logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#europarlamentare2019/ Cum se poziţionează forţele eurosceptice în diferite state, înaintea alegerilor (presa)

Imagine din galeria Agerpres

Forţele eurosceptice se bucură de o influenţă semnificativă în numeroase ţări din Uniunea Europeană, după cum o arată numeroasele situaţii în care mai multe capitale au intrat în conflict cu Bruxelles-ul - fără a urma însă exemplul Londrei, partide anti-UE sau anti-euro sunt asociate puterii, iar opoziţia adoptă poziţii mai radicale. Euroscepticismul nu urmează însă clivajele politice clasice: unele partide de extremă dreapta nu pun sub semnul întrebării Uniunea Europeană, în schimb o parte a stângii radicale ar dori detaşarea de bloc, scrie AFP într-un articol recent.

Marea Britanie

În principiu, euroscepticii sunt majoritari în Regatul Unit, 52% dintre alegători pronunţându-se pentru Brexit la referendumul din 2016. Vicisitudinile procesului de Brexit vor face însă, în mod paradoxal, ca britanicii să fie nevoiţi să participe la alegerile europene de la sfârşitul acestei luni. În momentul de faţă, din cei 73 de eurodeputaţi britanici, o bună parte dintre cei 18 conservatori şi cei 24 aleşi în 2014 sub ecusonul UKIP (Partidul Independenţei Regatului Unit) sunt ostili UE. Aceştia din urmă s-au dispersat, o parte rămânând în UKIP şi alţii alăturându-i-se liderului lor istoric Nigel Farage în noul său partid Brexit, pe care sondajele de opinie îl arată ca având vântul din pupă.

Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban şi-a axat campania electorală pentru 26 mai pe denunţarea instituţiilor europene. După ce a atacat în zadar cotele de refugiaţi la Curtea de Justiţie a UE, Orban face obiectul unei solicitări de sancţiuni din partea Parlamentului European, care îi reproşează abuzuri împotriva presei, a justiţiei şi a învăţământului superior. Partidul său Fidesz - care are în prezent 11 eurodeputaţi, din cei 21 ai Ungariei - a fost suspendat în martie din Partidul Popular European (PPE, dreapta).

Polonia

Guvernul conservator al PiS (Lege şi Justiţie, condus de Jaroslaw Kaczynski, cu 14 eurodeputaţi din 51) este ameninţat cu sancţiuni europene pentru nerespectarea statului de drept, în legătură cu reforma Curţii supreme.

Republica Cehă

Numit în post de preşedintele eurosceptic şi prorus Milos Zeman, premierul Andrej Babis, din partidul populist ANO (cu doi eurodeputaţi din 21, dar cu aproape 30% din voturi la legislativele din 2017), s-a opus Bruxellesului în ce priveşte imigraţia şi riscă să devină obiectul unei proceduri europene de sancţionare pentru conflict de interese legat de imperiul său industrial. Un partid de extremă dreapta eurosceptic, SPD (19 deputaţi din 200 pe plan naţional), are de asemenea ambiţia de a intra în Parlamentul European.

România

Guvernul social-democrat este ameninţat de Comisia Europeană cu sancţiuni pentru un proiect de reformă controversat în sistemul judiciar. Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, proeuropean de centru-dreapta, a convocat un referendum în aceeaşi zi cu alegerile europene pentru a se opune acestei reforme. Omul-forte al Partidului Social Democrat, fostul vicepremier Liviu Dragnea, a fost condamnat pentru fraudă electorală.

Italia

Guvernul populist de la Roma s-a opus cu fermitate majorităţii partenerilor săi, blocând accesul refugiaţilor pe coastele italiene, şi s-a angajat într-o confruntare cu Comisia Europeană - încheiată cu un compromis - în legătură cu bugetul pe 2018. Coaliţia guvernamentală, formată din Liga lui Matteo Salvini (şase eurodeputaţi din 73) şi Mişcarea 5 Stele a lui Luigi di Maio (cu 11 eurodeputaţi), şi-a construit succesul pe un discurs antimigranţi şi anti-UE, renunţând totuşi la susţinerea ieşirii din zona euro.

Austria

Liderul partidului de extremă dreapta eurosceptic FPOe, Heinz Christian Strache, este numărul 2 în guvernul condus de cancelarul conservator Sebastian Kurz. FPOe, care are trei eurodeputaţi din 18 şi o poziţie extrem de dură împotriva imigraţiei, a pus în schimb la sertar revendicările legate de ieşirea din UE şi din zona euro.

Danemarca

Partidul Popular Danez (trei eurodeputaţi din 13), formaţiune antiimigraţie şi care are în vedere ieşirea ţării din UE, susţine din exterior guvernul minoritar de centru-dreapta.

Estonia

Partidul eurosceptic de extremă dreapta EKRE, care a înregistrat un avans semnificativ la alegerile legislative din 3 martie, dar nu dispune de niciun eurodeputat, face parte din 24 aprilie din guvernul condus de centristul Juri Ratas.

Portugalia

Blocul de Stânga, care urmăreşte ieşirea din zona euro, dar nu şi din UE, şi Partidul Comunist, care susţine ieşirea din eurozonă şi eventual şi din UE, sprijină guvernul socialist, deşi nu iau parte la guvernare. Cele două au patru din totalul celor 21 de eurodeputaţi portughezi.

Finlanda

Partidul Adevăraţii Finlandezi (doi eurodeputaţi din 13), favorabil renunţării la euro, dar care şi-a lăsat deoparte programul antieuropean în timpul participării la guvern, între 2015 şi 2017, a înregistrat un succes remarcabil la legislativele din 14 aprilie, când a reuşit să ajungă pe locul doi, după social-democraţi, cu un discurs antiimigraţie şi climato-sceptic.

Franţa

Frontul Naţional (cu 15 eurodeputaţi din 74), redenumit Adunarea Naţională, şi-a atenuat discursul antieuropean din timpul campaniei prezidenţiale din 2017, dar nu a renunţat la discursul antiimigraţie. Îi fac concurenţă şi alte mişcări ca Debout la France (Franţa în picioare) sau Les Patriotes (Patrioţii), cu câte doi eurodeputaţi. În stânga eşichierului politic, Franţa nesupusă, cu trei eurodeputaţi, pledează pentru nerespectarea tratatelor europene în ce priveşte bugetul, fără a susţine ieşirea oficială din UE.

Germania

Formaţiunea anti-euro şi antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), creată în 2013, a obţinut 12,6% din voturi la alegerile legislative din 2017, bulversând jocul politic. Totuşi, din cauza unei serii de "defecţiuni", AfD, care a obţinut în 2014 şapte eurodeputaţi din 96 ai Germaniei, nu mai dispune în momentul de faţă decât de unul.

Suedia

Democraţii Suediei, cu doi eurodeputaţi şi o poziţie favorabilă ieşirii din Uniunea Europeană, joacă un rol de arbitru între cele două blocuri dominante, al stângii şi al dreptei.

Olanda

Partidul Libertăţii, anti-Islam, al lui Geert Wilders (PVV, cu patru eurodeputaţi) a devenit în 2017 cea de-a doua forţă din parlamentul olandez. PVV este concurat de Forumul pentru democraţie, care nu are eurodeputaţi, dar a reuşit să intre în Senat în urma alegerilor provinciale din martie, care determină indirect componenţa camerei superioare a parlamentului olandez. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 09-05-2025 05:46

MB: Noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' a Rusiei

Guvernul britanic a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' folosită de Rusia pentru a exporta petrol și gaze, înaintea unei reuniuni a țărilor nord-europene pe probleme de apărare la Oslo, relatează AFP. Aceste noi sancțiuni vizează 'până la 100 de petroliere', care au transportat petrol &icir

Politic Ex 09-05-2025 03:23

Israelul dorește 'să ajute' Ecuadorul în lupta sa împotriva traficanților de droguri, afirmă Noboa

Președinte reales recent al Ecuadorului, Daniel Noboa, a afirmat joi într-un interviu acordat AFP că Israelul dorește să 'ajute' Quito în domeniul informațiilor pentru lupta sa împotriva cartelurilor de droguri care devalizează țara sud-americană. Considerată cândva un paradis de pace într-o regiune tulbur

Politic Ex 09-05-2025 00:30

Conflictul dintre India și Pakistan 'nu este în esență problema' Statelor Unite, afirmă JD Vance

Vicepreședintele american JD Vance a afirmat joi că conflictul dintre India și Pakistan, 'în esență, nu este problema' Statelor Unite, pledând în același timp pentru 'dezescaladare', scrie AFP. 'Ceea ce putem face este să-i încurajăm la dezescaladare, dar nu ne vom implica într-un război care,

Politic Ex 08-05-2025 23:47

Provocările care îl așteaptă pe noul Papă Leon al XIV-lea

După cum spun cardinalii, joi a fost ales succesorul lui Petru, nu al lui Francisc, dar noul Papă, americanul Robert Francis Prevost, care s-a decis pentru numele pontifical de Leon al XIV-lea, va trebui să abordeze mai multe probleme pe care suveranul pontiful argentinian le-a lăsat în suspensie, comentează EFE, care trece în revistă provocările cu care

Politic Ex 08-05-2025 23:25

Trump susține eforturile europene pentru o 'pace durabilă' în #Ucraina (Berlin)

Președintele american, Donald Trump, l-a asigurat pe noul cancelar german, Friedrich Merz, într-o discuție telefonică joi, că susține eforturile europene 'în vederea unei păci durabile' în Ucraina, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului german, citat de AFP. Donald 'Trump a declarat că va sprijini fer

Politic Ex 08-05-2025 22:50

Merz l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al Germaniei

Noul cancelar german, Friedrich Merz (conservator), a discutat joi la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și l-a asigurat de sprijinul continuu al Germaniei în războiul cu Rusia, notează AFP. 'Cancelarul federal a reafirmat solidaritatea Germaniei cu Ucraina care poate conta pe sprijinul noului guvern german',

Politic Ex 08-05-2025 22:17

UPDATE Trump cere un armistiţiu de 30 de zile în #Ucraina

Președintele american, Donald Trump, a lansat joi un apel pe rețeaua sa Truth Social la 'o încetare necondiționată a focului de 30 zile' în Ucraina, transmite AFP. Atât Rusia, cât și Ucraina 'vor fi trase la răspundere', iar 'dacă încetarea focului nu este respectată, Statele Unite și parteneri

Politic Ex 08-05-2025 22:11

Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate nume pontificale din istoria Bisericii Catolice

Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi papă pentru a-i urma defunctului suveran pontif Francisc, a ales pentru pontificatul său numele de Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate în istoria Bisericii Catolice, informează EFE. Numele cele mai folosite de papi de la Sf. Petru încoace au fost, în această ordi

Politic Ex 08-05-2025 22:09

India: Explozii la aeroportul din Jammu și Kashmir

Pakistanul a lansat joi seara o nouă serie de lovituri cu rachete și drone în partea indiană a regiunii Kashmir, a doua zi de la declanșarea conflictului militar violent între cele două țări, relatează AFP. 'Obiective militare (din orașe) Jammu, Pathankot și Udhampur, în apropierea graniței, în regiunea (indiană) Ja

Politic Ex 08-05-2025 21:32

Vatican: Peste 150.000 de oameni s-au reunit în Piața Sfântul Petru în mai puțin de o oră

Începând din momentul în care fumul alb a ieșit pe coșul Capelei Sixtine, în mai puțin de o oră, peste 150.000 de persoane s-au reunit în zona Pieței Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul, după alegerea ca papă a cardinalul

Politic Ex 08-05-2025 21:23

Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor (sinteză)

Noul Papă, cardinalul Robert Francis Prevost, cetățean american și peruan care și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, a ținut joi un discurs lung de la balconul Bazilicii Sf. Petru după ce a fost prezentat lumii, în care a cerut pace și

Politic Ex 08-05-2025 21:10

Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif

Lideri din întreaga lume l-au felicitat joi pe noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, Papa Leon al XIV-lea. Președintele polonez, Andrzej Duda, l-a felicitat 'din toată inima' pe cardinalul american Robert F

Politic Ex 08-05-2025 21:02

Noul Papă, Leon al XIV-lea, are și cetățenie peruană

Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi drept noul Papă al Bisericii Catolice, cu numele pontifical de Leon al XIV-lea, are și cetățenie peruană, pe care a obținut-o în 2015 după ce și-a petrecut o mare parte din viața religioasă &ic

Politic Ex 08-05-2025 20:09

ONU îi felicită pe catolici și declară că 'așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul Papă'

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a felicitat joi pe catolicii din întreaga lume pentru alegerea unui nou papă, imediat după ce pe coșul Capelei Sixtine a ieșit 'fumul alb' care indică faptul că conclavul de la Vatican a ales un

Politic Ex 08-05-2025 19:33

BTA: Bulgaria pregătește o nouă strategie de supraveghere aeriană pentru securitate la frontieră

Ministerul bulgar de Interne dezvoltă un nou concept de îmbunătățire și organizare a supravegherii aeriene de-a lungul granițelor țării, potrivit ministrului de Interne Daniel Mitov. Afirmațiile sale au survenit joi ca răspuns la o întrebare a deputatului Ivaylo Mirchev cu privire la utilizarea dronelor de către minister, publicată pe site-ul oficial al Adunării