Occidentul îşi mobilizează industria de apărare pentru a continua să sprijine Ucraina

Ţările occidentale, care se bazează de şase luni pe arsenalele lor pentru a ajuta Ucraina să respingă forţele ruse, îşi mobilizează acum industria de apărare pentru a-şi reface stocurile de armament şi pentru a continua să susţină Kievul, potrivit AFP.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat săptămâna trecută organizarea în curând a unei reuniuni speciale a directorilor pentru armament din grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, care numără aproape 50 de ţări.
"Ei vor discuta despre modul în care industriile noastre de apărare vor putea echipa mai bine viitoarele forţe armate ale Ucrainei", a declarat el presei la finalul celei de-a cincea reuniuni a grupului de contact care a avut loc la baza americană Ramstein din Germania.
Vineri, directorul de armament al Pentagonului, Bill LaPlante, a precizat că reuniunea, prima de acest fel, va avea loc la 28 septembrie la Bruxelles.
Obiectivul este "de a vedea cum putem coopera în continuare pentru a accelera producţia de capacităţi cheie, pentru a rezolva probleme ale lanţului de aprovizionare şi pentru a creşte interoperabilitatea şi interconexiunea sistemelor noastre", a precizat el într-o conferinţă de presă la Washington.
Ţările din NATO nu au aceleaşi armamente, dar sunt toate compatibile: muniţiile fabricate într-o ţară pot fi folosite de un sistem produs de o altă ţară.
Conflictul din Ucraina, unde artileria se dovedeşte decisivă, consumă o cantitate impresionantă de proiectile diverse, iar ţările occidentale au oferit arme la normele NATO forţelor ucrainene, mult mai precise decât muniţiile de producţie rusească pe care le aveau până acum acestea în dotare.
Însă aceste donaţii au epuizat arsenalele ţărilor europene, iar UE a anunţat în iulie un sprijin de 500 de milioane de euro pentru doi ani pentru a facilita achiziţiile comune de armamente.
Va fi acordată prioritate achiziţiei de rachete aeriene portabile, de rachete antitanc portabile, de tunuri de 155 mm şi de muniţii pentru acestea. "Trebuie accelerat, date fiind stocurile naţionale", a spus atunci comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.
SUA, principalul furnizor de ajutor militar al Ucrainei, au deblocat deja 15,2 miliarde de dolari pentru trimiterea a diverse armamente, în special rachete antitanc Javelin, piese de artilerie şi obuze compatibile cu sistemele de artilerie ale NATO.
Numai SUA au furnizat 800.000 de astfel de obuze de 155 mm, adică trei sferturi din donaţiile ţărilor occidentale, potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major american, colonelul Dave Butler.
Însă singura unitate de producţie a acestor obuze în SUA, o uzină a General Dynamics situată la Scranton, în Pennsylvania, produce în prezent 14.000 pe lună.
"Trebuie să ajungem la 36.000 pe lună în trei ani", a spus LaPlante.
Însă o astfel de accelerare nu se poate face decât în etape, prin deschiderea de noi linii de asamblare, şi nu va creşte producţia anuală a SUA decât de la 168.000 la 432.000 de obuze, nu mai devreme de 2025.
Deşi armata americană dispune de un stoc considerabil de obuze diverse, Pentagonul vrea să apeleze şi la alte ţări producătoare, pentru a-şi completa arsenalul, dar şi pe cel al aliaţilor, continuând în acelaşi timp să ajute Kievul.
Armata SUA a semnat recent contracte cu mai mulţi producători din lume pentru achiziţia a 250.000 de obuze, a subliniat directorul armamentului american.
Washingtonul a oferit de asemenea forţelor ucrainene peste 1.400 de lansatoare de rachete cu rază scurtă Stinger. Unele piese din aceste sisteme antiaeriene, folosite de peste 40 de ani, au devenit depăşite, iar fabricantul Raytheon a oprit producţia în 2020.
Succesul lor în Ucraina a determinat armata americană să atribuie în mai producătorului Raytheon un contract de aproape 700 de milioane de dolari pentru a reface aceste stocuri de Stinger.
"Livrările de muniţii americane către Ucraina nu sunt legate în mod specific de capacităţile de producţie anuală a unui tip anume de armament oferit de industria de apărare americană, însă această capacitate de producţie este unul din factorii luaţi în considerare", potrivit colonelului Butler. AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Ungaria: Netanyahu a ajuns la Budapesta, sfidând mandatul de arestare emis de CPI
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aterizat joi pe aeroportul din Budapesta la scurt timp după ora 02.30 (00.30 GMT), a anunțat ministrul ungar al apărării, care l-a primit la scara avionului, notează AFP. 'Bine ați venit la Budapesta, Benjamin Netanyahu!', a scris Kristof Szalay-Bobrovniczky pe Facebook. Prim-mini
SUA: Senatul se opune simbolic taxelor vamale impuse de Trump Canadei
Un grup de senatori republicani s-au desolidarizat miercuri de președintele american Donald Trump și s-au alăturat democraților pentru a adopta o măsură simbolică opunându-se taxelor vamale de 25% impuse asupra importurilor din Canada, notează AFP. Acest text nu are practic nicio șansă să devină lege. Dar este o înfrângere si
Taxe vamale impuse de Trump: Reacții internaționale
Primele reacții după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei și a Uniunii Europene, potrivit AFP: Australia 'Aceste tarife nu sunt neașteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate', a declarat premierul a
'Qatargate': Qatarul nu este o țară inamică', se apără Netanyahu
Qatarul 'nu este un dușman' al Israelului, a declarat marți prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, apărând doi dintre consilierii săi apropiați reținuți sub suspiciunea de corupție în așa-numita afacere 'Qatargate', notează AFP. 'Qatarul este o țară complexă, nu este o țară simplă, dar nu este o țară inamică și mulți o lau
SUA: Ministrul finanțelor le recomandă 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale
Ministrul american al finanțelor, Scott Bessent, le-a recomandat miercuri 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale introduse de administrația Trump, sub pedeapsa unei 'escaladări', note
Siria: Loviturile israeliene asupra bazei militare din Hama au făcut patru morți (OSDO)
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a raportat că loviturile israeliene lansate miercuri împotriva unui aeroport militar din provincia Hama, în centrul Siriei, au făcut patru morți și au scos din funcțiune instalațiile acestuia, notează AFP. Potrivit OSDO, 'patru persoane au fost ucise și alte 11 rănite, printre care membri ai M
Taxe vamale: Londra afirmă că își dorește un acord cu SUA, nu o ripostă imediată
Regatul Unit rămâne angajat să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a 'atenua' impactul taxelor vamale anunțate de Donald Trump și nu intenționează să lanseze o ripostă comercială ime
Trump anulează scutirea de taxe vamale a pachetelor mici trimise din China
Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv anulând scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganților chinezi ai comerțului electronic Shein și Temu să se extindă în Statele Unite, notează AFP. Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile a
Londra este 'îngrijorată' de manevrele militare ale Beijingului în strâmtoarea Taiwan
Guvernul britanic și-a exprimat 'îngrijorarea' cu privire la exercițiile militare pe scară largă ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, a indicat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, notează AFP. 'Suntem îngrijorați de exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, care se
'Orice produs care intră în Statele Unite, va fi taxat cu cel puțin 10%', afirmă Trump
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri o rundă de 'tarife reciproce' majore asupra țărilor din întreaga lume, într-un discurs în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, notează dpa. 'Le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne taxează sau ne-au taxat', a spus el, în timp ce a enumerat tarifele de import
Trump anunță taxe de 34% pentru China
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american aanunțat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Eu
Trump anunță tarife de 20% pentru produsele importate din UE
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american a afirmat că tarifele 'nu vor fi complet reciproce'.
Trump declară 'independența economică' a Statelor Unite
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri 'independența economică' a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, unde intenționează să anunțe o nouă rundă de tarife care ar putea afecta comerțul , mondial, scrie EFE. 'Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, d
VIDEO Trump anunță că va semna introducerea de 'tarife reciproce' la nivel mondial
Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că va semna un ordin executiv care impune 'tarife reciproce' la nivel mondial, transmit AFP și Reuters.
Căutat de justiție, Milorad Dodik afirmă că s-a întors în Bosnia, după o întânire cu Putin
Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, căutat de justiția țării sale pentru atac la ordinea constituțională, a afirmat miercuri seară într-un interviu că s-a întors la Banja Luka, capitala entității sârbe din Bosnia, după ce s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, relatează AFP. '&