Întronarea împăratului Akihito, pe 12 noiembrie 1990, o pagină de referinţă în istoria celei mai vechi dinastii a lumii

Împăratul Japoniei, Akihito, a cărui domnie se va încheia în ultima zi a lunii aprilie, a urcat pe Tronul Crizantemei pe 12 noiembrie 1990, în cadrul unei ceremonii solemne, căreia moştenitorul celei mai vechi dinastii din lume i-a adus o tuşă de modernitate, informează luni AFP.
La finalul unei lungi perioade de doliu, la vârsta de 56 de ani, Akihito a devenit oficial succesorul tatălui său, Hirohito, decedat în ianuarie 1989 la vârsta de 87 de ani, după o domnie de 63 de ani - cea mai îndelungată din istoria Japoniei. Japonia a trecut atunci de la era imperială Showa la era imperială Heisei ("dobândirea păcii").
Acea întronare a fost prima care s-a desfăşurat sub incidenţa Constituţiei pacifiste nipone, adoptată după capitularea Japoniei în Al Doilea Război Mondial, pe 15 august 1945. La finalul ei, noul împărat ("Tenno"), considerat până atunci "un zeu viu", nu mai era decât "simbolul naţiunii şi al unităţii poporului", fără nicio putere politică.
Cu ajutorul depeşelor AFP din epocă, jurnaliştii francezi au publicat luni un rezumat al celei de-a 125-a încoronări a unui împărat al Japoniei, eveniment care a deschis o nouă pagină în istoria unei case imperiale ce ar avea, potrivit legendei, o vechime de 2.600 de ani.
O regie coordonată la milimetru
Sala Tronului, prea mică, nu a putut să găzduiască toate cele 2.500 de persoane - din care 70 de şefi de stat şi 20 de membri ai altor familii regale - invitate să asiste la ceremonia de întronare, care s-a desfăşurat în Palatul Imperial din Tokyo.
Takamikura (tronul imperial) a fost transportat de la Palatul Imperial din Kyoto, unde toate încoronările au avut loc până atunci. Un tron mai mic a fost prevăzut pentru împărăteasă.
Regele Baudouin şi prinţesa Fabiola a Belgiei, prinţul Charles al Marii Britanii şi Lady Diana, dar şi vicepreşedintele american Dan Quayle au figurat printre invitaţii de marcă prezenţi la eveniment.
Invitaţii aşteptau aproape de o oră când, în sfârşit, cu paşi lenţi, membrii familiei imperiale şi-au făcut intrarea în sală, unii după alţii, îmbrăcaţi în somptuoase costume tradiţionale special croite pentru această ocazie.
Într-o regie coordonată la milimetru, Akihito a sosit ultimul, în urma împărătesei Michiko, îmbrăcată în "juni hitoe", un kimono format din rochii multiple suprapuse şi cântărind aproape zece kilograme. Împăratul purta un costum tradiţional de curte imperială din epoca Heian (secolele VIII-XII), alcătuit din numeroase straturi din mătase, având pe cap o mică tocă neagră.
Cele două tronuri dominau curtea interioară, decorată cu două rânduri de stindarde, sub care erau aliniaţi 20 de gărzi imperiale, 40 de purtători de obiecte ceremoniale şi 12 percuţionişti şi toboşari.
"Japonia s-a întors la trecutul ei milenar atunci când urmaşul Zeiţei Soarelui a apărut în picioare într-un edificiu octogonal negru şi auriu, precedat de un fenix, pentru a-şi proclama ascensiunea pe Tronul Crizantemei", scria în epocă Elizabeth Zingg, corespondent AFP.
Inovaţii
Noul suveran a ales însă un limbaj ce putea fi înţeles de japonezul de rând - nu japoneza veche, folosită în general în acest gen de ocazii.
"Proclam întronarea mea în faţa celor care se află în Japonia, cât şi în străinătate", a declarat el.
Desemnat prinţ moştenitor în 1952, fiul cel mare al lui Hirohito a busculat deja codurile de protocol căsătorindu-se în 1959 cu Michiko Shoda, o femeie frumoasă, dar fără origini aristocrate, pe care o cunoscuse într-un club de tenis.
Spre deosebire de ceea ce se întâmplase în timpul întronării lui Hirohito în 1928, prim-ministrul Toshiki Kaifu a rămas în picioare la acelaşi nivel cu noul împărat, nu la baza treptelor. Jurnalista AFP dezvăluia, atunci, că şeful guvernului părea "mai degrabă emoţionat" atunci când a pronunţat cele trei urări tradiţionale "banzai" ("Trăiască împăratul!"), repetate de invitaţi.
Oportunitatea folosirii urării "banzai", strigăt de război al Armatei imperiale folosit în Al Doilea Război Mondial, "a provocat o lungă dezbatere", a subliniat AFP în epocă.
După o pauză de două ore, cuplul imperial, de această dată în costume occidentale, a ieşit din Palatul Imperial sub un soare radios pentru a urca la bordul unui Rolls Royce decapotabil. Împărăteasa purta o rochie albă şi o mică diademă pe cap.
"Foarte zâmbitor, împăratul a salutat mulţimea care s-a reunit de-a lungul traseului de 4,7 de kilometri ce separă Palatul Imperial de Palatul Akasaka" unde locuia cuplul imperial, relata AFP.
Aproximativ 100.000 de rezidenţi din Tokyo s-au deplasat în acea zi la faţa locului pentru a-şi vedea împăratul, care "nu vrea să fie un om inaccesibil (...) aşa cum a fost tatăl lui, Hirohito", în faţa căruia japonezii trebuiau să se aplece foarte mult şi să îşi plece privirile, notează AFP.
În ciuda unui dispozitiv de securitate fără precedent, aproximativ 30 de incidente, imputate unor grupări de extrema stângă, ostile sistemului imperial, au fost semnalate în acea zi în Tokyo. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele Donald Trump vorbește la NBC despre un nou mandat, soarta TikTok și respectarea Constituției în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, își clarifică intențiile cu privire la un nou mandat și la soarta TikTok într-un interviu realizat vineri și difuzat duminică în cadrul emisiunii 'Meet the Press with Kristen Welker' de la NBC News. El a fost întrebat și dacă în SUA este respectată Constituția, după cum relatează agențiile internaț
Nicaragua va părăsi UNESCO după un premiu decernat unui ziar de opoziție
Nicaragua a informat UNESCO cu privire la intenția sa de a părăsi organizația, după ce aceasta a acordat Premiul mondial pentru libertatea presei cotidianului istoric La Prensa, a cărui redacție a fost forțată să plece în exil, a anunțat duminică Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, informează AFP. Această de
Controalele la frontierele germane vor fi înăsprite imediat de către noul ministru de interne
Noul ministru de interne al Germaniei, Alexander Dobrindt, din partea Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bavaria, intenționează să dispună respingeri sporite ale migranților și controale mai frecvente la frontierele externe ale Germaniei, încă de miercuri, a doua zi după preluarea mandatului în cadrul noului guvern de coaliție, relatează dpa.
Președintele rus, Vladimir Putin, vorbește într-un documentar despre #Ucraina, Occident și succesiune
Președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște că Rusia nu era pregătită să se confrunte cu Occidentul în 2014, speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina și crede în reconcilierea cu țara vecină. El a făcut aceste declarații într-un film documentar al televiziunii de stat ruse, intitulat 'Rusia, Kremlin, Putin, 25 de an
Președintele ucrainean Zelenski face o vizită la Praga
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia, transmite AFP, remarcând sprijinul necondiționat acordat Ucrainei de Cehia de la începutul invaziei ruse. Șeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski,
O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi
O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco
Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul
Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i
#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii
Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil
Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete
BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.
Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,
#Ucraina: Armistițiul de trei zile are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului pentru pace (Kremlin)
Kremlinul a declarat sâmbătă ca armistițiul de trei zile propus de Moscova, între 8 și 10 mai, are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului de a face pace, Ucraina declarând, la rândul său, că este vorba de o încetare a focului prea scurtă pentru negocieri serioase, relatează AFP. 'Scopul armistițiului d