Pactul asupra migraţiei, un compromis necesar pentru ieşirea dintr-un blocaj 'inacceptabil' (comisar)

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a invitat ţările membre ale UE la un "compromis" asupra împărţirii responsabilităţilor privind primirea migranţilor, sperând astfel să fie depăşită o situaţie de blocaj "inacceptabil" cu un proiect de reformă pe care ea îl va prezenta în primăvară, potrivit AFP.
Comisarul pentru afaceri interne, de naţionalitate suedeză, a început un turneu în capitalele ţărilor UE pentru a pregăti acest "nou pact asupra migraţiei şi azilului" promis de preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.
Misiunea ei se anunţă a fi delicată, într-un dosar conflictual. "Scopul meu este să calmez dezbaterea asupra migraţiei", explică ea într-un interviu acordat AFP la Zagreb, înainte unei reuniuni informale a miniştrilor de interne din UE vineri.
"Nu este singurul domeniu în care statele membre au poziţii de stat foarte îndepărtate, dar în alte domenii se ajunge să se aşeze în jurul unei mese şi se negociază, se caută un compromis, o soluţie care poate ameliora lucrurile", spune ea.
"Presupun că niciun stat membru nu va spune despre acest Pact că este soluţia ideală", recunoaşte această fostă ministru al muncii din Partidul social-democrat. Dar "este inacceptabil ca noi să fim în această situaţie de blocaj politic de atât de mult timp", adaugă ea.
La mai mult de patru ani după criza din 2015, ţările UE nu au reuşit să se pună de acord pentru a-şi reforma sistemul comun de azil, deşi fluxurile migratorii s-au diminuat puternic în general.
Ţările prin care migranţii intră în UE, ceea ce incumbă responsabilitatea examinării cererilor de azil, se plâng de o povară disproporţionată, alte state cunoscând "mişcări secundare" ale migranţilor" şi un plan precedent de cote obligatorii (2015) pentru "relocalizări" a eşuat.
Fără a dezvălui soluţia pe care o are în vedere asupra acestui punct, Ylva Johansson constată că "relocalizarea obligatorie este în mod evident blocată, relocalizarea pe bază voluntară nu va fi suficientă". "Deci, soluţia va fi undeva între acestea două", se limitează ea să spună.
Dacă sosirile au scăzut considerabil în Italia, ţară care şi-a închis o vreme porturile pentru navele care salvau migranţi pe mare în 2019, această rută din Mediterana centrală rămâne cea mai periculoasă.
Din cauza conflictului în Libia, comisarul european se declară "foarte îngrijorat" să vadă "mai mulţi oameni riscându-şi viaţa în Mediterana" pentru a ajunge în Europa.
UE este ţinta criticilor organizaţiilor neguvernamentale care cer o forţă europeană de salvare şi critică un acord încheiat cu gărzile de coastă libiene, însărcinate să blocheze plecările migranţilor în timp ce ţara se scufundă în război.
Statele membre ar trebui să relanseze operaţiunea navală Sophia, care a servit la combaterea traficanţilor de fiinţe umane, dar ea ar fi dedicată de acum exclusiv controlului embargoului asupra armelor cu destinaţia Libia.
Ylva Johansson a susţinut, de altfel, un alt acord contestat în domeniul migraţiei, încheiat de UE în 2016 cu Turcia cu scopul de a face să scadă sosirile pe coastele elene. Ea a respins criticile Ankarei care a acuzat UE că nu-şi respectă angajamentele în acest cadru.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, şi-a exprimat regretul miercuri că ţara sa nu a primit în totalitate primele trei miliarde din şase miliarde de euro promise de UE.
UE plăteşte "în fiecare lună" pentru cumpărarea hranei pentru refugiaţi şi salariile profesorilor, a replicat Johansson. "Banii servesc de asemenea finanţării, de exemplu, a şcolilor, centrelor de îngrijire, şi noi plătim când ele se construiesc".
În timp ce Turcia, care adăposteşte circa 4 milioane de refugiaţi, în mare majoritate sirieni, cunoaşte un aflux din cauza luptelor date în jurul Idlib, comisarul european a estimat că această ţară "trebuie să fie susţinută" şi că cooperarea trebuie continuată.
Comisarul a apreciat de asemenea că Europa trebuie "să facă mai mult pentru a facilita" trimiterile de migranţi cu situaţii neregulamentare:"Este important să se facă distincţia între cei care au dreptul să rămână, care trebuie primiţi, şi cei care nu o au". AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele sârb va merge în Rusia la parada de 9 mai pentru că i-a promis lui Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că își respectă cuvântul dat menținând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, așa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmite AFP. 'Acum opt luni (...) i-am spus președintelui Putin într-o discuție la telefon
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin
SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț
Mexicul și Statele Unite au convenit să amelioreze balanța comercială (Sheinbaum)
Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat joi că a convenit cu omologul său american Donald Trump să lucreze pentru ameliorarea balanței comerciale dintre cele două țări, unul dintre argumentele republicanului pentru impunerea de taxe vamale, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică apreciată drept 'foarte bună' s-a co
#Ucraina: Zelenski salută acordul 'cu adevărat echitabil' semnat cu SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri acordul, potrivit lui, 'cu adevărat echitabil' semnat cu Statele Unite privind accesul la resursele minerale ale Ucrainei, un document care s-a aflat în negocieri de câteva săptămâni, relatează AFP. 'Acordul s-a schimbat semnificativ în timpul proc
SUA: Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a demisionat (media)
Implicat în scurgeri de informații militare confidențiale, Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, își va părăsi postul joi, potrivit media americane citate de AFP. Potrivit CBS, și consilierul său principal Alex Wong va demisiona. Fox News a informat că președintele SUA va anunța aceste demisii în c
1 mai: Peste 400 de arestări la Istanbul, potrivit unei asociații de avocați
Peste 400 de persoane care participau la sărbătorile de 1 Mai au fost arestate joi la Istanbul, unde o parte a orașului a fost blocată pentru a preveni orice adunare în emblematica Piață Taksim, a declarat o asociație a avocaților, relatează AFP. 'Numărul de arestări care au ajuns în unitatea noastră de criză depășește 400'
Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l
Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA
Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze
Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii
Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia
Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger
#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa
Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere
Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli