Germania/alegeri: Câteva aspecte-cheie ale actualului scrutin

După 16 ani petrecuţi la putere, Angela Merkel se va retrage din postul de cancelar al Germaniei în urma alegerilor din 26 septembrie, lăsând un gol în politica germană, relatează AFP într-un articol publicat la 21 septembrie pe platforma European Data News Hub (EDNH).
Înaintea acestui scrutin, care va marca o schimbare majoră pentru cea mai mare economie a Europei, cursa pentru succesiunea Angelei Merkel este încă larg deschisă şi felul în care va arăta următorul guvern rămâne sub semnul întrebării.
Social-democraţii (SPD) conduc în acest moment în sondaje, pe locul al doilea fiind alianţa conservatoare a Angelei Merkel - CDU/CSU, iar Verzii pe locul al treilea.
- De ce pleacă Merkel? -
Angela Merkel, în vârstă de 67 de ani, a anunţat în octombrie 2018 că actualul ei mandat, al patrulea, va fi şi ultimul. Decizia, anunţată la scurt timp după o înfrângere electorală suferită de CDU în landul Hessa, marchează prima dată din 1949 încoace când un cancelar în exerciţiu nu mai candidează la realegerea sa.
Numită cancelar pe 22 noiembrie 2005, Merkel a deţinut acest post aproape la fel de mult timp ca Helmut Kohl, până acum liderul german cel mai longeviv în funcţie, puţin peste 16 ani - 5869 de zile. Ea l-a "depăşit" deja la acest capitol pe Konrad Adenauer, cancelarul creditat cu revigorarea economiei după al Doilea Război Mondial şi care a condus Germania de vest timp de 14 ani.
- Ce vor germanii? -
Economia şi viitorul industriei germane au fost unele din cele mai importante probleme în cursul acestei campanii electorale.
Industria automobilelor, emblematică pentru economia ţării, se confruntă cu o criză existenţială, precipitată de declinul motoarelor cu combustie şi consecinţele sale asupra celor 800.000 de angajaţi din acest sector.
O altă temă de campanie o reprezintă informatizarea, domeniu în care Germania este "rămasă mult în urmă", potrivit lui Paul Maurice, membru al Comitetului de studii franco-germane, la Institutul francez de relaţii internaţionale.
Un alt subiect important îl constituie schimbările climatice, mai ales după inundaţiile violente care au afectat Germania în iulie, soldate cu moartea a peste 180 de oameni, dezastru asociat de experţi cu încălzirea globală.
Cu toate acestea, a notat Maurice, campania electorală "s-a axat în foarte mare măsură pe persoane, fără ca programele partidelor să fie suficient discutate" - fenomen despre care analistul consideră că ar putea fi urmare a "efectului Merkel".
- Ce înseamnă aceste alegeri pentru Europa? -
Germania, cea mai puternică ţară din Europa, joacă un rol cheie în Uniunea Europeană.
De la criza financiară din zona euro până la conflictul din Ucraina şi problema spinoasă a migraţiei, Merkel a lăsat amprente adânci în politica europeană.
Sosirea unui nou cancelar va reprezenta pentru blocul comunitar o schimbare majoră, iar relaţia franco-germană, uneori tensionată, dar crucială, va fi în centrul atenţiei, dat fiind că şi francezii sunt chemaţi la urne în aprilie 2022.
După instalarea unui nou guvern, din partea Germaniei se va aştepta să dea un nou impuls Uniunii Europene, a mai spus Maurice.
- Ce se va întâmpla după 26 septembrie? -
Merkel nu va putea merge pur şi simplu acasă să se odihnească, după terminarea alegerilor, ci va trebui să mai rămână la frâiele ţării până la alegerea succesorului ei de către Camera inferioară a legislativului, Bundestag.
De regulă, partidul care a primit cele mai multe voturi va încerca să formeze o coaliţie cu încă unul sau două partide, care va trebui apoi să elaboreze o "foaie de parcurs" a viitorului guvern, sub forma unui "contract de coaliţie". Mai întâi se vor desfăşura convorbiri informale, urmate de negocieri oficiale de coaliţie.
În 2005, CDU-CSU şi SPD au avut nevoie de două luni pentru a forma o aşa-zisă mare coaliţie, dar după alegerile din septembrie 2017 negocierile au durat până în februarie 2018. CDU-CSU au încercat mai întâi să ajungă la un acord cu Verzii şi cu liberalii din FDP, dar aceştia din urmă s-au retras de la negocieri, forţându-i pe conservatori să accepte o nouă alianţă cu SPD.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Copiii înfometați din Gaza caută hrană în grămezile de gunoi, semnalează ONU
Copiii din Gaza caută prin munți de gunoaie resturi alimentare și combustibil, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Biroului ONU pentru ajutor de urgență din orașul Gaza, Olga Cerevko, făcând apel la încetarea blocadei Israelului asupra livrărilor de ajutoare către teritoriu, relatează dpa. Vorbind prin video cu ziarișt
Transfer de date ale UE spre China: TikTok condamnat la o amendă de 530 milioane de euro
Platforma TikTok a fost condamnată vineri în Uniunea Europeană la plata unei amenzi în valoare de 530 milioane de euro pentru că a eșuat să garanteze o protecție suficientă datelor personale ale europenilor în China, de unde ele sunt accesibile, într-un moment în care platforma se află și în colimatorul SUA, relatează AFP.
Iranul trebuie 'să renunțe' la îmbogățirea uraniului, declară Rubio
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că Iranul trebuie să 'renunțe' la îmbogățirea uraniului și la dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acțiune și ar trebui să permită inspectorilor americani accesul la instalațiile sale, în contextul amânării rundei de negocieri nucleare, relatează Reuters. Comen
Gaza: Operațiunile umanitare 'în pragul unei prăbușiri totale', afirmă Crucea Roșie
Operațiunile umanitare în Fâșia Gaza sunt 'în pragul unei prăbușiri totale', a avertizat vineri Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) după două luni de blocadă totală israeliană a oricărei intrări de ajutoare, relatează AFP. 'Dacă livrările de ajutoare nu se reiau imediat, CICR nu va dispune de alimente,
Vatican: Horn instalat pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului
Vaticanul a instalat vineri un horn pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului care va începe pe 7 mai, relatează AFP. La terminarea fiecărei sesiuni de vot a cardinalilor reuniți în interiorul capelei, buletinele de vot sunt arse într-o sobă specială. Hornul, vizibil din Piața Sf.Petru, emite un fum negru dac
Donald Trump ordonă suspendarea finanțării de către stat a mediilor publice PBS și NPR
Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv prin care cere administratorului federal de investiții în domeniul audiovizualului public (CPB) să înceteze finanțarea a două instituții media publice americane, televiziunea PBS și radioul NPR, pe care le acuză de părtinire, relatează AFP. 'Am dat instrucțiuni c
Marea Britanie: Extrema dreaptă britanică câștigă un scrutin parțial, un eșec pentru Starmer
Partidul de extrema dreaptă Reform UK, condus de Nigel Farage, a câștigat într-un un scrutin parțial în nord-vestul Angliei, învingând Partidul Laburist de guvernământ, un eșec pentru premierul Keir Starmer, relatează vineri France Presse. 'Pentru mișcare, pentru partid, acesta este un moment foarte, foa
#Ucraina: Aproape 30 de răniți într-un atac rusesc asupra Zaporojie
Aproape 30 de persoane, între care un adolescent, au fost rănite în noaptea de joi spre vineri într-un atac rusesc asupra infrastructurii civile în orașul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii omonime din sudul Ucrainei, au anunțat responsabili locali, citați de AFP. 'Douăzeci și nouă de persoane au fost răni
Marco Rubio: Un acord de pace între #Ucraina și Rusia este 'încă departe'
Ucraina și Rusia sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace în pofida unor progrese recente, a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, avertizând că, fără un progres în timp util, președintele Donald Trump ar putea reconsidera rolul SUA în mediere, potrivit dpa. Pozițiile celor două țări &icir
1 mai: Mii de americani defilează împotriva lui Trump
Mai multe mii de americani au defilat joi în Statele Unite, de la New York la Los Angeles, pentru a se opune politicii lui Donald Trump și a denunța 'tirania' cu ocazia zilei de 1 mai, care nu este o zi tradițională de mobilizare în masă ca în Europa, notează AFP. Însă zeci de sindicate locale și organizații ale
Președintele sârb va merge în Rusia la parada de 9 mai pentru că i-a promis lui Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că își respectă cuvântul dat menținând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, așa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmite AFP. 'Acum opt luni (...) i-am spus președintelui Putin într-o discuție la telefon
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin
SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț