Rusia cere SUA şi aliaţilor lor să acorde în continuare sprijin economic Afganistanului

Moscova pleacă de la faptul că Statele Unite ale Americii şi aliaţii lor, care au participat timp de două decenii la operaţiunea militară în Afganistan, poartă o responsabilitate financiară egală şi trebuie să acorde sprijin economic pentru reconstrucţia acestei ţări după retragerea trupelor lor, a declarat marţi reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Afganistan, Zamir Kabulov, citat de agenţiile de presă TASS şi EFE.
'După cum se spune la noi, cineva trebuie să plătească pentru vasele sparte', a spus Kabulov într-o dezbatere online a clubului internaţional 'Valdai', la care a participat şi fostul preşedinte afgan Hamid Karzai.
Potrivit reprezentantului Kremlinului, SUA se retrag, dar trebuie 'să-şi respecte angajamente foarte concrete faţă de Afganistan şi poporul afgan'.
'Pornim de la înţelegerea faptului că toţi aliaţii şi partenerii SUA care au participat la această operaţiune ratată sunt la fel de responsabili, în acest caz ei au o responsabilitate economică şi fiecare dintre ei trebuie să ajute Afganistanul în reconstrucţia sa socială şi economică', a insistat el.
Kabulov a menţionat că 'Afganistanul va avea în curând nevoie de fonduri economice semnificative', iar aceste ajutoare vor trebui livrate direct viitoarei conduceri afgane care - aşa cum speră el - va rezulta în urma negocierilor interafgane, iar această conducere afgană va trebui 'să fie responsabilă şi să raporteze cheltuielile şi să investească cu adevărat aceste resurse în restabilirea economiei şi în viaţa socială a acestei ţări'.
În acest context, oficialul rus a remarcat că timp de două decenii SUA şi aliaţii lor 'au investit resurse considerabile' în Afganistan, fără ca astăzi să fi rămas 'urme ale acestor cheltuieli', făcând aluzie la deturnarea fondurilor de către responsabilii de la Kabul.
Reprezentantul Moscovei a menţionat că 'SUA sunt deocamdată consecvente şi au promis să-şi menţină ajutorul economic acordat Afganistanului', potrivit unui acord semnat cu guvernul afgan care obligă Washingtonul să sprijine autorităţile de la Kabul până în 2024.
La rândul său, Hamid Karzai a declarat că, în ţara sa, conflictul nu este între afgani, ci o 'consecinţă a unui joc global'.
Fostul preşedinte afgan a remarcat că 'talibanii câştigă inimile afganilor', ceea ce le-a permis să înregistreze unele progrese, dar 'acest lucru nu a adus stabilitate'.
În acest sens, el a subliniat importanţa participării internaţionale la procesul de rezolvare a conflictului şi a exclus o soluţie militară la acesta.
Evocând recentele succese ale talibanilor pe teren, Kabulov a spus că, în pofida superiorităţii numerice şi tehnice a guvernului afgan, care opune 300.000 de soldaţi unor efective de 75.000 de talibani, aceştia din urmă câştigă pentru că 'totul depinde de moralul de luptă' al părţilor.
'Talibanii sunt convinşi de adevărul lor, în timp ce armata nu are convingerea că luptă pentru patria sa, ci are sentimentul că luptă pentru a apăra interesele unei forţe străine', a spus el.
Totuşi, Kabulov a exclus că, în prezent, talibanii ar fi în măsură să preia controlul asupra marilor oraşe sau să captureze şi să menţină sub controlul lor mari provincii ale ţării.
Cu toate acestea, el nu a exclus ca în viitor raportul de forţe să se schimbe.
'Dacă nu vor exista progrese reale în procesul de reconciliere naţională, acest raport politico-militar s-ar putea schimba în favoarea talibanilor şi atunci posibilitatea ca aceştia să preia puterea cu forţa ar deveni reală', a avertizat reprezentantul Moscovei.
În acelaşi timp, emisarul Kremlinului pentru Afganistan a susţinut că talibanii sunt pregătiţi pentru un 'compromis' după 20 de ani de conflict, potrivit AFP.
'Simt şi văd, nu numai prin cuvinte, ci şi prin intenţiile exprimate în diferite forme, că sunt pregătiţi pentru un compromis politic, dar, din punctul lor de vedere, acest compromis trebuie prezentat cu demnitate', a opinat Kabulov.
'După 20 de ani, majoritatea liderilor (talibani) sunt, desigur, sătui de război şi înţeleg că trebuie căutate soluţii politice pentru a depăşi impasul actual', a continuat el în timpul acestei dezbateri.
Totuşi, reprezentantul Kremlinului a remarcat că insurgenţii mai tineri, cu viziuni mai 'radicale', sunt mai puţin dispuşi să înceteze lupta.
Aceste declaraţii survin după un nou weekend de discuţii fără rezultat între guvern şi insurgenţi în Qatar. Cele două delegaţii s-au despărţit, indicând pur şi simplu că sunt de acord cu privire la necesitatea de a găsi o 'soluţie justă'.
Talibanii au lansat la începutul lunii mai o ofensivă împotriva forţelor afgane, odată cu debutul retragerii definitive a forţelor străine, în special americane din Afganistan, operaţiune prevăzută să se încheie la sfârşitul lunii august. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse
Președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse, Oleg Saliukov, potrivit unui decret emis de Kremlin joi, înaintea negocierilor directe cu ucrainenii la Istanbul, relatează AFP. Oleg Saliukov a fost numit secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, un important organism consultativ
Paris: Macron a vorbit pentru prima dată cu Papa Leon al XIV-lea și au discutat despre pace în Ucraina și Gaza
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că 'a vorbit pentru prima dată cu Papa Leon al XIV-lea' la telefon, prilej cu care 'au discutat despre eforturile necesare pentru a reduce la tăcere armele oriunde izbucnesc conflicte în lume, în special pentru o pace solidă și durabilă în Ucraina și Gaza', relatează AFP.
Slovacia: Premierul Fico a ținut o reuniune guvernamentală în locul unde a fost împușcat acum un an
Premierul slovac Robert Fico a ținut joi o reuniune guvernamentală în condiții de securitate strictă în locul unde a fost împușcat acum un an și a acuzat opoziția că face atmosfera politică și mai toxică astăzi, relatează Reuters. Pe acoperișuri au fost amplasați lunetiști, iar în jurul centrului cultural din Handlova,
Cancelarul german Merz afirmă că va confisca activele rusești înghețate dacă va găsi o soluție legală
Germania și aliații săi vor acționa în direcția confiscării activelor rusești înghețate în Occident prin sancțiunile impuse Rusiei după invazia în Ucraina dacă va fi identificată o soluție legală pentru o asemenea operațiune, a declarat noul cancelar german Friedrich Merz, într-un interviu publicat joi, el recunoscând totodată risc
Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, pe prima poziție în sondaje înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale
Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 29% din intențiile de vot, indică un sondaj realizat de Opinia24 pentru posturile de televiziune TVN și TVN24, transmite joi Reuters. Karol Nawr
Secretarul de stat al SUA le cere europenilor să nu 'marginalizeze' companiile americane în procesul de reînarmare
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, le-a cerut joi aliaților europeni să nu 'marginalizeze' companiile americane în contractele pentru achiziții de armament, după ce Uniunea Europeană a promis un plan ambițios de reînarmare, transmite agenția EFE. Acest mesaj a fost transmis de șeful diplomației americane la o înt
BTA: Ministrul de Externe bulgar a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO
Ministrul de externe bulgar Gheorg Gheorghiev a participat joi în Antalya (Turcia) la o reuniune informală a miniștrilor de externe din NATO. Miniștrii s-au întâlnit pentru a pune bazele summitului NATO de la Haga din 24-25 iunie și pentru a vorbi despre decizii importante pe care se așteaptă să le ia Alianța, a comunicat Min
Mica Albanie găzduiește summitul gigantic al Comunității Politice Europene (comentariu Reuters)
În Albania, una din cele mai sărace țări europene, cu numai 2,4 milioane de locuitori, vor ajunge vineri mulți lideri de pe continent, la Summitul Comunității Politice Europene (EPC), transmite Reuters. Evenimentul la care participă inclusiv reprezentanți ai Franței, Germaniei și Regatului Unit, va fi dominat de subiectul războiului din
Donald Trump afirmă că SUA ar trebui să ia Gaza și să facă din ea 'o zonă de libertate'
Președintele american Donald Trump a declarat joi că SUA voiau să ia Fâșia Gaza, devastată de 19 luni de război între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, și să facă din ea 'o zonă de libertate', relatează AFP. 'Am concepte pentru Gaza care cred că sunt foarte bune, să facem din ea o zonă de libertate, ca SU
Portugalia: Probleme medicale pentru liderul extremei drepte, Andre Ventura, în plină campanie electorală
Liderul extremei drepte portugheze, Andre Ventura, a suferit probleme medicale marți și joi, care l-au determinat să-și întrerupă campania electorală dinaintea alegerilor parlamentare din 18 mai, relatează AFP și Reuters. Primul incident a survenit în timp ce președintele partidului Chega rostea un discurs la Tavira, în sudul
#Ucraina: Zelenski trimite o delegație ucraineană cu mandat limitat pentru discuții cu oficialii ruși la Istanbul
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis joi în cele din urmă să trimită la Istanbul o delegație pentru negocieri cu Rusia, deși Ucraina este nemulțumită de rangul delegației trimise acolo de președintele rus Vladimir Putin, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE. Delegația trimisă de Zelenski va fi condusă de ministrul ucraine
Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul, incerte; Trump crede că nu se va întâmpla nimic în ce privește #Ucraina dacă el nu se întâlnește cu Putin
Președintele american Donald Trump a spus joi că nu se așteaptă la progrese în direcția încheierii războiului din Ucraina atât timp cât el nu se întâlnește cu omologul său rus Vladimir Putin, care nu a dat curs unei provocări lansate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski de a se întâlni ei doi la Istanbul, unde n
Trump: Fără intervenția SUA în Al Doilea Război Mondial, țările europene ar vorbi în germană
Fără intervenția SUA, țările europene ar vorbi în germană, a declarat joi Donald Trump, repetându-și dorința de a stabili o zi de sărbătoare publică pentru a marca victoria asupra Germaniei naziste și ironizând faptul că Franța sărbătorește pe 8 mai, relatează AFP. 'Iubim Franța, nu-i așa? Dar cred că noi am făcut ceva ma
Estonia denunță o 'amenințare gravă' după incursiunea unui avion militar rus în spațiul ei aerian
Ministrul de externe eston Margus Tsahkna a denunțat joi ''o amenințare gravă'' din partea Moscovei, evocând incursiunea recentă a unui avion de vânătoare rus în spațiul aerian al Estoniei, relatează AFP și Reuters. ''În 13 mai, un avion de vânătoare rus a încălcat spațiul aerian al N
NATO: Franța, pregătită să se alinieze la obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli de securitate, potrivit ministrului de externe
Franța este pregătită să se alinieze la obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli militare și de securitate, discutat în cadrul NATO, a dat de înțeles joi ministrul său de externe, Jean-Noël Barrot, potrivit AFP. 'Președintele (francez Emmanuel) Macron a declarat deja că obiectivul de 3 până la 3,5% este bun pentru