ONU 75 de ani: Domenii de acţiune - Garantarea dreptului internaţional

Carta ONU, în preambulul său, a stabilit ca obiectiv "crearea condiţiilor care să permită menţinerea justiţiei şi a respectării obligaţiilor ce decurg din tratate şi din alte surse de drept internaţional". De atunci, dezvoltarea şi respectarea dreptului internaţional reprezintă o parte cheie a activităţii ONU. Acest lucru se realizează în mai multe moduri - prin intermediul instanţelor, tribunalelor, tratatelor multilaterale - şi de către Consiliul de Securitate, care poate aproba misiuni de menţinere a păcii, impune sancţiuni sau autoriza utilizarea forţei atunci când există o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale, în cazul în care consideră că este necesar. Aceste puteri îi sunt conferite de Carta ONU, care este considerată un tratat internaţional. Ca atare, este un instrument de drept internaţional, iar statele membre ale ONU au obligaţia de a o respecta. Carta ONU codifică principiile majore ale relaţiilor internaţionale, de la egalitatea suverană a statelor la interdicţia utilizării forţei în relaţiile internaţionale.
Soluţionarea litigiilor dintre state
Curtea Internaţională de Justiţie
Principalul organ judiciar al Naţiunilor Unite este Curtea Internaţională de Justiţie. Aceasta soluţionează diferendele legale introduse de state în conformitate cu dreptul internaţional. De asemenea, ea oferă avize consultative în chestiuni legale la solicitarea organismelor autorizate ale ONU şi agenţiilor specializate. Curtea este compusă din 15 judecători, care sunt aleşi pentru un termen de nouă ani de Adunarea Generală şi Consiliul de Securitate.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Palatul Pacii din Haga, sediul Curții Internaționale de Justiție
Curţi şi tribunale
Pe lângă Curtea Internaţională de Justiţie, o mare varietate de instanţe internaţionale, tribunale internaţionale, tribunale ad hoc şi tribunale asistate de ONU sunt în mai mare sau mai mică măsură legate de Naţiunile Unite (cum ar fi tribunalele pentru fosta Iugoslavie şi Rwanda, Curtea specială pentru Sierra Leone, Camerele extraordinare ale instanţelor din Cambodgia şi Tribunalul special pentru Liban). Mecanismul pentru Tribunalele penale internaţionale (MICT) a fost instituit de Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite la 22 decembrie 2010 pentru a îndeplini o serie de funcţii esenţiale ale Tribunalului Penal Internaţional pentru Rwanda (ICTR) şi Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie ( ICTY), după finalizarea mandatelor lor respective.
Curtea Penală Internaţională şi Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării (ITLOS) au fost înfiinţate prin convenţii elaborate în cadrul ONU, dar acum sunt entităţi independente, cu acorduri speciale de cooperare.
Ce este dreptul internaţional?
Dreptul internaţional defineşte responsabilităţile legale ale statelor în comportamentul lor unul faţă de celălalt, precum şi tratamentul aplicat persoanelor în interiorul graniţelor unui stat. Domeniul său cuprinde o gamă largă de probleme ce generează preocupare pe plan internaţional, precum drepturile omului, dezarmarea, criminalitatea internaţională, refugiaţii, migraţia, tratamentul prizonierilor, utilizarea forţei şi desfăşurarea războiului, între altele. De asemenea, reglementează bunuri comune cum sunt mediul şi dezvoltarea durabilă, apele internaţionale, spaţiul, comunicaţiile globale şi comerţul mondial.
Consiliul de Securitate şi dreptul internaţional
Unele dintre acţiunile Consiliului de Securitate au implicaţii de drept internaţional, precum cele legate de misiunile de menţinere a păcii, tribunalele ad hoc, sancţiunile şi rezoluţiile adoptate în conformitate cu capitolul VII al Cartei. În conformitate cu articolul 13, litera (b) din Statutul de la Roma, Consiliul de Securitate poate trimite anumite situaţii în atenţia procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), dacă sunt suspiciuni că au fost comise crime internaţionale (precum genocid, crime împotriva umanităţii, crime de război).
Adunarea Generală şi dreptul internaţional
Carta ONU conferă Adunării Generale puterea de a iniţia studii şi de a face recomandări pentru promovarea dezvoltării şi codificării dreptului internaţional. Multe organisme subsidiare ale Adunării Generale examinează anumite domenii ale dreptului internaţional şi elaborează rapoarte către Adunare. Cele mai multe chestiuni juridice sunt trimise spre examinare celei de-a şasea comisii a Adunării.
Comisia a şasea a Adunării Generale (juridică)
Este forul principal pentru examinarea chestiunilor juridice în Adunarea Generală. Toate statele membre ale ONU au dreptul la reprezentare în această comisie.
Comisia de drept internaţional
Comisia de drept internaţional promovează dezvoltarea progresivă a dreptului internaţional şi codificarea acestuia.
Comisia Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comercial Internaţional (UNCITRAL)
Este un organ juridic de bază al sistemului Naţiunilor Unite în domeniul dreptului comercial internaţional, cu participare universală, specializat în drept comercial, cu accent pe modernizarea şi armonizarea normelor privind afacerile internaţionale. Secretariatul UNCITRAL a creat un sistem de jurisprudenţă bazat pe documentele UNCITRAL (CLOUT) pentru colectarea şi diseminarea informaţiilor privind deciziile judecătoreşti şi de arbitraj emanând din activitatea Comisiei.
Convenţia ONU privind dreptul mării
Stabileşte un cadru cuprinzător de reglementare a oceanelor şi mărilor lumii, instituind reguli ce guvernează toate utilizările oceanelor şi resurselor acestora. Divizia pentru afaceri maritime şi dreptul mării (DOALOS) din cadrul Oficiului pentru probleme juridice al Naţiunilor Unite serveşte ca secretariat al Convenţiei privind dreptul mării.
Baza de date a tratatelor ONU
Statutul tratatelor multilaterale al căror depozitar este secretarul general oferă, similar unei baze de date online, cele mai detaliate informaţii referitor la peste 560 de instrumente multilaterale majore şi acoperă o serie de subiecte cum ar fi drepturile omului, dezarmarea, bunurile şi serviciile, refugiaţii, mediul şi legea mării. Această bază de date reflectă statutul acestor instrumente, pe măsură ce statele membre le semnează, ratifică, aderă la ele sau formulează declaraţii, rezerve sau obiecţii.
Sistemul de justiţie internă al Organizaţiei Naţiunilor Unite
A fost introdus în 2009, cu scopul de a dispune de un sistem independent, profesionalizat, eficient, transparent şi descentralizat, cu un accent mai puternic pe soluţionarea diferendelor prin mijloace informale. Deoarece Organizaţia Naţiunilor Unite are imunitate faţă de jurisdicţii locale şi nu poate fi trimisă în judecată într-o instanţă naţională, Organizaţia a instituit un sistem de justiţie internă pentru soluţionarea diferendelor dintre personal şi administraţie, inclusiv a celor care implică acţiuni disciplinare.
Resurse legale şi formare
Arhivele istorice ale Bibliotecii audiovizuale de drept internaţional constituie o resursă de neînlocuit pentru predarea, studierea şi cercetarea principalelor instrumente juridice în domeniul dreptului internaţional.
Asistenţă tehnică juridică pentru statele membre ONU
În prezent, Organizaţia Naţiunilor Unite oferă asistenţă tehnică statelor membre în legătură cu o serie de probleme juridice, inclusiv prin furnizarea de consultanţă, expertiză, cercetare, analiză sau formare.
Programul de asistenţă pentru drept internaţional
Este un program de asistenţă pentru predarea, studiul, diseminarea şi înţelegerea mai largă a dreptului internaţional, menit să contribuie la o mai bună cunoaştere a dreptului internaţional "ca mijloc de consolidare a păcii şi securităţii internaţionale şi de promovare a relaţiilor de prietenie şi de cooperare între state". Este o piatră de temelie a eforturilor Organizaţiei Naţiunilor Unite de promovare a dreptului internaţional.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Yemen: Zeci de lovituri americane asupra capitalei Sanaa și împrejurimilor, susțin rebelii houthi
Houthii din Yemen au afirmat luni că mai mult de zece atacuri atribuite Statelor Unite au vizat capitala Sanaa și zonele înconjurătoare, în contextul în care Washingtonul desfășoară aproape zilnic o campanie de bombardamente vizându-i pe rebelii pro-iranieni, transmite AFP. Potrivit agenției de presă a rebelilor, Saba,
Trump a ordonat redeschiderea și modernizarea închisorii Alcatraz
Donald Trump a anunțat duminică seara, într-un mesaj pe rețeaua sa socială, că a cerut administrației sale să redeschidă și să modernizeze emblematica închisoare Alcatraz din golful San Francisco pentru a-i închide acolo pe cei mai violenți criminali, notează AFP. 'De mult timp, America este victimă unor infractori vicioș
Zelenski le cere aliaților să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a pune în aplicare o încetare a focului
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că o încetare a focului cu Rusia este posibilă în orice moment și a cerut aliaților Kievului să exercite presiuni mai mari asupra Moscovei pentru a pune în aplicare această măsură, relatează Reuters. 'Credem că o încetare a focului este posibilă în orice m
După un an de guvernare de dreapta, Portugalia este din nou în campanie electorală
Portugalia a intrat oficial duminică în campania electorală pentru alegerile legislative anticipate din 18 mai, al treilea scrutin din ianuarie 2022, pentru care guvernul de dreapta moderat este favorit, dar fără nicio garanție că o victorie ar asigura stabilitatea viitorului executiv, transmite France Presse. La alegerile din martie 202
Președintele Donald Trump vorbește la NBC despre un nou mandat, soarta TikTok și respectarea Constituției în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, își clarifică intențiile cu privire la un nou mandat și la soarta TikTok într-un interviu realizat vineri și difuzat duminică în cadrul emisiunii 'Meet the Press with Kristen Welker' de la NBC News. El a fost întrebat și dacă în SUA este respectată Constituția, după cum relatează agențiile internaț
Nicaragua va părăsi UNESCO după un premiu decernat unui ziar de opoziție
Nicaragua a informat UNESCO cu privire la intenția sa de a părăsi organizația, după ce aceasta a acordat Premiul mondial pentru libertatea presei cotidianului istoric La Prensa, a cărui redacție a fost forțată să plece în exil, a anunțat duminică Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, informează AFP. Această de
Controalele la frontierele germane vor fi înăsprite imediat de către noul ministru de interne
Noul ministru de interne al Germaniei, Alexander Dobrindt, din partea Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bavaria, intenționează să dispună respingeri sporite ale migranților și controale mai frecvente la frontierele externe ale Germaniei, încă de miercuri, a doua zi după preluarea mandatului în cadrul noului guvern de coaliție, relatează dpa.
Președintele rus, Vladimir Putin, vorbește într-un documentar despre #Ucraina, Occident și succesiune
Președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște că Rusia nu era pregătită să se confrunte cu Occidentul în 2014, speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina și crede în reconcilierea cu țara vecină. El a făcut aceste declarații într-un film documentar al televiziunii de stat ruse, intitulat 'Rusia, Kremlin, Putin, 25 de an
Președintele ucrainean Zelenski face o vizită la Praga
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia, transmite AFP, remarcând sprijinul necondiționat acordat Ucrainei de Cehia de la începutul invaziei ruse. Șeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski,
O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi
O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco
Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul
Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i
#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii
Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil
Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete