logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ONU 75 de ani: Obiective de Dezvoltare Durabilă - Sfârşitul sărăciei sub toate formele sale şi pretutindeni

Imagine din galeria Agerpres

La 26 iunie 1945, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, când ţările erau în ruină şi omenirea năzuia la pace, reprezentanţi din 51 de state s-au reunit la San Francisco pentru a semna un document, Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, cuprinzând principiile fundamentale pe care urmau să se bazeze relaţiile internaţionale din acel punct înainte, de la egalitatea suverană a statelor la interzicerea folosirii forţei în aceste relaţii.

Astăzi, după 75 de ani şi o lungă serie de alte conflicte - deşi de mai mică anvergură decât al doilea război mondial - şi calamităţi de altă natură care au afectat evoluţia umanităţii, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) urmăreşte în continuare construirea "lumii mai bune" la care aspirau fondatorii săi, prin implicarea sa în operaţiuni de menţinere a păcii şi securităţii pe plan internaţional, promovarea dezvoltării şi furnizarea de asistenţă umanitară, garantarea dreptului internaţional, protejarea drepturilor omului şi promovarea democraţiei şi susţinerea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.

În acest demers, Organizaţia şi-a propus un set de 17 obiective, aşa-zisele Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDG), aflate în centrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, o agendă de acţiune ambiţioasă în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei şi protejării planetei până în 2030.

Aceste obiective sunt prezentate de ONU drept o chemare la acţiune a tuturor statelor - sărace, bogate şi cu venituri medii - pentru promovarea prosperităţii în paralel cu protejarea planetei şi cu recunoaşterea faptului că strategiile de eradicare a sărăciei trebuie însoţite de strategii de creştere economică şi de reglementarea unei vaste game de nevoi sociale ca educaţia, sănătatea, protecţia socială, oportunităţile de muncă, precum şi de măsuri de combatere a schimbărilor climatice şi de protecţie a mediului. În paralel, sunt evidenţiate şi unele din principalele provocări care rămân în calea acestor obiective.

Obiectivul nr. 1: Sfârşitul sărăciei sub toate formele sale şi pretutindeni

Pe plan global, numărul oamenilor care trăiesc în sărăcie extremă a scăzut de la 36% în 1990 la 10% în 2015. În prezent însă acest ritm este în scădere, iar criza COVID-19 riscă să anuleze decenii de progres în lupta împotriva sărăciei.

Noi cercetări publicate de Institutul mondial de cercetare a economiei dezvoltării (World Institute for Development Economics Research, WIDER) al Universităţii Naţiunilor Unite (UNU) avertizează că impactul pandemiei în plan economic ar putea creşte rândurile sărăciei globale cu până la o jumătate de miliard de oameni, sau 8% din populaţia totală a lumii. Ar fi prima dată când sărăcia s-ar extinde pe plan mondial în ultimii 30 de ani, din 1990 încoace, notează ONU pe pagina sa de internet.

Astăzi, peste 700 de milioane de oameni - sau 10% din populaţia lumii - continuă să trăiască în sărăcie extremă, confruntându-se cu greutăţi în satisfacerea unor nevoi elementare ca sănătatea, educaţia, accesul la apă şi sanitaţie, pentru a enunţa doar o parte din ele. Majoritatea oamenilor sunt nevoiţi să supravieţuiască cu mai puţin de 1,90 de dolari pe zi în Africa subsahariană. Pe plan global, rata sărăciei în zonele rurale este de 17,2%, de peste trei ori mai mare decât în zonele urbane.

Pentru cei care au de lucru, aceasta nu garantează şi un trai decent. De fapt, 8% dintre angajaţi şi familiile acestora trăiau în sărăcie extremă în 2018.

Mai mult, unul din cinci copii trăiesc astăzi în sărăcie extremă. Asigurarea protecţiei sociale pentru toţi copiii şi alte grupuri vulnerabile este de importanţă critică pentru reducerea sărăciei.

