Talibanii vor un transfer paşnic al puterii ''în următoarele zilele'' (purtător de cuvânt al insurgenţilor)

Talibanii se aşteaptă la o tranziţie "paşnică" a puterii "în următoarele zile" , a declarat Suhail Shaheen, unul dintre purtătorii de cuvânt ai insurgenţilor, citat de Reuters şi AFP duminică, în timp ce trupele lor încercuiesc capitala afgană, întâmpinând puţină rezistenţă, relatează Reuters.
Suhail Shaheen a afirmat că gruparea militantă islamistă va proteja drepturile femeilor, precum şi libertăţile angajaţilor din mass-media şi pe diplomaţi.
"Asigurăm locuitorii, în special în oraşul Kabul, că proprietăţile lor, vieţile lor sunt în siguranţă", a spus purtătorul de cuvânt citat într-un interviu acordat BBC.
"Conducerea noastră a ordonat forţelor noastre să rămână la porţile Kabulului, să nu intre în oraş", a adăugat el.
"Ne aşteptăm la un transfer paşnic al puterii", a spus el, adăugând că talibanii se aşteaptă ca aceasta să aibă loc în câteva zile.
Insurgenţii talibani au intrat duminică în capitala afgană Kabul, a declarat un responsabil din Ministerul afgan de Interne, în timp ce SUA îşi evacuau diplomaţi din ambasada lor cu elicopterul, a transmis Reuters.
Înaltul responsabil afgan citat a declarat pentru Reuters că talibanii "sosesc din toate părţile", dar nu a oferit alte detalii.
Un mesaj pe Twitter de la Palatul prezidenţial afgan menţiona că tiruri au fost auzite din mai multe locuri din jurul Kabulului, dar că forţele de securitate, în cooperare cu parteneri internaţionali, menţin controlul asupra oraşului.
Oficiali americani au declarat că diplomaţii erau transportaţi spre aeroport de la ambasada situată în cartierul fortificat Wazir Akbar Khan. Mai multe trupe americane au fost trimise pentru a ajuta la evacuare, după ce talibanii au avansat fulgerător spre Kabul în câteva zile.
Nu mai târziu decât săptămâna trecută, o estimare a serviciilor de informaţii americane spunea că Kabulul ar putea rezista cel puţin trei luni.
Membrii "esenţiali" ai echipei americane lucrează pe aeroportul din Kabul, a declarat un responsabil american, în timp ce un oficial NATO a afirmat că mai mulţi membri ai personalului UE fuseseră mutaţi într-un loc mai sigur şi secret din capitala afgană.
Puţin mai devreme, duminică, insurgenţii au capturat oraşul estic Jalalabad fără lupte.Ei au preluat de asemenea controlul asupra postului de frontieră din Torkham, vecin cu Pakistanul, lăsând aeroportul din Kabul, singurul loc pe unde se poate ieşi din Afganistan încă în mâinile guvernului.
Cucerirea Jalalabad urmează ocupării oraşului Mazar-i-Sharif, în nord, sâmbătă seara, de asemenea cu puţine lupte.
"Nu există confruntări în acest moment la Jalalabad pentru că guvernatorul s-a predat talibanilor", a declarat pentru Reuters un responsabil afgan din acest oraş. "Autorizarea predării către talibani era singurul mijloc de a salva vieţi civile".
O înregistrare video distribuită de talibani arată oameni care aclamă şi strigă "Allahu Akbar", în timp ce în oraş intră un convoi de camionete cu combatanţi agitând mitraliere şi drapelul alb al talibanilor.
După ce forţele conduse de SUA şi-au retras luna trecută grosul trupelor, campania talibanilor s-a accelerat, în timp ce apărarea armatei afgane pare să se fi prăbuşit.
Preşedintele Joe Biden a autorizat sâmbătă desfăşurarea a 5.000 de soldaţi americani pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor şi a asigura o retragere "ordonată şi sigură" a personalului militar.
Combatanţii talibani au intrat în Mazar-i-Sharif practic fără opoziţie, în timp ce forţele de securitate se salvau fugind pe autostrada spre Uzbekistan, situat la 80 km spre nord, au declarat responsabili locali. O înregistrare video neverificată difuzată pe reţelele de socializare arată vehicule ale armatei afgane şi bărbaţi în uniforme înghesuindu-se pe podul de fier între oraşul afgan Hairatan şi Uzbekistan, pe unde s-au retras în 1989 trupele sovietice din Afganistan.
Doi influenţi comandanţi de război care susţineau guvernul - Atta Mohammad Noor şi Abdul Rashid Dostum- au fugit de asemenea. Noor a declarat pe reţele de social media că talibanii au ocupat provincia Balkh, unde se află Mazar-i-Sharif, în urma unui "complot".
Într-un comunicat emis sâmbătă seara, talibanii au declarat că înaintarea lor rapidă arată că ei sunt acceptaţi de poporul afgan şi au dat asigurări că afganii şi cetăţenii străini vor fi în siguranţă.
Emiratul islamic, aşa cum se autointitulează taibanii, "va proteja ca întotdeauna vieţile lor, bunurile lor şi onoarea lor şi va crea un mediu paşnic şi sigur pentru naţiunea mult iubită", se menţionează într-un comunicat al insurgenţilor, specificându-se că diplomaţii şi lucrătorii umanitari nu se vor confrunta cu probleme.
Afganii au părăsit în masă provinciile ocupate de insurgenţi pentru a se refugia la Kabul în ultimele zile, de teama revenirii unui regim islamist pur şi dur.
Duminică dimineaţă, refugiaţi din provincii controlate de talibani au fost văzuţi descărcându-şi efectele personale din taxiuri şi familii staţionând în faţa ambasadei SUA, în timp ce centrul oraşului mişuna de persoane care îşi făceau provizii.
Sute de persoane au dormit înghesuite în corturi sau în aer liber în oraş, pe trotuare sau în parcări, a relatat un locuitor."Li se putea citi teama pe chipuri", spune el.
Biden a declarat că administraţia sa le-a transmis responsabililor talibani în cadrul negocierilor din Qatar că orice acţiune care pune în pericol personalul american "se va confrunta cu o ripostă militară americană rapidă şi puternică".
Biden este din ce în ce mai mult ţinta unor critici pe plan naţional pentru că talibanii au cucerit Kabulul mult mai rapid decât se estima. Preşedintele urmează un plan, iniţiat de predecesorul său Donald Trump, care prevede definitivarea retragerii forţelor americane din Afganistan până în 31 august.
Biden a declarat că revenea armatei afgane misiunea de a-şi apăra propriul teritoriu. "O prezenţă americană fără sfârşit în mijlocul unui război civil dintr-o altă ţară nu era acceptabilă pentru mine", a explicat el sâmbătă.
Qatarul, care a găzduit până în prezent convorbiri de pace neconcludente între guvernul afgan şi talibani, a declarat că a cerut insurgenţilor să înceteze focul. Preşedintele Ghani nu a dat niciun semn că ar răspunde talibanilor la cererea de a demisiona drept condiţie a încetării totale a focului, notează Reuters. AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
Zeci de soldaţi afgani au fugit în Uzbekistan de teama ofensivei talibanilor
Afganistan: Talibanii anunţă că deocamdată nu au luat o decizie privind capturarea capitalei Kabul
Heiko Maas: Germania pregăteşte evacuarea personalului său diplomatic din Afganistan
Afganistan: Biden creşte prezenţa militară la Kabul la 5.000 de soldaţi
Afganistan: Talibanii au capturat oraşul strategic Mazar-i-Sharif, din nordul ţării
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Donald Trump vrea să redenumească 8 mai şi 11 noiembrie drept "Zilele Victoriei" în cele două războaie mondiale
Statele Unite vor marca victoria aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial pe 8 mai, ziua în care Germania a capitulat în 1945, a anunţat vineri preşedintele american, Donald Trump. "Mulţi dintre aliaţii şi prietenii noştri sărbătoresc 8 mai ca Ziua Victoriei, dar noi am făcut mai mult decât orice altă ţară, de depar
Copiii înfometați din Gaza caută hrană în grămezile de gunoi, semnalează ONU
Copiii din Gaza caută prin munți de gunoaie resturi alimentare și combustibil, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Biroului ONU pentru ajutor de urgență din orașul Gaza, Olga Cerevko, făcând apel la încetarea blocadei Israelului asupra livrărilor de ajutoare către teritoriu, relatează dpa. Vorbind prin video cu ziarișt
Transfer de date ale UE spre China: TikTok condamnat la o amendă de 530 milioane de euro
Platforma TikTok a fost condamnată vineri în Uniunea Europeană la plata unei amenzi în valoare de 530 milioane de euro pentru că a eșuat să garanteze o protecție suficientă datelor personale ale europenilor în China, de unde ele sunt accesibile, într-un moment în care platforma se află și în colimatorul SUA, relatează AFP.
Iranul trebuie 'să renunțe' la îmbogățirea uraniului, declară Rubio
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că Iranul trebuie să 'renunțe' la îmbogățirea uraniului și la dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acțiune și ar trebui să permită inspectorilor americani accesul la instalațiile sale, în contextul amânării rundei de negocieri nucleare, relatează Reuters. Comen
Gaza: Operațiunile umanitare 'în pragul unei prăbușiri totale', afirmă Crucea Roșie
Operațiunile umanitare în Fâșia Gaza sunt 'în pragul unei prăbușiri totale', a avertizat vineri Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) după două luni de blocadă totală israeliană a oricărei intrări de ajutoare, relatează AFP. 'Dacă livrările de ajutoare nu se reiau imediat, CICR nu va dispune de alimente,
Vatican: Horn instalat pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului
Vaticanul a instalat vineri un horn pe acoperișul Capelei Sixtine în vederea conclavului care va începe pe 7 mai, relatează AFP. La terminarea fiecărei sesiuni de vot a cardinalilor reuniți în interiorul capelei, buletinele de vot sunt arse într-o sobă specială. Hornul, vizibil din Piața Sf.Petru, emite un fum negru dac
Donald Trump ordonă suspendarea finanțării de către stat a mediilor publice PBS și NPR
Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv prin care cere administratorului federal de investiții în domeniul audiovizualului public (CPB) să înceteze finanțarea a două instituții media publice americane, televiziunea PBS și radioul NPR, pe care le acuză de părtinire, relatează AFP. 'Am dat instrucțiuni c
Marea Britanie: Extrema dreaptă britanică câștigă un scrutin parțial, un eșec pentru Starmer
Partidul de extrema dreaptă Reform UK, condus de Nigel Farage, a câștigat într-un un scrutin parțial în nord-vestul Angliei, învingând Partidul Laburist de guvernământ, un eșec pentru premierul Keir Starmer, relatează vineri France Presse. 'Pentru mișcare, pentru partid, acesta este un moment foarte, foa
#Ucraina: Aproape 30 de răniți într-un atac rusesc asupra Zaporojie
Aproape 30 de persoane, între care un adolescent, au fost rănite în noaptea de joi spre vineri într-un atac rusesc asupra infrastructurii civile în orașul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii omonime din sudul Ucrainei, au anunțat responsabili locali, citați de AFP. 'Douăzeci și nouă de persoane au fost răni
Marco Rubio: Un acord de pace între #Ucraina și Rusia este 'încă departe'
Ucraina și Rusia sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace în pofida unor progrese recente, a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, avertizând că, fără un progres în timp util, președintele Donald Trump ar putea reconsidera rolul SUA în mediere, potrivit dpa. Pozițiile celor două țări &icir
1 mai: Mii de americani defilează împotriva lui Trump
Mai multe mii de americani au defilat joi în Statele Unite, de la New York la Los Angeles, pentru a se opune politicii lui Donald Trump și a denunța 'tirania' cu ocazia zilei de 1 mai, care nu este o zi tradițională de mobilizare în masă ca în Europa, notează AFP. Însă zeci de sindicate locale și organizații ale
Președintele sârb va merge în Rusia la parada de 9 mai pentru că i-a promis lui Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că își respectă cuvântul dat menținând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, așa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmite AFP. 'Acum opt luni (...) i-am spus președintelui Putin într-o discuție la telefon
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin