Coronavirus: Sesiune plenară extraordinară a Parlamentului European şi videoconferinţă a membrilor Consiliului European, joi, vizând măsuri de combatere a COVID-19

Parlamentul European organizează joi o sesiune plenară extraordinară consacrată aprobării măsurilor urgente de combatere a pandemiei COVID-19 în Uniunea Europeană, PE luând măsuri pentru ca eurodeputaţii să poată participa la sesiunea plenară şi de la distanţă.
Începând cu ora locală 10:30 (11:30 ora României), Consiliul şi Comisia vor prezenta şi discuta cu eurodeputaţii măsurile pe care UE trebuie să le ia pentru a răspunde în mod eficient şi coordonat în faţa provocărilor COVID-19. Până în prezent, măsurile propuse au inclus sprijin financiar imediat pentru ţările care au nevoie de ajutor, sprijin sectorial pentru industriile aflate în pericol de colaps, precum şi sprijin logistic şi material pentru a obţine echipamente medicale necesare acolo unde este nevoie.
Comisia Europeană a propus o serie de măsuri pentru a ajuta cetăţenii şi întreprinderile să facă faţă crizei într-un mod coordonat. Măsurile trebuie aprobate atât de statele membre în cadrul Consiliului, cât şi de către Parlamentul European, înainte de a putea intra în vigoare. PE şi-a accelerat procesul decizional şi a adoptat norme temporare privind votul la distanţă, pentru a permite adoptarea de măsuri urgente.
De asemenea, Parlamentul European urmează să dezbată şi să aprobe propunerea de suspendare a temporară a normelor UE privind sloturile orare, pentru a opri zborurile goale cauzate de pandemia COVID-19. Normele aeroportuare obligă companiile aeriene să exploateze cel puţin 80% din sloturile lor de decolare şi de aterizare, dacă nu doresc să le piardă în sezonul următor (începând cu luna octombrie 2020). Acest lucru a împins mulţi transportatori aerieni să opereze zboruri goale de la sfârşitul lunii ianuarie, când virusul a început să se răspândească în întreaga lume.
Aşa-numitele "zboruri fantomă" au un cost economic şi de mediu ridicat şi, prin urmare, Parlamentul European s-a angajat să pună capăt acestei practici cât mai curând posibil. PE va vota cu privire la suspendarea temporară a regimului "foloseşti sau pierzi", la mai puţin de două săptămâni de la depunerea propunerii de către Comisie. Această regulă a fost deja suspendată de mai multe ori, de exemplu în 2009, ca răspuns la criza economică şi la impactul acesteia asupra transportatorilor aerieni.
Eurodeputaţii urmează să dea joi undă verde pentru a canaliza fonduri europene în valoare de 37 de miliarde de euro pentru a sprijini cetăţenii, regiunile şi ţările care luptă împotriva pandemiei COVID-19. Săptămâna trecută, Comisiile pentru dezvoltare regională şi pentru pescuit au solicitat Parlamentului European să adopte în mod direct în plen, în cadrul "procedurii de urgenţă" (definită în conformitate cu articolul 163 din Regulamentul de procedură), măsurile din cadrul "iniţiativei pentru investiţii în răspunsul la coronavirus".
Aceste măsuri propuse de Comisia Europeană au scopul de a canaliza 37 miliarde euro din fondurile europene disponibile cât mai curând posibil pentru cetăţenii, regiunile şi ţările cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus. Fondurile vor fi direcţionate către sistemele de sănătate, IMM-uri, pieţele forţei de muncă şi alte părţi vulnerabile ale economiilor statelor membre ale UE.
La 13 martie, a fost publicată o propunere legislativă de modificare a Regulamentului privind dispoziţiile comune, a Fondului european de dezvoltare regională şi a Fondului european pentru pescuit şi afaceri maritime. Comisia a propus să se direcţioneze suma de 37 miliarde euro în cadrul politicii de coeziune pentru a lupta împotriva crizei provocate de coronavirus, prin intermediul renunţării la obligaţia sa în acest an de a solicita ca prefinanţarea pentru fondurile structurale să fie returnată. Această sumă se ridică la aproximativ 8 miliarde euro de la bugetul UE, pe care statele membre vor putea să o utilizeze pentru a suplimenta cele 29 miliarde euro din fondurile structurale în întreaga UE.
