Summit Sibiu/ Liderii din UE reuniţi la Sibiu au dorit să-şi demonstreze unitatea

Liderii din Uniunea Europeană reuniţi la Sibiu au dorit să-şi demonstreze unitatea, în pofida problemelor create de procesul de Brexit, relatează Reuters. Au ieşit totuşi la iveală punctele de vedere diferite legate de alegerea noului şef al executivului comunitar rezultat după alegerile din 23-26 mai pentru Parlamentul European.
* Cancelarul german Angela Merkel
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
"(...) Indiferent de diferenţele politice dintre noi, credem cu toţii - toţi membrii Uniunii Europene - că este mai bine să acţionăm împreună, pe plan intern, pentru a garanta pace şi prosperitate, dar şi prin vocea noastră peste hotare, pentru a ne susţine valorile. Lumea nu doarme. Trebuie să fim inovatori, trebuie să fim puternici, trebuie să fim uniţi".
* Preşedintele francez Emmanuel Macron
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
"În 15 zile, 400 de milioane de europeni vor alege între un proiect de a continua construirea Europei astfel încât să reflecte diferitele sensibilităţi şi un proiect de a distruge Europa şi a reveni la naţionalism. Aceasta este alegerea care stă în faţa tuturor statelor europene."
"Sunt trei aspecte principale. Primul este o ambiţie reală în ce priveşte clima şi sunt fericit să am reuşit să semnăm azi, între cele 28 de state ale UE, un text ambiţios care arată clar că vrem zero emisii de CO2 până în 2050".
"Al doilea lucru este că avem nevoie de o Europă care protejează, care apără mai ales graniţele, îi apără pe europeni. Consider absolut esenţială o revizuire a acordului Schengen."
"Al treilea este construirea unui nou model social şi economic de creştere. Este absolut esenţial. Avem nevoie de o Europă care investeşte în inovaţie, inteligenţă artificială, tehnologie digitală, care ne poate reprezenta în faţa Chinei şi SUA. Altfel vor câştiga alte modele".
"Este vorba totodată de îndeplinirea promisiunii iniţiale a fondatorilor Europei de convergenţă socială. De aceea susţin ideea unui salariu minim european pentru ca toţi cetăţenii UE să aibă un trai mai bun.".
* Premierul grec Alexis Tsipras
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
"Avem nevoie de un preşedinte al Comisiei Europene care să susţină unitatea Uniunii Europene. De aceea avem nevoie de un preşedinte care să susţină ideile fundamentale ale UE, care sunt solidaritatea, democraţia, coeziunea socială. Avem nevoie de un preşedinte care să fie împotriva neoliberalismului, împotriva austerităţii şi bineînţeles împotriva acestei abordări xenofobe a unora din extrema dreaptă. Aşa că acest preşedinte nu este (Manfred) Weber, aceasta este poziţia mea."
* Premierul olandez Mark Rutte
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
"Sper ca Europa să se concentreze asupra câtorva lucruri importante, cum sunt piaţa internă, migraţia, clima. (...) O Europă care îşi respectă acordurile, care respectă statul de drept şi democraţia.".
* Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
"Consider că (procesul de selectare a 'Spitzenkandidaten' - capii de listă desemnaţi de diferitele familii politice pentru alegerile europene, n.red.Reuters) este uşor în afara procedurilor democratice şi a tratatelor."
* Premierul slovac Peter Pellegrini
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
"Totul va depinde de rezultat şi dacă vom reuşi să găsim un compromis pentru a-i susţine pe toţi 'Spitzenkandidaten'. Vom vedea."
* Premierul luxemburghez Xavier Bettel
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
" 'Spitzenkandidaten' este o organizaţie de partid. Ziariştii şi noi vorbim despre 'Spitzenkandidaten', întrebaţi-i pe alegători, ei nu au nici cea mai mică idee ce 'Spitzenkandidat' pe care partid îl reprezintă".
" 'Spitzenkandidaten' ar fi fost o şansă importantă dacă ar fi existat şi liste transnaţionale, prezentate în 28 de state, 27, mâine.". "Candidatura 'Spitzenkandidaten' a fost o greşeală de la bun început. Încă nu este prea târziu să fie ignorată".
* Premierul leton Krisjanis Karins
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
"Sunt unele lucruri de care statele membre se pot ocupa foarte bine pe cont propriu, sunt anumite lucruri pe care nu le putem face singuri, unul dintre acestea fiind schimbările climatice. (...) Trebuie să fim serioşi în ce priveşte politicile noastre, cum ne investim banii comuni şi să prezentăm argumente SUA şi Indiei să ni se alăture".
* Premierul italian Giuseppe Conte
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
"Încep discuţiile privind viitoarele numiri. Italia urmăreşte să aibă o reprezentare adecvată în instituţiile europene."
* Premierul eston Juri Ratas
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
"Astăzi cei 27 sunt foarte puternici şi acţionează împreună ca o echipă".
* Cancelarul austriac Sebastian Kurz
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
"Nu avem de ce să fim mulţumiţi de statu-quo-ul din Europa. Trebuie să se schimbe".
"Având în vedere cât este de dificil procesul de decizie şi cât de greu lucrează UE în comparaţie cu alte superputeri, avem nevoie de o nouă bază care să ne înarmeze în faţa Chinei, a SUA şi a altor jucători internaţionali".
* Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
"De ziua Europei este foarte important ca liderii statelor membre ale UE să se reunească pentru a demonstra unitate şi determinare de a menţine şi continua să investim în proiectul Uniunii Europene". AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Mariana Ionescu, editori online: Gabriela Badea, Alexandru Cojocaru)
*** Mai multe imagini AICI
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Suedia donează 1,8 milioane de euro pentru Radio Europa Liberă, după ce Trump a înghețat finanțarea
Suedia a anunțat joi o donație de 1,8 milioane de euro pentru postul Radio Europa Liberă, căruia noul președinte american Donald Trump i-a sistat subvențiile de la bugetul SUA, care se ridicau la suma de 77 de milioane de dolari pentru anul în curs, relatează agențiile AFP și Reuters. În urma deciziei lui Trump, 'cetățenii a numeroase țări risc
Parlamentul ucrainean a ratificat acordul cu SUA privind exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei
Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a ratificat joi, cu votul favorabil a 338 din cei 347 de deputați prezenți, acordul cu SUA privind crearea unui fond comun de investiții care va atrage jumătate din profiturile generate de exploatarea viitoare a mineralelor, hidrocarburilor, pământurilor rare și a altor resurse minerale ucrainene, relatează EFE și Reuter
Germania, criticată de țările vecine pentru sporirea controalelor și măsurilor anti-migrație la granițe
Poliția germană a intensificat controalele la granițe, stârnind critici din partea țărilor vecine, toate membre în spațiul european de liberă circulație Schengen, după ce guvernul noului cancelar federal Friedrich Merz a decis imediat după învestire implementarea unor măsuri de combatere a migrației ilegale, relatează agenția DPA. Un purtător
Germania: Serviciul de informații interne anunță un moratoriu asupra clasării AfD ca extremist până la decizia justiției la contestație
Serviciul german de informații interne (Oficiul Federal pentru apărarea Constituției, BfV) s-a angajat să nu clasifice deocamdată Alternativa pentru Germania (AfD) ca organizație extremistă, până la soluționarea contestației depuse de acest partid la tribunalul administrativ din Koln, transmit Reuters și EFE. Curtea a anunțat joi, într-un comunicat
Rusia: Rachete intercontinentale și drone vor defila în Piața Roșie de Ziua Victoriei
Legendarele tancuri sovietice T-34 vor deschide vineri parada din Piața Roșie, pe al cărui pavaj pietruit vor trece de asemenea rachete balistice intercontinentale moderne Yars, dar nu vor lipsi nici dronele de asalt utilizate de forțele ruse în războiul din Ucraina, relatează joi EFE. În total, aproximativ 130 de echipamente de război ruse vor lua
Comisia Europeană a virat Ucrainei 1 miliard de euro ca ajutor economic din activele rusești înghețate în UE
Comisia Europeană a virat joi suma de 1 miliard de euro ca ajutor bugetar pentru Ucraina în cadrul unui program mai amplu de ajutor economic, transmite dpa. 'În mod simbolic, această tranșă coincide în Ucraina cu Ziua de comemorare și de victorie asupra nazismului în Al Doilea Război Mondial', a notat comisia într-un comun
Costul ridicat al pensiilor militare complică construcția apărării europene (comentariu Reuters)
Națiunile europene doresc să cheltuiască mult pentru artilerie, rachete și drone, dar angajamentele costisitoare privind pensiile militare riscă să restrângă aceste planuri ambițioase, comentează miercuri agenția Reuters pe baza unor date noi despre bugetele pentru apărare ale membrilor NATO. Statele europene din alianță se grăbesc să își crească c
SUA fac presiuni asupra țărilor vizate de creșterea tarifelor vamale să acorde licențe pentru Starlink(presă)
Administrația președintelui american Donald Trump a îndemnat țările cărora Washingtonul le-a impus tarife vamale semnificative să permită companiei de sateliți Startlink, deținută de magnatul tehnologiei și consilier prezidențial Elon Musk, să opereze pe teritoriile lor, potrivit unor documente obținute de The Washington Post, preluat de EFE. Mesajele in
Parlamentul European a redus statutul de protecție a lupilor de la 'strict protejat' la 'protejat'
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European a redus statutul UE de protecție a lupilor de la 'strict protejat' la 'protejat', ceea ce înseamnă că statele membre vor avea acum o mai mare flexibilitate în gestionarea populațiilor de lupi de pe teritoriul lor. Cu 371 de voturi pentru, 162 &ic
Armistițiu de 9 mai: Kievul acuză Rusia că atacă pe 'întreaga linie a frontului'
Ucraina a acuzat joi Rusia că atacă pe 'întreaga linie a frontului', încălcând astfel armistițiul de trei zile anunțat de președintele rus Vladimir Putin, în timp ce Moscova susține că îl 'respectă cu strictețe' și că doar 'răspunde' atacurilor ucrainene, relatează France Presse. Acest armistițiu a intrat &
Regatul Unit acordă sprijin financiar pentru întărirea securității cibernetice a Republicii Moldova și Ucrainei
Regatul Unit a anunțat că va investi 1,1 milioane de lire sterline pentru a întări securitatea cibernetică a Republicii Moldova și a contracara atacurile cibernetice rusești, în informează joi Radio Chișinău și IPN. Potrivit ministrului britanic pentru relații interguvernamentale, Pat McFadden, Republica Moldova urmează să beneficieze de instrument
Președintele chinez susține că este alături de Rusia în fața unui comportament de 'hărțuire hegemonică'
Președintele chinez Xi Jinping, în vizită la Moscova pentru manifestările care marchează împlinirea a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, a dat asigurări joi că țara sa este alături de Rusia în contextul 'hărțuirii hegemonice', relatează AFP și Reuters. Rusia și China și-au întărit putern
Acuzată de UE că înlesnește războiul Rusiei în #Ucraina, China afirmă că nu a furnizat niciodată arme letale 'niciunei părți'
China a declarat joi că nu a furnizat niciodată arme letale 'niciunei dintre părțile' implicate în războiul din Ucraina și că 'are un control strict' asupra exporturilor de articole cu dublă utilizare, pe fondul suspiciunilor că Rusia folosește dispozitive tehnologice civile în scopuri militare, informează EFE. Un p
Eforturile țărilor europene de sporire a bugetelor pentru apărare, afectate de cheltuielile mari pentru plata pensiilor
Țările europene doresc să aloce mai mulți bani pentru a se dota cu artilerie, rachete și drone, dar planurile lor ambițioase riscă să fie afectate de pensiile costisitoare ale foștilor militari, transmite Reuters într-o analiză. Statele europene din NATO fac eforturi pentru a-și spori cheltuielile militare pe fondul creșterii amenințării
Parlamentul Lituaniei aprobă ieșirea țării din tratatul privind interzicerea minelor antipersonal
Parlamentul lituanian a votat joi în favoarea retragerii țării din Convenția de la Ottawa privind interzicerea utilizării minelor antipersonal, în contexul preocupărilor privind amenințarea militară reprezentată de Rusia vecină, relatează Reuters. Toate cele cinci țări membre UE și NATO care se învecinează cu Rusia - Lituania, Letonia, Estoni