logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Leonti Sanduliak, de la activist de mediu la opozant al URSS şi coautor al independenţei Ucrainei

Image

Leonti Sanduliak a jucat un rol important în prăbuşirea URSS: a fost coautor al Declaraţiei de Independenţă a Ucrainei, în august 1991. Însă nu a fost mereu un disident, iar opoziţia sa faţă de Uniunea Sovietică a avut rădăcinile în probleme de mediu precum catastrofa de la Cernobîl, notează marţi EFE într-un amplu material publicat în ajunul împlinirii a 30 de ani de la semnarea actului de la Belovejskaia Puşcia, care a pecetluit dizolvarea URSS.

Parcursul lui Sanduliak - care a fost între altele şi ambasador al Ucrainei în România - către sprijinirea independenţei Ucrainei faţă de URSS nu a fost liniar, după cum o povesteşte chiar el, pentru EFE, în locuinţa sa situată în Velika Stariţia, localitate aflată la 50 kilometri depărtare de Kiev.

Sanduliak, ajuns la vârsta de 84 de ani, nu a fost un disident sovietic sau un activist în domeniul drepturilor omului. Era doctor în ştiinţe medicale şi membru al Partidului Comunist. Începând cu anii 1970, a fost profesor universitar în oraşul Cernăuţi (vest).

Mişcare de mediu

Potrivit lui Sanduliak, opoziţia faţă de Uniunea Sovietică şi-a avut rădăcinile în interesul său faţă de temele de mediu. Catastrofa nucleară de la Cernobîl, din aprilie 1986, a fost un eveniment important care l-a făcut să se îndoiască din ce în ce mai mult de regimul sovietic.

Un alt eveniment l-a reprezentat o maladie stranie care i-a afectat pe copiii din Cernăuţi în 1988: brusc, copiilor a început să le cadă părul, iar Sanduliak a bănuit că acest lucru se întâmpla din cauza unor deşeuri toxice, abandonate de una dintre fabricile din zonă. Autorităţile sovietice au minţit şi au refuzat să-şi asume responsabilitatea pentru cele două tragedii, notează EFE.

"Partidul Comunist ştia tot, dar nu a făcut nimic pentru a evita aceste catastrofe", a explicat Sanduliak, care a recunoscut că această situaţie l-a făcut să iasă din partid. "Am înfiinţat împreună cu elevii mei o mişcare ecologistă în Cernăuţi. Obiectivul nostru era să obligăm autorităţile sovietice să renunţe la ştampila de 'secret de stat' pusă asupra informaţiilor privind situaţia mediului înconjurător", a explicat el.

Sanduliak a făcut campanie cu această platformă şi a pledat în favoarea statului de drept, iar în 1989 a câştigat primele alegeri semilibere în legislativul sovietic. Odată ajuns aici, Sanduliak s-a alăturat mişcării de opoziţie "Consiliul Poporului".

"Nemulţumirea faţă de Uniunea Sovietică era în creştere. Însă momentul decisiv s-a petrecut la 19 august 1991, când KGB (serviciul de spionaj sovietic - n.r.) a încercat o lovitură de stat la Moscova pentru a-l înlătura de la putere pe (ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail) Gorbaciov", a povestit el.

"M-au informat că eram pe lista cu persoanele care ar fi fost executate dacă lovitura de stat ar fi avut succes", a adăugat Sanduliak. Mărturiseşte că, atunci când a aflat despre asta, primul lui gând a fost "să mă exilez în străinătate", mai ales că în locul în care trăia "frontiera cu România se afla la doar 16 kilometri" distanţă, dar apoi a realizat că avea o responsabilitate faţă de cei care îl votaseră.

Declaraţia de independenţă a Ucrainei

Deputaţii opoziţiei, printre ei şi Sanduliak, au considerat tentativa de lovitură de stat drept o ameninţare vitală la adresa Ucrainei. Soluţia a fost independenţa faţă de Uniunea Sovietică.

Textul Declaraţiei de Independenţă a fost redactat într-un caiet şcolar de către disidentul Levko Lukianenko, care a petrecut 25 de ani în gulagurile sovietice. Sanduliak a făcut mai multe sugestii, cum ar fi ca documentul să se numească simplu "Act", fără "Universal", pentru a nu pierde eventualul sprijin al deputaţilor comunişti.

"Le-am spus comuniştilor înainte de vot: înţeleg că simţiţi o răspundere uriaşă, dar dacă votaţi împotrivă nu veţi ieşi vii din această clădire", rememorează Sanduliak. "Pe stradă, sub ferestrele legislativului, protestau 50.000 de oameni care cereau independenţa Ucrainei", mai spune el. Acordul a fost adoptat de o majoritate covârşitoare de 346 de deputaţi, la 24 august 1991.

Textul a fost susţinut de 92,3% dintre ucraineni la referendumul din 1 decembrie 1991, inclusiv de peste 80% din locuitorii regiunilor Doneţk şi Lugansk, care din 2014 sunt scena unui conflict armat între forţele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia.

O săptămână mai târziu, la 8 decembrie, noul preşedinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, a invocat rezultatele referendumului pentru a-i convinge pe alţi lideri sovietici să semneze actul de dizolvare a URSS.

Dezmembrarea URSS, cea mai mare realizare

Sanduliak crede că Leonid Kravciuk, pe care îl cunoaşte foarte bine, a jucat un rol esenţial în acordurile de dizolvare a URSS.

Preşedinţii de la acea vreme al Republicii Socialiste Federative Sovietice a Rusiei, Boris Elţin, şi al Belarus, Stanislav Şuşchievici, nu intenţionau să-l semneze înainte de reuniunea de la Belovejskaia Puşcia.

"Am fost surprins când am auzit vestea. Kravciuk a acţionat cu foarte mare inteligenţă, pentru că Elţin nu voia să le semneze. (Kravciuk) este un om politic foarte înţelept. A reuşit să jongleze între Partidul Comunist şi opoziţie. Contribuţia sa la independenţa Ucrainei este crucială", a apreciat Sanduliak.

La 30 de ani de la dezmembrarea URSS, Ucraina se confruntă din nou cu o ameninţare la adresa independenţei sale. Rusia comasează trupe la frontierele ucrainene şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a pus sub semnul întrebării într-un articol dreptul Ucrainei de a exista.

În ciuda acestui fapt, Sanduliak se declară optimist cu privire la viitorul ţării: "dacă pentru Putin prăbuşirea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea, pentru Ucraina a fost cea mai mare realizare", a apreciat el. "Nu mai există cale de întoarcere, generaţia tânără a crescut şi nu va permite acest lucru", conchide el. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 06-05-2025 15:46

Germania: Merz se supune după-amiază unui nou tur de scrutin în Bundestag după eșecul din prima rundă

Liderul conservator german Friedrich Merz va încerca marți după-amiază din nou să devină cancelar al Germaniei, într-un al doilea tur de scrutin în Bundestag, după o primă tentativă eșuată în cursul dimineții, transmit agențiile internaționale de presă. Toate grupurile politice din Bundestag, cu excepția Alternativei pe

Politic Ex 06-05-2025 14:58

Nuclear: Putin i-a transmis președintelui iranian că dorește un acord 'echitabil' între Washington și Teheran (Kremlin)

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său iranian Massoud Pezeshkian că dorește un acord 'echitabil' între Washington și Teheran în dosarul nuclear iranian, a anunțat marți Kremlinul, relatează AFP. Statele Unite și Iranul, un aliat apropiat al Moscovei, au început discuții pe această temă delicată din 12 aprilie, co

Politic Ex 06-05-2025 14:29

Pakistanul acuză India că a modificat debitul unui fluviu

Pakistanul, în plină tensiune cu India care a revocat un important tratat de împărțire a resurselor de apă între cei doi vecini, a acuzat marți New Delhi că modifică debitul fluviului Chenab, unul din cele trei plasate sub controlul Islamabadului potrivit acestui acord suspendat, relatează AFP. Acest curs major de apă î

Politic Ex 06-05-2025 14:22

Rusia vrea să meargă înainte cu armistițiul din 8-10 mai, dar va răspunde dacă va fi atacată (Kremlin)

Kremlinul a afirmat marți că forțele ruse intenționează în continuare să aplice un armistițiu în Ucraina în perioada 8-10 mai, conform ordinelor președintelui rus Vladimir Putin, dar vor răspunde în cazul în care forțele ucrainene încearcă să atace poziții ruse, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt

Politic Ex 06-05-2025 13:38

Președintele polonez afirmă că Trump îl poate forța pe Putin 'să facă pace' în #Ucraina

Președintele polonez Andrzej Duda a afirmat luni că face presiuni asupra omologului său american Donald Trump pentru ca acesta să intensifice sancțiunile contra Rusiei astfel încât să o forțeze să accepte o încheiere a războiului din Ucraina, relatează marți Politico. Potrivit șefului statului polonez, Trump este singurul car

Politic Ex 06-05-2025 13:33

Polonia acuză Rusia de tentative de amestec în alegerile prezidențiale

Ministrul polonez al digitalizării, Krzysztof Gawkowski, a afirmat marți într-o conferință de presă că înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, programat în 18 mai, Polonia se confruntă cu o încercare fără precedent a Rusiei de a se amesteca în procesul electoral, transmite Reuters. Din cauza rolului său

Politic Ex 06-05-2025 13:21

Franța strânge relațiile cu Polonia, devenită unul dintre 'greii' Europei

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk urmează să semneze vineri un 'tratat de prietenie și cooperare' care ilustrează dorința Parisului de a strânge relațiile cu Polonia, țară ce a dobândit o influență considerabilă în Europa după începutul războiului din Ucraina, scrie marți AFP.

Politic Ex 06-05-2025 11:51

Beijingul se declară gata să-i primească pe Ursula von der Leyen și Antonio Costa la summitul UE-China

China s-a declarat marți gata să-i primească pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, la summitul dintre Beijing și Uniunea Europeană, prevăzut să aibă loc în China în iulie, relatează AFP și Reuters. 'Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președi

Politic Ex 06-05-2025 11:26

Germania: Friedrich Merz nu a reușit să obțină votul parlamentului pentru a fi validat în funcția de cancelar

Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz nu a reușit marți dimineață să obțină majoritatea necesară în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) pentru a deveni cancelar al Germaniei, transmit Reuters, dpa, AFP și EFE. Merz (69 de ani) a primit voturile a 310 dintre cele 621 de voturi exprimate - în total sunt 630

Politic Ex 06-05-2025 11:24

ONU: Omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, însă Inteligența Artificială ar putea fi o soluție

După relansarea post-COVID, omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'neașteptată' și 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, iar aceasta încă înainte de tăierile drastice în ajutoarele internaționale, își exprimă îngrijorarea Organizația Națiunilor Unite (ONU), într-un raport publicat m

Politic Ex 06-05-2025 11:10

China declară că se opune continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza

China a declarat marți că se ''opune'' continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza, după anunțarea în ajun a unui plan israelian de cucerire a enclavei palestiniene, transmite France Presse. ''China urmărește îndeaproape situația între Palestina și Israel și se opune continuă

Politic Ex 06-05-2025 10:40

'Situația este blocată' între Paris și Alger, susține ministrul de externe francez

Ambasadorul Franței în Algeria se află la Paris de la jumătatea lui aprilie și situația 'este blocată' între cele două țări, a anunțat marți ministrul de externe al Franței, Jean-Noel Barrot, relatează AFP. Stéphane Romatet este 'în continuare la Paris', a declarat Jean-Noel Barrot la radio RTL. '&I

Politic Ex 06-05-2025 10:35

Doar 14 țări UE au solicitat o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea spori cheltuielile militare

Doar 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au cerut în mod oficial Comisiei Europene o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea majora cheltuielile de apărare, ceea ce a sporit îngrijorarea că planul ambițios de reînarmare (ReArm Europe) nu își va atinge ținta de 800 de miliarde de euro, notează marți Euractiv.

Politic Ex 06-05-2025 10:27

Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes, spune un înalt responsabil al mișcării

Gruparea islamistă palestiniană Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes în această etapă și solicită lumii să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt 'războiului foamei' în teritoriul palestinian, a declarat marți un înalt responsabil al mișcării, transmite AFP.

Politic Ex 06-05-2025 09:49

Război în #Ucraina: Rusia a fost vizată de peste o sută de drone ucrainene, mai multe aeroporturi au fost închise

Ucraina a lansat în timpul nopții de luni spre marți peste o sută de drone asupra teritoriului rus, vizând în special Moscova și perturbând funcționarea a circa zece aeroporturi, au anunțat autoritățile ruse cu trei zile înaintea festivităților pentru celebrarea victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, inform