Şampanie la Downing Street şi Union Jack - a venit ziua Brexitului

Vinul spumant englezesc a ajuns la Downing Street şi drapelele Union Jack flutură în faţa parlamentului britanic. După trei ani de dispute a venit ziua Brexitului şi Regatul Unit începe vineri un nou capitol al istoriei sale, care trebuie scris complet, consemnează vineri France Presse.
În faţa parlamentului din Westminster susţinătorii Brexitului jubilează şi eurofilii suferă în această zi istorică ce pune capăt celor 47 de ani de căsătorie tulbure între britanici şi Uniunea Europeană, care pierde pentru prima dată un stat membru.
''Ne vom întoarce'', speră manifestanţii pro-UE, cu pălării în culorile europene. ''Regatul Unit se izolează de restul lumii. (...) Cred că va trebui să-l numim ''Mica Britanie'''', deplânge un adversar al ieşirii din UE.
Un susţinător al Brexitului crede în schimb că acesta este o ''mare uşurare'', întrucât ''UE este un jaf''. Toţi banii care nu mai vor fi trimişi la Bruxelles ''vor fi cheltuiţi pentru poporul britanic'', spune un al susţinător al ieşirii din UE.
Agitând steguleţe cu drapelul britanic Union Jack, mai mulţi eurodeputaţi britanici pro-Brexit au părăsit triumfători sediul de la Bruxelles al Parlamentului European. ''La revedere ! Nu ne mai întoarcem'', a spus la plecare eurodeputata Ann Widdecombe.
În faţa parlamentului britanic, locul dezbaterilor furtunoase în perioada scursă de la referendumul din 2016 privind Brexitul, partizanii cei mai înfocaţi ai ieşirii din UE îşi savurează vineri seară victoria.
Clădirile oficiale vor fi iluminate. La Downing Street, premierul Boris Johnson va servi vin spumant englezesc la o recepţie, în timp ce proiecţia unui ceas luminos va desfăşura numărătoarea inversă până la ora marelui salt, 23:00 (ora Londrei şi GMT).
Într-un gest simbolic, Johnson a condus vineri şedinţa de guvern la Sunderland, primul oraş care a susţinut Brexitul când au fost anunţate rezultatele referendumului din 2016. La ora locală 22:00, cu o oră înaintea momentului Brexitului, va fi difuzat discursul său către naţiune, în care el va prezenta o perspectivă optimistă asupra viitorului ţării şi va promite să vindece rănile provocate de diviziunile interne cauzate de divergenţele privind Brexitul. ''Obiectivul nostru ca guvern - obiectivul meu - este să unesc ţara şi să mergem mai departe'', va spune Johnson, conform unui extras din acest discurs.
În acest timp, la Bruxelles drapelul britanic va fi înlăturat din sediile instituţiilor UE, un exemplar al Union Jack urmând să fie încredinţat unui muzeu. Capitala belgiană a îmbrăcat deja faimoasa statuie Mannekin Pis cu un costum cu drapelul britanic care-l reprezintă pe John Bull.
În Scoţia, care a votat majoritar pentru rămânerea în UE la referendumul din 2016 şi unde Brexitul a resuscitat veleităţile de independenţă, premierul eurofil Nicola Sturgeon a vorbit vineri despre ''un moment de reală şi profundă tristeţe (...), marcat de mânie''. Aici nu vor fi manifestări de bucurie, ci unele funebre, în timp ce în Irlanda de Nord gruparea Comunităţilor de Frontieră împotriva Brexitului (Border Communities Against Brexit) va desfăşura proteste la graniţa cu Republica Irlanda.
Deşi aceasta este o zi istorică, ea nu va aduce imediat multe schimbări. Pentru o separare lină de blocul comunitar, Regatul Unit va continua să aplice regulile UE până pe 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie post-Brexit. Vineri începe în schimb episodul doi al acestei aventuri, şi anume negocierea complexă a relaţiilor comerciale şi de securitate dintre Londra şi Bruxelles.
Londra doreşte ca aceste negocieri să se încheie înainte de finele anului şi exclude orice prelungire a perioadei de tranziţie post-Brexit, calendar considerat la Bruxelles prea strâns.
Premierul Boris Johnson, care îşi va prezenta săptămâna viitoare viziunea pentru viitor, a precizat deja că doreşte să încheie cu UE un acord de liber schimb asemănător celui încheiat de UE cu Canada, fără o aliniere a Regatului Unit la regulile comunitare.
''Am spus clar că vom părăsi uniunea vamală'' europeană, a amintit un purtător de cuvânt al lui Johnson, subliniind că ''poporul britanic doreşte să fie independent''.
Însă Bruxellesul, care se teme de o concurenţă neloială, a indicat la rândul său că ''fără condiţii echitabile'' în materie de mediu, piaţa muncii sau fiscalitate Regatul Unit nu va avea acces la piaţa unică.
Mai alarmist, premierul irlandez Leo Varadkar a avertizat cu privire la o ''ameninţare existenţială'' pentru economia irlandeză în cazul eşuării negocierilor privind un acord comercial între UE şi Regatul Unit.
Dar deocamdată Boris Johnson îşi poate savura ca o victorie concretizarea Brexitului, validată la urne de electorat la alegerile anticipate din decembrie, în urma cărora o obţinut o majoritate confortabilă.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele sârb va merge în Rusia la parada de 9 mai pentru că i-a promis lui Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că își respectă cuvântul dat menținând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, așa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmite AFP. 'Acum opt luni (...) i-am spus președintelui Putin într-o discuție la telefon
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin
SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț
Mexicul și Statele Unite au convenit să amelioreze balanța comercială (Sheinbaum)
Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat joi că a convenit cu omologul său american Donald Trump să lucreze pentru ameliorarea balanței comerciale dintre cele două țări, unul dintre argumentele republicanului pentru impunerea de taxe vamale, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică apreciată drept 'foarte bună' s-a co
#Ucraina: Zelenski salută acordul 'cu adevărat echitabil' semnat cu SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri acordul, potrivit lui, 'cu adevărat echitabil' semnat cu Statele Unite privind accesul la resursele minerale ale Ucrainei, un document care s-a aflat în negocieri de câteva săptămâni, relatează AFP. 'Acordul s-a schimbat semnificativ în timpul proc
SUA: Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a demisionat (media)
Implicat în scurgeri de informații militare confidențiale, Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, își va părăsi postul joi, potrivit media americane citate de AFP. Potrivit CBS, și consilierul său principal Alex Wong va demisiona. Fox News a informat că președintele SUA va anunța aceste demisii în c
1 mai: Peste 400 de arestări la Istanbul, potrivit unei asociații de avocați
Peste 400 de persoane care participau la sărbătorile de 1 Mai au fost arestate joi la Istanbul, unde o parte a orașului a fost blocată pentru a preveni orice adunare în emblematica Piață Taksim, a declarat o asociație a avocaților, relatează AFP. 'Numărul de arestări care au ajuns în unitatea noastră de criză depășește 400'
Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l
Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA
Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze
Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii
Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia
Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger
#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa
Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere
Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli