Amânarea Brexit-ului le dă bătăi de cap europenilor în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European (AFP)

Scenariul unei eventuale participări a Marii Britanii la alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai le dă mari bătăi de cap europenilor, care se pregătesc deja pentru această eventualitate, chiar dacă nu cunosc deocamdată cât de lungă va fi amânarea pe care o va solicita Londra pentru ieşirea din Uniunea Europeană, notează AFP într-un comentariu difuzat marţi.
'O ironie a istoriei', aşa cum a numit-o recent preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, face ca Marea Britanie să poată fi obligată să organizeze scrutinul, chiar dacă îşi menţine decizia de retragere din UE.
La Bruxelles s-a ajuns la un consens juridic: dacă Brexit-ul, prevăzut oficial pe 29 martie, va fi amânat dincolo de 2 iulie, data primei reuniri a noului Parlament European, Marea Britanie va fi obligată să organizeze scrutinul.
Această obligaţie 'corespunde dreptului fundamental al cetăţenilor Uniunii de a vota şi de a se prezenta drept candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European în statul membru în care îşi au reşedinţa', arată serviciul juridic al PE, într-o notă confidenţială consultată de AFP.
Dacă guvernul britanic nu se va conforma, se va expune la plângeri în faţa justiţiei europene, pe care le-ar putea înainta Comisia Europeană, alte state membre sau chiar simpli cetăţeni care ar considera că le-au fost lezate drepturile, adaugă documentul menţionat.
Pentru UE, prima consecinţă ar fi obligaţia de a renunţa, cel puţin provizoriu, la noua compoziţie a Parlamentului European ce fusese decisă în vederea Brexit-ului, şi care prevede reducerea de la 751 la 705 a numărului de mandate.
Din cele 73 de locuri ce ar deveni vacante prin retragerea Marii Britanii, UE a prevăzut redistribuirea a 27 între unele state, restul de 46 fiind 'păstrate în rezervă' în perspectiva unor viitoare extinderi.
În urmă cu aproape un an, şefii de stat din UE au luat totuşi în calcul posibilitatea ca Brexit-ul să nu se producă înainte de alegerile europene din mai. În acest caz, au decis ei la summitul din iunie 2018, PE îşi va păstra compoziţia actuală 'până când retragerea Marii Britanii din Uniune îşi va produce efectele juridice'.
Pentru state ce Franţa ori Spania, care ar câştiga cinci locuri în PE post-Brexit, 'aceasta ar putea să însemne că va trebui ca anumiţi parlamentari nou-aleşi să rămână în 'stand-by', aşteptând ca britanicii să binevoiască să iasă, este o situaţie destul de ciudată', subliniază un diplomat.
Pe un alt plan politic, 'a lăsa Marea Britanie să participe (la alegeri) ar putea conduce la o ascensiune mai puternică a deputaţilor eurosceptici, cu consecinţe negative pentru echilibrul de forţe în cadrul Parlamentul European', atrag atenţia Larissa Brunner şi Fabian Zuleeg, analişti la European Policy Center (EPC).
Această situaţie ar putea avea 'consecinţe încă şi mai negative în interiorul sistemului politic din Marea Britanie', unde acest scrutin ar putea deveni un 'cvasi-referendum' cu privire la relaţia acestei ţări cu UE, notează cei doi analişti, într-o publicaţie recentă.
În culisele de la Bruxelles, există deja îngrijorări legate de posibilitatea ca deputaţii britanici nou-aleşi să participe, fie şi temporar, la procesul legislativ european, chiar şi la alegerea viitorului preşedinte al Comisiei Europene.
Până atunci însă, un alt risc îi preocupă pe europeni: care ar fi consecinţele pentru UE dacă Londra nu s-ar conforma obligaţiei de a organiza scrutinul european?
'Noul Parlament European va fi totuşi valid constituit', afirmă serviciul juridic al PE în nota sa confidenţială, un punct de vedere ce nu pare însă împărtăşit de juriştii unei alte instanţe, Consiliul Uniunii Europene, care reuneşte statele membre.
Instituţiile ar înceta 'să funcţioneze într-un context juridic sigur' dacă Marea Britanie va fi în continuare membră a UE după 2 iulie, dar fără să fi organizat alegerile pentru PE, avertizează Consiliul UE, într-un document distribuit săptămâna trecută ambasadorilor UE-27.
Statele membre se tem că toate deciziile noului Parlamentul European vor putea fi atacate pe plan legal, ceea ce ar provoca paralizia maşinăriei europene.
Pentru evitarea cu orice preţ a acestui scenariu, 'nu trebuie acordată nicio prelungire dincolo de 1 iulie dacă nu vor fi organizate alegeri europene' în Marea Britanie la sfârşitul lui mai, insistă Consiliul UE.AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citiţi şi:
Michel Barnier: Orice amânare a Brexitului va avea costuri politice şi economice pentru UE
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cancelarul german Friedrich Merz nu consideră că #Ucraina va adera la NATO în viitorul apropiat
Noul cancelar german Friedrich Merz a declarat vineri, la Bruxelles, că nu are speranțe că Ucraina va adera la NATO în viitorul apropiat, relatează dpa. Șeful guvernului german se află în vizită la Bruxelles pentru prima dată de la preluarea mandatului în această săptămână, pentru discuții cu oficiali de cel mai înalt nivel ai Uni
#Ucraina găzduiește sâmbătă un summit cu liderii țărilor 'coaliției voluntarilor' ce i-ar putea oferi garanții de securitate
Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere garanții de securitate prin participarea la o forță de menținere a păcii în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia, a anunțat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters. 'Avem nevoie de aceast
Mark Rutte sprijină o încetare a focului de 30 de zile în #Ucraina:'mingea este în terenul Rusiei'
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, și-a exprimat vineri sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump privind instituirea unui armistițiu de 30 de zile în războiul între Rusia și Ucraina, afirmând că 'mingea este în terenul Rusiei' pentru a o accepta, relatează EFE. Rutte, fost premier o
9 Mai: Putin și Trump s-au felicitat reciproc, prin consilieri, pentru 'sărbătoarea comună', potrivit Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump s-au felicitat reciproc, prin intermediul consilierilor lor, pentru cea de-a 80-a aniversare a victoriei Aliaților asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, a indicat vineri Kremlinul, potrivit Reuters. 'Prin intermediul consilierilor lor, președintele rus și pre
Gaza: Israelul va fi implicat în asigurarea securității, nu în distribuirea de ajutoare, spune ambasadorul american
Nici Israelul, nici Hamas nu vor fi implicați în distribuirea de ajutoare în Fâșia Gaza, însă Israelul va lua parte la asigurarea securității, potrivit unui nou plan, a declarat vineri ambasadorul american în Israel, Mike Huckabee, în timp ce locuitorii enclavei se confruntă cu o criză umanitară tot mai gravă, transmite Reuters.
UE deblochează un miliard de euro pentru industria militară ucraineană, finanțat din activele rusești înghețate
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a anunțat vineri, la Liov, în vestul Ucrainei, deblocarea sumei de un miliard de euro pentru industria de apărare ucraineană, finanțată din dobânzile generate de activele rusești înghețate în Uniunea Europeană, relatează AFP. 'Tocmai am deblocat un miliard de euro pentru industria de apărare u
Ungaria expulzează doi diplomați ucraineni, după ce #Ucraina a arestat două presupuși spioni ai Budapestei
Ungaria a anunțat vineri expulzarea a doi diplomați ucraineni, despre care afirmă că ar fi spioni sub acoperire, după ce mai devreme în aceeași zi Ucraina a anunțat arestarea în regiunea Transcarpatia a două persoane pe care le acuză de spionaj în favoarea Ungariei, relatează agențiile AFP și Reuters. 'Astăzi, am expulzat din Ungaria doi
#Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie (ministru)
Kievul speră ca tribunalul special destinat să judece Rusia pentru invazia sa în Ucraina va permite condamnarea în justiție a președintelui rus Vladimir Putin, a declarat vineri șeful diplomației ucrainene, Andrii Sibiga, citat de AFP. 'Pentru noi, cel mai important lucru este de a păstra principiul inevitabilității pedepsei pentru toți, inclus
Portugalia: Alianța de centru-dreapta se menține pe primul loc înaintea alegerilor de pe 18 mai, dar fără o majoritate (sondaj)
Alianța Democratică (AD) de centru-dreapta, aflată la guvernare în Portugalia, își menține primul loc în opțiunile electoratului înaintea alegerilor legislative programate pe 18 mai, însă fără o majoritate într-un viitor parlament ce riscă să rămână fragmentat, indică un sondaj ICS/ISCTE publicat vineri, transmite Reuters.
Ungaria califică drept propagandă anunțul Ucrainei despre descoperirea unei rețele de spionaj ungare
Informațiile difuzate vineri mai devreme de Ucraina despre descoperirea unei rețele de spionaj a Ungariei în provincia ucraineană Transcarpatia fac parte din propaganda anti-ungară a Kievului, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, relatează agențiile Reuters și EFE. 'Dacă vom primi detalii sau informații oficiale, vom putea să ne ocu
Comisarul european pentru pregătire, gestionarea situațiilor de criză și egalitate: Cultura crizei trebuie predată în școli
Comisarul european pentru pregătire, gestionarea situațiilor de criză și egalitate, belgianca Hadja Lahbib, care a cerut recent cetățenilor UE să-și achiziționeze un kit de supraviețuire pentru o durată de 72 de ore, insistă că îndemnul său nu este unul alarmist, ci mai degrabă are ca scop să informeze și armonizeze potențialele provocări, de la un cutremur la
Regatul Unit și țările nordice susțin armistițiul de 30 de zile propus de Trump în #Ucraina
Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat vineri că Regatul Unit și țările nord-europene susțin propunerea președintelui american Donald Trump privind un armistițiu de 30 de zile în războiul dintre Ucraina și Rusia, transmite AFP. Cu ocazia reuniunii de la Oslo a reprezentanților celor zece state din Forța Expediționară Comună (Joi
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut o rară vizită la ambasada Rusiei la Phenian
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut vineri o rară vizită la ambasada Rusiei de la Phenian, alături de fiica sa, pentru a marca 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, a relatat presa de stat nord-coreeană, citată de Reuters. Kim a afirmat că țara sa va ''consolida și dezvolta lunga trad
Festivități de 9 Mai: Vladimir Putin salută ''curajul'' soldaților ruși din #Ucraina, în prezența unor lideri străini
Președintele Vladimir Putin a salutat vineri 'curajul' soldaților ruși angajați în lupte în Ucraina, în fața miilor de militari adunați în Piața Roșie și a circa 20 de lideri străini, care s-au deplasat la Moscova pentru a asista la festivitățile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, informează
China îl felicită pe Leon al XIV-lea și speră să continue 'dialogul' cu Vaticanul (diplomație)
Beijingul l-a felicitat vineri pe Leon al XIV-lea pentru alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, precizând totodată că speră să continue un 'dialog constructiv' cu Vaticanul sub conducerea noului Papă, informează AFP. 'Sperăm ca, sub conducerea noului Papă, Vaticanul să continue să se angajeze într-un dialog co