Brexit: Sinuosul traseu al Marii Britanii în şi în afara blocului comunitar european

Marea Britanie a votat în 2016 în favoarea plecării din Uniunea Europeană, dar încă nu se ştie exact când, dacă şi cum se va întâmpla acest lucru. Agenţia Reuters aminteşte de alte momente de tensiune care au marcat sinuosul traseu britanic în interiorul şi în afara proiectului european.
De ce a evitat Marea Britanie blocul comunitar iniţial
Londra a refuzat să se alăture predecesoarei Uniunii Europene, Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), la înfiinţarea acesteia, în 1952.
Premierul laburist Clement Attlee a declarat parlamentului în 1950 că partidul său nu este "pregătit să accepte principiul că principalele forţe economice din această ţară trebuie predate unei autorităţi complet nedemocratice şi care nu răspunde în faţa nimănui".
Existau de asemenea preocupări că participarea Londrei poate prejudicia relaţiile sale apropiate cu SUA şi cu Commonwealth.
Marea Britanie a rămas şi în afara Comunităţii Economice Europene (CEE), când a fost creată pe baza CECO, în 1957.
Premierul conservator Harold MacMillan a modificat această poziţie în 1961 şi a cerut aderarea la CEE. Într-o Europă divizată de războiul rece, promovarea unităţii şi stabilităţii europene prin acest bloc reprezenta "un factor esenţial în lupta pentru libertate şi progres în lume", a argumentat el.
Franţa s-a poziţionat în schimb în fruntea rezistenţei faţă de intrarea Marii Britanii în CEE în anii 60, Charles de Gaulle blocând accesul Regatului Unit în 1961 şi 1967 din cauza "profundei ostilităţi" britanice faţă de proiectul european.
Când a aderat, într-un final, Marea Britanie
Marea Britanie a aderat la CEE în 1973, după ce Franţa a renunţat la obiecţii, în urma demisiei lui De Gaulle, în 1969.
La semnarea tratatului de intrare a Marii Britanii în piaţa comună, prim-ministrul conservator Ted Heath a declarat că "va fi nevoie de imaginaţie" pentru dezvoltarea instituţiilor CEE astfel încât să se respecte individualitatea statelor.
1975: Primul referendum din Marea Britanie privind apartenenţa la forul european
În 1975, noul premier laburist Harold Wilson, confruntat cu divizări în rândul cabinetului cu privire la Europa, a decis organizarea unui referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la bloc, cu variantele rămânerii sau retragerii. Wilson s-a pronunţat pentru rămânere, afirmând că o renegociere a termenilor cu membrii CEE îşi atinsese obiectivele "în mod substanţial, deşi nu complet".
La referendum, britanicii au votat atunci cu 67% în favoarea rămânerii în blocul comunitar.
De ce votul din 1975 nu a reglementat problema?
Cu toate că noua lideră conservatoare Margaret Thatcher a susţinut în 1975 campania pentru rămânerea în CEE, Partidul Conservator a devenit din ce în ce mai divizat în această chestiune şi însăşi relaţia ei cu liderii europeni avea momente de tensiune.
Thatcher a criticat ideea unei monede unice şi de centralizare prea accentuată a puterilor în instituţiile europene, spunându-i "nu, nu, nu" preşedintelui de atunci al Comisiei Europene, Jacques Delors, în legătură cu planurile acestuia de creştere a integrării europene, în 1990.
Totuşi, câteva zile mai târziu, pro-europeanul Michael Heseltine şi-a anunţat candidatura la conducerea conservatorilor, iar Margaret Thatcher a fost forţată ulterior să se retragă din fruntea guvernului, după ce nu a reuşit să-şi asigure o victorie clară în faţa lui Heseltine la votul pentru şefia partidului, în noiembrie 1990.
Succesorul ei în fruntea executivului, John Major, a fost nevoit să retragă lira sterlină din Mecanismul european al ratei de schimb (ERM), în aşa-zisa "Miercure neagră", 16 septembrie 1992. ERM avea menirea de a reduce fluctuaţiile ratei de schimb, în pregătirea pentru uniunea monetară.
Şi John Major a avut de suferit din cauza divizărilor cu privire la Europa. În 1993, trei miniştri eurosceptici au fost calificaţi drept "nemernici" de către prim-ministrul care tocmai supravieţuise cu o mică diferenţă unui vot de neîncredere legat de Tratatul de la Maastricht.
După alegerile din 1997, câştigate de laburiştii lui Tony Blair, ministrul de finanţe Gordon Brown a exclus practic aderarea la euro, pe baza a cinci teste economice elaborate împreună cu asistentul său principal, Ed Balls, într-un taxi la New York.
Pariul lui Cameron, cu efect de bumerang
Mandatul următorului premier conservator britanic, David Cameron, a fost marcat de chestiunea europeană. Conservatorii reveniseră la guvernare în 2010, după 13 ani de guverne laburiste, iar în încercarea de a consolida sprijinul pentru partidul său, care se confrunta, din nou, cu divizări interne, dar şi cu fermitatea eurosceptică a micului Partid al Independenţei (UKIP), Cameron a promis un referendum privind rămânerea sau plecarea din Uniunea Europeană, după ce anterior a renegociat termenii apartenenţei ţării sale conform manifestului electoral al conservatorilor din 2015.
David Cameron s-a declarat atunci mulţumit de faptul că rezultatul acelor negocieri a fost suficient de favorabil Marii Britanii încât să-şi poată îndemna susţinătorii să voteze pentru rămânerea în bloc.
Dar, cu toate că principalele partide britanice au sprijinit campania în favoarea rămânerii, la 23 iunie 2016 alegătorii s-au pronunţat cu 52% la 48% pentru plecarea din UE. A doua zi după vot, Cameron a demisionat, fiind înlocuit cu Theresa May.
Călătoria furtunoasă a Theresei May
În mai 2017, Theresa May a invocat Articolul 50, notificarea oficială a divorţului de UE, iar ca dată a plecării - cu sau fără un acord cu Bruxelles - a fost stabilită 29 martie 2019.
În tentativa de a creşte susţinerea pentru planul ei de Brexit, May a convocat alegeri anticipate în iunie 2017, dar a pierdut pariul. A rămas fără majoritate parlamentară şi a format un guvern minoritar, susţinut de Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP). La 13 noiembrie, ea a ajuns la un acord cu liderii UE în privinţa termenilor de retragere, dar la 15 ianuarie legislatorii britanici au respins acest acord, cu 432 voturi contra şi 202 pentru, în cea mai drastică înfrângere în parlament a unui guvern din istoria britanică modernă.
Numărătoare inversă?
La 11 martie, Theresa May s-a deplasat din nou la Strasbourg unde, într-o conferinţă de presă târziu în noapte, a anunţat că a reuşit să obţină asigurări cu forţă legală în ce priveşte aşa-zisa plasă de siguranţă privind frontiera nord-irlandeză în vederea evitării, după Brexit, a controalelor la graniţa dintre Marea Britanie şi Irlanda, care rămâne membră a Uniunii. Mulţi susţinători ai Brexitului, precum şi DUP au exprimat temeri că acest mecanism ar bloca Marea Britanie pe orbita Uniunii Europene şi au cerut garanţii că nu se va întâmpla acest lucru.
Noile documente anunţate de May nu au fost suficiente pentru a schimba părerea celor mai eurosceptici exponenţi ai Partidului Conservator şi ai DUP, iar acordul cu UE a fost din nou respins în parlamentul de la Londra, la 12 martie.
Summitul european din 21-22 martie a schiţat un nou orizont în labirintul Brexit-ului, cu noi date cheie privind evoluţia ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană: 12 aprilie în cazul în care acordul nu va fi aprobat şi 22 mai dacă acordul va fi aprobat. Al treilea vot va avea loc vineri, 29 martie, după cum a anunţat preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow. Moţiunea va cuprinde doar acordul de retragere, nu şi declaraţia cu privire la viitoarea relaţie dintre Londra şi Bruxelles.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ofensiva din Gaza va include strămutarea 'majorității' locuitorilor (armata israeliană)
Noua campanie militară din Fâșia Gaza anunțată luni va necesita strămutarea 'majorității' palestinienilor din acest teritoriu, a declarat generalul de brigadă Effi Defrin, purtător de cuvânt al armatei israeliene, relatează AFP. 'Operațiunea include un atac pe scara largă (și) deplasarea majorității populației din Fâșia Gaza'
BTA: Aproximativ 270 de militari bulgari participă la cinci operațiuni NATO și trei UE
Aproximativ 270 de militari din forțele armate îndeplinesc sarcini în cinci operațiuni NATO și trei operațiuni UE. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării. Tradiționala videoconferință cu contingentele militare bulgare care participă la operațiuni în afara țării a avut loc luni. 'În ajunul Zilei Vitejiei ș
Trump afirmă că vrea să 'lucreze' cu Erdogan pentru a pune capăt războiului din #Ucraina
Președintele american Donald Trump a declarat că a avut luni o conversație telefonică 'foarte productivă' cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a invitat în vizită în Statele Unite, și a afirmat că dorește să lucreze cu acesta pentru 'a pune capăt războiului ridicol, însă mortal, dintre Rusia și Ucraina', relatează AFP și EFE.
Franța: Macron îl primește pe liderul Turkmenistanului, țară cu mari resurse de gaz, pentru semnarea unor acorduri
Președintele francez Emmanuel Macron îl primește luni pe Gurbangulî Berdîmuhamedov, liderul de facto al Turkmenistanului, în vederea semnării mai multor acorduri cu acest stat, unul din cele mai izolate și mai autoritare din lume, dar cu imense zăcăminte de gaz, transmite AFP. 'Liderul național al poporului turkmen', tatăl preșe
Secretarul general al ONU a lansat un apel către India și Pakistan să se 'îndepărteze de prăpastie'
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea luni față de tensiunile între India și Pakistan, afirmând că acestea au atins 'cel mai înalt nivel din ultimii ani' și le-a îndemnat 'să se îndepărteze de prăpastie', potrivit AFP. 'Este esențial, în special la această oră criti
Viktor Orban cere limitarea prerogativelor instituțiilor UE
Premierul conservator ungar Viktor Orban a reafirmat luni că nu urmărește nicidecum ieșirea țării sale din UE, ci dorește restrângerea competențelor Uniunii Europene și în acest scop să 'ocupe' Bruxelles-ul pentru a-l transforma într-un 'centru de coordonare' al țărilor membre, relatează agenția EFE. 'Vom ocupa UE și o vom
Administrația Trump le oferă migranților suma de 1.000 de dolari pentru a-i încuraja 'să se autodeporteze'
Administrația Trump va oferi suma de 1.000 de dolari și ajutor de călătorie migranților care aleg 'să se autodeporteze' din SUA, a anunțat luni Departamentul Securității Interne (DHS), relatează Reuters. Suma de bani și contravaloarea biletului de avion pentru migranții care pleacă voluntar ar costa mai puțin decât o deportare efectivă, a preciza
Zelenski le cere statelor UE să ajungă la un 'acord politic' pentru ca #Ucraina să avanseze în procesul de aderare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să convină un 'acord politic' între statele sale membre pentru ca Ucraina să poată avansa în procesul de aderare la blocul comunitar, acord care să nu permită vreun veto din partea celor reticenți față de această aderare, transmite agenția EFE. 'Ucraina a trecut de
Papa Francisc, comemorat în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, transmite: Papa Francisc a fost comemorat luni în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg, președinta legislativului comunitar, Roberta Metsola, aducându-i un omagiu și reamintind de apelul fostului Suveran Pontif 'la acțiune și la a lucra împreună în fiecare zi pentru o Europă
Trump afirmă că lideri ai UE i-au cerut să-l sune pe Putin pentru că acesta le-a ignorat apelurile
Președintele american Donald Trump a declarat la 4 mai că lideri ai Uniunii Europene l-au îndemnat în repetate rânduri să-i telefoneze președintelui rus Vladimir Putin, susținând că acesta le-a ignorat încercările de a-l contacta, în timp ce războiul din Ucraina continuă, a relatat luni The Kyiv Independent. 'Știți că li
Iranul îl acuză pe Netanyahu că încearcă să atragă Statele Unite într-o 'catastrofă' în Orientul Mijlociu
Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a acuzat luni Israelul că încearcă să atragă Statele Unite într-o 'catastrofă' în Orientul Mijlociu și a avertizat împotriva oricărei tentative de război împotriva Iranului, relatează AFP. Premierul israelian Benjamin 'Netanyahu încearcă cu nerușinare să DICTEZE ce po
Aliații încearcă să ajungă la un acord pentru furnizarea mai multor sisteme Patriot pentru #Ucraina
Aliații occidentali ai Ucrainei poartă discuții cu privire la furnizarea de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot Kievului, intenționând să ajungă la un acord înainte de summitul NATO, preconizat pentru sfârșitul lunii iunie, a declarat luni o sursă familiarizată cu acest dosar, potrivit Reuters. Ucraina este din ce în ce
Spania: Parchetul deschide o anchetă cu privire la moartea a mii de spanioli în lagăre naziste
Parchetul spaniol a anunțat luni deschiderea unei anchete referitoare la moartea a aproape 4.500 de spanioli în lagăre de exterminare naziste, unde fuseseră deportați după ce se exilaseră în Franța pentru a fugi de dictatura lui Franco, transmite AFP. Ministerul Public urmărește să stabilească dacă a existat 'o strategie comună între dict
Israelul a aprobat un plan prevăzând 'cucerirea' Fâșiei Gaza (sinteză AFP)
Cabinetul de securitate israelian a aprobat o extindere a operațiunilor militare vizând 'cucerirea' Fâșiei Gaza, după ce autoritățile au dispus mobilizarea a zeci de mii de rezerviști pentru această ofensivă, a declarat luni
Viitorul cancelar german Friedrich Merz promite reforme
Berlin, 5 mai /Agerpres/- Viitorul cancelar federal german de centru-dreapta, Friedrich Merz, a promis luni acțiuni rapide de reformă economică pentru a scoate Germania din recesiune, relatează agențiile Reuters și DPA. Blocul politic al lui Merz, format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu filiala sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), și