#europarlamentare2019 Un Parlament European fragmentat complică lupta pentru posturile-cheie din UE (AFP)

Discuţiile pentru posturile-cheie în instituţiile Uniunii Europene se anunţă intense după alegerile care au dus la un Parlament European mai fragmentat după avansul unor partide eurosceptice, mai limitat faţă de previziuni, şi progresul clar al ecologiştilor şi liberalilor, relatează AFP luni.
Rezultate provizorii privind compoziţia viitorului PE abia au fost anunţate, însă marile manevre au fost deja lansate, în contextul în care un dineu al celor 28 de lideri din UE este prevăzut pentru marţi seară pentru a discuta despre viitoarele numiri.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, care şi-a pierdut pariul în faţa Marinei Le Pen, urmează să îl primească la un dineu pe premierul socialist spaniol Pedro Sanchez, înainte de a participa marţi la un dineu la Bruxelles cu mai mulţi lideri.
În ultimele zile, el i-a primit pe premierul olandez Mark Rutte şi pe premierul portughez Antonio Costa şi a discutat de asemenea duminică seară la telefon cu cancelarul german Angela Merkel.
Însă cei 28 de lideri trebuie să înveţe lecţiile noului echilibru de forţe din Parlamentul European.
Întăriţi cu scorurile partidelor conduse de Marine Le Pen şi Matteo Salvini, dar şi de cel al partidului pro-Brexit al lui Nigel Farage în Marea Britanie, euroscepticii ar urma să ocupe, luând în considerare toate tendinţele, până la un sfert din PE.
Însă alegerile au fost marcate şi de un avans al ecologiştilor, în special datorită Verzilor germani şi a unui surprinzător al treilea loc pentru Verzii francezi, dar şi al unui grup liberal centrist revigorat de formaţiunea lui Macron. Ei participă la o reconfigurare a unui Parlament European unde hegemonia marii coaliţii dintre PPE (centru-dreapta) şi S&D (centru-stânga) ia sfârşit.
"Cu acest vot, scena politică europeană devine mai fragmentată şi mai polarizată", spune Holger Schmieding, economist-şef al băncii Berengerg, într-o notă transmisă luni dimineaţă.
"Sprijinul în rândul partidelor tradiţionale s-a mutat puţin dinspre centru-dreapta şi centru-stânga spre liberali şi Verzi, adică spre grupuri ale căror idei sunt deseori la polul opus", a adăugat el.
Deşi PPE (180 de mandate, conform ultimelor proiecţii furnizate de Parlamentul European, de la 216 în prezent) şi social-democraţii (S&D, 146 de mandate comparativ 185) rămân principalele două formaţiuni din PE, ele şi-au pierdut capacitatea de a reuni singure o majoritate pentru a adopta măsuri legislative.
Ele vor trebui să colaboreze cu ecologiştii, care cresc de la 52 la 69, şi cu liberalii (ALDE), care obţin 109 mandate, comparativ cu 69 până acum.
"Nimeni nu poate pretinde că domină scena politică", afirmă pentru AFP Sébastien Maillard, de la Institutul Delors.
"Pentru a avea o majoritate, trebuie să existe cel puţin trei (grupuri), sau mai degrabă patru, pentru o majoritate solidă. Acest lucru obligă la o coaliţie de patru, poate un contract de coaliţie" pentru familiile politice menţionate anterior, a adăugat el.
"Va fi totuşi nevoie de jumătate din coaliţie (PPE-S&D - n.r.) pentru orice. Şi dată fiind lipsa de unitate a dreptei dure, va fi întotdeauna nevoie de unul din cele două mari partide", mai spune el.
Euroscepticii, al căror avans anunţat a fost limitat, ar urma să întâmpine dificultăţi în a prezenta un front unit.
Aceste forţe antieuropene "se vor face, fără îndoială, auzite, se vor face remarcate, dar ele nu sunt suficient de organizate şi mai ales suficient de numeroase pentru a avea greutate", afirmă Maillard.
În timp ce Adunarea Naţională condusă de Marine Le Pen a făcut imediat apel la "constituirea unui grup puternic" în Parlamentul European, aceste diverse forţe eteroclite au arătat în trecut că au dificultăţi în a-şi surmonta diferenţele.
