Lukaşenko anunţă că jumătate din armele nucleare promise de Rusia au fost amplasate în Belarus

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat marţi că jumătate din armele nucleare tactice ruseşti promise de Kremlin au fost deja desfăşurate pe teritoriul fostei republici sovietice, transmite EFE.
"Mai mult de jumătate din armele nucleare care urmau să fie desfăşurate au fost deja livrate şi amplasate în diferite părţi ale ţării", a declarat Lukaşenko, citat de agenţia oficială de presă BELTA.
Liderul belarus, care a făcut aceste declaraţii în timpul vizitei sale în regiunea Brest, situată la frontiera cu Ucraina şi Polonia, a subliniat că armele nucleare înseamnă "securitate".
"Doamne fereşte să fim nevoiţi să utilizăm aceste arme. În orice caz, sper să nu se întâmple. Noi nu intrăm în grădina nimănui, dar vă rugăm să nu intraţi nici voi în a noastră. Ne garantăm securitatea cu ajutorul prietenilor noştri", a declarat Lukaşenko, asigurând că belaruşii sunt un "popor paşnic", deşi poporul belarus a trebuit să lupte de-a lungul întregii sale istorii.
"Nu vreau ca oamenii mei, mai ales sub comanda mea, să lupte. Noi nu fluturăm armele, dar ne pregătim să ne apărăm ţara în orice moment", a spus el.
La jumătatea lunii iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sosirea primelor arme nucleare în Belarus, un proces despre care a spus că va fi finalizat înainte de sfârşitul anului.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi omologul său belarus, Viktor Hrenin, au semnat la sfârşitul lunii mai, la Minsk, documentele care reglementează depozitarea armelor nucleare non-strategice pe teritoriul fostei republici sovietice.
Minskul a explicat atunci că în ţară sunt zeci de silozuri din epoca sovietică care trebuie renovate şi reabilitate pentru a putea găzdui armamentul.
În martie, Putin a anunţat un acord cu Lukaşenko privind desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, ceea ce a accelerat integrarea politicii de apărare între cele două ţări.
În aprilie, personal militar belarus a fost instruit în Rusia cu privire la utilizarea muniţiei tactice speciale pentru rachetele Iskander-M, capabile să transporte nu doar arme convenţionale, ci şi nucleare.
Tot atunci a avut loc şi pregătirea forţelor belaruse pentru operarea avioanelor de atac Su-25, echipate pentru a transporta arme nucleare tactice.
Ministrul rus al apărării a precizat că Moscova va menţine în orice moment controlul asupra focoaselor nucleare şi îşi rezervă de asemenea dreptul de a decide cu privire la posibila lor utilizare.
"Rusia nu transferă arme nucleare Republicii Belarus: atât controlul asupra lor, cât şi decizia de a le utiliza rămân la partea rusă", a subliniat la vremea respectivă Serghei Şoigu în timpul unei vizite la Minsk.
Putin a declarat că desfăşurarea de arme nucleare în Belarus reprezintă o măsură de "descurajare" împotriva ameninţării reprezentate de NATO.
Printre altele, fostul spion rus Iuri Şveţ, care a activat o lungă perioadă de timp sub acoperirea de corespondent TASS în SUA, unde a şi rămas după destrămarea URSS, a declarat duminică pe canalul său de Youtube că Rusia nu a desfăşurat deocamdată arme nucleare în Belarus, iar "întreaga tevatură cu armele nucleare amplasate deja în Belarus" nu este decât o "operaţiune de dezinformare" a Moscovei pe fondul războiului din Ucraina.
El susţine că Moscova a trimis într-adevăr câteva rachete Iskander în Belarus, dar că este vorba despre acele rachete pe care Kremlinul le scoate an de an la parada de 9 mai din Piaţa Roşie. De aceea, spune el, atât NATO, cât şi SUA au declarat în ultimul timp că nu văd nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei.AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Sorin Calciu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dialog UE-Chișinău cu privire la soluționarea crizelor din Transnistria și probleme de securitate regională
Reprezentanta Uniunii Europene în procesul de reglementare transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, a abordat luni la Chișinău subiecte legate de reglementarea diferendului din Transnistria, drepturile omului și libera circulație în regiune, precum și o serie de probleme de securitate regională împreună cu viceprim-ministrul pentru reintegrare moldovean, Oleg
O delegație a PE se va deplasa la Washington pentru discuții cu omologi americani despre relațiile transatlantice
Delegația Parlamentului European pentru relațiile cu Statele Unite se va deplasa la Washington de miercuri până vineri pentru discuții cu reprezentanți ai Congresului american, informează luni un comunicat de presă al legislativului UE. Vizita eurodeputaților are loc pe fondul anunțului recent al președintelui american Donald Trump privind introducerea d
Papa Francisc trimite patru ambulanțe în zonele de război din #Ucraina
Papa Francisc va trimite patru ambulanțe în zonele de război din Ucraina, într-un nou 'gest de apropiere într-unul dintre cele mai dureroase locuri, afectat de război de trei ani', a informat luni Dicasterul pentru Caritate al Vaticanului, transmite EFE. Pentru îndeplinirea acestei misiuni, Suveranul Pontif îl va trimite p
Kremlinul susține că nu va exista o încetare a focului până când nu vor fi rezolvate problemele care preocupă Rusia
Kremlinul a declarat luni că nu va exista nicio încetare a focului cu Ucraina până când nu vor fi rezolvate problemele care stârnesc preocuparea Rusiei, subliniind în același timp că există o înțelegere comună între Rusia și SUA pentru continuarea contactelor între cele două părți, relatează EFE, Reuters și Interfax.
