Combaterea schimbării climatice şi sectorul digital, capete de afiş ale noii Comisii Von der Leyen (AFP)

Foştii candidaţi la preşedinţia Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans şi daneza Margrethe Vestager, au primit în grijă de la noua preşedintă Ursula von der Leyen combaterea schimbărilor climatice şi sectorul digital, domenii care par să fie prioritare pentru noul executiv comunitar, relatează France Presse.
Cele două nume grele ale comisiei lui Jean-Claude Juncker, social-democratul olandez Frans Timmermans şi liberala daneză Margrethe Vestager, se află în fruntea organigramei de 26 de comisari (27 cu preşedinta Von der Leyen), ei urmând să se ocupe de dosare prioritare în cadrul comisiei cu un număr record de femei (13).
Frans Timmermans va coordona lucrările consacrate "pactului verde" promis de Ursula von der Leyen în iulie, pentru a concretiza promisiunea neutralizării emisiilor de CO2 în orizontul lui 2050 pentru UE.
Margrethe Vestager, "bestia neagră" a companiilor din Silicon Valley cărora le-a aplicat amenzi record, va superviza ansamblul programelor pentru adaptarea Europei la era digitală.
Şi, lovitură de teatru, ea va rămâne comisar european pentru concurenţă, o decizie neobişnuită, întrucât există o regulă nescrisă ca niciun fost comisar să nu poată ocupa exact aceeaşi funcţie ca anterior.
În total, echipa lui Von der Leyen numără opt foşti membri ai echipei Juncker.
Printre ei, irlandezul Phil Hogan, care a fost numit comisar european pentru comerţ, un post sensibil unde va avea responsabilitatea atenuării tensiunilor comerciale cu SUA şi negocierea unui acord de liber schimb cu Marea Britanie după Brexit. Ursula von der Leyen şi-a exprimat dorinţa ca divorţul să marcheze începutul "noii relaţii" cu Londra.
Acest membru al Partidului Popular European (PPE) este actualul comisar european pentru agricultură, un portofoliu care l-a adus în prima linie a ultimelor negocieri comerciale ale UE.
În grupul noilor veniţi se află franţuzoaica liberală Sylvie Goulard, fostă eurodeputată şi guvernatoare adjunctă a Băncii Franţei, care primeşte portofoliul pieţei interne, ce înglobează politica industrială, precum şi industria de apărare şi spaţiul.
Italianul social-democrat Paolo Gentiloni, fost prim-ministru, va răspunde de portofoliul economiei, într-un moment în care Roma speră mai multă îngăduinţă din partea Bruxellesului pentru finanţele sale publice.
El va trebui totuşi să lucreze în colaborare cu letonul Valdis Dombrovkis (PPE), vicepreşedinte care răspunde de coordonarea politicilor economice. O organigramă care seamănă, mai mult sau mai puţin, cu cea a Comisiei Juncker, unde socialistul francez Pierre Moscovici a conlucrat cu acelaşi Valdis Dombrovkis.
Grecul Margaritis Schinas (PPE), originar dintr-una din ţările aflate în prima linie a sosirilor de migranţi şi fost purtător de cuvânt principal al Comisiei Europene în timpul lui Jean-Claude Juncker, va superviza chestiunile legate de migraţie.
Acest nou executiv european va trebui să înfrunte noi provocări: criza migratorie, tensiunile comerciale provocate de imprevizibilul preşedinte american Donald Trump, Brexit-ul, creşterea sentimentului eurosceptic.
Negocierile pentru aceste posturi au fost lungi, întâmpinând dificultăţi cu exigenţele ţărilor de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) care au cerut mai multe competenţe pentru comisarii lor.
Ţinând cont că reprezentanţii Slovaciei şi Cehiei, Maros Sefcovic şi Vera Jourova, vor deţine posturi de vicepreşedinţi, iar cel al Ungariei (Laszlo Trocsanyi) şi al Poloniei (Janusz Wojciechowski) au primit portofoliile pentru vecinătate şi extindere şi respectiv agricultură, exigenţele lor par să fi fost satisfăcute.
După prezentarea marţi a noii echipe, toţi membrii ei vor fi audiaţi în Parlamentul European între 30 septembrie şi 8 octombrie. În trecut, unii pretendenţi supuşi tirului întrebărilor eurodeputaţilor au fost înlocuiţi de pe listă, notează France Presse.
Ori în noua Comisie unele propuneri au provocat nedumerire. Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF), un organism independent, îi anchetează pe Sylvie Goulard, în cadrul unei afaceri de angajări fictive, şi pe comisarul polonez Janusz Wojciechowski, pentru "presupuse nereguli în rambursarea cheltuielilor de călătorie". Întrebată despre nominalizarea lui Sylvie Goulard, Ursula von der Leyen a insistat asupra "prezumţiei de nevinovăţie" şi s-a angajat să ţină cont de avizul OLAF.
După audieri, noul executiv de la Bruxelles trebuie să treacă de votul de învestitură de la 22 octombrie al Parlamentului European, în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
După un an de guvernare de dreapta, Portugalia este din nou în campanie electorală
Portugalia a intrat oficial duminică în campania electorală pentru alegerile legislative anticipate din 18 mai, al treilea scrutin din ianuarie 2022, pentru care guvernul de dreapta moderat este favorit, dar fără nicio garanție că o victorie ar asigura stabilitatea viitorului executiv, transmite France Presse. La alegerile din martie 202
Președintele Donald Trump vorbește la NBC despre un nou mandat, soarta TikTok și respectarea Constituției în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, își clarifică intențiile cu privire la un nou mandat și la soarta TikTok într-un interviu realizat vineri și difuzat duminică în cadrul emisiunii 'Meet the Press with Kristen Welker' de la NBC News. El a fost întrebat și dacă în SUA este respectată Constituția, după cum relatează agențiile internaț
Nicaragua va părăsi UNESCO după un premiu decernat unui ziar de opoziție
Nicaragua a informat UNESCO cu privire la intenția sa de a părăsi organizația, după ce aceasta a acordat Premiul mondial pentru libertatea presei cotidianului istoric La Prensa, a cărui redacție a fost forțată să plece în exil, a anunțat duminică Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, informează AFP. Această de
Controalele la frontierele germane vor fi înăsprite imediat de către noul ministru de interne
Noul ministru de interne al Germaniei, Alexander Dobrindt, din partea Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bavaria, intenționează să dispună respingeri sporite ale migranților și controale mai frecvente la frontierele externe ale Germaniei, încă de miercuri, a doua zi după preluarea mandatului în cadrul noului guvern de coaliție, relatează dpa.
Președintele rus, Vladimir Putin, vorbește într-un documentar despre #Ucraina, Occident și succesiune
Președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște că Rusia nu era pregătită să se confrunte cu Occidentul în 2014, speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina și crede în reconcilierea cu țara vecină. El a făcut aceste declarații într-un film documentar al televiziunii de stat ruse, intitulat 'Rusia, Kremlin, Putin, 25 de an
Președintele ucrainean Zelenski face o vizită la Praga
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia, transmite AFP, remarcând sprijinul necondiționat acordat Ucrainei de Cehia de la începutul invaziei ruse. Șeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski,
O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi
O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco
Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul
Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i
#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii
Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil
Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete
BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.
Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,