Rusia neagă că a rămas fără rachete moderne; media ucraineană semnalează utilizarea de rachete sovietice X-22

Rusia a negat luni că nu ar mai dispune de suficiente rachete ghidate de înaltă precizie, aşa cum a afirmat anterior Ministerul britanic al Apărării într-unul din buletinele sale despre evoluţia conflictului din Ucraina, relatează EFE şi Interfax.
Media ucraineană Defense Express semnalează însă luni utilizarea de către aviaţia rusă a rachetelor X-22 de fabricaţie sovietică, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
"Dacă ar fi să dăm crezare la tot ceea ce spune cealaltă parte, Rusia trebuia să rămână fără rachete încă din luna martie. Dar aceasta nu s-a întâmplat. Complexul militar-industrial furnizează armatei noastre întreaga gama necesară de rachete în volumele necesare", a declarat într-un interviu pentru Interfax vicepremierul rus Iuri Borisov, responsabil cu industria de apărare în guvernul rus.
El a asigurat că "există suficiente rachete şi muniţii moderne ghidate de înaltă precizie pentru a îndeplini toate misiunile puse în faţa forţelor armate ruse".
Ministerul britanic al Apărării a semnalat luni în buletinul său zilnic informativ despre ultimele evoluţii ale ofensivei ruse în Ucraina că "de la începutul invaziei, Rusia s-a lăudat public cu capacitatea sa de a efectua lovituri chirurgicale şi de a limita daunele colaterale".
"Ei (ruşii) au spus că oraşele ucrainene vor fi ferite de bombardamente", indică ministerul britanic, subliniind că, întrucât conflictul se prelungeşte, "în pofida aşteptărilor de dinainte ale Rusiei, stocurile sale de muniţie ghidate de înaltă precizie au fost probabil puternic diminuate".
În opinia autorităţilor militare britanice, aceasta a obligat Rusia să folosească arme vechi, mai puţin precise şi mai uşor de interceptat.
În acelaşi timp, Rusia a demonstrat "deficienţe în ceea ce priveşte capacitatea sa de a efectua lovituri de înaltă precizie la scară largă", concluzionează experţii ministerului.
Cu toate acestea, vicepremierul Iuri Boris susţine că sistemele ruseşti ghidate de înaltă precizie s-au dovedit a fi eficiente în cursul aşa-numitei "operaţiuni militare speciale din Ucraina", conform Interfax.
"Toate tipurile de arme ruseşti ghidate de înaltă precizie şi-au confirmat caracteristicile de luptă, care au permis lovituri precise asupra infrastructurii militare din toată Ucraina şi au redus astfel la minimum victimele civile", a asigurat responsabilul rus.
Rusia utilizează o gamă largă de sisteme pentru a ataca ţinte în Ucraina, printre care rachete ghidate aer-sol, rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune lansate pe cale aeriană şi maritimă, rachete hipersonice Kinjal, lansate aerian, şi rachete tactice Iskander-M, a indicat Borisov.
"Aceste tipuri de arme sunt intens dezvoltate, cu accent pe utilizarea lor rapidă, cu precizie înaltă, pe distanţe lungi, împreună cu proiectarea de noi sisteme hipersonice", a adăugat el.
În plus, sistemele de rachete de coastă Bastion sunt acum capabile să lovească ţinte terestre, a spus vicepremierul rus. "Modernizarea acestui sistem a făcut posibilă lansarea de rachete Onix (supersonice) asupra unor ţinte importante inamice de la sol. Eficacitatea distrugerii garantate a diferitelor tipuri de ţinte a fost confirmată în cursul operaţiunii militare speciale", a afirmat oficialul rus în interviul pentru Interfax.
Dar, după cum a relatat luni publicaţia ucraineană specializată Defense Express, citând surse militare de la Kiev, trupele ruse au lansat în noaptea de duminică spre luni atacuri cu rachete de fabricaţie sovietică X-22, care au fost lansate de bombardiere strategice Tu-22M3.
Potrivit unor surse, forţele aeriene ruse au efectuat lovituri asupra unor ţinte din regiunea Doneţk cu rachete de croazieră lansate pe cale aeriană X-22, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
În jur de şase rachete X-22 au fost lansate asupra unor localităţi situate în apropiere de linia frontului din regiunea Doneţk.
Conform analiştilor de la Defense Express, dacă aviaţia rusă a început să folosească rachete sovietice, atunci aceasta ar putea să însemne că stocurile de Kalibr şi Iskander au fost puternic diminuate.
X-22 sunt rachete de croazieră sovietice care au fost fabricate în anii 1960-1970. Din cauza uzurii fizice, acestea ar putea prezenta diferite pericole. Înainte de începerea războiului în Ucraina, după cum scriu jurnaliştii ucraineni, rachetele de acest tip se aflau la păstrare în depozite, dar formal erau în serviciu, potrivit publicaţiei Focus. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Florin Ştefan, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Situația din #Ucraina va domina agenda europeană și euroatlantică a săptămânii viitoare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Agenda europeană și euroatlantică a săptămânii viitoare va fi dominată de situația din Ucraina, în special de eforturile țărilor occidentale pentru continuarea sprijinului pentru Kiev în contextul creșterii incertitudinii legate de perspectivele unei păci durabile și juste.