Marea Britanie: Guvernul intenționează să închidă sute de organisme publice pentru a reduce cheltuielile
Marea Britanie și-a anunțat intenția de a închide sute de organisme publice, în contextul eforturilor de reformare a statului pentru reducerea cheltuielilor și ameliorarea productivității în 'noua eră de instabilitate globală', transmite Reuters. În Marea Britanie există sute de organizații neguvernamentale cvasi-autonome, finan
Moscova declară ''indezirabil'' un ONG nipon acuzat că militează pentru retrocedarea unor insule disputate
Parchetul rus a anunțat luni că a declarat ''indezirabilă'' o organizație nonguvernamentală acuzată că militează pentru retrocedarea către Japonia a insulelor Kurile de Sud, anexate de Rusia după Al Doilea Război Mondial, o decizie sinonimă de fapt cu interzicerea acestei organizații, informează AFP. ''Organizația, al c
O delegație ucraineană se va afla în SUA săptămâna aceasta pentru a negocia un acord privind minereurile
O delegație ucraineană se va afla în Statele Unite săptămâna aceasta pentru a negocia cu reprezentanții administrației președintelui Donald Trump așa-numitul acord privind minereurile, au confirmat luni pentru EFE surse din Ministerul Economiei ucrainean. Echipa ucraineană va avea ca misiune ''să facă să avanseze negocieril
Merz cere acțiune rapidă pentru a asigura competitivitatea Germaniei, ca răspuns la ''situația dramatică'' de pe burse
Viitorul cancelar federal german, Friedrich Merz, a făcut apel luni la o acțiune rapidă pentru a asigura competitivitatea Germaniei, ca răspuns la căderile de pe bursă după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea de tarife vamale, relatează Reuters. ''Situația de pe piețele internaționale de acțiuni și obligațiuni
Încă nu există un plan pentru milioanele de refugiați ucraineni din UE pentru perioada post-conflict
Milioane de refugiați ucraineni aflați în Uniunea Europeană și-ar putea vedea statutul juridic în pericol, întrucât nu există deocamdată nicio intenție clară de a li se permite să rămână pe teritoriul UE după încheierea războiului între Rusia și Ucraina, notează luni Euractiv. De la începerea inv
Primarul din Kursk, capitala regiunii ruse atacate de #Ucraina, a demisionat
Igor Kuțak, primarul orașului rus Kursk, capitala regiunii omonime de la granița cu Ucraina, și-a anunțat luni demisia din motive familiale în cadrul unei ședințe a guvernului regional, informează EFE. ''Am luat decizia de a părăsi funcția din proprie inițiativă din motive familiale'', a declarat el, citat de agenția ofic
China se angajează să mențină relații stabile cu Coreea de Sud după destituirea președintelui Yoon
China s-a angajat luni să mențină relații stabile cu Coreea de Sud vecină, după destituirea președintelui Yoon Suk Yeol de către Curtea Constituțională de la Seul, informează AFP. ''Sperăm că Seulul (...) va menține stabilitatea politică și socială'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor chinez, Lin
China și Cambodgia au desfășurat exerciții militare comune la o bază navală cambodgiană recent extinsă
China și Cambodgia au desfășurat duminică exerciții militare comune la o bază navală recent extinsă de pe coasta Golfului Thailandei, o facilitate în legătură cu care SUA sunt preocupate că ar putea deveni un avanpost pentru forțele chineze, relatează Reuters. Exercițiile, desfășurate la o zi după inaugurarea bazei navale Ream extinse, a
Germania: 15 școli au rămas închise luni după primirea unor amenințări extremiste
Cincisprezece școli din orașul Duisburg (vestul Germaniei) au rămas închise luni după ce au primit amenințări extremiste, a anunțat o purtătoare de cuvânt a administrației districtuale, transmite DPA. Măsura afectează un total de 17.980 de elevi. La mai multe instituții de învățământ vizate de această măs
Republica Moldova marchează 16 ani de la protestele violente din 2009
Republica Moldova marchează luni 16 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009, soldate cu cel puțin un mort, cu arestarea a peste 600 de tineri și devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției, informează presa de peste Prut. Manifestațiile din 2009 au început pașnic în data de 6 aprilie, dar au escaladat pe 7
China promite să rămână un loc sigur pentru investițiile străine
China va proteja companiile americane și va rămâne un loc sigur pentru investițiile străine, în pofida războiului comercial și impunerii unor taxe vamale de 34% asupra importurilor americane, a indicat luni Beijingul, potrivit AFP. Gigantul asiatic a adoptat săptămâna trecută măsuri de retorsiune la adresa taxelor, de același