RETROSPECTIVĂ 2019 Anul tuturor contestărilor

Chile, Hong Kong, Algeria, Liban, Franţa ...: pretutindeni cetăţeni nemulţumiţi şi fără lider au protestat pe străzi în 2019, reluând lupta ''indigenilor'' de la începutul deceniului împotriva unui sistem politic, a elitelor sau inegalităţilor, comentează AFP.
Caricaturizaţi ca protagonistul filmului Joker - acest personaj care are sentimentul că este marginalizat şi niciodată luat în serios - sau mascaţi ca în Vendetta, mii de cetăţeni au denunţat probleme comune la Bagdad, Beirut sau La Paz, provocând căderea de la putere a cinci şefi de stat sau de guvern.
Ei au condus ''o revoluţie împotriva 'tina' '', acronim pentru ''nu există nicio alternativă'', susţinut de fostul premier neo-liberal britanic Margaret Thatcher, apreciază Karim Bitar, directorul Institutului de Ştiinţe Politice de la Universitatea Sfântul Iosif din Beirut.
Aceste revolte au în comun faptul că se construiesc în ''orizontalitate, fără lider, fără organizare sau structură la început'', observă Olivier Fillieule, specialist în mişcări sociale la Institutul de Studii Politice din Lausanne ( Elveţia).
Declanşatorul poate fi relativ abstract, cum ar fi o lege privind extrădările adoptată de executivul de la Hong Kong, sau concret cum ar fi creşterea preţului călătoriei cu metroul în Santiago de Chile şi o nouă taxă pe WhatsApp în Liban, dar peste tot, scânteia declanşează deflagraţii în cascadă.
''Din Liban până în Irak, durerea noastră este una'', se putea citit pe o pancartă la Beirut, în faţa sediului companiei de electricitate din Liban (EDL), simbol al prăbuşirii serviciilor publice libaneze, un rău pe care irakienii îl împărtăşesc cu durere, cei care în fiecare vară demonstrează împotriva lipsei de energie electrică.
Internetul amplifică mişcările chiar mai mult decât în 2011, în timp ce numărul utilizatorilor de internet este mai mult decât dublu în zece ani, ajungând la 4,5 miliarde de persoane.
În Algeria, reţelele de socializare au jucat ''un rol foarte important'', a declarat pentru AFP la începutul anului Okba Bellabas, unul dintre cei 25 de membri fondatori ai Colectivului tinerilor dedicaţi. La fel a fost în Hong Kong sau Barcelona, unde manifestanţii transmiteau sloganuri prin servicii de mesagerie securizate, adică aplicaţii special create şi descărcabile cu un cod QR. În Iran, Irak sau chiar în Egipt, guvernanţii care s-au confruntat cu revolte au încercat să le blocheze prin întreruperea accesului la internet, fără prea mult succes.
Acestea nu sunt doar ''revoluţii Facebook'', explică Geoffrey Pleyers, sociolog la Universitatea catolică din Louvain (Belgia) şi la Colegiul de studii mondiale (Paris). Acestea sunt mişcări profunde în care tinerii formează adesea avangarde, dar care depăşesc clivajele între generaţii. ''Vestele galbene'' franceze pot fi adesea mai în vârstă; mişcarea chiliană include mulţi pensionari; manifestanţii la Barcelona sa în Bolivia au toate vârstele, notează Pleyers.
În context, sloganurile scandate traduc neîncrederea manifestanţilor într-un sistem economic care nu mai este văzut ca vector de ascensiune socială şi într-o democraţie inexistentă sau surdă în faţa doleanţelor cetăţenilor.
"Pentru oraşul meu, doresc un guvern care să ajute cetăţenii obişnuiţi sau clasele de mijloc ... şi un guvern care dialoghează sincer cu cetăţenii săi", a spus un protestatar din Hong Kong care a dorit să păstreze anonimatul.
Aceste revolte, subliniază experţii intervievaţi de AFP, îşi au originea în mişcările de la începutul deceniului: Primăvara arabă, lansată la sfârşitul anului 2010 în Tunisia, sau Occupy Wall Street, în septembrie 2011, împotriva austerităţii şi a abuzurilor capitalismului financiar.
''Anul 2019 pare epocal în ceea ce priveşte mobilizările'', a apreciat Olivier Fillieule, ''dar acest lucru nu este nici inedit, nici excepţional. Să ne amintim că la sfârşitul anului 2011, revista TIME a ales ' protestatarul ' ca personalitate a anului. Mobilizările din 2019 fac parte din aceeaşi secvenţă istorică'', a subliniat el.
''Disfuncţiile economice dezvăluite de criza din 2008 au fost transferate de la elite spre cei mai puţin puternici, prin austeritate, şomaj, nesiguranţă ...'', explică de asemenea Jake Werner, profesor la Universitatea din Chicago.
Dintr-o dată, subliniază Erik Neveu, cercetător în sociologia mobilizărilor la Sciences Po Rennes (vestul Franţei), în regimurile democratice ''credinţa în capacitatea democraţiei de a schimba vieţile ''se erodează în mod inexorabil''. Şi oamenii ''cred apoi că salvarea lor constă în mobilizare'', chiar şi în răsturnarea puterii.
Acestea sunt, de asemenea, ''revoluţii pentru demnitate'', subliniază, al rândul său, Karim Bitar din Beirut.
În doar câteva săptămâni, aceste mişcări au dus la plecarea lui Abdelaziz Bouteflika, care a renunţat să candideze pentru un al cincilea mandat în Algeria, a preşedintelui sudanez Omar el-Béchir, îndepărtat de la putere în aprilie după 30 de ani, sau la demisia preşedintelui bolivian Evo Morales, a premierului libanez Saad Hariri şi a omologului său irakian Adel Abdel Mahdi.
La Hong Kong, legea controversată privind extrădarea a fost retrasă şi China a anunţat că va ''ameliora'' procesul de desemnare a şefului executivului, două dintre solicitările manifestanţilor pro-democraţie.
Dar represiunea a fost, de asemenea, acerbă în unele locuri, în special în Iran, unde cel puţin 208 persoane au fost ucise la jumătatea lunii noiembrie, potrivit Amnesty International.
''Furia nu va înceta neapărat'' în 2020, consideră Karim Bitar. Şi ''cei care au beneficiat de sistemul politic nu vor ceda cu uşurinţă'', avertizează el. ''Am putea asista la contra-revoluţii şi acestea vor fi brutale'', a apreciat sursa citată.AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Noul guvern german a ordonat poliției de frontieră să respingă la granițe majoritatea migranților
Noul ministru german de interne Alexander Dobrindt a anunțat miercuri că a ordonat poliției de frontieră să respingă la granițe migranții clandestini, 'cu excepția grupurilor vulnerabile, precum copiii și femeile gravide', relatează agențiile AFP și DPA. Obiectivul acestei măsuri este reducerea migrației ilegale, a explicat ministrul l
Groenlanda: Danemarca îl va convoca pe ambasadorul SUA în legătură cu posibile acte de spionaj
Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, a anunțat miercuri că îl va convoca pe ambasadorul SUA în Danemarca după ce publicația Wall Street Journal a publicat un articol în care afirma că Washingtonul intenționează să-și intensifice activitățile de spionaj în Groenlanda, teritoriu pe care Donald Trump îl râvnește, relatează France
#Ucraina încearcă un nou asalt în Kursk, în timp ce Rusia intensifică atacurile în Sumî
Lupte intense continuă de-a lungul frontierei nord-estice a Ucrainei, unde Kievul a lansat un nou asalt transfrontalier asupra regiunii ruse Kursk, în timp ce pe teritoriul ucrainean de cealaltă parte a graniței atacurile aeriene și de artilerie rusești tot mai numeroase au determinat evacuări în provincia Sumî, unde trupele ruse au ocupat mai multe
Parlamentul European îndeamnă Kosovo și Serbia să avanseze în reformele pentru aderarea la UE
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Kosovo trebuie să-și accelereze reformele legate de UE, iar Serbia trebuie să facă mai mult pentru a proteja statul de drept și libertatea presei și pentru a lupta împotriva corupției, se arată în două rapoarte adoptate miercuri de Parlamentul European și care evaluează progresele în
Parlamentul European spune că procesul de aderare a Turciei la UE trebuie să rămână înghețat, din cauza regresului democratic
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană trebuie să rămână înghețat, din cauza regresului democratic, se arată într-un raport adoptat miercuri de membrii Parlamentului European, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg. 'Importanța geo
JD Vance afirmă că SUA și Europa sunt 'în aceeași echipă', dar alianța trebuie să evolueze
Vicepreședintele american JD Vance a declarat miercuri că Statele Unite și Europa 'sunt în aceeași echipă' în pofida diferențelor, afirmând că alianța lor trebuie să 'evolueze' în fața noilor provocări de securitate, în special în ceea ce privește Ucraina, potrivit EFE. 'Încă mai cr
Atacuri ucrainene cu drone asupra Rusiei: Avionul, care îl transporta pe Vucic la Moscova, a aterizat de urgență la Baku
Avionul care îl transporta pe președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, la Moscova a fost nevoit să procedeze miercuri la o aterizare de urgență la Baku, capitala Azerbaidjanului, după care și-a continuat zborul spre capitala rusă, unde șeful statului sârb urmează participe la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 80 de ani de la victoria armatei sov
Gaza: Șase state europene se opun 'oricărei modificări demografice sau teritoriale'
Șase state europene (Irlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Slovenia și Spania) au denunțat miercuri noul plan de cucerire a Gazei prezentat de Israel, arătând că resping 'ferm orice modificare demografică sau teritorială' susceptibilă de a constitui 'o încălcare a dreptului internațional', informează AFP. Aplicarea
Președintele francez Emmanuel Macron afirmă că situația umanitară din Gaza este 'mai critică ca oricând'
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă cu noul cancelar german Friedrich Merz, că situația umanitară din Gaza a atins niveluri 'critice' nemaiîntâlnite până acum și a subliniat că este urgent să se permită distribuirea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, relatează Reuters
Consternare în Israel după declarația lui Trump că alți trei ostatici nu ar mai fi în viață
Rudele ostaticilor israelieni deținuți în continuare în captivitate de gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza au reacționat cu consternare la anunțul președintelui american Donald Trump potrivit căruia alți trei ostatici nu ar mai fi în viață, potrivit dpa. Cherut Nimrodi, mama unui soldat răpit și du
Bulgaria și Grecia au semnat un acord în domeniul apei, pentru asigurarea irigațiilor în regiunea elenă Evros
Bulgaria și Grecia au semnat, după luni de negocieri, un acord pe cinci ani în domeniul apei, a confirmat miercuri Ministerul de Externe de la Sofia, o decizie care a provocat ușurare în rândul fermierilor greci îngrijorați pentru soarta recoltelor lor, transmite Reuters. Acordul îl înlocuiește pe cel vechi
#Ucraina: Încetarea focului decisă de Putin pentru 3 zile intră în vigoare la miezul nopții, deși Zelenski a respins-o
Încetarea focului pentru trei zile în Ucraina anunțată unilateral de președintele rus Vladimir Putin va intra în vigoare la miezul nopții, chiar dacă a fost respinsă de Kiev, a anunțat miercuri Kremlinul, transmite agenția EFE. 'Da, inițiativa părții ruse, a președintelui Putin, rămâne în vigoare', a răspu
Statele UE trebuie să crească cheltuielile militare și să susțină #Ucraina, afirmă noul cancelar german Friedrich Merz
Toate statele membre ale UE trebuie să-și sporească cheltuielile de înarmare pentru a-și umple lacunele în capabilitățile de apărare și să asigure astfel un sprijin militar continuu pentru Ucraina în războiul cu Rusia, a declarat miercuri la Paris noul cancelar german Friedrich Merz, transmite Reuters. 'Numai în ace
Parlamentul European a marcat 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa
Starsbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European a marcat miercuri, la Strasbourg, 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, într-o ceremonie în plen cu trei veterani.
Pakistan: Consiliul național de securitate autorizează armata să riposteze la atacurile Indiei
Consiliul național de securitate al Pakistanului a declarat, la reuniunea desfășurată în cursul nopții, atacurile cu rachete indiene împotriva teritoriului țării drept un act de război și a autorizat armata să riposteze, a informat miercuri biroul premierului, transmite dpa. 'Aceste acte ilegale sunt încălcări flagrante a