SUA: Donald Trump, acuzat de amestec în justiţie în favoarea unui prieten
.jpg)
Preşedintele american Donald Trump a fost acuzat marţi că a încălcat principiul separării puterilor în stat, după intervenţia excepţională a Ministerului Justiţiei american pentru a diminua pedeapsa cu închisoarea cerută împotriva lui Roger Stone, unul dintre vechii săi prieteni, potrivit AFP.
Această ingerinţă a celor mai înalte autorităţi ale ministerului în dosarul respectiv a suscitat un gest de frondă din partea celor patru procurori care instrumentau cazul: toţi s-au recuzat.
Stone a fost găsit vinovat în noiembrie 2019 de declaraţii false făcute în faţa Congresului în cadrul anchetei privind ingerinţa rusă în alegerile americane din 2016. Sentinţa sa urmează să fie anunţată la 20 februarie de către un judecător federal, după un aviz consultativ al procurorilor.
Procurorii ceruseră luni o sentinţă cu închisoarea între 7 şi 9 ani pentru Stone (67 de ani), consultant politic şi un prieten vechi al preşedintelui republican.
Donald Trump a reacţionat marţi, denunţând într-un tweet o 'situaţie extrem de nedreaptă' şi o 'eroare judiciară'.
Fără ca o legătură cauză-efect să fie stabilită în mod clar, cei patru procurori care au solicitat pedeapsa iniţială - Aaron Zelinsky, Jonathan Kravis, Adam Jed şi Michael Marando - au declarat marţi că se recuză din cazul Stone într-o moţiune trimisă judecătorului.
Ei nu au dat nicio explicaţie cu privire la decizia lor, dar unul dintre ei chiar a demisionat din post.
Suspectat de a fi exercitat presiuni asupra procurorilor care ar trebui să fie independenţi, Donald Trump a negat orice intervenţie. 'Nu am vorbit cu ei', a reacţionat el din Biroul Oval, adăugând că 'nu s-a implicat deloc'.
Dar recomandările au fost 'ridicole', 'ruşinoase' şi 'o insultă pentru ţara noastră', a afirmat Trump, criticându-l pe judecătoarea federală care urmează să pronunţe pedeapsa împotriva lui Roger Stone.
Opoziţia democrată a acuzat imediat o ingerinţă politică în acest dosar judiciar şi chiar a evocat un posibil 'abuz de putere'.
Lidera democraţilor din Congres, Nancy Pelosi, a denunţat o decizie 'scandaloasă' a administraţiei Trump care 'afectează statul de drept'.
Ca o confirmare a ordinelor venite de sus, Ministerul Justiţiei a cerut marţi după-amiază o pedeapsă 'mult mai mică' împotriva lui Stone, sub pretextul că recomandările iniţiale 'nu sunt adecvate şi nu servesc intereselor justiţiei'.
În acest document cu 'recomandările guvernului modificate şi suplimentare privind condamnarea', ministerul menţionează o sentinţă cuprinsă între 3 şi 4 ani, 'de la 37 la 46 de luni', o durată - potrivit acestuia - 'mai potrivită pedepselor tipice impuse în cazuri de obstrucţionare'.
'Ministerul Justiţiei şi ministrul Bill Barr sunt gata să treacă peste avizul procurorilor de carieră (...) după un tweet al preşedintelui care atacă durata pedepsei propuse', a reacţionat într-un comunicat Adam Schiff, ales democrat care a condus echipa procurorilor în cadrul procesului privind destituirea preşedintelui Donald Trump în Senat.
În replică, Ministerul Justiţiei susţine că această decizie a fost luată înainte de tweetul postat de Donald Trump.
Preşedintele american a mai fost acuzat de obstrucţionarea justiţiei în cadrul anchetei privind amestecul Rusiei în scrutinul prezidenţial precedent, în special de demiterea la începutul mandatului său a directorului FBI, James Comey, care ancheta ingerinţele străine în alegerile din 2016 .
Şi chiar dacă, după 22 de luni de anchetă, procurorul special Robert Mueller a declarat că nu a găsit nicio dovadă de complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în 2016, el nu l-a exonerat pe miliardarul republican de suspiciuni de obstrucţionare a justiţiei.
În cadrul acestui dosar, preşedintele l-a demis pe ministrul justiţiei de la acea vreme, Jeff Sessions, reproşându-i că nu l-a apărat suficient.
Numirea actualului ministru, Bill Barr, a fost percepută la vremea respectivă ca dorinţa lui Donald Trump de a instala pe cineva fidel lui la Justiţie.
Roger Stone figurează printre cei şase membri ai anturajului preşedintelui, mai mult sau mai puţin apropiaţi, care au fost acuzaţi sau condamnaţi în urma anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete
BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.
Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,
#Ucraina: Armistițiul de trei zile are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului pentru pace (Kremlin)
Kremlinul a declarat sâmbătă ca armistițiul de trei zile propus de Moscova, între 8 și 10 mai, are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului de a face pace, Ucraina declarând, la rândul său, că este vorba de o încetare a focului prea scurtă pentru negocieri serioase, relatează AFP. 'Scopul armistițiului d
Nimeni nu poate garanta siguranța Kievului dacă #Ucraina atacă Moscova pe 9 mai, spune Medvedev
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat sâmbătă că, dacă Ucraina ar ataca Moscova în timpul festivităților consacrate victoriei în cel de-al doilea război mondial, pe 9 mai, 'nimeni nu poate garanta' supraviețuirea Kievului până pe 10 mai, relatează Reuters. Președintele rus Vladimir Putin
Coreea de Sud: Fostul ministru al muncii Kim Moon-soo, desemnat candidat al conservatorilor în alegerile prezidențiale din 3 iunie
Fostul ministru sud-coreean al muncii Kim Moon-soo a fost desemnat sâmbătă de partidul conservator candidat în alegerile prezidențiale din 3 iunie, organizate în urma demiterii lui Yoon Suk Yeol, care a aruncat țara într-o criză politică, informează agențiile internaționale de presă. Kim Moon-soo, din Partidul Puterii Poporului (PPP) al
Ingerințe străine: cum combate Parlamentul European amenințările la adresa democrației din UE
O dată cu dezvoltarea accelerată a rețelelor sociale și creșterea tensiunilor geopolitice, UE se confruntă cu pericole crescute venite dinspre actori externi. Aceștia urmăresc să perturbe alegerile și procesele democratice din întreaga UE. Actori rău intenționați încearcă să profite de alegeri pentru a submina încrederea în procesele electorale sau &i
Zelenski consideră că Trump vede conflictul din Ucraina 'puțin diferit' după întâlnirea lor de la Vatican
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că întâlnirea cu omologul său american Donald Trump la Vatican pe 26 aprilie i-a permis acestuia din urmă să vadă conflictul din Ucraina 'puțin diferit', relatează sâmbătă AFP. 'Sunt încrezător că, după întâlnirea noastră de la Vatican, președin
Apărarea civilă din Gaza a anunțat moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii, într-un raid israelian
Apărarea civilă din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii mici, într-un raid israelian în cursul nopții asupra taberei de refugiați palestinieni de la Khan Younis, în sudul teritoriului, relatează AFP. Un purtător de cuvânt al apărării civile a precizat că a fost bombardată 'casa familie
Rusia a atacat în cursul nopții #Ucraina cu 183 de drone și două rachete balistice
Rusia a atacat în cursul nopții Ucraina cu 183 de drone și două rachete balistice, au afirmat sâmbătă forțele aeriene ucrainene, transmit Reuters și EFE. Din cele 183 de drone, 77 au fost doborâte și alte 73 au căzut fără a provoca pagube, a menționat armata ucraineană. Cele două rachete balistice Iskander-M au fost lansate din
CIA va suprima 1.200 de posturi (Washington Post)
Principala agenție de informații externe a SUA, CIA, va suprima 1.200 de posturi, a relatat vineri Washington Post, în contextul în care Casa Albă a prezentat un proiect de buget de austeritate, transmit AFP și Reuters. Administrația Donald Trump i-a informat pe congresmeni că aceste reduceri se vor desfășura pe parcursul mai multo
Australienii au început să voteze în cadrul alegerilor legislative
Australienii ies la vot sâmbătă în cadrul alegerilor legislative, după o campanie marcată de problemele legate de puterea de cumpărare, mediu și noile tarife vamale ale SUA, informează AFP, Reuters și dpa. Votul va decide viitorul premierului Anthony Albanese, aflat de trei ani în fruntea guvernului și al cărui Partid Laburis
Donald Trump și Mark Carney se vor întâlni marți la Casa Alba pentru a negocia tarifele
Președintele american, Donald Trump, îl va primi pe prim-ministrul canadian, Mark Carney, la Casa Albă marți, 6 mai, pentru a începe negocierile privind tarifele impuse Canadei și noua relație bilaterală dintre cele două țări, transmite EFE. În prima sa conferință de presă de la câștigarea alegerilor generale luni, Carn
Rubio îndeamnă Germania să 'inverseze cursul' după ce AfD a fost etichetată drept extremistă
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a condamnat clasificarea partidului Alternativa pentru Germania (AfD) drept 'extremist de dreapta confirmat' de către serviciile de informații interne, făcând apel la țară să 'inverseze cursul', relatează dpa. 'Germania tocmai a acordat agenției sale de spionaj noi puteri pent