#alegeriRMoldova Priorităţile în domeniul politicii externe ale candidatului Igor Dodon, criticate virulent de un think tank de la Chişinău

Priorităţile de politică externă expuse săptămâna trecută în programul de campanie al preşedintelui în exerciţiu Igor Dodon, la lansarea candidaturii sale pentru un nou mandat, reprezintă cea mai agresivă tentativă de revizuire a politicii externe a Republicii Moldova din ultimii 20 de ani, apreciază Asociaţia pentru Politică Externă (APE) de la Chişinău - unul dintre principalele think tank-uri din Republica Moldova în domeniul politicii externe - după o analiză a programului, relatează luni Radio Chişinău şi Deschide.md.
Potrivit APE, Igor Dodon, cunoscut pentru orientarea sa pro-Moscova, a declarat că, dacă va fi reales, va transforma Republica Moldova într-o 'Punte dintre Est şi Vest', iar Rusia, care are trupe în Transnistria şi susţine regimul separatist de la Tiraspol, va fi principalul partener strategic al Republicii Moldova.
Conform organizaţiei neguvernamentale citate, dezvoltarea relaţiilor cu UE va fi redusă la 'aprobarea normelor şi standardelor europene' în domeniul dreptului - fără a menţiona, însă, ce fel de drept - şi al combaterii corupţiei'. În schimb, relaţiile cu structurile şi ţările Uniunii Economice Eurasiatice, dominată în totalitate de Rusia, vor fi dezvoltate în toate direcţiile: interparlamentară, economică, umanitară, interregională, cooperarea juridică, dar şi 'în domeniul securităţii şi schimbului de informaţii tehnico-ştiinţifice', subliniază APE într-o declaraţie difuzată luni presei.
În opinia experţilor APE, Igor Dodon ignoră Parteneriatul strategic pentru integrare europeană cu România şi nu spune nimic despre importanţa strategică a Ucrainei pentru asigurarea securităţii naţionale a Republicii Moldova şi a integrităţii ei teritoriale. Ambelor state vecine le este negat statutul de parteneri strategici primordiali, fiind reduse la dezvoltarea unor simple relaţii de bună vecinătate şi de cooperare, potrivit acestora.
De asemenea, preşedintele în exerciţiu a declarat că Republica Moldova va cere Adunării Generale a ONU aprobarea unei rezoluţii privind neutralitatea sa permanentă şi va coopera activ cu Mişcarea de nealiniere, despre care APE apreciază că după sfârşitul Războiului Rece s-a remarcat ca un club de state, în mare parte, antiamericane, antioccidentale, cu grave derapaje democratice şi influenţate tot mai mult de China şi Rusia.
Astfel, potrivit APE, priorităţile candidatului Dodon în domeniul politicii externe ar fi în contradicţie flagrantă cu Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova şi cu obiectivele ei strategice consfinţite în Constituţie.
Referitor la statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova, pe care Igor Dodon îl doreşte consolidat ''după modelul Austriei, Suediei şi Finlandei'' - potrivit priorităţilor prezentate de preşedintele în exerciţiu, APE susţine că 'statutul de neutralitate al Republicii Moldova este o decizie suverană şi nu poate fi dictată din exterior'.
'Or, ceea ce ne propune Igor Dodon este, de fapt, acceptarea dictatului Rusiei, după modelele neutralităţilor Austriei şi Finlandei impuse imperativ de URSS în perioada Războiului Rece. Odată cu sfârşitul Războiului Rece, Austria, Suedia şi Finlanda şi-au ajustat treptat conceptele de neutralitate la noile realităţi internaţionale şi europene. Ele au renunţat la caracterul categoric, imuabil al statutul lor de neutralitate, optând pentru o mai mare flexibilitate şi pragmatism, care le-a permis să adere la UE, să participe la Politica de Securitate şi Apărare Comună a UE, să facă parte din Parteneriatul pentru Pace al NATO şi să participe la misiunile de menţinere a păcii conduse de NATO cu mandat ONU', menţionează APE în document.
Experţii APE apreciază că 'acceptarea neutralităţii permanente după modelul dictat de Moscova' va duce la ancorarea Republicii Moldova pe termen nedefinit în spaţiul gri al Europei de Est, sub spectrul de revizionism al Rusiei, renunţarea la obiectivul strategic de aderare la UE şi îngustarea opţiunilor de asigurare şi consolidare a securităţii naţionale a republicii.
Înainte de a solicita Adunării Generale a ONU aprobarea unei rezoluţii privind neutralitatea sa permanentă, Republica Moldova ar trebui să ceară Rusiei respectarea Rezoluţiei Adunării Generale a ONU, din 22 iunie 2018, cu privire la retragerea trupelor sale staţionate ilegal pe teritoriul republicii, susţine APE în comunicatul său. Atât timp cât Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, mandatat cu garantarea respectării Cartei ONU, va continua să sfideze rezoluţiile şi principiile fundamentale ale Naţiunilor Unite, precum şi angajamentele sale internaţionale, orice altă rezoluţie a Adunării Generale a ONU cu privire la neutralitatea Republicii Moldova va fi un document mort din faşă, se menţionează în documentul APE.
Şi fostul ministru moldovean de externe Nicu Popescu a tras un semnal de alarmă la sfârşitul săptămânii trecute în privinţa priorităţilor de politică externă ale candidatului Igor Dodon, potrivit Deschide.md.
'Moldova ar urma să renunţe la obiectivul de aderare la UE şi integrare europeană. Programul (lui Dodon) prevede doar 'cooperarea' cu UE, cam tot aşa cum 'cooperarea cu UE' face parte, formal, şi din priorităţile de politică externă ale unor state precum Belarus ori Burma', atenţionează Nicu Popescu într-o analiză postată vineri seara pe Facebook.
'Relaţiilor cu Uniunea Europeană le sunt dedicate doar două fraze. Nimic concret despre cooperare. Una dintre aceste fraze vorbeşte despre necesitatea de a apăra Moldova de UE', scrie el, referindu-se la programul de politică externă al actualului preşedinte care candidează pentru reînnoirea mandatului la alegerile prezidenţiale preconizate la 1 noiembrie.
'Relaţiile cu Turcia, China şi Rusia sunt puse în fruntea listei, iar relaţiile cu UE, România şi Ucraina sunt puse la coadă. Fenomenal!', îşi exprimă consternarea Nicu Popescu, adăugând că relaţiilor cu Rusia şi Uniunea Eurasiatică le este dedicată o treime din pagina unde este expusă politica externă a candidatului. Însă candidatul Dodon nu spune absolut nimic despre ridicarea completă a embargoului rusesc ca obiectiv de politică externă, mai remarcă el. 'Esenţa programului poate fi sintetizată într-o singură frază: Moldova renunţă la integrarea europeană, iar embargoul rus este OK', concluzionează fostul ministru de externe în guvernul Maiei Sandu. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Medvedev afirmă Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l
Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA
Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze
Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii
Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia
Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger
#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa
Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere
Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli
Incendii în Israel: Netanyahu avertizează asupra riscului ca incendiile să se extindă la Ierusalim
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat miercuri că incendiile de vegetație care se răspândesc rapid în apropierea Ierusalimului ar putea ajunge în oraș, relatează AFP. Serviciile de salvare israeliene sunt în alertă maximă după izbucnirea mai multor incendii devastatoare, în principal la vest de Ierusa
Disidență: Cuba acuză UE și Statele Unite de 'ingerință'
Cuba a acuzat miercuri Uniunea Europeană și ambasada Statelor Unite la Havana de 'ingerință' pentru protestele lor după arestarea a două figuri disidente, scrie AFP. Marți, justiția cubaneză a revocat eliberarea condiționată acordată în ianuarie lui José Daniel Ferrer, 54 de ani, și lui Felix Navarro, 72 de ani, acuzați că
India închide spațiul său aerian pentru avioanele pakistaneze
Autoritățile indiene au anunțat miercuri închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Islamabad la zborul aeronavelor indiene deasupra teritoriului său, o ultimă evoluție în escaladarea tensiunilor care au urmat unui atentat mortal în Kashmir, notează AFP. New Delhi ac
Republica Dominicană, un 'partener promițător' al Rusiei, afirmă Lavrov
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a făcut o escală la Santo Domingo după o reuniune BRICS în Brazilia, a afirmat miercuri că Republica Dominicană este un 'partener promițător' al Moscovei în regiune, în special în domeniul turismului, notează AFP. Rusia va deschide în curând o ambasadă &ic
SUA și #Ucraina au semnat un acord asupra unui fond de investiții în reconstrucție
Statele Unite și Ucraina au semnat miercuri la Washington un vast acord economic prin care se creează un fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene, comentează AFP. Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în cur
Apărare: 16 țări ale UE pregătite să ceară o scutire de la regulile bugetare
Șaisprezece țări ale Uniunii Europene (UE) vor solicita o scutire temporară de la regulile de stabilitate bugetară pentru a-și stimula cheltuielile militare, a anunțat UE miercuri, notează AFP. Luna trecută, Comisia Europeană a prezentat o 'Carte albă privind apărarea' în care propune, printre altele, ca statele membre să aloce p
SUA: Rubio îndeamnă Pakistanul să condamne atentatul din Kashmir și să coopereze
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a încurajat miercuri Pakistanul să condamne atacul din Kashmir și să coopereze cu ancheta, cerând în același timp Islamabadului și New Delhi să dea dovadă de reținere, scrie AFP. Într-o convorbire telefonică cu premierul pakistanez Shehbaz Sharif, el a 'vorbit despre necesit
Liban: Peste 90% din infrastructura Hezbollah demontată în sudul țării (responsabil)
Hezbollah și-a retras luptătorii din sudul Libanului, iar armata libaneză a demontat marea majoritate a infrastructurilor sale militare de acolo, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil de securitate. Un acord de încetare a focului a pus capăt pe 27 noiembrie la peste un an de ostilități, dintre care două luni de război deschis, &i
Turcia cere Israelului să înceteze atacurile aeriene asupra Siriei
Turcia a cerut Israelului miercuri seara să 'înceteze atacurile aeriene' asupra Siriei, a declarat Ministerul turc de Externe, relatează AFP. 'În această perioadă sensibilă pentru Siria, datoria comunității internaționale este de a contribui la instaurarea securității și stabilității în Siria. În acest conte