Absenţa unui acord cu Republica Moldova cu privire la gaze nu afectează în niciun fel imaginea Rusiei şi a Gazprom (Kremlin)

Absenţa unui acord cu Republica Moldova cu privire la livrările de gaze nu afectează în niciun fel imaginea externă a Rusiei şi a (companiei) Gazprom, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială rusă TASS, în contextul în care responsabili europeni au acuzat Moscova de şantaj la adresa Republicii Moldova.
"Imaginea Gazprom este excelentă", a spus Peskov în cadrul conferinţei sale de presă zilnice, adăugând că, în ultimele săptămâni, lideri europeni şi şefi de companii energetice străine au afirmat în repetate rânduri că "Gazprom îşi îndeplineşte cu exactitate toate obligaţiile" în privinţa contractelor pe termen lung.
"Aceasta nu are nicio legătură cu imaginea Gazprom, aceasta este o problema absolut comercială. Gazprom nu poate da gaze şi nici ierta datorii, este o companie comercială", a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că gigantul energetic rus este deschis pentru discuţii şi căutarea unor soluţii reciproc avantajoase la negocierile asupra gazelor cu Republica Moldova.
"Deocamdată situaţia de facto este că într-adevăr nu s-a reuşit să se ajungă la niciun acord. Există o datorie a Republicii Moldova către Gazprom, o datorie foarte serioasă şi în creştere", a afirmat reprezentantul preşedinţiei ruse, referindu-se la penalităţi. Compania rusă de gaze pretinde Republicii Moldova o datorie de 709 miliarde de dolari, pe care Chişinăul o respinge.
"Există o problemă legată de această datorie, există problema unui nou contract. Există un vânzător şi un client. Termenii contractului trebuie conveniţi, dacă opiniile nu converg, atunci nu se poate face nimic. Dar, desigur, Gazprom este deschis să continue contactele şi să caute soluţii reciproc acceptabile", a afirmat Dmitri Peskov.
Cât priveşte ajutorul acordat Republicii Moldova de către Uniunea Europeană în privinţa aprovizionării cu gaze, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menţionat că Chişinăul cumpără gaze la un preţ mai mare decât cel discutat la negocierile cu Rusia.
La rândul său, vicepremierul moldovean Andrei Spânu a anunţat vineri dimineaţă pe pagina sa de Facebook că negocierile cu Gazprom privind livrarea gazelor pentru Republica Moldova continuă pentru a treia zi.
"În cadrul rundelor de discuţii cu Aleksei Miller (directorul executiv al Gazprom), am prezentat poziţia noastră: partea moldoveană îşi doreşte să semneze un contract de furnizare a gazelor naturale similar celui din ultimii ani. În ceea ce ţine de volumul datoriei acumulate de întreprinderea Moldova-Gaz, Guvernul Republicii Moldova consideră că acesta poate fi convenit de părţi doar în urma unui audit" independent, a declarat Andrei Spânu.
Presa rusă, între care semioficiosul Izvestia şi publicaţia Vzgliad (pro-Kremlin), îl citează pe Andrei Spânu cu o declaraţie în care acesta afirmă că "Republica Moldova nu doreşte să aleagă între gaze ieftine şi relaţii strânse cu Uniunea Europeană, dar intenţionează să semneze un contract cu Gazprom în condiţii apropiate de cele precedente".
Ucraina a vândut vineri prima tranşă comercială de gaze Republicii Moldova, alăturându-se astfel unui grup de furnizori care s-a oferit să ajute ţara vecină, care se confruntă cu o criză energetică din cauza deciziei Moscovei de a-i tripla preţul la importurile de gaze ruseşti, potrivit Reuters.
Compania energetică de stat ucraineană Naftogaz a anunţat vineri că a câştigat o licitaţie pentru furnizarea a 500.000 de metri cubi de gaze către compania de stat Energocom din Republica Moldova, ceea ce reprezintă primul acord comercial ucraineano-moldovean privind livrările de gaze. De asemenea, Naftogaz a anunţat că va participa şi la viitoarele licitaţii.