SUA: 1.200 de demonstrații de protest împotriva lui Trump sunt planificate sâmbătă în Statele Unite, dar și în alte țări
Circa 1.200 de demonstrații sunt planificate sâmbătă în SUA, organizatorii așteptându-se să fie cea mai mare zi de protest împotriva președintelui Donald Trump și a aliatului său miliardar Elon Musk de când administrația și-a lansat în pas accelerat platforma conservatoare, relatează Reuters. Protestele '
Șefii de Stat major francez și britanic au discutat la Kiev 'opțiuni de reasigurare' pentru #Ucraina
Șefii de stat major ai armatelor franceză și britanică au discutat despre întărirea armatei ucrainene și despre 'opțiunile de reasigurare' care vor fi oferite 'de îndată ce va fi implementată încetarea focului', a declarat sâmbătă generalul francez Thierry Burkhard, după o vizită la Kiev în ajun împreună cu amiralul
Coreea de Sud: Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva destituirii președintelui Yoon Suk Yeol
Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile din Seul pentru a protesta împotriva confirmării de către Curtea Constituțională a destituirii președintelui Yoon Suk Yeol în legătură cu încercarea eșuată de a impune legea marțială la începutul lunii decembrie, relatează AFP și Yonhap. Cei opt judecători ai Curții Const
Germania: Formațiunea de extremă-dreapta AfD, în premieră la același nivel cu blocul conservator CDU/CSU într-un sondaj de opinie
Sprijinul pentru formațiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) este la același nivel cu cel pentru conservatorii din blocul CDU/CSU, într-un sondaj național de opinie publicat sâmbătă, citat de dpa. La aproape șase săptămâni după alegerile federale, CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată și filiala sa bavareză
Vămile americane au început să aplice noile tarife ale lui Trump
Agenții vamali americani au început sâmbătă să colecteze tariful unilateral de 10% al președintelui Donald Trump pentru toate importurile din numeroase țări, urmând ca alte majorări de taxe vizând mărfuri provenite de la 57 de parteneri comerciali mari ai SUA să înceapă să fie aplicate de săptămâna viitoare, relatează Reuters.
Kim Jong Un a testat personal o nouă armă de precizie, într-o vizită la o bază a forțelor speciale
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a testat personal o nouă armă de precizie în timpul unei sesiuni de antrenament al forțelor speciale, a informat sâmbătă agenția oficială de presă KCNA, preluată de AFP și Reuters. Fotografii publicate de KCNA îl arată pe Kim îmbrăcat într-o jachetă de piele neagră și țintind cu o
Gaza: Hamas avertizează că ofensiva israeliană este 'extrem de periculoasă' pentru ostatici
Brațul armat al Hamas a avertizat vineri Israelul că ofensiva sa militară în Fâșia Gaza creează o situație 'extrem de periculoasă' pentru ostatici, afirmând că jumătate dintre cei aflați încă în viață se află în zone în care armata israeliană cere evacuarea populației, relatează AFP. 'Jumăt
#Ucraina: Cel puțin 14 morți într-un bombardament rus la Kryvyi Rig
Cel puțin 14 persoane și-au pierdut viața și 50 au fost rănite vineri într-un bombardament rus într-o zonă rezidențială a orașului ucrainean Kryvyi Rig (centru), potrivit autorităților locale, fiind una dintre cele mai grave lovituri din ultimele săptămâni în Ucraina, relatează AFP și Reuters. Președintele Volodimir Zel
Comisia Europeană alocă 34 de milioane de euro pentru proiecte de integrare a migranților
Comisia Europeană a anunțat vineri o nouă cerere de oferte pentru proiecte de integrare a migranților și care vor beneficia de granturi în valoare de 34 de milioane de euro, a anunțat executivul comunitar într-un comunicat citat de agenția EFE. Inițiativa, finanțată din Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare (FAMI), va subvențio
BTA/Președintele Radev: Lecțiile istoriei sunt adesea uitate
Lecțiile istoriei sunt adesea uitate că în vremuri de conflict global nu pot exista insule izolate de pace și liniște, a scris vineri pe Facebook președintele Rumen Radev. Bulgaria și Regatul hașemit al Iordaniei găzduiesc la Sofia Procesul Aqaba pentru al III-lea Forum al Balcanilor. Marea provocare cu care se confruntă lumea astăzi est
Sârbii bosniaci vor cere să se alăture acordului sârbo-ungar de cooperare militară, anunță liderul lor
Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat vineri că această entitate, una dintre celor două care alcătuiesc Bosnia-Herțegovina, va solicita să participe la acordul de cooperare militară pe care Serbia și Ungaria l-au încheiat săptămâna aceasta, relatează agenția EFE. 'Republica Srpska nu trebuie să intre nicioda
Polonia lansează o campanie în străinătate pentru a opri migrația via Belarus
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a anunțat vineri lansarea unei campanii de informare în cele șapte țări din care provin cei mai mulți migranți care încearcă să intre în Polonia via Belarus, cu scopul de a opri acest flux, relatează AFP. Pentru a combate aceste intrări, care sunt orchestrate, potrivit Varșoviei, de Minsk și
Polonia: Șaptesprezece persoane și-au depus candidatura pentru alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Șaptesprezece persoane și-au depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din Polonia, al căror prim tur va avea loc pe 18 mai, a indicat vineri comisia electorală, înaintea unui scrutin decisiv pentru coaliția proeuropeană la putere, în fața unor mișcări naționaliste, potrivit AFP. Vineri este ultima zi de depunere a candidatu
Israel: Netanyahu, în 'conflict de interese' în cazul demiterii șefului Shin Bet, a concluzionat procurorul general
Procurorul general al Israelului a anunțat vineri că a concluzionat existența unui viciu fundamental în decizia guvernului de a-l demite pe șeful Shin Bet (serviciul de securitate internă), și că, în plus, premierul Benjamin Netanyahu s-a aflat în conflict de interese în acest caz, transmite AFP. 'Decizia de a pune