În fine, Parlamentul European va aproba extinderea Fondului de solidaritate al UE pentru a acoperi urgenţele în domeniul sănătăţii publice, punând la dispoziţie până la 800 de milioane de euro în 2020. Ca parte a răspunsului coordonat comun al UE la epidemia COVID-19, Comisia Europeană a propus includerea crizelor în domeniul sănătăţii publice în lista situaţiilor de urgenţă ce pot fi susţinute din Fondul de solidaritate al UE (FSUE). Modificările vor permite ca nivelul plăţilor în avans pentru toate tipurile de dezastre să fie majorat la 25% din contribuţia prevăzută de FSUE, limitată la maximum 100 milioane euro şi ca nivelul total al creditelor pentru avansurile FSUE din bugetul anual să fie majorat de la 50 milioane euro la 100 milioane euro. De asemenea, operaţiunile eligibile vor putea fi extinse pentru a include acordarea de sprijin într-o situaţie de urgenţă majoră în domeniul sănătăţii publice, inclusiv asistenţă medicală, precum şi măsuri de prevenire, monitorizare sau control al răspândirii bolilor.
Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au convenit să permită o procedură alternativă temporară de vot
la distanţă prin e-mail pentru sesiunea plenară din 26 martie. Toate măsurile de precauţie pentru prevenirea răspândirii COVID-19 sunt menţinute pentru a permite membrilor şi personalului să asigure exercitarea corespunzătoare a funcţiilor legislative, bugetare şi de control ale Parlamentului European.
Tot joi are loc o videoconferinţă a membrilor Consiliului European, care vor continua consultările privind măsurile UE de combatere a epidemiei COVID-19, potrivit site-ului instituţiei europene.
"Vom continua să acţionăm în mod decisiv în funcţie de evoluţia situaţiei pe măsură ce se desfăşoară şi să combatem această criză. Trebuie să ne mobilizăm toată energia pentru a ne proteja cetăţenii şi pentru a susţine sistemul nostru sanitar", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Participanţii se vor axa pe cele patru priorităţi identificate: limitarea răspândirii virusului; furnizarea de echipamente medicale, cu un accent special pe măşti şi dispozitive de protecţie respiratorie; promovarea cercetării, inclusiv a cercetării în vederea unui vaccin şi combaterea consecinţelor socio-economice ale COVID-19.
Liderii statelor membre se angajează, de asemenea, să ajute cetăţenii UE blocaţi în ţări terţe.
Aceasta va fi cea de a treia videoconferinţă a membrilor Consiliului European pentru a coordona eforturile depuse de UE în ceea ce priveşte COVID-19, după cele din 10 şi 17 martie. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump afirmă că lideri ai UE i-au cerut să-l sune pe Putin pentru că acesta le-a ignorat apelurile
Președintele american Donald Trump a declarat la 4 mai că lideri ai Uniunii Europene l-au îndemnat în repetate rânduri să-i telefoneze președintelui rus Vladimir Putin, susținând că acesta le-a ignorat încercările de a-l contacta, în timp ce războiul din Ucraina continuă, a relatat luni The Kyiv Independent. 'Știți că li
Iranul îl acuză pe Netanyahu că încearcă să atragă Statele Unite într-o 'catastrofă' în Orientul Mijlociu
Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a acuzat luni Israelul că încearcă să atragă Statele Unite într-o 'catastrofă' în Orientul Mijlociu și a avertizat împotriva oricărei tentative de război împotriva Iranului, relatează AFP. Premierul israelian Benjamin 'Netanyahu încearcă cu nerușinare să DICTEZE ce po
Aliații încearcă să ajungă la un acord pentru furnizarea mai multor sisteme Patriot pentru #Ucraina
Aliații occidentali ai Ucrainei poartă discuții cu privire la furnizarea de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot Kievului, intenționând să ajungă la un acord înainte de summitul NATO, preconizat pentru sfârșitul lunii iunie, a declarat luni o sursă familiarizată cu acest dosar, potrivit Reuters. Ucraina este din ce în ce
Spania: Parchetul deschide o anchetă cu privire la moartea a mii de spanioli în lagăre naziste
Parchetul spaniol a anunțat luni deschiderea unei anchete referitoare la moartea a aproape 4.500 de spanioli în lagăre de exterminare naziste, unde fuseseră deportați după ce se exilaseră în Franța pentru a fugi de dictatura lui Franco, transmite AFP. Ministerul Public urmărește să stabilească dacă a existat 'o strategie comună între dict
Israelul a aprobat un plan prevăzând 'cucerirea' Fâșiei Gaza (sinteză AFP)