Marine Le Pen speră, împreună cu Liga lui Matteo Salvini (28 de mandate), să constituie o largă alianţă de partide naţionaliste, eurosceptice şi populiste. Grupul lor parlamentar, ENL, este cotat cu 58 de mandate (comparativ cu 37).
Însă pare dificil ca ei să reuşească să convingă alte formaţiuni să li se alăture: EFDD (Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe), din care face parte Mişcarea Cinci Stele din Italia şi la care se va alătura noul partid eurofob al lui Nigel Farage, marele învingător la alegerile din Marea Britanie (29 de locuri), sau conservatorii din grupul CRE (conservatorii britanici şi polonezii din PiS aflaţi la putere, 59 de locuri în total).
Acest reechilibru de forţe din cadrul PE ar urma să complice discuţiile care încep pentru diferitele posturi de la conducerea instituţiilor europene, deja supuse unui intens lobby politic din partea statelor membre şi a partidelor în perioade normale.
O primă discuţie dificilă se anunţă între Parlamentul European şi Consiliu, care regrupează şefi de stat şi de guvern. Primul, întărit de o rată de participare de vot de peste 50%, spune că viitorul preşedinte al CE trebuie să fie unul dintre candidaţii cap de listă.
În acest sens, liderii PPE au cerut imediat postul pentru candidatul lor, germanul Manfred Weber, un conservator al cărui profil creează diviziune.
"Jocul este deschis", spune Sébastien Maillard.
"Nicio familie politică nu este suficient de puternică pentru a-şi impune candidatul. Mă gândesc la Manfred Weber pentru creştin-democraţi sau Frans Timmermans pentru social-democraţi (...) Iar şefii de stat şi de guvern îşi doresc să îşi joace pe deplin rolul prevăzut de tratate", precizează el.
Ecuaţia este cu atât mai complicată cu cât există şi exigenţa impusă de UE privind respectarea echilibrelor politice, geografice, demografice, paritatea bărbaţi-femei în totalul posturilor de înalt nivel: în afară de Comisie, vor trebui numiţi noi preşedinţi la Consiliu şi Banca Centrală Europeană, precum şi un nou şef al diplomaţiei europene.AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Siria: Televiziunea de stat emite din nou pentru prima dată de la căderea lui Assad
Televiziunea națională siriană și-a reluat emisiunile luni pentru o perioadă test, la aproape cinci luni de la înlăturarea lui Bashar al-Assad, o relansare întârziată de sancțiunile internaționale și de echipamentele învechite, notează AFP. După ce autoritățile islamiste au ajuns la putere în decembrie, media de s
VIDEO/Onoruri militare pentru Scholz, 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană
Cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, care îi va preda marți postul lui Friedrich Merz, va rămâne 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană, a cărei modernizare a inițiat-o, a salutat luni seară ministrul apărării Boris Pistorius, în cursul unei ceremonii militare pentru plecarea sa, notează AFP.
SUA: Șeful Pentagonului ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat luni o reducere cu cel puțin 20% a numărului de generali și amirali de patru stele în serviciu, conform unui memoriu, citat de AFP. De la intrarea în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Donald Trump afirmă că dorește să alinieze forțele armate la priorită
Peru: Guvernul anunță măsuri de urgență după uciderea a 13 angajați ai unei mine
Președinta peruană Dina Boluarte a anunțat luni o serie de măsuri de urgență în provincia Pataz, în nordul Peru, în urma descoperirii, în ziua precedentă, a corpurilor a 13 angajați ai unei companii miniere răpiți, notează AFP. Mineritul, motorul economic al Peru, se află în centrul tensiunilor în această pr
Yemen: Israelul anunță că a lovit infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida
Armata israeliană a anunțat luni seara că a lansat atacuri aeriene asupra unor infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida, sudul Yemenului, la o zi după un atac cu rachete asupra aeroportului internațional din Tel Aviv revendicat de acești rebeli aliați ai Iranului, relatează AFP. Loviturile au fost efectuate 'ca răspuns la atacurile
Ofensiva din Gaza va include strămutarea 'majorității' locuitorilor (armata israeliană)
Noua campanie militară din Fâșia Gaza anunțată luni va necesita strămutarea 'majorității' palestinienilor din acest teritoriu, a declarat generalul de brigadă Effi Defrin, purtător de cuvânt al armatei israeliene, relatează AFP. 'Operațiunea include un atac pe scara largă (și) deplasarea majorității populației din Fâșia Gaza'
BTA: Aproximativ 270 de militari bulgari participă la cinci operațiuni NATO și trei UE
Aproximativ 270 de militari din forțele armate îndeplinesc sarcini în cinci operațiuni NATO și trei operațiuni UE. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării. Tradiționala videoconferință cu contingentele militare bulgare care participă la operațiuni în afara țării a avut loc luni. 'În ajunul Zilei Vitejiei ș
Trump afirmă că vrea să 'lucreze' cu Erdogan pentru a pune capăt războiului din #Ucraina
Președintele american Donald Trump a declarat că a avut luni o conversație telefonică 'foarte productivă' cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a invitat în vizită în Statele Unite, și a afirmat că dorește să lucreze cu acesta pentru 'a pune capăt războiului ridicol, însă mortal, dintre Rusia și Ucraina', relatează AFP și EFE.