Concret, îndeplinirea acestui prim ODD presupune:
- eradicarea până în 2030 a sărăciei extreme pretutindeni. Pragul sărăciei extreme este considerat în prezent a trăi cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi.
- reducerea până în 2030 la cel puţin jumătate a proporţiei de bărbaţi, femei şi copii care trăiesc în sărăcie, în toate dimensiunile acesteia, potrivit definiţiilor naţionale.
- implementarea pe plan naţional de sisteme şi măsuri adecvate de protecţie socială, astfel încât până în 2030 cei săraci şi vulnerabili să fie cuprinşi într-un mod "substanţial" în astfel de mecanisme.
- asigurarea până în 2030 pentru toţi bărbaţii şi toate femeile, în special din grupurile celor săraci şi vulnerabili, de drepturi egale la resurse economice, acces la servicii de bază, proprietatea şi controlul asupra pământului şi alte forme de proprietate, moştenire, resurse naturale, noile tehnologii şi servicii financiare, inclusiv microfinanţare.
- întărirea rezilienţei celor săraci şi vulnerabili şi reducerea expunerii şi vulnerabilităţii lor la evenimente extreme legate de climă şi alte şocuri şi dezastre economice, sociale şi de mediu, până în 2030.
- asigurarea mobilizării semnificative de resurse diversificate, inclusiv prin sporirea cooperării, pentru a furniza mijloace adecvate şi previzibile pentru ţările în curs de dezvoltare şi mai ales pentru cele mai puţin dezvoltate în vederea implementării de programe şi politici împotriva sărăciei în toate dimensiunile sale.
- crearea de politici "sănătoase" la nivel naţional, regional şi internaţional, bazate pe strategii de dezvoltare favorabile celor săraci şi echitabile sub aspectul genului, pentru a susţine accelerarea investiţiilor în acţiuni de eradicare a sărăciei.

Dar chiar poate fi atins acest obiectiv? Da, susţine ONU, amintind că economistul Jeffrey Sachs a calculat că, în total, costul anual al eforturilor necesare pentru a eradica în 20 de ani sărăcia extremă este de circa 175 de miliarde de dolari americani - sumă ce reprezintă mai puţin de 1% din averea combinată a celor mai bogaţi oameni din lume.

Dacă cei care nu se regăsesc în definiţia celor mai săraci dintre pământeni îşi pun întrebarea de ce să se preocupe de situaţia economică a semenilor, ONU reaminteşte că în general vorbind sunt multe motive, dar pe scurt, ca fiinţe umane, binele nostru este legat de al celorlalţi. Creşterea inechităţii este în detrimentul creşterii economice şi subminează coeziunea socială, intensificând tensiunile politice şi sociale şi, în unele circumstanţe, generând instabilitate şi conflicte - susţine ONU.

Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea sărăciei, subliniază ONU, prin angajarea în deciziile de natură politică, asigurând astfel că vocea fiecăruia se face auzită, iar guvernele şi mediul de afaceri prin susţinerea oportunităţilor de angajare pentru cei săraci şi a micilor întreprinderi.

Comunitatea academică şi a învăţământului au un rol major în creşterea conştientizării impactului sărăciei, notează ONU. Ştiinţa oferă fundaţia pentru abordări noi şi sustenabile, soluţiile şi tehnologiile necesare pentru a aborda provocările reducerii sărăciei şi atingerii obiectivului de dezvoltare sustenabilă. Contribuţia ştiinţei la eliminarea sărăciei este semnificativă: a permis, de pildă, accesul la apă potabilă, a redus mortalitatea din cauza bolilor transmise prin apă şi a ridicat nivelul de igienă, reducând astfel riscurile legate de apa inadecvată consumului şi de lipsa sanitaţiei.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 05-05-2025 03:48

Yemen: Zeci de lovituri americane asupra capitalei Sanaa și împrejurimilor, susțin rebelii houthi

Houthii din Yemen au afirmat luni că mai mult de zece atacuri atribuite Statelor Unite au vizat capitala Sanaa și zonele înconjurătoare, în contextul în care Washingtonul desfășoară aproape zilnic o campanie de bombardamente vizându-i pe rebelii pro-iranieni, transmite AFP. Potrivit agenției de presă a rebelilor, Saba,

Politic Ex 05-05-2025 03:08

Trump a ordonat redeschiderea și modernizarea închisorii Alcatraz

Donald Trump a anunțat duminică seara, într-un mesaj pe rețeaua sa socială, că a cerut administrației sale să redeschidă și să modernizeze emblematica închisoare Alcatraz din golful San Francisco pentru a-i închide acolo pe cei mai violenți criminali, notează AFP. 'De mult timp, America este victimă unor infractori vicioș

Politic Ex 04-05-2025 20:24

Zelenski le cere aliaților să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a pune în aplicare o încetare a focului

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că o încetare a focului cu Rusia este posibilă în orice moment și a cerut aliaților Kievului să exercite presiuni mai mari asupra Moscovei pentru a pune în aplicare această măsură, relatează Reuters. 'Credem că o încetare a focului este posibilă în orice m

Politic Ex 04-05-2025 20:00

După un an de guvernare de dreapta, Portugalia este din nou în campanie electorală

Portugalia a intrat oficial duminică în campania electorală pentru alegerile legislative anticipate din 18 mai, al treilea scrutin din ianuarie 2022, pentru care guvernul de dreapta moderat este favorit, dar fără nicio garanție că o victorie ar asigura stabilitatea viitorului executiv, transmite France Presse. La alegerile din martie 202

Politic Ex 04-05-2025 18:07

Președintele Donald Trump vorbește la NBC despre un nou mandat, soarta TikTok și respectarea Constituției în SUA

Președintele SUA, Donald Trump, își clarifică intențiile cu privire la un nou mandat și la soarta TikTok într-un interviu realizat vineri și difuzat duminică în cadrul emisiunii 'Meet the Press with Kristen Welker' de la NBC News. El a fost întrebat și dacă în SUA este respectată Constituția, după cum relatează agențiile internaț

Politic Ex 04-05-2025 18:00

Nicaragua va părăsi UNESCO după un premiu decernat unui ziar de opoziție

Nicaragua a informat UNESCO cu privire la intenția sa de a părăsi organizația, după ce aceasta a acordat Premiul mondial pentru libertatea presei cotidianului istoric La Prensa, a cărui redacție a fost forțată să plece în exil, a anunțat duminică Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, informează AFP. Această de

Politic Ex 04-05-2025 17:27

Controalele la frontierele germane vor fi înăsprite imediat de către noul ministru de interne

Noul ministru de interne al Germaniei, Alexander Dobrindt, din partea Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bavaria, intenționează să dispună respingeri sporite ale migranților și controale mai frecvente la frontierele externe ale Germaniei, încă de miercuri, a doua zi după preluarea mandatului în cadrul noului guvern de coaliție, relatează dpa.

Politic Ex 04-05-2025 16:24

Președintele rus, Vladimir Putin, vorbește într-un documentar despre #Ucraina, Occident și succesiune

Președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște că Rusia nu era pregătită să se confrunte cu Occidentul în 2014, speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina și crede în reconcilierea cu țara vecină. El a făcut aceste declarații într-un film documentar al televiziunii de stat ruse, intitulat 'Rusia, Kremlin, Putin, 25 de an

Politic Ex 04-05-2025 14:21

Președintele ucrainean Zelenski face o vizită la Praga

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia, transmite AFP, remarcând sprijinul necondiționat acordat Ucrainei de Cehia de la începutul invaziei ruse. Șeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski,

Politic Ex 04-05-2025 12:07

O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi

O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru

Politic Ex 04-05-2025 10:43

Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai

Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco

Politic Ex 04-05-2025 10:20

Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul

Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i

Politic Ex 04-05-2025 08:16

#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii

Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil

Politic Ex 03-05-2025 22:23

Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida

Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du

Politic Ex 03-05-2025 21:29

Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară

Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete