Summitul european de la Porto: UE încearcă să abordeze un viraj social în urma pandemiei (AFP)

Şefii de stat şi de guvern din statele UE se reunesc vineri în oraşul portughez Porto la un summit de două zile pentru a încerca să construiască o Europă mai socială în urma pagubelor economice produse de pandemie, dar drumul se anunţă lung înainte de a obţine rezultate concrete, Cei 27 fiind divizaţi în multe chestiuni, notează AFP.
''Summitul social'' a început la ora locală 13:00 (12:00 GMT) cu paneluri ce reunesc reprezentanţi ai societăţii civile, sindicalişti şi lideri europeni.
Reuniunea propriu-zisă a şefilor de stat şi de guvern începe vineri seară, cu un dineu de lucru la vor fi evocate, printre altele, subiecte internaţionale precum tensiunile cu Rusia şi ridicarea brevetelor asupra vaccinurilor anti-COVID-19 propusă de preşedintele american Joe Biden şi asupra căreia statele UE au păreri împărţite.
Summitul va continua sâmbătă, când cei 27 de lideri ar urma să aprobe un ''plan de acţiune'' pe teme sociale elaborat de Comisia Europeană. Prezentat la începutul lunii martie, acest plan este limitat la trei obiective la orizontul anului 2030, respectiv creşterea la 78% a ratei ocupării forţei de muncă, formarea profesională şi reducerea cu 15 milioane a numărului persoanelor ameninţate de sărăcie şi excluziune socială.
Planul UE de acţiune socială ''este categoric lipsit de ambiţie'', consideră Olivier De Schutter, raportor special al ONU pentru drepturile omului. Acesta aminteşte că aproximativ 700.000 de europeni dorm noaptea pe străzi, iar peste 20 de milioane de salariaţi trăiesc în sărăcie ca urmare a creşterii formelor de muncă precară, inclusiv în sectorul digital.
Însă odată cu creşterea gradului de sărăcie în ultimul an, pandemia a ''dezvăluit importanţa socialului'' în UE, este de părere comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Nicolas Schmit. El se declară în acest context împotriva austerităţii bugetare, care a fost abordarea de bază a UE sub influenţă germană în anii 2010. ''I-am văzut consecinţele: creşterea populismului, a sărăciei şi şomajului. Am înţeles că probabil reţetele nu erau adaptate. Cred că lecţia a fost învăţată'', spune comisarul european.
În pofida diviziunilor, blocul comunitar a reuşit anul trecut să adopte un plan de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, bani ce vor constitui datorie comună şi vor fi rambursaţi pe termen lung, iar suspendarea plafonării deficitelor bugetare şi a îndatorării după declanşarea pandemiei COVID-19 a permis statelor membre să angajeze cheltuielile necesare pentru a proteja locurile de muncă şi a-şi relansa economiile.
Comisia Europeană a formulat recent propuneri legislative pentru protejarea lucrătorilor de pe noile platforme digitale sau pentru impunerea unei convergenţe către un nivel superior a salariilor minime în UE. Statele din Sud, precum Franţa, Italia, Spania sau Portugalia sunt favorabile acestei ultime propuneri. În schimb, cele din Nord, ataşate propriilor modele economice performante, şi cele din Est, care se tem că le va scădea competitivitatea, resping orice armonizare a salariilor minime.
Vaccinurile anti-COVID-19 sunt un alt subiect de divergenţă. Statele UE au reacţionat diferit faţă de propunerea preşedintelui american Joe Biden de a fi ridicate brevetele pentru vaccinurile anti-COVID-19 astfel încât să fie accelerate producţia şi distribuţia acestora la nivel global. Ideea este susţinută de unele state membre, în schimb Germania, care deţine prin compania BioNTech patentul vaccinului Pfizer-BioNTech, se opune.
Şefii de stat şi de guvern din Belgia, Danemarca, Franţa, Spania şi Suedia au cerut în ziua începerii summitului de la Porto aprobarea mecanismului european care să permită distribuţia vaccinurilor către statele terţe, avertizând că în caz contrar alţii vor folosi vaccinurile ca ''instrument geopolitic''.
Blocul comunitar, fiind cel mai mare exportator mondial de vaccinuri, trebuie ''să profite de impulsul de moment'' împreună cu ''partenerii săi transatlantici'' pentru a spori producţia şi distribuţia mondială a dozelor de vaccin, ''asigurând că know-how-ul şi tehnologiile asupra vaccinurilor sunt distribuite în mod proactiv'', notează aceste ţări într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinţiei portugheze a Consiliului UE.
Toate acestea fac ca discuţiile să se prelungească, inclusiv pe teme neaşteptate; cum ar fi de pildă refuzul Poloniei şi Ungariei de a fi inclusă în declaraţia finală a summitului expresia ''egalitate de gen'', care ''creează un spaţiu pentru drepturile LGBT'', după cum explică un diplomat european.
Dintre cei 27 de lideri, numai câţiva au renunţat la deplasarea la Porto şi participă la summit prin videoconferinţă, printre aceştia fiind cancelarul german Angela Merkel şi premierul olandez Mark Rutte.
Partidele de stânga au organizat un ''contra-summit'' şi intenţionează să protesteze sâmbătă pe străzile din Porto.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mihaela Toth, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii
Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil
Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete
BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.
Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,
#Ucraina: Armistițiul de trei zile are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului pentru pace (Kremlin)
Kremlinul a declarat sâmbătă ca armistițiul de trei zile propus de Moscova, între 8 și 10 mai, are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului de a face pace, Ucraina declarând, la rândul său, că este vorba de o încetare a focului prea scurtă pentru negocieri serioase, relatează AFP. 'Scopul armistițiului d
Nimeni nu poate garanta siguranța Kievului dacă #Ucraina atacă Moscova pe 9 mai, spune Medvedev
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat sâmbătă că, dacă Ucraina ar ataca Moscova în timpul festivităților consacrate victoriei în cel de-al doilea război mondial, pe 9 mai, 'nimeni nu poate garanta' supraviețuirea Kievului până pe 10 mai, relatează Reuters. Președintele rus Vladimir Putin
Coreea de Sud: Fostul ministru al muncii Kim Moon-soo, desemnat candidat al conservatorilor în alegerile prezidențiale din 3 iunie
Fostul ministru sud-coreean al muncii Kim Moon-soo a fost desemnat sâmbătă de partidul conservator candidat în alegerile prezidențiale din 3 iunie, organizate în urma demiterii lui Yoon Suk Yeol, care a aruncat țara într-o criză politică, informează agențiile internaționale de presă. Kim Moon-soo, din Partidul Puterii Poporului (PPP) al
Ingerințe străine: cum combate Parlamentul European amenințările la adresa democrației din UE
O dată cu dezvoltarea accelerată a rețelelor sociale și creșterea tensiunilor geopolitice, UE se confruntă cu pericole crescute venite dinspre actori externi. Aceștia urmăresc să perturbe alegerile și procesele democratice din întreaga UE. Actori rău intenționați încearcă să profite de alegeri pentru a submina încrederea în procesele electorale sau &i
Zelenski consideră că Trump vede conflictul din Ucraina 'puțin diferit' după întâlnirea lor de la Vatican
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că întâlnirea cu omologul său american Donald Trump la Vatican pe 26 aprilie i-a permis acestuia din urmă să vadă conflictul din Ucraina 'puțin diferit', relatează sâmbătă AFP. 'Sunt încrezător că, după întâlnirea noastră de la Vatican, președin
Apărarea civilă din Gaza a anunțat moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii, într-un raid israelian
Apărarea civilă din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii mici, într-un raid israelian în cursul nopții asupra taberei de refugiați palestinieni de la Khan Younis, în sudul teritoriului, relatează AFP. Un purtător de cuvânt al apărării civile a precizat că a fost bombardată 'casa familie
Rusia a atacat în cursul nopții #Ucraina cu 183 de drone și două rachete balistice
Rusia a atacat în cursul nopții Ucraina cu 183 de drone și două rachete balistice, au afirmat sâmbătă forțele aeriene ucrainene, transmit Reuters și EFE. Din cele 183 de drone, 77 au fost doborâte și alte 73 au căzut fără a provoca pagube, a menționat armata ucraineană. Cele două rachete balistice Iskander-M au fost lansate din
CIA va suprima 1.200 de posturi (Washington Post)
Principala agenție de informații externe a SUA, CIA, va suprima 1.200 de posturi, a relatat vineri Washington Post, în contextul în care Casa Albă a prezentat un proiect de buget de austeritate, transmit AFP și Reuters. Administrația Donald Trump i-a informat pe congresmeni că aceste reduceri se vor desfășura pe parcursul mai multo
Australienii au început să voteze în cadrul alegerilor legislative
Australienii ies la vot sâmbătă în cadrul alegerilor legislative, după o campanie marcată de problemele legate de puterea de cumpărare, mediu și noile tarife vamale ale SUA, informează AFP, Reuters și dpa. Votul va decide viitorul premierului Anthony Albanese, aflat de trei ani în fruntea guvernului și al cărui Partid Laburis