Logodnica lui Jamal Khashoggi îl acuză de ipocrizie pe Joe Biden, la comemorarea a 3 ani de la asasinarea jurnalistului saudit

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asasinat în 2018, i-a adus vineri la Washington un omagiu partenerului său, denunţând ceea ce ea a numit ipocrizia administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden, care pe de-o parte promite că autorii crimei vor da socoteală şi, pe de altă parte, îl protejează pe prinţul moştenitor saudit, Mohamed bin Salman, considerat a fi cel care a comandat crima, transmite EFE.
Cu prilejul marcării - sâmbătă, 2 octombrie - a trei ani de la uciderea lui Khashoggi, Cengiz s-a deplasat vineri la Mall, esplanada monumentală din centrul capitalei federale americane, unde a dezvelit în faţa Capitoliului SUA un portret uriaş care îl înfăţişa pe Khashoggi, ucis în consulatul ţării sale din Istanbul de agenţi saudiţi veniţi special pentru asta din Riad, unii dintre ei fiind apropiaţi ai prinţului moştenitor.
Însoţită de activişti pentru drepturile omului, Cengiz, care este turcoaică, a rostit un discurs combativ în limba engleză în care a amintit că, pe când era candidat la preşedinţia SUA, Biden a spus că Jamal Khashoggi merită să i se facă dreptate.
A căuta dreptatea sau a-l proteja pe Bin Salman
"Preşedinte Biden şi vicepreşedinte (Kamala) Harris, când veţi face progrese în a vă îndeplini promisiunile? Sau nu cumva administraţia dumneavoastră va continua să facă afaceri, ca întotdeauna, (cu Arabia Saudită) în ciuda celor promise?", a acuzat femeia, care a insistat că administraţia americană trebuie să treacă de la vorbe la fapte. În acest sens, Cengiz a amintit vizita de săptămâna aceasta a unor responsabili americani în regatul saudit, care s-au întâlnit cu Bin Salman.
Cengiz făcea referire la vizita efectuată marţi de consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, la Riad, unde a avut o întrevedere cu Bin Salman, în care au vorbit despre Yemen şi drepturile omului, potrivit administraţiei americane, care nu a precizat dacă s-a discutat şi despre cazul Khashoggi.
Logodnica jurnalistului saudit asasinat şi-a încheiat discursul cu un minut de reculegere, în care ea şi câteva zeci de persoane prezente au ţinut în mâini lanterne sub formă de lumânare pentru a simboliza un priveghi. Alături de Cengiz s-au aflat şi reprezentanţi ai unor organizaţii precum Amnesty International (AI), Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, Democraţia pentru Lumea Arabă (DAWN) şi Freedom Initiative.
Liderii arabi vor "şi alţi Jamali"
În timpul comemorării, reprezentantul AI pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, Philippe Nassif, a avertizat că asasinarea jurnalistului saudit a fost o încercare pentru întreaga lume: "A fost un test, pentru că, dacă nu răspundem şi dacă nu facem presiuni pentru ca să se dea socoteală şi să se facă dreptate, vor exista şi alţi Jamali", a avertizat el.
Nassif s-a referit la conducători din alte ţări precum preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, sau cel al Siriei, Bashar al-Asad, care "vor şi ei mai mulţi Jamali". Din acest motiv, Nassif consideră că trebuie să se continue să se ceară să se facă dreptate pentru moartea lui Khashoggi pentru ca aşa ceva să nu se mai repete niciodată şi să li se explice alegătorilor americani ceea ce s-a întâmplat.
Reprezentantul Amnesty International a povestit că înainte de evenimentul comemorativ s-a întâlnit cu un cuplu care se plimba pe lângă Mall şi care l-a întrebat ce s-a întâmplat, la vederea camerelor de luat vederi şi a portretului acoperit al lui Khashoggi. Când Nassif le-a povestit ce i s-a întâmplat lui Khashoggi, "înainte de a pleca, cei doi au spus 'cum este posibil ca SUA să fi permis să se întâmple aşa ceva, în special cu o ţară care susţine că este un aliat ferm al SUA?'", a rememorat responsabilul AI.
După moartea jurnalistului, opt indivizi au fost condamnaţi pentru crimă în Arabia Saudită şi cinci dintre ei au primit sentinţa capitală. Mai târziu, aceste condamnări la moarte au fost comutate în sentinţe de 20 de ani de închisoare. În martie, Oficiul Directorului Departamentului de Informaţii Naţionale din SUA a publicat un raport care subliniază că Bin Salman şi-a dat acordul pentru uciderea lui Khashoggi, un critic fervent al familiei regale saudite.
După difuzarea documentului, administraţia Biden a anunţat restricţii de viză în cazul a 76 de saudiţi, unii dintre ei având legătură cu moartea lui Khashoggi, şi sancţiuni aplicate unui fost responsabil din serviciile secrete saudite, gardă de corp personală a prinţului moştenitor.
Khashoggi nu este singurul caz
Cu toate acestea, cei care au participat vineri la comemorarea de la Mall au deplâns faptul că de la Casa Albă nu au fost anunţate măsuri directe la adresa prinţului moştenitor saudit, pe care îl consideră vinovat nu doar de asasinarea jurnalistului, ci şi de încălcări ale drepturilor omului în regat.
Mai mult, la actul de comemorare a luat cuvântul şi Areej Alsadhan, sora lui Abdulrahman Alsadhan, angajat al Crucii Roşii reţinut pentru că a folosit un cont anonim pe Twitter pentru a lua în derâdere regatul. Sora lui a povestit că Abdulrahman a fost arestat cu şase luni înainte de asasinarea lui Khashoggi direct din sediul Crucii Roşii din Riad şi a fost torturat până în pragul morţii.
"La trei ani de la dispariţia fratelui meu şi după ce Biden a devenit preşedinte, am primit un telefon cu veşti promiţătoare că urma să fie eliberat în curând. În sfârşit speram, însă lucrurile s-au schimbat rapid, după ce preşedintele Biden l-a absolvit de vină pe Bin Salman şi nu l-a pedepsit pentru uciderea lui Khashoggi", a spus femeia cu voce tremurândă. În cele din urmă, Abdulrahman a fost judecat în secret de un tribunal antiterorist saudit şi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.
În prezent este ţinut la izolare. După cum a punctat Areej Alsadhan, fratele său este doar unul dintre nenumăraţii saudiţi care au dispărut în închisorile regatului şi sunt supuşi torturilor, proceselor "false" şi hărţuirii sexuale "de către aceiaşi ucigaşi care l-au atacat şi l-au omorât pe Jamal Khashoggi". AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: aa.com.tr
Citeşte şi:
Cazul Khashoggi: SUA nu doresc o "ruptură" cu Arabia Saudită (Blinken)
* Cazul Khashoggi: Riadul "respinge în totalitate" raportul american
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele rus, Vladimir Putin, vorbește într-un documentar despre #Ucraina, Occident și succesiune
Președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște că Rusia nu era pregătită să se confrunte cu Occidentul în 2014, speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina și crede în reconcilierea cu țara vecină. El a făcut aceste declarații într-un film documentar al televiziunii de stat ruse, intitulat 'Rusia, Kremlin, Putin, 25 de an
Președintele ucrainean Zelenski face o vizită la Praga
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia, transmite AFP, remarcând sprijinul necondiționat acordat Ucrainei de Cehia de la începutul invaziei ruse. Șeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski,
O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi
O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco
Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul
Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i
#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii
Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil
Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete
BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.
Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,
#Ucraina: Armistițiul de trei zile are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului pentru pace (Kremlin)
Kremlinul a declarat sâmbătă ca armistițiul de trei zile propus de Moscova, între 8 și 10 mai, are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului de a face pace, Ucraina declarând, la rândul său, că este vorba de o încetare a focului prea scurtă pentru negocieri serioase, relatează AFP. 'Scopul armistițiului d
Nimeni nu poate garanta siguranța Kievului dacă #Ucraina atacă Moscova pe 9 mai, spune Medvedev
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat sâmbătă că, dacă Ucraina ar ataca Moscova în timpul festivităților consacrate victoriei în cel de-al doilea război mondial, pe 9 mai, 'nimeni nu poate garanta' supraviețuirea Kievului până pe 10 mai, relatează Reuters. Președintele rus Vladimir Putin
Coreea de Sud: Fostul ministru al muncii Kim Moon-soo, desemnat candidat al conservatorilor în alegerile prezidențiale din 3 iunie
Fostul ministru sud-coreean al muncii Kim Moon-soo a fost desemnat sâmbătă de partidul conservator candidat în alegerile prezidențiale din 3 iunie, organizate în urma demiterii lui Yoon Suk Yeol, care a aruncat țara într-o criză politică, informează agențiile internaționale de presă. Kim Moon-soo, din Partidul Puterii Poporului (PPP) al
Ingerințe străine: cum combate Parlamentul European amenințările la adresa democrației din UE
O dată cu dezvoltarea accelerată a rețelelor sociale și creșterea tensiunilor geopolitice, UE se confruntă cu pericole crescute venite dinspre actori externi. Aceștia urmăresc să perturbe alegerile și procesele democratice din întreaga UE. Actori rău intenționați încearcă să profite de alegeri pentru a submina încrederea în procesele electorale sau &i