Cabinetul de securitate israelian a aprobat o extindere a operațiunilor militare vizând 'cucerirea' Fâșiei Gaza, după ce autoritățile au dispus mobilizarea a zeci de mii de rezerviști pentru această ofensivă, a declarat luni
Viitorul cancelar german Friedrich Merz promite reforme
Berlin, 5 mai /Agerpres/- Viitorul cancelar federal german de centru-dreapta, Friedrich Merz, a promis luni acțiuni rapide de reformă economică pentru a scoate Germania din recesiune, relatează agențiile Reuters și DPA. Blocul politic al lui Merz, format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu filiala sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), și
UE: Fără China, Rusia nu ar putea continua să atace Ucraina 'cu aceeași forță'
Comisia Europeană a declarat luni că, fără sprijinul Chinei, Rusia nu ar putea continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei 'cu aceeași forță' și a subliniat că Beijingul 'rămâne un facilitator-cheie' al Kremlinului, relatează EFE. 'China rămâne un facilitator-cheie pentru continuarea războiului de agresiune al Rusiei
Uniunea Europeană, 'îngrijorată' de noul plan israelian pentru Fâșia Gaza, face apel la 'reținere'
Uniunea Europeană este 'îngrijorată' de noul plan israelian privind 'cucerirea' Fâșiei Gaza și face apel să se dea dovadă de 'cea mai mare reținere', a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului său diplomatic, relatează AFP. 'Uniunea Europeană este îngrijorată de extinderea prevăzută a operațiunii fo
Franța: Ministerul de Interne înăsprește criteriile de naturalizare a străinilor
Ministrul de interne francez, Bruno Retailleau, a prezentat luni un nou ordin ce vizează înăsprirea criteriilor de naturalizare a străinilor, în materie de respectare a legilor, cunoaștere a limbii franceze și inserție pe piața muncii, transmite AFP. 'Această circulară reprezintă o ruptură', dar 'nu cu dreptul nostru', a subliniat R
O jurnalistă rusă, care risca ani grei de închisoare pentru criticile împotriva invaziei în #Ucraina, exfiltrată în Franța de RSF
Jurnalista rusă Ekaterina Barabaș, critic de cinema - care risca până la zece ani de închisoare pentru că a denunțat războiul dus de Moscova în Ucraina -a fost exfiltrată prin țări terțe, în Franța de către Reporters sans frontieres (RSF- Reporteri fără frontiere), a anunțat luni această organizație neguvernamentală în cadrul unei conferințe de
Trei civili uciși în atacuri cu drone ucrainene în regiunea rusă Kursk
Atacuri cu drone ucrainene au ucis luni trei civili în regiunea rusă Kursk, a anunțat guvernatorul interimar al regiunii, Aleksandr Hinștein, relatează AFP. Forțele ucrainene au lansat un atac surpriză asupra teritoriului de la granița cu Ucraina în august 2024, cucerind aproximativ 1.400 de kilometri pătrați. Armata rusă desfășoară o ofensivă la s
Iranul afirmă că poziția sa față de negocierile cu SUA cu privire la programul nuclear rămâne neschimbată
Iranul rămâne angajat față de diplomație cu Statele Unite, a indicat luni guvernul de la Teheran, după ce a patra rundă de negocieri cu Washingtonul cu privire la programul nuclear, prevăzută să aibă loc pe 3 mai la Roma, a fost amânată din 'motive logistice', transmite Reuters. 'Noi ne-am anunțat angajamentul de a continua pe calea dia
Kremlinul afirmă că este necesară o întâlnire Trump-Putin
Kremlinul a declarat luni, referitor la o eventuală întrevedere în Arabia Saudită între președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, că o întâlnire între cei doi este necesară, dar a precizat că liderul rus nu are prevăzută nicio deplasare în Orientul Mijlociu pentru jumătatea acestei luni, transmite Reuters.
UE vrea să investească 500 de milioane de euro pentru a atrage cercetători
Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen vor să-i atragă pe cercetătorii străini - amenințați în special în SUA de politicile administrației Trump - organizând în acest scop luni la Paris conferința Choose Europe for Science, relatează AFP. Președinta Comisiei Europene a anunțat în cadrul conferinței că Uniunea Eur
Mișcarea Hamas acuză Israelul că utilizează ajutorul umanitar ca mijloc de ''șantaj politic''
Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a acuzat luni Israelul că utilizează ajutorul umanitar ca mijloc de ''șantaj politic'' și că este responsabil pentru ''agravarea catastrofei umanitare'' din Fâșia Gaza, informează France Presse. ''Respingem utilizarea ajutorului umanitar ca un mijloc de șantaj