Cinci provocări cu care se va confrunta Uniunea Europeană în următorii 5 ani

Întâlnirea liderilor Uniunii Europene în oraşul Sibiu din România încearcă să mute atenţia de la Brexit înspre alte chestiuni importante privind viitorul Uniunii Europene, în contextul în care blocul se pregăteşte pentru alegerile pentru Parlamentul European ce vor avea loc în această lună, informează joi dpa.
"Viitorul uniunii va continua dincolo de Brexit", a declarat recent preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "Activitatea cu privire la priorităţile UE nu trebuie să fie împiedicată de plecarea Marii Britanii", a adăugat el.
Brexitul este fără îndoială una din puţinele probleme asupra cărora cei 27 de lideri se pot pune de acord. Iată o prezentare generală a provocărilor pe care politicienii Europei vor trebui să le facă faţă în următorii cinci ani.
Politica industrială şi a concurenţei
China îşi susţine economia naţională cu subvenţii de miliarde şi se concentrează asupra creării de campioni industriali globali în următorii ani. Europa încearcă să se decidă asupra unui răspuns.
Abordările luate în considerare variază de la o reformă a normelor UE privind fuziunile care le permit mai uşor companiilor mari să se unească şi până la consolidarea ajutorului de stat pentru industrie. Energiile regenerabile, dezvoltarea digitală şi motoarele alimentate cu baterii sunt alte puncte importante.
În acelaşi timp, relaţia UE cu preşedintele SUA, Donald Trump, este tensionată din cauză unei dispute referitoare la tarife. Comisia Europeană doreşte să încheie discuţiile pe teme comerciale cu SUA până la sfârşitul lunii octombrie, dar ajungerea la un acord ar putea dura mai mult.
Azil/Migraţie
Când sute de mii de migranţi au venit în Europa în 2015, multe state membre ale UE au fost incapabile să facă faţă situaţiei. Ţări mediteraneene precum Italia şi Grecia au avut probleme să gestioneze afluxul migranţilor sosiţi pe ţărmurile lor. De atunci politicile UE, mai ales în domeniul securităţii de frontieră, s-au schimbat.
O reformă semnificativă a normelor privind azilul urmează încă să fie făcută, iar statele membre ale UE nu par să ajungă la un acord prea curând privind distribuirea solicitanţilor de azil în cadrul blocului. Ţări ca Ungaria şi Polonia au refuzat să primească refugiaţi.
Din cauza acestui impas, navele de salvare cu migranţi la bord au fost în mod repetat ţinute în aşteptare zile şi săptămâni pe coasta italiană. Aceasta ar putea fi cea mai dificilă provocare pentru UE în următorii ani.
Încălzirea globală
UE ar trebui să devină neutră din punctul de vedere al climei până în 2050 - cel puţin în ochii Comisiei Europene. Aceasta înseamnă că sectoarele economiei, aprovizionării cu energie şi transporturilor trebuie modificate astfel încât gazele cu efect de seră să fie capturate sau să nu se mai producă.
Dar strategia pe termen lung a UE referitoare la climă este încă neclară. Statele membre urmăresc să convină asupra unei abordări comune în deceniile următoare, începând cu 2020.
Euro/Uniunea monetară
Nouăsprezece state membre UE deja folosesc moneda euro, iar toate celelalte, exceptând Marea Britanie şi Danemarca, urmează să se integreze şi ele în zona euro, conform tratatelor UE. Dar acest lucru nu este preconizat să se întâmple în viitorul apropiat.
În următorii 5 ani, Bulgaria şi Croaţia s-ar putea alătura zonei euro, dar ar trebui mai întâi să facă anumite schimbări pentru ca aderarea lor să nu slăbească moneda unică.
Multe rămân de făcut referitor la reformele zonei euro. La 10 ani după ultima criză financiară, blocul valutar încă nu este considerat imun la criză. Pentru următorii ani, se lucrează la un buget pentru zona euro şi la un mecanism de bailout pentru zona euro, printre altele.
Luarea deciziilor
Statele membre UE au o problemă cu principiul unanimităţii, care în general împiedică blocul să ajungă la o poziţie comună în probleme sensibile de politică externă. Această condiţie a împiedicat şi crearea unei taxe speciale pentru giganţi digitali precum Google şi Facebook.
Comisia a sugerat tranziţia la un vot cu majoritate în unele domenii, dar această propunere ar însemna schimbarea unor tratate - lucru ce necesită unanimitate.
Luarea de decizii ar putea deveni şi mai dificilă dacă UE adaugă şi mai multe state. Momentan sunt 28, iar după Brexit vor rămâne 27.
Ţările din Balcanii de Vest, inclusiv Bosnia şi Macedonia de Nord, au cele mai mari şanse de a se alătura blocului într-o zi. Din punct de vedere geografic, ele sunt în mijlocul Europei, dar politic şi economic, sunt uneori foarte departe de statele membre ale UE.
UE nu poate şi nu vrea să le întoarcă spatele, mai ales ţinând cont că Rusia încearcă să îşi lărgească influenţa printr-o expansiune mass-media masivă şi prin alte mijloace.
Comisia le-a promis perspectiva aderării la UE până în 2025 dacă ţările candidate vor efectua reformele necesare. Până atunci, în 2024, va avea loc o nouă rundă de alegeri în cadrul UE. AGERPRES/(AS, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia: Rachete intercontinentale și drone vor defila în Piața Roșie de Ziua Victoriei
Legendarele tancuri sovietice T-34 vor deschide vineri parada din Piața Roșie, pe al cărui pavaj pietruit vor trece de asemenea rachete balistice intercontinentale moderne Yars, dar nu vor lipsi nici dronele de asalt utilizate de forțele ruse în războiul din Ucraina, relatează joi EFE. În total, aproximativ 130 de echipamente de război ruse vor lua
Costul ridicat al pensiilor militare complică construcția apărării europene (comentariu Reuters)
Națiunile europene doresc să cheltuiască mult pentru artilerie, rachete și drone, dar angajamentele costisitoare privind pensiile militare riscă să restrângă aceste planuri ambițioase, comentează miercuri agenția Reuters pe baza unor date noi despre bugetele pentru apărare ale membrilor NATO. Statele europene din alianță se grăbesc să își crească c
SUA fac presiuni asupra țărilor vizate de creșterea tarifelor vamale să acorde licențe pentru Starlink(presă)
Administrația președintelui american Donald Trump a îndemnat țările cărora Washingtonul le-a impus tarife vamale semnificative să permită companiei de sateliți Startlink, deținută de magnatul tehnologiei și consilier prezidențial Elon Musk, să opereze pe teritoriile lor, potrivit unor documente obținute de The Washington Post, preluat de EFE. Mesajele in
Parlamentul European a redus statutul de protecție a lupilor de la 'strict protejat' la 'protejat'
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European a redus statutul UE de protecție a lupilor de la 'strict protejat' la 'protejat', ceea ce înseamnă că statele membre vor avea acum o mai mare flexibilitate în gestionarea populațiilor de lupi de pe teritoriul lor. Cu 371 de voturi pentru, 162 &ic
Armistițiu de 9 mai: Kievul acuză Rusia că atacă pe 'întreaga linie a frontului'
Ucraina a acuzat joi Rusia că atacă pe 'întreaga linie a frontului', încălcând astfel armistițiul de trei zile anunțat de președintele rus Vladimir Putin, în timp ce Moscova susține că îl 'respectă cu strictețe' și că doar 'răspunde' atacurilor ucrainene, relatează France Presse. Acest armistițiu a intrat &
Regatul Unit acordă sprijin financiar pentru întărirea securității cibernetice a Republicii Moldova și Ucrainei
Regatul Unit a anunțat că va investi 1,1 milioane de lire sterline pentru a întări securitatea cibernetică a Republicii Moldova și a contracara atacurile cibernetice rusești, în informează joi Radio Chișinău și IPN. Potrivit ministrului britanic pentru relații interguvernamentale, Pat McFadden, Republica Moldova urmează să beneficieze de instrument
Președintele chinez susține că este alături de Rusia în fața unui comportament de 'hărțuire hegemonică'
Președintele chinez Xi Jinping, în vizită la Moscova pentru manifestările care marchează împlinirea a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, a dat asigurări joi că țara sa este alături de Rusia în contextul 'hărțuirii hegemonice', relatează AFP și Reuters. Rusia și China și-au întărit putern
Acuzată de UE că înlesnește războiul Rusiei în #Ucraina, China afirmă că nu a furnizat niciodată arme letale 'niciunei părți'
China a declarat joi că nu a furnizat niciodată arme letale 'niciunei dintre părțile' implicate în războiul din Ucraina și că 'are un control strict' asupra exporturilor de articole cu dublă utilizare, pe fondul suspiciunilor că Rusia folosește dispozitive tehnologice civile în scopuri militare, informează EFE. Un p
Eforturile țărilor europene de sporire a bugetelor pentru apărare, afectate de cheltuielile mari pentru plata pensiilor
Țările europene doresc să aloce mai mulți bani pentru a se dota cu artilerie, rachete și drone, dar planurile lor ambițioase riscă să fie afectate de pensiile costisitoare ale foștilor militari, transmite Reuters într-o analiză. Statele europene din NATO fac eforturi pentru a-și spori cheltuielile militare pe fondul creșterii amenințării
La 80 de ani de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, o majoritate a germanilor vede riscuri la adresa democrației (sondaj)
La 80 de ani după înfrângerea Germaniei naziste, majoritatea germanilor sunt îngrijorați de starea democrației și au temeri specifice legate de un al treilea război mondial, relevă un sondaj realizat de institutele YouGov și Sinus, citat joi de dpa. Din cei aproape 2.200 de germani chestionați, 64% au afirmat că în opin
#Ucraina: La 80 de ani de victoria asupra Germaniei naziste, 'răul rus trebuie combătut împreună', declară Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, că 'răul rus trebuie combătut împreună', după mai mult de trei ani de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, soldată deja cu zeci de mii de morți, informează AFP. '(Răul rus) trebuie combătut, î
Noi tiruri de artilerie nocturne între India și Pakistan
India și Pakistanul au lansat din nou tiruri de artilerie în noaptea de miercuri spre joi la frontiera comună, în a doua zi a confruntării lor militare deschise, cea mai gravă din ultimele două decenii, relatează AFP. Miercuri, cele două puteri nucleare au avut schimburi de tiruri intense de artilerie după o serie de lovituri indie
Regatul Unit: Cinci iranieni arestați sub bănuiala că pregăteau un act terorist ar fi vizat ambasada israeliană de la Londra (media)
Cinci iranieni arestați în Regatul Unit sub bănuiala că pregăteau un act terorist ar fi vizat ambasada israeliană de la Londra, relatează joi dpa citând presa britanică. Cei cinci au fost arestați sâmbătă în diferite locuri din Anglia, după descoperirea unui presupus complot 'de a viza o anumită țintă', potrivit
Parade în Europa cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a victoriei aliaților împotriva Germaniei naziste
În țările învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial au loc joi parade și alte evenimente cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliaților împotriva Germaniei naziste, relatează dpa. În Regatul Unit sunt anunțate o slujbă la Westminster Abbey, biserica din Londra unde sunt încoronați monarhii
Premierul israelian Netanyahu declară că 21 de ostatici sunt în viață, dar soarta altor trei este neclară
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că 21 de ostatici dintre cei răpiți de pe teritoriul Israelului și duși în Fâșia Gaza de organizația palestiniană islamistă Hamas pe 7 octombrie 2023 sunt încă în viață, dar că soarta altor trei ostatici este neclară, informează joi dpa. Într-un mesaj