"Naftogaz este gata să furnizeze cantităţile necesare de gaze către Republica Moldova", a afirmat compania ucraineană într-un comunicat, fără să ofere informaţii despre preţul tranzacţiei convenite.
Energocom a declarat săptămâna aceasta că a cumpărat 1,5 milioane de metri cubi de gaze de la companiile DXT Commodities şi PGNiG. Guvernul moldovean şi-a anunţat intenţia de a cumpăra aproximativ 5 milioane de metri cubi de gaze până la sfârşitul lunii octombrie.
Rusia ameninţă să închidă robinetul la gaze pentru Republica Moldova într-o dispută din cauza viitoarelor preţuri la livrările de gaze şi facturi neplătite, în ceea ce Uniunea Europeană şi aliaţii guvernului prooccidental al Republicii Moldova au calificat drept şantaj politic.
Chişinăul a anunţat săptămâna aceasta că Moscova i-a cerut 790 de dolari la 1.000 de metri cubi de gaze, faţă de 250 de dolari cât plătea conform contractului expirat în septembrie, sumă pe care nu poate să o onoreze. Industriile moldovene au fost deja forţate să-şi reducă producţia pentru a economisi gaze destinate consumatorilor casnici.
Între timp, Moscova nu încetează să susţină că este o problemă pur comercială, care reflectă tendinţele de pe pieţele globale.
În cursul vizitei sale la Bruxelles, premierul moldovean Natalia Gavriliţă a declarat pentru Reuters că majorarea preţului la gaze propusă de Moscova este "extraordinară", iar Republica Moldova nu îşi poate permite să achite un asemenea tarif nici din punct de vedere politic, nici economic sau social.
Sergiu Tofilat, fost consilier al preşedintelui Maia Sandu, a declarat pentru postul TV8 de la Chişinău: "Rusia şi-a schimbat abordarea cu privire la aprovizionarea cu gaze. Kremlinul vrea să pedepsească poporul moldovean pentru că a votat împotriva partidului prorus" al lui Igor Dodon la alegerile parlamentare din iulie. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mecanismul de condiționalitate care permite suspendarea fondurilor UE va fi menținut, asigură comisarul european pentru buget
Mecanismul de condiționalitate prin care Comisia Europeană le poate suspenda fondurile europene statelor membre ale UE despre care consideră că încalcă statul de drept trebuie menținut în Cadrul Financiar Multianual, astfel încât bugetul UE să poată fi folosit pentru sprijinirea reformelor naționale menite să consolideze statul de drept, a declarat &i
#Ucraina:Kremlinul reacționează după ce Trump a spus că scăderea prețului petrolului va împinge Rusia la pace
Kremlinul a afirmat marți că interesele Rusiei sunt mai importante decât prețul la petrol, după ce președintele american Donald Trump sugerase cu o zi în urmă că scăderea recentă a prețului la petrol îl va face pe omologul său rus Vladimir Putin mai dispus să încheie o pace cu Ucraina, potrivit EFE, RBK. ru și Reuters. 'Prețul la pe
Friedrich Merz, votat favorabil de Bundestag pentru postul de cancelar german, la a doua încercare
Friedrich Merz a fost votat favorabil de Bundestag marți după-amiază pentru postul de cancelar federal german, la o repetare a votului în camera inferioară a parlamentului după ce guvernul de coaliție format din conservatorii săi și social-democrați nu reușise la prima încercare să obțină majoritatea, relatează Reuters. Însă
Vladimir Putin și Xi Jinping vor discuta la Moscova despre #Ucraina și relațiile dintre Rusia și SUA (Kremlin)
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping vor discuta joi, la Moscova, despre conflictul din Ucraina și relațiile dintre Rusia și Statele Unite, a anunțat marți Kremlinul, relatează AFP. 'Cele mai importante probleme vor fi discutate în cadrul acestei întâlniri între patru ochi: dosarul ucrai
Trump nu ar fi știut de ordinul dat de Hegseth de a suspenda livrările de arme către #Ucraina (anchetă Reuters)
La aproximativ o săptămână după ce Donald Trump și-a început al doilea mandat de președinte, armata americană a emis un ordin pentru trei companii aeriene de transport, operând de la Dover Air Force din Delaware și de la o bază americană din Emiratele Arabe Unite- de a suspenda 11 zboruri cu proiectile de artilerie și alte tipuri de armament destinate Ucrai
Germania: Merz se supune după-amiază unui nou tur de scrutin în Bundestag după eșecul din prima rundă
Liderul conservator german Friedrich Merz va încerca marți după-amiază din nou să devină cancelar al Germaniei, într-un al doilea tur de scrutin în Bundestag, după o primă tentativă eșuată în cursul dimineții, transmit agențiile internaționale de presă. Toate grupurile politice din Bundestag, cu excepția Alternativei pe
Nuclear: Putin i-a transmis președintelui iranian că dorește un acord 'echitabil' între Washington și Teheran (Kremlin)
Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său iranian Massoud Pezeshkian că dorește un acord 'echitabil' între Washington și Teheran în dosarul nuclear iranian, a anunțat marți Kremlinul, relatează AFP. Statele Unite și Iranul, un aliat apropiat al Moscovei, au început discuții pe această temă delicată din 12 aprilie, co
Pakistanul acuză India că a modificat debitul unui fluviu
Pakistanul, în plină tensiune cu India care a revocat un important tratat de împărțire a resurselor de apă între cei doi vecini, a acuzat marți New Delhi că modifică debitul fluviului Chenab, unul din cele trei plasate sub controlul Islamabadului potrivit acestui acord suspendat, relatează AFP. Acest curs major de apă î
Rusia vrea să meargă înainte cu armistițiul din 8-10 mai, dar va răspunde dacă va fi atacată (Kremlin)
Kremlinul a afirmat marți că forțele ruse intenționează în continuare să aplice un armistițiu în Ucraina în perioada 8-10 mai, conform ordinelor președintelui rus Vladimir Putin, dar vor răspunde în cazul în care forțele ucrainene încearcă să atace poziții ruse, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt
Președintele polonez afirmă că Trump îl poate forța pe Putin 'să facă pace' în #Ucraina
Președintele polonez Andrzej Duda a afirmat luni că face presiuni asupra omologului său american Donald Trump pentru ca acesta să intensifice sancțiunile contra Rusiei astfel încât să o forțeze să accepte o încheiere a războiului din Ucraina, relatează marți Politico. Potrivit șefului statului polonez, Trump este singurul car
Polonia acuză Rusia de tentative de amestec în alegerile prezidențiale
Ministrul polonez al digitalizării, Krzysztof Gawkowski, a afirmat marți într-o conferință de presă că înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, programat în 18 mai, Polonia se confruntă cu o încercare fără precedent a Rusiei de a se amesteca în procesul electoral, transmite Reuters. Din cauza rolului său
Franța strânge relațiile cu Polonia, devenită unul dintre 'greii' Europei
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk urmează să semneze vineri un 'tratat de prietenie și cooperare' care ilustrează dorința Parisului de a strânge relațiile cu Polonia, țară ce a dobândit o influență considerabilă în Europa după începutul războiului din Ucraina, scrie marți AFP.
Beijingul se declară gata să-i primească pe Ursula von der Leyen și Antonio Costa la summitul UE-China
China s-a declarat marți gata să-i primească pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, la summitul dintre Beijing și Uniunea Europeană, prevăzut să aibă loc în China în iulie, relatează AFP și Reuters. 'Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președi
Germania: Friedrich Merz nu a reușit să obțină votul parlamentului pentru a fi validat în funcția de cancelar
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz nu a reușit marți dimineață să obțină majoritatea necesară în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) pentru a deveni cancelar al Germaniei, transmit Reuters, dpa, AFP și EFE. Merz (69 de ani) a primit voturile a 310 dintre cele 621 de voturi exprimate - în total sunt 630
ONU: Omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, însă Inteligența Artificială ar putea fi o soluție
După relansarea post-COVID, omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'neașteptată' și 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, iar aceasta încă înainte de tăierile drastice în ajutoarele internaționale, își exprimă îngrijorarea Organizația Națiunilor Unite (ONU), într-un raport publicat m