Armata azeră a preluat sub controlul său al doilea district din zona tampon de lângă Nagorno-Karabah

Trupele azere, însoţite de camioane, au intrat miercuri în districtul Kalbajar, de lângă Nagorno-Karabah, al doilea din cele trei districte pe care Armenia trebuie să le predea după semnarea acordului de încetare a focului la 9 noiembrie cu Azerbaidjanul, cu medierea Rusiei, relatează AFP.
Armata azeră a difuzat imagini cu revenirea soldaţilor săi în zonă, arătând în special operaţiuni de deminare pe timp de noapte pe drumurile acestei regiuni montane, unde a căzut prima zăpadă.
Ministerul Apărării azer a indicat într-un comunicat că "unităţile armatei azere au intrat în districtul Kalbajar la 25 noiembrie" la prima oră, în virtutea acordului de încetare a ostilităţilor semnat la începutul lunii noiembrie de către Armenia, Azerbaidjan şi Rusia.
Situat între autoproclamata republică Nagorno-Karabah şi Armenia, Kalbajar ar fi trebuit predat pe 15 noiembrie, dar Baku a amânat evenimentul, lăsând mai mult timp etnicilor armeni să părăsească zona, conform media ruse.
Prin semnarea acordului de încetare a focului, Erevanul a acceptat să predea trei districte din jurul Nagorno-Karabah care scăpau controlului Baku de la primul război din anii '90. Districtul Kalbajar - la fel ca Aghdam, predat la 20 noiembrie, şi Lacin, care urmează să fie predat la 1 decembrie - făcea parte până acum din zona tampon din jurul regiunii separatiste. Alte patru districte cu acelaşi rol au fost preluate de Baku în timpul luptelor.
În apropierea localităţii Ciarektar, la frontiera districtului, soldaţi armeni instalau miercuri un post de control, cu grămezi de pneuri care blocau drumul.
Cu o armă automată Kalaşnikov în mână, un soldat armean de 20 de ani regretă abandonul "ruşinos" al regiunii. "Avem o mulţime de biserici aici", spune el, adăugând: "Strămoşii noştri, bătrânii şi prietenii noştri sunt îngropaţi aici".
Într-un discurs televizat, preşedintele azer Ilham Aliev a promis să apere "moştenirea naţională" reprezentată de numeroase monumente religioase din Kalbajar, criticându-i pe armenii care au "dat foc pădurilor" şi "caselor pe care nu ei le-au construit", înainte de plecare. El se referea la casele locuite cândva de etnici azeri, care au fugit din zonă în urma violenţelor din anii' 90, şi au fost ocupate ulterior de armeni.
În zilele dinaintea predării districtului, localnici armeni au tăiat copaci, au recuperat cabluri electrice şi chiar au încărcat într-un camion părţi ale unui baraj hidroelectric, a relatat reporterul AFP de la faţa locului.
Acordul de încheiere a ostilităţilor, semnat într-un moment când situaţia militară era catastrofală pentru Armenia, consacră victoria Azerbaidjanului şi îi conferă importante câştiguri teritoriale după şase săptămâni de conflict, soldate cu mai multe mii de victime.
Documentul prevede desfăşurarea unei forţe de pace ruseşti de aproape 2.000 de militari în Nagorno-Karabah, care s-a diminuat semnificativ.
Înaintea predării districtului, preşedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său azer Ilham Aliev şi cu premierul armean Nikol Pashinyan pentru a evoca - potrivit Kremlinului - "modalităţile de acţiune ale forţelor ruseşti de menţinere a păcii".
Preşedintele rus a vorbit de asemenea la telefon şi cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, cu care a discutat despre "crearea unui centru comun pentru monitorizarea încetării focului".
Franţa ceruse Rusiei săptămâna trecută să risipească "ambiguităţile" din jurul acestui acord de încetare a focului, în special cu privire la rolul Turciei, Parisul exprimând îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Ankara să fie asociată operaţiunii de menţinere a păcii.
Deşi Moscova asigură că niciun soldat turc nu va fi desfăşurat în Nagorno-Karabah, iar centrul comun de monitorizare va fi instalat pe teritoriul azer, parlamentul de la Ankara a autorizat trimiterea de trupe turceşti în Azerbaidjan, în timp ce etnicii armeni din regiune se tem că acestea vor apărea cât de curând şi în Nagorno-Karabah.
Erdogan a anunţat miercuri că a discutat cu Putin despre posibilitatea asocierii altor ţări la eforturile de consolidare a încetării focului în Nagorno-Karabah, transmite Reuters. "Avem ocazia să dezvoltăm şi să extindem' acest dispozitiv, a spus preşedintele turc, adăugând că "prezervarea încetării focului ar putea fi dusă la un nivel diferit" dacă s-ar alătura şi alte ţări, fără însă a le nominaliza.
Franţa, care coprezidează cu Rusia şi SUA "Grupul de la Minsk", înfiinţat în anii 1990 pentru a găsi o soluţie la conflictul din Nagorno-Karabah, s-a pronunţat pentru o supraveghere internaţională a încetării focului.
Parisul manifestă temeri că Turcia, principalul aliat al Azerbaidjanului şi critic dur al "Grupului de la Minsk", şi Rusia vor ajunge la un acord pentru a exclude puterile occidentale de la viitoarele negocieri de pace asupra Nagorno-Karabah, notează Reuters.
Erdogan a declarat că "neliniştea" exprimată de unii copreşedinţi ai "Grupului de la Minsk" nu are "nici cea mai mica importanţă". AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci; editor: Irina Cristea, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Donald Trump afirmă că SUA ar trebui să ia Gaza și să facă din ea 'o zonă de libertate'
Președintele american Donald Trump a declarat joi că SUA voiau să ia Fâșia Gaza, devastată de 19 luni de război între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, și să facă din ea 'o zonă de libertate', relatează AFP. 'Am concepte pentru Gaza care cred că sunt foarte bune, să facem din ea o zonă de libertate, ca SU
Portugalia: Probleme medicale pentru liderul extremei drepte, Andre Ventura, în plină campanie electorală
Liderul extremei drepte portugheze, Andre Ventura, a suferit probleme medicale marți și joi, care l-au determinat să-și întrerupă campania electorală dinaintea alegerilor parlamentare din 18 mai, relatează AFP și Reuters. Primul incident a survenit în timp ce președintele partidului Chega rostea un discurs la Tavira, în sudul
#Ucraina: Zelenski trimite o delegație ucraineană cu mandat limitat pentru discuții cu oficialii ruși la Istanbul
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis joi în cele din urmă să trimită la Istanbul o delegație pentru negocieri cu Rusia, deși Ucraina este nemulțumită de rangul delegației trimise acolo de președintele rus Vladimir Putin, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE. Delegația trimisă de Zelenski va fi condusă de ministrul ucraine
Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul, incerte; Trump crede că nu se va întâmpla nimic în ce privește #Ucraina dacă el nu se întâlnește cu Putin
Președintele american Donald Trump a spus joi că nu se așteaptă la progrese în direcția încheierii războiului din Ucraina atât timp cât el nu se întâlnește cu omologul său rus Vladimir Putin, care nu a dat curs unei provocări lansate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski de a se întâlni ei doi la Istanbul, unde n
Trump: Fără intervenția SUA în Al Doilea Război Mondial, țările europene ar vorbi în germană
Fără intervenția SUA, țările europene ar vorbi în germană, a declarat joi Donald Trump, repetându-și dorința de a stabili o zi de sărbătoare publică pentru a marca victoria asupra Germaniei naziste și ironizând faptul că Franța sărbătorește pe 8 mai, relatează AFP. 'Iubim Franța, nu-i așa? Dar cred că noi am făcut ceva ma
Estonia denunță o 'amenințare gravă' după incursiunea unui avion militar rus în spațiul ei aerian
Ministrul de externe eston Margus Tsahkna a denunțat joi ''o amenințare gravă'' din partea Moscovei, evocând incursiunea recentă a unui avion de vânătoare rus în spațiul aerian al Estoniei, relatează AFP și Reuters. ''În 13 mai, un avion de vânătoare rus a încălcat spațiul aerian al N
NATO: Franța, pregătită să se alinieze la obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli de securitate, potrivit ministrului de externe
Franța este pregătită să se alinieze la obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli militare și de securitate, discutat în cadrul NATO, a dat de înțeles joi ministrul său de externe, Jean-Noël Barrot, potrivit AFP. 'Președintele (francez Emmanuel) Macron a declarat deja că obiectivul de 3 până la 3,5% este bun pentru
UE acuză TikTok de încălcarea legislației privind publicitatea online
Comisia Europeană a formulat joi o constatare preliminară referitoare la TikTok: rețeaua socială deținută de grupul chinez ByteDance nu își respectă obligațiile de transparență legate de publicitatea online, transmite AFP. TikTok 'nu furnizează informațiile necesare privind conținutul materialelor publicitare, utilizatorii vizați de
Ungaria: Orban merge pe drumul lui Putin, spune liderul opoziției despre legea ce restrânge finanțarea ONG-urilor
Guvernul premierului conservator ungar Viktor Orban aplică în Ungaria politicile președintelui rus Vladimir Putin, a susținut joi liderul opoziției ungare, Péter Magyar, referindu-se astfel la proiectul de lege prezentat miercuri care va permite amendarea sau chiar interzicerea ONG-urilor și a mass-media finanțate din străinătate, zeci de organizații din
Germania 'preia conducerea' în creșterea cheltuielilor pentru apărare, constată secretarul general al NATO
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a remarcat joi că Germania 'preia conducerea' în creșterea cheltuielilor pentru apărare, într-un context în care țările europene continuă să susțină Ucraina, într-o lume bulversată de schimbarea politicilor americane de către președintele Donald Trump, relatează Reuters. &
Turcia: Armata își va continua operațiunile contra PKK 'până când regiunea va fi curățată'
Armata turcă își va continua operațiunile contra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ''până când regiunea va fi curățată'', a afirmat joi Ministerul Apărării turc, după anunțul făcut luni privind dizolvarea grupării armate kurde prezente în principal în nordul Irakului, transmit AFP și Reuters.
Franța: Fostului președinte Sarkozy i-a fost scoasă brățara electronică de monitorizare
Fostului președinte francez Nicolas Sarkozy i-a fost admis regimul de eliberare condiționată și i s-a scos miercuri brățara electronică de monitorizare pe care o purta de pe 7 februarie, a indicat joi pentru AFP parchetul din Paris. Fostul președinte dintre anii 2007-2012 a primit în decembrie o condamnare definitivă la 3 ani de în
Ministrul de externe ceh îl numește 'laș' pe Putin pentru că nu s-a întâlnit cu Zelenski la Istanbul
Ministrul de externe ceh Jan Lipavsky a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin 's-a dovedit a fi un laș' pentru că a refuzat să accepte oferta omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, de a negocia cu el la Istanbul o soluție la războiul provocat de agresiunea rusă, informează EFE. 'Președintele Zelenski a fost dispus
Șeful diplomației poloneze îndeamnă SUA să nu creadă 'gluma' lui Putin despre negocierile din Turcia
Ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski a criticat joi strategia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind negocierile de pace cu Ucraina din Turcia, numind-o o 'glumă', și a reafirmat refuzul Poloniei de a trimite trupe în Ucraina, informează EFE. 'Am aflat ceva util: că (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski
India cere ca arsenalul nuclear al Pakistanului să fie plasat sub monitorizarea AIEA
India a cerut joi ca arsenalul nuclear al Pakistanului să fie plasat 'sub monitorizarea' Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), la câteva zile după cea mai gravă confruntare militară între cele două țări din ultimii 20 de ani, relatează AFP. 'Arsenalul nuclear al Pakistanului ar trebui plasat sub monitor