logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#postBrexit Un centenar de la proclamarea Irlandei de Nord, cu graniţe noi create de Brexit

Image

Crearea în urmă cu un veac a Irlandei de Nord a ridicat un zid exterior cu ţara vecină, Republica Irlanda, şi un altul interior, menit să separe înăuntrul provinciei britanice două grupuri istoric opuse, cel unionist-protestant şi cel naţionalist-catolic, scrie EFE într-un amplu comentariu.

Un secol mai târziu, frontiera dintre cele două Irlande este invizibilă graţie procesului de pace lansat în 1998, însă divizarea în interiorul Irlandei de Nord este în continuare foarte vizibilă, cu bariere fizice - numite eufemistic "ziduri ale păcii" -, construite pentru a evita confruntările în zonele de intersecţie a celor două comunităţi în momente de tensiune.

Un astfel de moment se înregistrează şi acum, când unioniştii, loiali coroanei britanice şi majoritari în provincie, marchează luni centenarul divizării insulei, într-un climat de incertitudine şi confuzie, deoarece au senzaţia că Brexitul pune în pericol relaţia lor nepreţuită cu restul Regatului Unit.

Această teamă aproape atavică a unionismului, însoţită uneori de violenţe, a obligat Londra să cedeze cerinţelor unioniste după înfrângerea în războiul de independenţă (1919-1921) cu rebelii naţionalişti conduşi de Armata Republicană Irlandeză (IRA). Iniţial, notează EFE, guvernul britanic a oferit întregii insule un statut autonom cu un parlament propriu la Dublin, deşi integrat în imperiul britanic, în timp ce protestanţii din nord cereau două jurisdicţii separate, pe fondul temerii că noua ţară va rupe definitiv legăturile cu Regatul Unit odată cu trecerea timpului.

O singură insulă, două Irlande

Soluţia a fost crearea Irlandei de Nord, cu nouă comitate, şi a Statului Liber Irlandez, cu 26 de comitate cu majoritate catolică şi care a devenit ulterior, de manieră unilaterală şi exact aşa cum prevăzuseră unioniştii, o republică total independentă.

"Lunea aceasta se împlinesc o sută de ani de la împărţirea insulei mele. Nu vreau să continue să fie divizată, vreau să fie o singură insulă, unde noi înşine să luăm deciziile. Să ne putem aşeza şi dialoga", a declarat pentru EFE J.J. Magee, consilier în Belfast al partidului Sinn Fein, fostul braţ politic al IRA.

Acest lider republican reprezintă o zonă din nordul capitalei nord-irlandeze, Belfast, care s-a confruntat luna trecută cu cele mai grave tulburări din ultimii ani, cu atacuri ale tinerilor unionişti asupra forţelor de securitate şi cu provocări la adresa locuitorilor din cartierele naţionaliste.

Catolicii şi protestanţii nu au ajuns să se ia la bătaie doar pentru că i-au împiedicat "zidurile păcii", ridicate în marea lor majoritate la începutul conflictului din regiune, care s-a soldat între anii 1969-1998 cu peste 3.500 de morţi, în principal victime ale IRA. Totuşi, o parte importantă din zidurile din Belfast a fost construită în timpul procesului de pace, pe fondul persistenţei tensiunilor şi a lipsei unei reconcilieri depline între cele două comunităţi.

"Ziduri ale păcii" între catolici şi protestanţi

Doar în capitala Belfast există peste 80 de "ziduri ale păcii", explică Magee, chiar din faţa unui astfel de zid, pe care acum îl blochează cu o bară de fier în fiecare seară la orele 18:00 pentru "a evita tulburările" şi a face ca "ambele comunităţi de o parte şi de alta (a zidurilor) să se simtă un pic mai sigure".

"De ani de zile ne chinuim să-i convingem pe oameni să ne permită să facem dispărute aceste ziduri, să le reducem din înălţime, să le facem mai puţin vizibile, ca să nu se mai simtă încarceraţi. Însă odată cu creşterea tensiunilor din ultima perioadă oamenilor le este din nou frică", explică Magee.

Creşterea instabilităţii în regiune este în mare parte consecinţa noii "frontiere economice" pe care a impus-o Brexitul între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, prin intermediul controversatului protocol irlandez, inclus în acordul de ieşire din Uniunea Europeană semnat de Londra şi Bruxelles.

Acest mecanism a fost conceput pentru a menţine deschisă frontiera dintre cele două Irlande, un demers necesar pentru economiile lor, foarte interconectate, şi pentru procesul de pace, însă "a creat acum divizări în interiorul provinciei", a declarat pentru EFE parlamentarul Doug Beattie, din partea Partidului Unionist din Ulster (UUP).

Brexitul şi reizbucnirea violenţelor

În schimb, protocolul impune controale la graniţa dintre Irlanda de Nord, integrată în piaţa unică comunitară, şi Marea Britanie (Scoţia, Ţara Galilor şi Anglia), ceea ce este perceput de către unionişti drept o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale.

În plus, în ultimii ani a luat avânt obiectivul istoric al naţionaliştilor, cu Sinn Fein în frunte, de a obţine reunificarea Irlandei prin intermediul unui referendum, aşa cum este prevăzut şi în acordul de pace din Vinerea Mare (1998).

Va înlesni Brexitul ieşirea Irlandei de Nord din Regatul Unit? Nu, pentru că provoacă mai multe divizări între nord-irlandezi. Dacă regiunea este divizată, aceste eforturi nu vor duce la unificarea Irlandei, ci doar va avea drept consecinţă mai multe probleme şi mai multe violenţe, apreciază Beattie.

Politicianul unionist crede că "zidurile păcii" vor cădea atunci când divizarea pe criterii religioase va dispărea şi când cele două comunităţi vor ajunge să se reconcilieze pe deplin, lucru dificil de obţinut, spune Beattie, în condiţiile în care învăţământul, de exemplu, "este aproape total segregat în şcoli pentru catolici şi şcoli pentru protestanţi".

În schimb, Magee susţine că unioniştii ar avea mai multe avantaje într-o "Irlandă unită, într-o singură unitate economică, muncind împreună, ca egali". AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 04-05-2025 18:07

Președintele Donald Trump vorbește la NBC despre un nou mandat, soarta TikTok și respectarea Constituției în SUA

Președintele SUA, Donald Trump, își clarifică intențiile cu privire la un nou mandat și la soarta TikTok într-un interviu realizat vineri și difuzat duminică în cadrul emisiunii 'Meet the Press with Kristen Welker' de la NBC News. El a fost întrebat și dacă în SUA este respectată Constituția, după cum relatează agențiile internaț

Politic Ex 04-05-2025 18:00

Nicaragua va părăsi UNESCO după un premiu decernat unui ziar de opoziție

Nicaragua a informat UNESCO cu privire la intenția sa de a părăsi organizația, după ce aceasta a acordat Premiul mondial pentru libertatea presei cotidianului istoric La Prensa, a cărui redacție a fost forțată să plece în exil, a anunțat duminică Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, informează AFP. Această de

Politic Ex 04-05-2025 17:27

Controalele la frontierele germane vor fi înăsprite imediat de către noul ministru de interne

Noul ministru de interne al Germaniei, Alexander Dobrindt, din partea Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bavaria, intenționează să dispună respingeri sporite ale migranților și controale mai frecvente la frontierele externe ale Germaniei, încă de miercuri, a doua zi după preluarea mandatului în cadrul noului guvern de coaliție, relatează dpa.

Politic Ex 04-05-2025 16:24

Președintele rus, Vladimir Putin, vorbește într-un documentar despre #Ucraina, Occident și succesiune

Președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște că Rusia nu era pregătită să se confrunte cu Occidentul în 2014, speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina și crede în reconcilierea cu țara vecină. El a făcut aceste declarații într-un film documentar al televiziunii de stat ruse, intitulat 'Rusia, Kremlin, Putin, 25 de an

Politic Ex 04-05-2025 14:21

Președintele ucrainean Zelenski face o vizită la Praga

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia, transmite AFP, remarcând sprijinul necondiționat acordat Ucrainei de Cehia de la începutul invaziei ruse. Șeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski,

Politic Ex 04-05-2025 12:07

O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi

O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru

Politic Ex 04-05-2025 10:43

Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai

Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco

Politic Ex 04-05-2025 10:20

Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul

Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i

Politic Ex 04-05-2025 08:16

#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii

Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil

Politic Ex 03-05-2025 22:23

Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida

Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du

Politic Ex 03-05-2025 21:29

Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară

Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete

Politic Ex 03-05-2025 20:02

BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț

Politic Ex 03-05-2025 18:16

Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative

Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.

Politic Ex 03-05-2025 16:49

Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)

Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,

Politic Ex 03-05-2025 16:28

#Ucraina: Armistițiul de trei zile are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului pentru pace (Kremlin)

Kremlinul a declarat sâmbătă ca armistițiul de trei zile propus de Moscova, între 8 și 10 mai, are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului de a face pace, Ucraina declarând, la rândul său, că este vorba de o încetare a focului prea scurtă pentru negocieri serioase, relatează AFP. 'Scopul armistițiului d