Polonia marchează 30 de ani de la alegerile din 1989, cu o dezbatere aprinsă pe tema moştenirii comuniste

Polonia marchează marţi împlinirea a 30 de ani de la primele sale alegeri democratice postbelice, o aniversare transformată într-un câmp de bătălie pe tema moştenirii comuniste între naţionaliştii de la putere şi opoziţia liberală, notează Reuters.
Scrutinul parţial liber desfăşurat pe 4 iunie 1989 a adus la putere un guvern condus de sindicatul Solidaritatea şi a declanşat un val de evenimente care au culminat cu căderea Zidului Berlinului în noiembrie acelaşi an.
Pentru marţi, deşi autorităţile din oraşele controlate de opoziţie organizează festivităţi publice pentru sărbătorirea votului din 1989, guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, de dreapta, eurosceptic) are în plan doar o ceremonie discretă în parlament.
Chiar dacă salută sfârşitul regimului comunist, PiS afirmă că politicienii liberali au irosit şansa de a crea o societate mai dreaptă, fidelă rădăcinilor sale creştine şi valorilor sale conservatoare.
PiS consideră că, în acea perioadă agitată de tranziţie, ar fi trebuit făcut mai mult pentru epurarea instituţiilor statului de comunişti şi protejarea polonezilor vulnerabili de impactul reformelor economice dure.
Potrivit analiştilor, această retorică face parte dintr-o campanie mai amplă a PiS, venit la guvernare în 2015 după un vot masiv, de a-şi mobiliza alegătorii din zonele rurale mai sărace, care se simt lăsaţi în urmă de transformările economice post-comuniste.
'Polonezii au mers la vot şi au respins elitele comuniste, în totalitate şi în mod spectaculos', a declarat, într-un discurs recent, preşedintele polonez Andrzej Duda, aliat al PiS. 'A fost un moment care ar fi trebuit să fie un punct de cotitură, dar, din nefericire, nu a fost', a continuat el.
Înaintea alegerilor parlamentare din octombrie sau noiembrie, PiS rămâne popular în Polonia, graţie măsurilor generoase de asistenţă socială şi retoricii naţionaliste.
Una din promisiunile sale principale în campania pentru recentele alegeri europene, la care PiS a câştigat cele mai multe mandate, a fost garantarea că cuplurile gay nu vor avea drept de adopţie.
'Unele dintre elite au decis că a fi polonez, cu simţul său de pietate, este o povară pentru modernizare. Eu cred, însă, că modernizarea poate fi reconciliată cu tradiţia', a declarat ministrul adjunct a culturii, Jaroslaw Sellin, pentru Reuters.
Cele mai ample ceremonii vor avea loc în oraşul baltic Gdansk, leagănul sindicatului Solidaritatea, care a răsturnat regimul comunist. La Gdansk va fi prezent preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, fost prim-ministru polonez, dar nu va participa niciun responsabil de rang înalt al PiS.
În schimb, guvernul a organizat o serie de evenimente pentru marcarea a 40 de ani de la prima vizită a lui Ioan Paul al II-lea în Polonia natală ca suveran pontif. Defunctul papă este o personalitate venerată de polonezi pentru rolul său în a inspira naţiunea să reziste regimului comunist.
PiS şi-a folosit criticile faţă de transformarea democratică a Poloniei, începută prin alegerile din 1989, pentru a-şi justifica reformele ample din sistemul de justiţie, despre care criticii din ţară şi din afara ei spun că subminează statul de drept.
După prăbuşirea comunismului, Polonia a aderat la Uniunea Europeană şi la NATO, dar mulţi polonezi simt că îmbrăţişarea valorilor occidentale şi a politicilor economice pro-business s-a făcut în detrimentul propriilor cetăţeni.
PiS a intensificat dezbaterea, argumentând că practici din era comunistă pun în continuare piedici sistemului de justiţie, din cauza eşecului guvernelor liberale de a-l elibera de judecătorii aflaţi în funcţii dinainte de 1989.
'Ambele tabere trăiesc un mit', spune Konstanty Gebert, fost militant anticomunist. 'Noi nu am construit o Polonie pentru cetăţeni luminaţi, liberi, care vor să trăiască într-o societate tolerantă', afirmă Gebert, în prezent analist de orientare liberală în cadrul think-tank-ului European Council for Foreign Relations.
Alegerile din 1989 au putut avea loc după o reconciliere între autorităţile comuniste şi Solidaritatea. În baza acordului convenit după săptămâni de negocieri la 'masă rotundă' între regimul generalului Woyciech Jaruzelski şi opoziţia condusă de Lech Walesa, liderul Solidarităţii, opoziţiei i s-a permis să candideze pentru 161 din cele 460 de locuri ale camerei inferioare a parlamentului polonez şi pentru toate cele 100 de locuri din Senat.
Întrucât opoziţia a câştigat toate mandatele pentru care a candidat, PiS spune că aceasta ar fi trebuit să se dezică de acord, iar guvernele care au urmat ar fi trebuit să ia măsuri mai clare pentru a le stopa foştilor responsabili comunişti orice acces la putere. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele ucrainean Zelenski face o vizită la Praga
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia, transmite AFP, remarcând sprijinul necondiționat acordat Ucrainei de Cehia de la începutul invaziei ruse. Șeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski,
O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi
O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco
Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul
Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i
#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii
Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil
Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete
BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.
Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,
#Ucraina: Armistițiul de trei zile are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului pentru pace (Kremlin)
Kremlinul a declarat sâmbătă ca armistițiul de trei zile propus de Moscova, între 8 și 10 mai, are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului de a face pace, Ucraina declarând, la rândul său, că este vorba de o încetare a focului prea scurtă pentru negocieri serioase, relatează AFP. 'Scopul armistițiului d
Nimeni nu poate garanta siguranța Kievului dacă #Ucraina atacă Moscova pe 9 mai, spune Medvedev
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat sâmbătă că, dacă Ucraina ar ataca Moscova în timpul festivităților consacrate victoriei în cel de-al doilea război mondial, pe 9 mai, 'nimeni nu poate garanta' supraviețuirea Kievului până pe 10 mai, relatează Reuters. Președintele rus Vladimir Putin
Coreea de Sud: Fostul ministru al muncii Kim Moon-soo, desemnat candidat al conservatorilor în alegerile prezidențiale din 3 iunie
Fostul ministru sud-coreean al muncii Kim Moon-soo a fost desemnat sâmbătă de partidul conservator candidat în alegerile prezidențiale din 3 iunie, organizate în urma demiterii lui Yoon Suk Yeol, care a aruncat țara într-o criză politică, informează agențiile internaționale de presă. Kim Moon-soo, din Partidul Puterii Poporului (PPP) al
Ingerințe străine: cum combate Parlamentul European amenințările la adresa democrației din UE
O dată cu dezvoltarea accelerată a rețelelor sociale și creșterea tensiunilor geopolitice, UE se confruntă cu pericole crescute venite dinspre actori externi. Aceștia urmăresc să perturbe alegerile și procesele democratice din întreaga UE. Actori rău intenționați încearcă să profite de alegeri pentru a submina încrederea în procesele electorale sau &i
Zelenski consideră că Trump vede conflictul din Ucraina 'puțin diferit' după întâlnirea lor de la Vatican
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că întâlnirea cu omologul său american Donald Trump la Vatican pe 26 aprilie i-a permis acestuia din urmă să vadă conflictul din Ucraina 'puțin diferit', relatează sâmbătă AFP. 'Sunt încrezător că, după întâlnirea noastră de la Vatican, președin