De ce îi este aproape imposibil Arabiei Saudite să se apere de atacurile cu drone, chiar dacă a investit enorm în apărare

Pagubele produse sâmbătă de atacurile cu drone asupra infrastructurilor petroliere saudite ilustrează cvasi-imposibilitatea pentru o ţară, chiar foarte bogată, de a-şi proteja infrastructurile vitale de o astfel de ameninţare asimetrică, subliniază experţi şi oficiali, relatează AFP.
Pagubele grave suferite de rafinăria de la Abqaiq şi de exploatarea petrolieră de la Khurais, în estul ţării, au fost rezultatul unui atac cu zece drone, scrie luni centrul de analiză american Soufan Center.
Folosirea adiţională a unor rachete de croazieră este posibilă, adaugă Centrul, citând responsabili ai administraţiei americane.
Sunt arme de care dispun rebelii houthi, susţinuţi de Iran de la începutul confruntării din Yemen cu o coaliţie condusă de Riad, în urmă cu cinci ani. Ei au demonstrat în mai multe rânduri, în special din primăvara lui 2019, că aceste arme reuşesc să străpungă măsurile de apărare saudite.
Pentru o astfel de ameninţare "trebuie un sistem de apărare foarte perfecţionat, de care dispune, cred, numai un grup aeronaval american" organizat în jurul unuia dintre portavioanele Forţelor navale americane, dă asigurări pentru France Presse un şef francez al serviciului de informaţii aflat în rezervă care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
"Un atac coordonat precum cel comis sâmbătă nu este la îndemâna oricui şi nu este la îndemâna oricui nici să se poată apăra de un atac ca acesta", a adăugat el.
La începutul lui iulie, rebelii houthi au prezentat cu mare pompă, în cadrul unei ceremonii desfăşurate într-un loc secret, o dronă-bombardier, numită "Sammad 3", şi o rachetă de croazieră, denumită "Al-Qods". Ei dispun, de asemenea, de o dronă înarmată cu explozibili denumită "Qasef 2".
"Este puterea egalizatoare a tehnologiei, care le permite unor bandiţi să poată ameninţa marile puteri", şi-a exprimat recent indignarea un înalt gradat al armatei franceze, sub acoperirea anonimatului. "Suntem învinşi de motoare de 250 kg, cum suntem învinşi de mine în Mali", a adăugat el.
Arabia Saudită a cheltuit averi pentru a se dota cu sisteme de apărare sol-aer, precum baterii de rachete antirachetă americane Patriot, radare şi o forţă aeriană ultramodernă.
Cheltuielile sale de înarmare au depăşit 65 de miliarde de dolari în 2018, potrivit Institutului de cercetare pentru pace din Stockholm.
Becca Wasser, analistă la centrul de reflecţie Rand Corp, precizează pentru France Presse că "în cea mai mare parte Arabia Saudită contează pe sistemele sale Patriot pentru a intercepta proiectilele houthi, însă rezultatele sunt sub aşteptări, dat fiind că rachetele Patriot sunt destinate mai degrabă distrugerii rachetelor decât dronelor".
"Utilizarea dronelor arată că houthi au găsit o fisură în sistemele lor de apărare", crede ea.
Dimensiunile instalaţiilor petroliere saudite, pe alocuri de mărimea unor oraşe, şi răspândirea lor pe întreg teritoriul regatului le face, în plus, foarte dificil de protejat în permanenţă de o ameninţare în schimbare.
Dronele rebelilor houthi, puse la punct - potrivit unui raport al experţilor ONU publicat în 2018 - cu ajutorul unor piese de origine iraniană, sunt de dimensiuni variabile şi pot zbura la viteze şi altitudini variate, ceea ce face dificilă interceptarea lor.
"Problema este că nu există un sistem unic pentru a trata toate aceste cazuri, iar ameninţarea reprezentată de drone evoluează fără încetare", comentează un inginer militar francez.
"Astăzi, siturile sensibile sunt protejate de radare şi de dispozitive de bruiaj, dar există acum drone autonome, programabile" şi astfel insensibile la bruierea GPS-ului, adaugă el. "De asemenea, viteza lor va creşte: va trebui să le detectăm mai repede şi de mai departe", mai spune inginerul francez.
Pe 19 august, forţele armate saudite au publicat imagini cu unul dintre avioanele sale de luptă F-15 distrugând în plin zbor o dronă Qasef-2 deasupra Yemenului şi au dat asigurări că au neutralizat în jur de 20 de astfel de aparate în cursul ultimului an.
Potrivit înregistrărilor video postate online de rebelii houthi, drona lor de atac "Sammad 3" dispune de o rază de acţiune de 1.500 km, ceea ce face să poată ajunge în orice punct de pe teritoriul Arabiei Saudite, precum şi în mai multe regiuni din Emiratele Arabe Unite, aliate ale Riadului în războiul din Yemen.
Rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat responsabilitatea acestor atacuri, dar secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că nu există nicio dovadă că acest 'atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale' a venit din Yemen. Washingtonul acuză Iranul că este la originea acestor atacuri, acuzaţii calificate de Teheran drept 'lipsite de sens' şi 'de neînţeles'.
Potrivit coaliţiei sub comandament saudit care intervine în Yemen împotriva rebelilor houthi, armamentul utilizat în acest atac este de provenienţă iraniană. 'Ancheta continuă şi toate indiciile arată că armele utilizate sunt iraniene', a declarat purtătorul de cuvânt al coaliţiei, colonelul saudit Turki al-Maliki.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: yemenextra.net
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi
O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco
Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul
Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i
#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii
Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil
Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete
BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.
Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,
#Ucraina: Armistițiul de trei zile are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului pentru pace (Kremlin)
Kremlinul a declarat sâmbătă ca armistițiul de trei zile propus de Moscova, între 8 și 10 mai, are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului de a face pace, Ucraina declarând, la rândul său, că este vorba de o încetare a focului prea scurtă pentru negocieri serioase, relatează AFP. 'Scopul armistițiului d
Nimeni nu poate garanta siguranța Kievului dacă #Ucraina atacă Moscova pe 9 mai, spune Medvedev
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat sâmbătă că, dacă Ucraina ar ataca Moscova în timpul festivităților consacrate victoriei în cel de-al doilea război mondial, pe 9 mai, 'nimeni nu poate garanta' supraviețuirea Kievului până pe 10 mai, relatează Reuters. Președintele rus Vladimir Putin
Coreea de Sud: Fostul ministru al muncii Kim Moon-soo, desemnat candidat al conservatorilor în alegerile prezidențiale din 3 iunie
Fostul ministru sud-coreean al muncii Kim Moon-soo a fost desemnat sâmbătă de partidul conservator candidat în alegerile prezidențiale din 3 iunie, organizate în urma demiterii lui Yoon Suk Yeol, care a aruncat țara într-o criză politică, informează agențiile internaționale de presă. Kim Moon-soo, din Partidul Puterii Poporului (PPP) al
Ingerințe străine: cum combate Parlamentul European amenințările la adresa democrației din UE
O dată cu dezvoltarea accelerată a rețelelor sociale și creșterea tensiunilor geopolitice, UE se confruntă cu pericole crescute venite dinspre actori externi. Aceștia urmăresc să perturbe alegerile și procesele democratice din întreaga UE. Actori rău intenționați încearcă să profite de alegeri pentru a submina încrederea în procesele electorale sau &i
Zelenski consideră că Trump vede conflictul din Ucraina 'puțin diferit' după întâlnirea lor de la Vatican
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că întâlnirea cu omologul său american Donald Trump la Vatican pe 26 aprilie i-a permis acestuia din urmă să vadă conflictul din Ucraina 'puțin diferit', relatează sâmbătă AFP. 'Sunt încrezător că, după întâlnirea noastră de la Vatican, președin
Apărarea civilă din Gaza a anunțat moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii, într-un raid israelian
Apărarea civilă din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii mici, într-un raid israelian în cursul nopții asupra taberei de refugiați palestinieni de la Khan Younis, în sudul teritoriului, relatează AFP. Un purtător de cuvânt al apărării civile a precizat că a fost bombardată 'casa familie