ONU 75 de ani: Domenii de acţiune - Drepturile omului

Termenul "drepturile omului" a fost menţionat de şapte ori în Carta fondatoare a ONU, făcând din promovarea şi protecţia drepturilor omului un scop esenţial şi un principiu călăuzitor al organizaţiei. În 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a adus drepturile omului pe tărâmul dreptului internaţional. De atunci, ONU a protejat cu consecvenţă drepturile omului prin instrumente legale şi activităţi la faţa locului.
Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului
Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) are responsabilitatea principală în sistemul ONU pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului. Sprijină componentele de drepturile omului din cadrul misiunilor de menţinere a păcii în mai multe ţări şi are mai multe birouri şi centre regionale. Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului comentează în mod regulat asupra situaţiilor legate de drepturile omului din lume, având autoritatea de a investiga aceste situaţii şi de a emite rapoarte.
Consiliul pentru drepturile omului
Consiliul pentru drepturile omului, înfiinţat în 2006, a înlocuit Comisia pentru drepturile omului, creată în urmă cu 60 de ani, ca principal organ interguvernamental independent al ONU, responsabil pentru drepturile omului.
Organismele de monitorizare a tratatelor pentru Drepturile Omului
Sunt comitete de experţi independenţi care monitorizează implementarea tratatelor internaţionale de bază privind drepturile omului. În prezent există nouă astfel de tratate şi un protocol opţional, pentru care funcţionează zece astfel de comitete - al drepturilor omului, pentru drepturi economice, sociale şi culturale, pentru eliminarea discriminării rasiale, pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor, împotriva torturii, pentru drepturile copiilor, pentru lucrătorii migranţi, pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, pentru dispariţii forţate şi subcomitetul pentru prevenirea torturii.
Proceduri speciale
Se referă la activitatea experţilor proeminenţi şi independenţi care lucrează în mod voluntar la examinarea şi monitorizarea drepturilor omului, elaborând rapoarte publice şi oferind recomandări dintr-o perspectivă tematică sau specifică unei ţări.
UNDG-HRM
Mecanismul de integrare a drepturilor omului al Grupului ONU pentru Dezvoltare (UNDG-HRM) susţine eforturile de integrare a drepturilor omului în întregul sistem de dezvoltare al ONU.
Consilieri speciali pentru prevenirea genocidului şi Responsabilitatea de a proteja
Consilierul special pentru prevenirea genocidului acţionează ca un catalizator pentru conştientizarea cauzelor şi dinamicii genocidului, pentru a avertiza actorii relevanţi în cazul în care există riscul de genocid şi pentru a susţine şi mobiliza la acţiuni adecvate; consilierul special pentru Responsabilitatea de a proteja coordonează dezvoltarea conceptuală, politică, instituţională şi operaţională a Responsabilităţii de a proteja.
Ce instrumente juridice ajută ONU să protejeze drepturile omului?
Declaraţia universală a drepturilor omului (1948) a fost primul document legal de protejare a drepturilor universale ale omului. Împreună cu Pactul internaţional pentru drepturile civile şi politice şi Pactul internaţional pentru drepturile economice, sociale şi culturale, formează aşa-numita Cartă internaţională a drepturilor omului. O serie de tratate internaţionale pentru drepturile omului şi alte instrumente adoptate din 1945 au extins câmpul dreptului internaţional privind drepturile omului.
Democraţia, bazată pe statul de drept, este în esenţă un mijloc de a obţine pacea şi securitatea internaţională, progresul şi dezvoltarea economică şi socială şi respectarea drepturilor omului - cei trei piloni ai misiunii Naţiunilor Unite, astfel cum este prevăzut în Carta ONU. La Summitul mondial din 2005, toate guvernele lumii au reafirmat "că democraţia este o valoare universală bazată pe voinţa liber exprimată de oameni de a-şi determina propriile sisteme politice, economice, sociale şi culturale şi participarea deplină la toate aspectele vieţii lor" şi au subliniat "că democraţia, dezvoltarea şi respectul pentru toate drepturile omului şi libertăţile fundamentale sunt interdependente şi se consolidează reciproc".
Alte birouri şi organisme ale ONU responsabile de protejarea drepturilor omului
Consiliul de Securitate: Uneori, Consiliul de Securitate al ONU intervine şi în situaţii de încălcări grave ale drepturilor omului, adesea în zonele de conflict. Carta ONU oferă Consiliului de Securitate autoritatea de a investiga şi de a media, de a trimite o misiune, de a numi un trimis special sau de a solicita secretarului general să-şi folosească bunele oficii. Consiliul de Securitate poate emite o rezoluţie de încetare a focului, poate trimite observatori militari sau o forţă de menţinere a păcii. Dacă acest lucru nu funcţionează, poate opta pentru măsuri de constrângere precum sancţiuni economice, embargouri asupra armelor, sancţiuni şi restricţii financiare, interdicţii de călătorie, suspendarea relaţiilor diplomatice sau chiar o acţiune militară colectivă.
Comisia a treia a Adunării Generale: A treia comisie a Adunării Generale a ONU (socială, umanitară şi culturală) examinează inclusiv probleme privind drepturile omului. Discută, de asemenea, chestiuni referitoare la promovarea femeilor, protecţia copiilor, problemele indigenilor, tratamentul refugiaţilor, promovarea libertăţilor fundamentale prin eliminarea rasismului şi discriminării rasiale şi dreptul la autodeterminare. Comisia abordează totodată chestiuni importante privind dezvoltarea socială.
Diferite alte organisme interguvernamentale şi mecanisme interdepartamentale de la sediul Naţiunilor Unite din New York, precum şi secretarul general al ONU abordează la rândul lor o serie de probleme legate de drepturile omului. Adunarea Generală, Consiliul Economic şi Social (ECOSOC) şi organismele lor subsidiare iau decizii politice şi fac recomandări statelor membre, sistemului Naţiunilor Unite şi altor actori. Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului interacţionează cu aceste organisme şi mecanisme pentru a oferi consultanţă şi sprijin cu privire la problemele legate de drepturile omului; de asemenea, se ocupă de integrarea drepturilor omului în toate domeniile de activitate ale Organizaţiei, inclusiv dezvoltarea, pacea şi securitatea, menţinerea păcii şi afacerile umanitare. Problemele legate de drepturile omului sunt abordate şi în contextul activităţilor de susţinere a ONU pentru construirea păcii post-conflict.
Secretarul general
Secretarul general numeşte reprezentanţi speciali, care pledează împotriva încălcărilor majore ale drepturilor omului: Reprezentantul special al secretarului general pentru copii şi conflictele armate, Reprezentantul special al secretarului general pentru violenţa sexuală în conflicte, Reprezentantul special al secretarului general pentru violenţa împotriva copiilor.
Iniţiativa "Human Rights Up Front" ("Drepturile omului mai presus de toate") aparţine secretarului general al ONU pentru a se asigura că sistemul Naţiunilor Unite ia măsuri timpurii şi eficiente, aşa cum se prevede prin Carta şi rezoluţiile ONU, cu scopul de a preveni sau a răspunde la încălcări grave şi pe scară largă ale drepturilor omului sau dreptului umanitar internaţional. Iniţiativa subliniază responsabilitatea comună între diferitele entităţi ale ONU de a lucra împreună pentru a răspunde la astfel de încălcări. HRuF încearcă să realizeze acest lucru prin determinarea schimbării la trei niveluri: cultural, operaţional şi politic.
Cea mai înaltă aspiraţie: Apel la acţiune pentru drepturile omului
La 24 februarie 2020, secretarul general Antonio Guterres a lansat un Apel la acţiune pentru drepturile omului. "Drepturile omului sunt instrumentul nostru suprem pentru a ajuta societăţile să se dezvolte în libertate", a declarat Guterres în deschiderea celei de-a 43-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, prezentând un model în şapte puncte pentru o schimbare pozitivă.
Operaţiunile de pace ale ONU
Multe operaţiuni de menţinere a păcii şi misiuni politice şi de consolidare a păcii ale Naţiunilor Unite includ, de asemenea, mandate legate de drepturile omului, menite să contribuie la protecţia şi promovarea drepturilor omului prin acţiuni imediate şi pe termen lung, să susţină populaţia să-şi afirme şi să revendice drepturile omului şi să permită statului şi altor instituţii naţionale să îşi respecte obligaţiile în materie de drepturi ale omului şi statul de drept. Echipele pentru drepturile omului din teren lucrează în strânsă cooperare şi coordonare cu alte componente civile şi în uniformă ale operaţiunilor de pace, în special în probleme care ţin de protecţia civililor, combaterea violenţei sexuale legate de conflicte şi a abuzurilor împotriva copiilor şi consolidarea respectării drepturilor omului şi a statului de drept prin reforme legale şi judiciare, în sectorul de securitate şi de închisori.
Comisia pentru statutul femeilor
Este principalul organism interguvernamental consacrat promovării egalităţii de gen şi autonomizării femeilor. Secretariatul Comisiei, UN Women, a fost creat în 2010.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Yemen: Zeci de lovituri americane asupra capitalei Sanaa și împrejurimilor, susțin rebelii houthi
Houthii din Yemen au afirmat luni că mai mult de zece atacuri atribuite Statelor Unite au vizat capitala Sanaa și zonele înconjurătoare, în contextul în care Washingtonul desfășoară aproape zilnic o campanie de bombardamente vizându-i pe rebelii pro-iranieni, transmite AFP. Potrivit agenției de presă a rebelilor, Saba,
Trump a ordonat redeschiderea și modernizarea închisorii Alcatraz
Donald Trump a anunțat duminică seara, într-un mesaj pe rețeaua sa socială, că a cerut administrației sale să redeschidă și să modernizeze emblematica închisoare Alcatraz din golful San Francisco pentru a-i închide acolo pe cei mai violenți criminali, notează AFP. 'De mult timp, America este victimă unor infractori vicioș
Zelenski le cere aliaților să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a pune în aplicare o încetare a focului
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că o încetare a focului cu Rusia este posibilă în orice moment și a cerut aliaților Kievului să exercite presiuni mai mari asupra Moscovei pentru a pune în aplicare această măsură, relatează Reuters. 'Credem că o încetare a focului este posibilă în orice m
După un an de guvernare de dreapta, Portugalia este din nou în campanie electorală
Portugalia a intrat oficial duminică în campania electorală pentru alegerile legislative anticipate din 18 mai, al treilea scrutin din ianuarie 2022, pentru care guvernul de dreapta moderat este favorit, dar fără nicio garanție că o victorie ar asigura stabilitatea viitorului executiv, transmite France Presse. La alegerile din martie 202
Președintele Donald Trump vorbește la NBC despre un nou mandat, soarta TikTok și respectarea Constituției în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, își clarifică intențiile cu privire la un nou mandat și la soarta TikTok într-un interviu realizat vineri și difuzat duminică în cadrul emisiunii 'Meet the Press with Kristen Welker' de la NBC News. El a fost întrebat și dacă în SUA este respectată Constituția, după cum relatează agențiile internaț
Nicaragua va părăsi UNESCO după un premiu decernat unui ziar de opoziție
Nicaragua a informat UNESCO cu privire la intenția sa de a părăsi organizația, după ce aceasta a acordat Premiul mondial pentru libertatea presei cotidianului istoric La Prensa, a cărui redacție a fost forțată să plece în exil, a anunțat duminică Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, informează AFP. Această de
Controalele la frontierele germane vor fi înăsprite imediat de către noul ministru de interne
Noul ministru de interne al Germaniei, Alexander Dobrindt, din partea Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bavaria, intenționează să dispună respingeri sporite ale migranților și controale mai frecvente la frontierele externe ale Germaniei, încă de miercuri, a doua zi după preluarea mandatului în cadrul noului guvern de coaliție, relatează dpa.
Președintele rus, Vladimir Putin, vorbește într-un documentar despre #Ucraina, Occident și succesiune
Președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște că Rusia nu era pregătită să se confrunte cu Occidentul în 2014, speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina și crede în reconcilierea cu țara vecină. El a făcut aceste declarații într-un film documentar al televiziunii de stat ruse, intitulat 'Rusia, Kremlin, Putin, 25 de an
Președintele ucrainean Zelenski face o vizită la Praga
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia, transmite AFP, remarcând sprijinul necondiționat acordat Ucrainei de Cehia de la începutul invaziei ruse. Șeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski,
O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi
O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco
Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul
Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i
#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii
Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil
Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete