#Ucraina: Un Registru mondial pentru a pregăti factura Rusiei privind despăgubirile de război

Registrul internaţional destinat să evalueze daunele de război în Ucraina pregăteşte factura care va fi prezentată într-o zi Moscovei, cu zeci de milioane de plângeri în perspectivă, chiar dacă problema plăţii acesteia rămâne ipotetică, relatează miercuri France Presse.
"Nu aş fi surprins dacă s-ar ajunge la 10 milioane" de reclamaţii, a declarat miercuri în faţa presei Markian Kliucikovski, directorul executiv al Registrului pagubelor războiului în Ucraina, o nouă instituţie internaţională susţinută de Consiliul Europei.
Crearea acestui registru a fost decisă în cadrul unui summit la care au participat 46 de ţări membre ale Consiliului Europei la Reykjavik în mai, cu scopul de a ţine evidenţa pagubelor provocate de Rusia Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe scară largă la 24 februarie 2022 şi a calcula suma. Obiectivul este obţinerea de reparaţii în cele din urmă.
"Ideea este de a înregistra plângerile referitoare la pierderi umane, răniri, tortură şi alte suferinţe fizice, inclusiv violenţele sexuale, strămutări forţate şi deportări, pierderi de venituri, distrugerea locuinţelor şi întreprinderilor, precum şi a mediului înconjurător", a precizat Kliucikovski.
Obiectivul registrului nu este evaluarea admisibilităţii plângerilor, care va fi realizată într-o a doua etapă de către o comisie independentă însărcinată cu stabilirea compensaţiilor, ci doar de a aduna reclamaţiile.
Doar în ceea ce priveşte strămutarea populaţiei, juristul a relevat că între 4 şi 6 milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate, iar 2 milioane s-au relocat în interiorul ţării, fiind adică tot atâtea plângeri potenţiale. Dar el nu a riscat să evalueze suma pe care ar putea să o atingă factura finală.
De la sfârşitul lunii aprilie, ucrainenii vor putea să înceapă să-şi înregistreze plângerile exclusiv pe cale digitală printr-o aplicaţie a serviciului public deja existentă, Diia.
"Ar trebui să fie la fel de simplu ca şi cum v-aţi conecta cu telefonul. Oamenii vor putea să adauge cu uşurinţă orice fişier, cum ar fi fotografii, certificate sau declaraţii, şi să le trimită în registru cu un simplu clic", potrivit oficialului citat.
Aplicaţia Diia face obiectul unor atacuri cibernetice "aproape zilnic", dar Kliucikovski a subliniat că ea nu va fi decât o "poartă de acces" pentru înregistrarea reclamaţiilor ce vor fi stocate în străinătate.
Este imposibil pentru Kliucikovski să spună în cât timp compensaţiile financiare vor fi vărsate, de vreme ce conflictul continuă:"Cred că este mai corect să vorbim despre ani", afirmă el.
Cu sediul la Haga, organismul va funcţiona cu 45 de persoane, dintre care 10 la Kiev, "angajate să sensibilizeze populaţia asupra procesului".
Juristul ucrainean a spus că Registrul nu este decât o primă etapă în mecanismul compensaţiilor, recunoscând că mijloacele de a le finanţa constituie obiectul unor negocieri internaţionale.
"Rusia este un stat agresor, care are deci datoria de a plăti pentru reparaţii, este stabilit. Într-o lume civilizată, Rusia ar consimţi să plătească pentru pagubele provocate. Dar noi nu credem în asta în mod evident", a declarat el într-o conferinţă de presă la sediul Consiliului Europei din Strasbourg.
Kliucikovski a invocat o eventuală confiscare a circa 300 miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate în străinătate.
"În virtutea dreptului internaţional actual, nu este posibilă confiscarea bunurilor unui alt stat", a remarcat el.
"Dar ne putem întreba: dacă un stat încalcă un principiu-cheie al dreptului internaţional, oare se poate refugia în spatele unei alte dispoziţii a dreptului internaţional? Răspunsul nostru este că nu", a declarat acesta.
O altă posibilitate ar fi de a permite aliaţilor Ucrainei să adopte "măsuri de retorsiune" comerciale împotriva Rusiei şi să recupereze astfel fonduri care ar fi transferate Kievului.
La ora actuală, circa 40 de ţări membre ale Consiliului Europei, plus SUA, Canada şi Japonia şi-au exprimat sprijinul pentru acest proces.
Registrul internaţional se adaugă diferitelor măsuri care vizează să ajute Ucraina să obţină despăgubiri din partea Rusiei.
În martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în deportarea copiilor ucraineni.
Proiectul de creare a unui tribunal special pentru crimele de război în Ucraina, probabil cu sediul tot la Haga, a făcut de asemenea obiectul discuţiilor la summitul de la Reykjavik.AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: coe.int
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Acord privind mineralele: Kievul și Washingtonul au semnat un 'memorandum de intenție' (ministrul ucrainean)
Washingtonul și Kievul au semnat joi un 'memorandum de intenție' care vizează încheierea unui acord complex privind accesul la resursele naturale și mineralele critice ale Ucrainei, a anunțat un oficial ucrainean, relatează AFP. 'Suntem încântați să anunțăm semnarea, cu partenerii noștri americani, a unui protocol
'Pacea este posibilă în Ucraina', afirmă secretarul de stat american în cadrul unei convorbiri cu ministrul de externe rus
Secretarul de stat american Marco Rubio l-a contactat telefonic joi pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov pentru a-l informa despre discuțiile de la Paris privind conflictul din Ucraina, subliniind că 'pacea este posibilă' dacă fiecare dintre părți se angajează într-un acord, relatează AFP. Secretarul de stat 'i-a transm
VIDEO/SUA: Trump afirmă că acordul privind mineralele cu #Ucraina va fi semnat 'joia viitoare'
Președintele american Donald Trump a declarat joi că un acord privind exploatarea resurselor minerale strategice ale Ucrainei va fi semnat 'joia viitoare', relatează AFP. 'Avem un acord privind mineralele care, cred, va fi semnat joi (...) joia viitoare. Curând. Și presupun că vor onora acordul. Vom vedea. Dar avem un acord &
#Ucraina: Parisul salută un 'schimb excelent' care 'a permis convergența' în favoarea unei 'păci solide'
Franța a salutat un 'schimb excelent' privind Ucraina, joi, la Paris, într-un format 'inedit' între americani, ucraineni, francezi, britanici și germani, care 'a permis o convergență' asupra obiectivului unei 'păci solide' între Kiev și Moscova, relatează AFP. 'Astăzi, la Paris, am lansat u
#Ucraina: Zelenski acuză China că sprijină Rusia furnizând armament și capacități de producție
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi China că furnizează arme Rusiei și participă la producția de armament pe teritoriul rus, informează AFP. ''Am primit în sfârșit informații conform cărora China furnizează arme Rusiei (...) credem că reprezentanți chinezi sunt implicați în producția anumitor arme p
BTA: Forumul UE întâlnește Balcanii, desfășurat la Sofia
Politicieni ai Uniunii Europene (UE) și reprezentanți ai diferitelor organizații și grupuri de reflecție au participat la Forumul UE întâlnește Balcanii, care a avut loc joi la Sofia Tech Park. Europarlamentarul Ilhan Kyuchyuk a deschis forumul afirmând că Uniunea Europeană trebuie să se extindă, dar, în același timp, t
Ministrul apărării al Arabiei Saudite a sosit la Teheran, înaintea discuțiilor Iran-SUA
Ministrul apărării al Arabiei Saudite, prințul Khalid bin Salman, a sosit joi la Teheran într-o vizită înaintea discuțiilor ce vor avea loc sâmbătă între Iran și SUA cu privire la programul nuclear iranian, transmite Reuters. Ministrul apărării a înmânat un mesaj din partea regelui saudit Salman bin Abdulazi
Taxe vamale: Trump se declară ''100% sigur'' că va ajunge la un acord cu UE și că va încheia ''un acord foarte bun'' și cu China
Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat ''100% sigur'' că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un ''partener fiabil'', r
Polonia: Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice a premierului Tusk, conduce în intențiile de vot la prezidențiale (sondaj)
Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intențiile de vot înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmite Reuters. Conform sondajului, pentru
Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră, axată pe securitate
Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ''Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii'
#Ucraina: Adjunct al primarului Kievului, pus sub acuzare pentru că a ajutat recruți să fugă în străinătate
Unul dintre adjuncții primarului Kievului Vitali Kliciko a fost pus sub acuzare pentru că a ajutat recruți să fugă în străinătate ca să se sustragă de la serviciul militar, au făcut cunoscut joi procurorii ucraineni, citați de dpa. Viceprimarul în cauză ar fi aranjat permise de ieșire din țară pentru 31 de bărbați, ca șoferi pe veh
Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, declară Netanyahu
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, afirmând că a întreprins ''nenumărate'' acțiuni ''publice și secrete'' care au întârziat programul nuclear iranian cu ''aproape un deceniu'', transmite AFP.
Directorul AIEA avertizează în Iran că este nevoie rapid de un acord în domeniul nuclear
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în Iran că nu mai este prea mult timp la dispoziție pentru un acord cu această țară în domeniul nuclear, transmite AFP. Agenția cu sediul la Viena este cea căreia îi revine rolul de a verifica dacă programul nuclear iran
Donald Trump și Giorgia Meloni au o ''relație foarte specială'' (oficial SUA)
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și șefa guvernului italian Giorgia Meloni au o ''relație foarte specială'' și intenționează să colaboreze în chestiuni precum încheierea războiului din Ucraina, a declarat un înalt oficial american, în timpul vizitei de joi la Casa Albă a premierului italian, relatează ANS
Armata ucraineană revendică un rar contraatac reușit pe frontul de est
Armata ucraineană a revendicat joi un contraatac reușit în apropierea orașului Pokrovsk, punctul fierbinte al frontului din estul Ucrainei, o evoluție inedită în războiul în care armata rusă păstrează inițiativa, relatează AFP. ''Pe parcursul ultimelor săptămâni, am eliberat aproximativ 16 kilometri pătrați de t