Croaţii, la urne pentru alegeri prezidenţiale în care orice rezultat este posibil

Aproximativ 3,8 milioane de alegători croaţi sunt convocaţi duminică la urne în cadrul unor alegeri prezidenţiale cu rezultat incert, la care preşedinta conservatoare aflată la sfârşit de mandat trebuie să atragă de partea sa dreapta radicală dacă doreşte să câştige în faţa provocării serioase reprezentate de un fost prim-ministru social-democrat, comentează France Presse.
Birourile de vot vor fi deschise între orele 06:00 şi 18:00 GMT. Primele rezultate sunt aşteptate după o oră de a închiderea secţiilor de votare.
Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale survine la câteva zile după preluarea de către Croaţia a preşedinţiei rotative a Uniunii Europene pe care va trebui să o gestioneze după Brexit.
Scrutinul a relevat ascensiunea dreptei dure într-o ţară care face faţă presiunii migranţilor la frontierele sale şi care se confruntă, la fel ca vecinii săi din Balcani, cu un exod masiv al locuitorilor, precum şi cu o corupţie endemică.
Alegătorii croaţi sunt invitaţi să aleagă între două viziuni pentru ţara lor de pe ţărmul Mării Adriatice: "Croaţia autentică" pe care preşedinta conservatoare aflată la sfârşit de mandat Kolinda Grabar-Kitarovic afirmă că o reprezintă şi "Croaţia normală", promisă de rivalul său social-democrat Zoran Milanovic.
În Croaţia, funcţia prezidenţială este în mare măsură onorifică. Pentru a câştiga un al doilea mandat, Kolinda Grabar-Kitarovic, de 51 de ani, va trebui să atragă aripa dură a electoratului de dreapta sedus în primul tur de scrutin la sfârşitul lunii decembrie de către un cântăreţ populist.
Miroslav Skoro, artist care a devenit celebru în anii' 90 cu cântece patriotice, a câştigat aproape un sfert din sufragii, promiţând să desfăşoare armata la frontiere pentru a-i împiedica pe migranţi să intre în ţară şi angajându-se de asemenea să graţieze un criminal de război.
El s-a ferit să dea cel mai mic consemn de vot şi scrutinul se anunţă foarte deschis. Un ultim sondaj acordă trei puncte avans fostului premier social-democrat, dar arată de asemenea că 13% din electorat este indecis.
O înfrângere a actualei şefe a statului ar complica considerabil sarcina partidului care o susţine, HDZ, şi a premierului moderat Andrej Plenkovic la alegerile legislative prevăzute pentru toamnă.
Grabar-Kitarovic, care a câştigat mai puţin de 27% din voturi în primul tur, speră că apelurile sale "unitate" vor fi suficient de convingătoare. În campanie, ea nu a încetat să invoce patriotismul său şi războiul din 1991-1995, subiect în continuare foarte sensibil. "Noi trebuie să ne reunim ca în 1990" înainte de declararea independenţei, a lansat ea în această săptămâna susţinătorilor ei.
Ea se prezintă ca o mamă de familie ca şi altele şi îşi etalează originile modeste. Detractorii ei îi reproşează numeroase gafe.
Preşedinta în exerciţiu a mai fost criticată pentru că a minimalizat crimele ustaşilor colaboraţionişti ai Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care suscită o nostalgie crescândă în Croaţia.
Rivalul său, Zoran Milanovic încearcă să o facă să-şi menţină reputaţie de aroganţă şi elitism. El denunţă de asemenea ca periculos de intolerant conceptul unei "Croaţii autentice" pe care doar HDZ l-ar putea reprezenta.
Social-democratul a dominat primul tur de scrutin cu o treime din voturi, beneficiind de sprijinul alegătorilor urbani, dar şi de divizarea dreptei.
Pledând pentru o "Croaţie normală" bazată pe toleranţă şi pe argumentul că ţara sa "nu mai este în război", el susţine că aceasta trebuie să privească spre viitor şi să "lupte pentru locul său în Europa".
Susţinătorii săi au salutat în 2011 sosirea la putere a unui om scutit de acuzaţii de corupţie care pătaseră reputaţia a numeroşi membri ai HDZ. Dar guvernul său a decepţionat, fiind incapabil să combată clientelismul ambiant şi să dezvolte economia.
Conservatorii din HDZ, aflaţi la putere, vor cu atât mai mult să păstreze funcţia de şef al statului cu cât ei au preluat la 1 ianuarie preşedinţia UE pentru şase luni. Patru subiecte principale sunt pe ordinea de zi: relaţiile între UE şi Londra după Brexit, dorinţa de aderare a ţărilor din Balcanii din Vest, schimbarea climatică şi viitorul buget plurianual al blocului comunitar.
Croaţia este ultima ţară care a intrat în UE în 2013. Dar ecoomia sa, puternic dependentă de turism, figurează printre cele mai slabe ale statelor membre. Aderarea a accelerat exodul croaţilor care pleacă din ţară în căutarea unei vieţi mai bune în altă parte în Europa, care invocă printre argumente de asemenea corupţia şi clientelismul, precum şi slaba calitate a serviciilor publice. AGERPRES/(AS-editor: Lilia Traci, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina:Kremlinul reacționează după ce Trump a spus că scăderea prețului petrolului va împinge Rusia la pace
Kremlinul a afirmat marți că interesele Rusiei sunt mai importante decât prețul la petrol, după ce președintele american Donald Trump sugerase cu o zi în urmă că scăderea recentă a prețului la petrol îl va face pe omologul său rus Vladimir Putin mai dispus să încheie o pace cu Ucraina, potrivit EFE, RBK. ru și Reuters. 'Prețul la pe
Friedrich Merz, votat favorabil de Bundestag pentru postul de cancelar german, la a doua încercare
Friedrich Merz a fost votat favorabil de Bundestag marți după-amiază pentru postul de cancelar federal german, la o repetare a votului în camera inferioară a parlamentului după ce guvernul de coaliție format din conservatorii săi și social-democrați nu reușise la prima încercare să obțină majoritatea, relatează Reuters. Însă
Vladimir Putin și Xi Jinping vor discuta la Moscova despre #Ucraina și relațiile dintre Rusia și SUA (Kremlin)
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping vor discuta joi, la Moscova, despre conflictul din Ucraina și relațiile dintre Rusia și Statele Unite, a anunțat marți Kremlinul, relatează AFP. 'Cele mai importante probleme vor fi discutate în cadrul acestei întâlniri între patru ochi: dosarul ucrai
Trump nu ar fi știut de ordinul dat de Hegseth de a suspenda livrările de arme către #Ucraina (anchetă Reuters)
La aproximativ o săptămână după ce Donald Trump și-a început al doilea mandat de președinte, armata americană a emis un ordin pentru trei companii aeriene de transport, operând de la Dover Air Force din Delaware și de la o bază americană din Emiratele Arabe Unite- de a suspenda 11 zboruri cu proiectile de artilerie și alte tipuri de armament destinate Ucrai
Germania: Merz se supune după-amiază unui nou tur de scrutin în Bundestag după eșecul din prima rundă
Liderul conservator german Friedrich Merz va încerca marți după-amiază din nou să devină cancelar al Germaniei, într-un al doilea tur de scrutin în Bundestag, după o primă tentativă eșuată în cursul dimineții, transmit agențiile internaționale de presă. Toate grupurile politice din Bundestag, cu excepția Alternativei pe
Nuclear: Putin i-a transmis președintelui iranian că dorește un acord 'echitabil' între Washington și Teheran (Kremlin)
Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său iranian Massoud Pezeshkian că dorește un acord 'echitabil' între Washington și Teheran în dosarul nuclear iranian, a anunțat marți Kremlinul, relatează AFP. Statele Unite și Iranul, un aliat apropiat al Moscovei, au început discuții pe această temă delicată din 12 aprilie, co
Pakistanul acuză India că a modificat debitul unui fluviu
Pakistanul, în plină tensiune cu India care a revocat un important tratat de împărțire a resurselor de apă între cei doi vecini, a acuzat marți New Delhi că modifică debitul fluviului Chenab, unul din cele trei plasate sub controlul Islamabadului potrivit acestui acord suspendat, relatează AFP. Acest curs major de apă î
Rusia vrea să meargă înainte cu armistițiul din 8-10 mai, dar va răspunde dacă va fi atacată (Kremlin)
Kremlinul a afirmat marți că forțele ruse intenționează în continuare să aplice un armistițiu în Ucraina în perioada 8-10 mai, conform ordinelor președintelui rus Vladimir Putin, dar vor răspunde în cazul în care forțele ucrainene încearcă să atace poziții ruse, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt
Președintele polonez afirmă că Trump îl poate forța pe Putin 'să facă pace' în #Ucraina
Președintele polonez Andrzej Duda a afirmat luni că face presiuni asupra omologului său american Donald Trump pentru ca acesta să intensifice sancțiunile contra Rusiei astfel încât să o forțeze să accepte o încheiere a războiului din Ucraina, relatează marți Politico. Potrivit șefului statului polonez, Trump este singurul car
Polonia acuză Rusia de tentative de amestec în alegerile prezidențiale
Ministrul polonez al digitalizării, Krzysztof Gawkowski, a afirmat marți într-o conferință de presă că înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, programat în 18 mai, Polonia se confruntă cu o încercare fără precedent a Rusiei de a se amesteca în procesul electoral, transmite Reuters. Din cauza rolului său
Franța strânge relațiile cu Polonia, devenită unul dintre 'greii' Europei
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk urmează să semneze vineri un 'tratat de prietenie și cooperare' care ilustrează dorința Parisului de a strânge relațiile cu Polonia, țară ce a dobândit o influență considerabilă în Europa după începutul războiului din Ucraina, scrie marți AFP.
Beijingul se declară gata să-i primească pe Ursula von der Leyen și Antonio Costa la summitul UE-China
China s-a declarat marți gata să-i primească pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, la summitul dintre Beijing și Uniunea Europeană, prevăzut să aibă loc în China în iulie, relatează AFP și Reuters. 'Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președi
Germania: Friedrich Merz nu a reușit să obțină votul parlamentului pentru a fi validat în funcția de cancelar
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz nu a reușit marți dimineață să obțină majoritatea necesară în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) pentru a deveni cancelar al Germaniei, transmit Reuters, dpa, AFP și EFE. Merz (69 de ani) a primit voturile a 310 dintre cele 621 de voturi exprimate - în total sunt 630
ONU: Omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, însă Inteligența Artificială ar putea fi o soluție
După relansarea post-COVID, omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'neașteptată' și 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, iar aceasta încă înainte de tăierile drastice în ajutoarele internaționale, își exprimă îngrijorarea Organizația Națiunilor Unite (ONU), într-un raport publicat m
China declară că se opune continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza
China a declarat marți că se ''opune'' continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza, după anunțarea în ajun a unui plan israelian de cucerire a enclavei palestiniene, transmite France Presse. ''China urmărește îndeaproape situația între Palestina și Israel și se opune continuă