţionalist) Sinn Fein să devină cel mai important partid în Irlanda de Nord, dar şi în sud (în Republica Irlanda). Iar aceasta schimbă cu siguranţă natura dezbaterii politice", susţine Menon.
În Scoţia, unde 55% dintre alegători s-au opus independenţei la referendumul pe această temă din 2014, Brexitul a relansat campania naţionaliştilor scoţieni, care doresc o repetare a plebiscitului, deoarece consideră că ruptura cu UE schimbă condiţiile în care scoţienii au decis să rămână în cadrul Regatului Unit.
Şi dat fiind că următoarele alegeri generale sunt programate pentru anul 2024, consecinţele Brexitului vor continua în mod previzibil să marcheze agenda ţării mult timp de acum încolo. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele ucrainean Zelenski face o vizită la Praga
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia, transmite AFP, remarcând sprijinul necondiționat acordat Ucrainei de Cehia de la începutul invaziei ruse. Șeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski,
O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi
O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco
Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul
Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i
#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii
Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil
Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete
BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.
Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,
#Ucraina: Armistițiul de trei zile are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului pentru pace (Kremlin)
Kremlinul a declarat sâmbătă ca armistițiul de trei zile propus de Moscova, între 8 și 10 mai, are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului de a face pace, Ucraina declarând, la rândul său, că este vorba de o încetare a focului prea scurtă pentru negocieri serioase, relatează AFP. 'Scopul armistițiului d
Nimeni nu poate garanta siguranța Kievului dacă #Ucraina atacă Moscova pe 9 mai, spune Medvedev
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat sâmbătă că, dacă Ucraina ar ataca Moscova în timpul festivităților consacrate victoriei în cel de-al doilea război mondial, pe 9 mai, 'nimeni nu poate garanta' supraviețuirea Kievului până pe 10 mai, relatează Reuters. Președintele rus Vladimir Putin
Coreea de Sud: Fostul ministru al muncii Kim Moon-soo, desemnat candidat al conservatorilor în alegerile prezidențiale din 3 iunie
Fostul ministru sud-coreean al muncii Kim Moon-soo a fost desemnat sâmbătă de partidul conservator candidat în alegerile prezidențiale din 3 iunie, organizate în urma demiterii lui Yoon Suk Yeol, care a aruncat țara într-o criză politică, informează agențiile internaționale de presă. Kim Moon-soo, din Partidul Puterii Poporului (PPP) al
Ingerințe străine: cum combate Parlamentul European amenințările la adresa democrației din UE
O dată cu dezvoltarea accelerată a rețelelor sociale și creșterea tensiunilor geopolitice, UE se confruntă cu pericole crescute venite dinspre actori externi. Aceștia urmăresc să perturbe alegerile și procesele democratice din întreaga UE. Actori rău intenționați încearcă să profite de alegeri pentru a submina încrederea în procesele electorale sau &i
Zelenski consideră că Trump vede conflictul din Ucraina 'puțin diferit' după întâlnirea lor de la Vatican
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că întâlnirea cu omologul său american Donald Trump la Vatican pe 26 aprilie i-a permis acestuia din urmă să vadă conflictul din Ucraina 'puțin diferit', relatează sâmbătă AFP. 'Sunt încrezător că, după întâlnirea noastră de la Vatican, președin