Franța: Macron îl primește pe liderul Turkmenistanului, țară cu mari resurse de gaz, pentru semnarea unor acorduri
Președintele francez Emmanuel Macron îl primește luni pe Gurbangulî Berdîmuhamedov, liderul de facto al Turkmenistanului, în vederea semnării mai multor acorduri cu acest stat, unul din cele mai izolate și mai autoritare din lume, dar cu imense zăcăminte de gaz, transmite AFP. 'Liderul național al poporului turkmen', tatăl preșe
Secretarul general al ONU a lansat un apel către India și Pakistan să se 'îndepărteze de prăpastie'
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea luni față de tensiunile între India și Pakistan, afirmând că acestea au atins 'cel mai înalt nivel din ultimii ani' și le-a îndemnat 'să se îndepărteze de prăpastie', potrivit AFP. 'Este esențial, în special la această oră criti
Viktor Orban cere limitarea prerogativelor instituțiilor UE
Premierul conservator ungar Viktor Orban a reafirmat luni că nu urmărește nicidecum ieșirea țării sale din UE, ci dorește restrângerea competențelor Uniunii Europene și în acest scop să 'ocupe' Bruxelles-ul pentru a-l transforma într-un 'centru de coordonare' al țărilor membre, relatează agenția EFE. 'Vom ocupa UE și o vom
Administrația Trump le oferă migranților suma de 1.000 de dolari pentru a-i încuraja 'să se autodeporteze'
Administrația Trump va oferi suma de 1.000 de dolari și ajutor de călătorie migranților care aleg 'să se autodeporteze' din SUA, a anunțat luni Departamentul Securității Interne (DHS), relatează Reuters. Suma de bani și contravaloarea biletului de avion pentru migranții care pleacă voluntar ar costa mai puțin decât o deportare efectivă, a preciza
Zelenski le cere statelor UE să ajungă la un 'acord politic' pentru ca #Ucraina să avanseze în procesul de aderare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să convină un 'acord politic' între statele sale membre pentru ca Ucraina să poată avansa în procesul de aderare la blocul comunitar, acord care să nu permită vreun veto din partea celor reticenți față de această aderare, transmite agenția EFE. 'Ucraina a trecut de
Papa Francisc, comemorat în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, transmite: Papa Francisc a fost comemorat luni în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg, președinta legislativului comunitar, Roberta Metsola, aducându-i un omagiu și reamintind de apelul fostului Suveran Pontif 'la acțiune și la a lucra împreună în fiecare zi pentru o Europă
Trump afirmă că lideri ai UE i-au cerut să-l sune pe Putin pentru că acesta le-a ignorat apelurile
Președintele american Donald Trump a declarat la 4 mai că lideri ai Uniunii Europene l-au îndemnat în repetate rânduri să-i telefoneze președintelui rus Vladimir Putin, susținând că acesta le-a ignorat încercările de a-l contacta, în timp ce războiul din Ucraina continuă, a relatat luni The Kyiv Independent. 'Știți că li