Democraţii denunţă regulile procesului istoric împotriva lui Trump

Democraţii i-au acuzat marţi pe senatorii republicani că vor să organizeze un proces de destituire "trucat" al lui Donald Trump, cu un calendar impus pentru a-l achita cât mai repede pe preşedintele SUA, potrivit France Presse.
La cinci zile după ce au jurat să facă dreptate "în mod imparţial", cei 100 de senatori s-au reunit la 13:00 (18:00 GMT) la Capitoliu, sediul Congresului la Washington.
Prima lor sarcină va fi de a adopta o rezoluţie pentru a încadra desfăşurarea acestui proces istoric, care intervine cu zece luni înainte de alegerile prezidenţiale, riscând să afecteze campania de realegere a lui Donald Trump.
Dar, încă de dimineaţă, alesul democrat Adam Schiff, desemnat să formuleze acuzaţia, le-a reproşat republicanilor organizarea unui "proces trucat".
"Ei comprimă durata procesului" cu scopul ca audierile "să dureze până târziu în noapte" când "americanii nu se uită" la televizor, a protestat el, referindu-se la regulile propuse de şeful majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell.
De cealaltă parte a Atlanticului, Donald Trump, la sosirea sa la Forumul economic mondial de la Davos, a calificat marţi încă o dată procesul drept "farsă" şi "vânătoare de vrăjitoare".
Senatorii urmează să stabilească dacă preşedintele este vinovat de abuz de putere şi de obstrucţionarea bunei desfăşurări a lucrărilor Congresului, după cum îl descrie actul de acuzare adoptat în decembrie de Camera Reprezentanţilor.
În centrul scandalului se află o convorbire telefonică din iulie în cadrul căreia Donald Trump cerea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze asupra lui Jon Biden, adversarul său potenţial la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Influentul senator Mitch McConnell doreşte să impună dezbaterilor un ritm forţat, decis să ofere preşedintelui o achitare rapidă, în cel mult două săptămâni.
În program, potrivit regulilor care le-a propus el luni seara târziu: două runde de câte 12 ore pentru acuzare şi tot atâtea pentru apărare, cu scopul ca părţile să-şi expună argumentele, iar apoi 16 ore de întrebări din partea senatorilor. Şeful democraţilor din Senat, Chuck Schumer, a reacţionat denunţând o "ruşine naţională".
Şeful republicanilor din Senat a "ales să desfăşoare o operaţiune de disimulare pentru a-l acoperi pe preşedinte", a spus la rândul său preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.
Acesta este al treilea proces de destituire a unui preşedinte american, după cele ale Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999.
Absent de la audieri, Donald Trump va fi reprezentat de o echipă de avocaţi.
Democraţii, majoritari în Camera Reprezentanţilor care a declanşat ancheta de destituire, îl acuză pe fostul magnat imobiliar că a exercitat şantaj asupra Kievului: lansaţi ancheta (împotriva lui Joe Biden) sau blocăm un ajutor militar crucial.
"Preşedintele nu a făcut nimic rău", răspund avocaţii săi, argumentându-şi poziţia în 110 pagini pe care le-au depus luni în atenţia Senatului.
Aceasta este linia de apărare a fostului om de afaceri newyorkez de 73 de ani.
De câteva luni, el afirmă că apelul său către preşedintele ucrainean era "perfect".
Denunţând un "proces trucat", echipa juridică a Casei Albe, în care se află câteva vedete din domeniul justiţiei, precum fostul procuror Kenneth Starr, care a participat la procesul lui Bill Clinton în dosarul Lewinsky, a cerut Senatului să-l "achite imediat" pe cel de-al 45-lea preşedinte al SUA.
Cel care îşi va asuma rolul de procuror general în cadrul procesului, alesul democrat Adam Schiff, intenţionează să demonstreze că Donald Trump "a recurs la o treime din greşelile constituţionale care merită o destituire": "el a solicitat o ingerinţă străină, a pus în pericol securitatea noastră naţională şi a încercat să trişeze în vederea viitoarei alegeri".
În realitate, achitarea pare practic asigurată pentru Donald Trump, datorită majorităţii republicane din Senat, unită în spatele său.
Durata dezbaterilor rămâne în schimb o problemă nerezolvată.
Abia după prima etapă de expunere a argumentelor şi întrebărilor senatorilor, Mitch McConnell intenţionează să supună la vot problema crucială a martorilor.
Democraţii cer ca patru actori-cheie ai dosarului ucrainean să fie convocaţi la bară, între care şeful de cabinet al Casei Albe, Mick Mulvaney, şi fostul consilier pentru securitate naţională, John Bolton.
Dar, pentru aceasta, ei trebuie să câştige de fiecare dată un vot, ceea ce se anunţă dificil faţă de raportul de forţe din Senat, unde republicanii dispun de 53 de aleşi dintre cei 100.AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele sârb va merge în Rusia la parada de 9 mai pentru că i-a promis lui Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că își respectă cuvântul dat menținând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, așa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmite AFP. 'Acum opt luni (...) i-am spus președintelui Putin într-o discuție la telefon
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin
SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț
Mexicul și Statele Unite au convenit să amelioreze balanța comercială (Sheinbaum)
Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat joi că a convenit cu omologul său american Donald Trump să lucreze pentru ameliorarea balanței comerciale dintre cele două țări, unul dintre argumentele republicanului pentru impunerea de taxe vamale, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică apreciată drept 'foarte bună' s-a co
#Ucraina: Zelenski salută acordul 'cu adevărat echitabil' semnat cu SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri acordul, potrivit lui, 'cu adevărat echitabil' semnat cu Statele Unite privind accesul la resursele minerale ale Ucrainei, un document care s-a aflat în negocieri de câteva săptămâni, relatează AFP. 'Acordul s-a schimbat semnificativ în timpul proc
SUA: Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a demisionat (media)
Implicat în scurgeri de informații militare confidențiale, Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, își va părăsi postul joi, potrivit media americane citate de AFP. Potrivit CBS, și consilierul său principal Alex Wong va demisiona. Fox News a informat că președintele SUA va anunța aceste demisii în c
1 mai: Peste 400 de arestări la Istanbul, potrivit unei asociații de avocați
Peste 400 de persoane care participau la sărbătorile de 1 Mai au fost arestate joi la Istanbul, unde o parte a orașului a fost blocată pentru a preveni orice adunare în emblematica Piață Taksim, a declarat o asociație a avocaților, relatează AFP. 'Numărul de arestări care au ajuns în unitatea noastră de criză depășește 400'
Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l
Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA
Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze
Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii
Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia
Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger
#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa
Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere
Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli